Lider PNL, acuzații incendiare despre planurile PSD. „Au preferat să vândă limba română în negocieri de culise”

Bogdan Huțucă, vice-președinte comisiei de Buget, finanțe, bănci, susține că PSD tratează limba română ca pe o marfă ce poate fi dată la schimb oricând în cazul în care interesele politice o cer. Acest lucru reprezintă o încălcare flagrantă a legilor tării.

„PSD a folosit în cadrul negocierilor cu UDMR limba română ca pe o marfă la care se poate renunța oricând dacă interesele politice și de clan o cer, iar acest lucru încalcă flagrant legile țării, în frunte cu Codul Civil și Constituția României”, arată Bogdan Huțucă, vice-președinte comisiei de Buget, finanțe, bănci.

„Codul adminsitrativ adoptat prin OUG permite autorităților publice locale să decidă prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităților și în situțiile în care nu se atinge ponderea de 20%. Acest lucru intră în coliziune cu articolul 13 din Consituției României care arată clar că ”În România, limba oficială este limba română”, or la o prevedere constituțională nu se poate renunța prin OUG”, spune Huțucă.

Conform legislației internaționale, limba oficială este limba prevăzută pentru oficiile și instituțiile statului, atât ele între ele, cât și în comunicația cu cetățenii. De exemplu, limba oficială este folosită la formularea documentelor administrative, a legilor și normelor, la procese (pentru cereri, dezbateri, protocoale), informarea cetățenilor, relațiile poliției cu cetățenii, ș.a.

„PSD a cedat folosirea limbii române de către autoritățile publice locale fără nicio dezbatere în societate și fără ca măcar să fi adus aceste chestiuni în Parlament, acolo unde modificarea legislației avea o altă legitimitate. Au preferat însă să vândă limba română în cadrul unor negocieri de culise”, atenționează liderul liberal.

Acesta atrage atenția că există mai multe efecte și costuri despre care nu s-a vorbit până acum.

„În primul rând, pachetul adoptat prin OUG obligă autoritățile publice locale să angajeze în numeroase localități, persoane care cunosc limba maghiară, or acest lucru înseamnă în cele mai multe cazuri cetățeni români de etnie maghiară. Asta reprezintă o discriminare clară  la adresa cetățenilor români de o altă etnie, precum lipovenii, grecii, italienii, bulgarii ș.a.”, explică liderul liberal.

„Există însă și costuri financiare. În momentul în care obligi o instituție precum ANAF să comunice în altă limbă decât cea română, ești obligat să modifici aplicațiile și programele IT, deoarece deciziile de impunere, somațiile sau popririle vor fi făcute obligatoriu și în limba maghiară. Asta aduce costuri ridicate de milioane de euro. Teoretic, vor trebuie făcute cel puțin atâtea modificări câte naționalități recunoscute avem în România”, arată liderul liberal.

Forma actuala a Codului Administrativ reprezintă o recunoaștere a faptului că  PSD a cedat șantajului UDMR dar și că liderii maghiari și-au mințit electoratul atunci când au anunțat că nu mai susțin actuala guvernare”, mai spune Bogdan Huțucă