Editura Evenimentul si Capital

Viitorul ȚINUTULUI SECUIESC, readus în discuție. Hunor, discurs TULBURĂTOR la funeraliile MENTORULUI

Autor: | | 8 Comentarii | 3726 Vizualizari

Sâmbătă au avut loc funeraliile senatorului Verestoy Attila. Kelemen Hunor, președintele UDMR a ținut un discurs emoționant.

Iată discursul lui Kelemen Hunor:

”O viață întreagă omul trece prin multe etape, se pregătește pentru multe - și bune și rele. Poate chiar și pentru moarte, însă niciodată pe deplin, presupunând că are suficient timp pentru aceasta. Da, mai întâi de toate, este vorba despre timp. Timpul care ne este dat. Și niciodată nu vom ști cât timp avem la dispoziție. Ne gândim că lucrurile trebuie să se întâmple toate la timpul lor. La timpul care ne este dat. Putem spune că pentru moarte nu este niciodată momentul potrivit, deși știm foarte bine că dacă ne-am născut, va trebui să și murim. Știm că moartea nu este o sentință, ci o lege.

Dragi prieteni!

Nu am fost pregătiți pentru moartea lui Attila Verestóy. Ne-a prins nepregătiți pentru că a venit prea devreme. Mult prea devreme! Și totuși a venit momentul să ne luăm rămas bun de la Attila pentru că în fața morții suntem neajutorați. Mici și vulnerabili.

În cei aproape 64 de ani de viață, dr. Verestóy Attila a trăit cât pentru mai multe vieți... A trăit viața la intensitate maximă, s-a confruntat cu toate obstacolele care i-au apărut frontal, în perioada de tinerețe și apoi la maturitate, când s-a implicat în viața comunității. După absolvirea universității a devenit cercetător în domeniul chimiei, lector universitar, iar din 1989 a fost un organizator și politician edificator al comunității. Din momentul schimbării regimului, politica a devenit pentru el o profesie, pe care, timp de 28 de ani, a considerat-o un instrument pentru progresul cauzei comunității maghiare și a întregii societăți.

La una dintre primele noastre întâlniri, pe vremea când îl intervievam ca jurnalist de radio, am avut certitudinea că în fața mea se află un om care știa exact despre ce trebuia să spună. Și atunci când cuvintele sunt la locul lor și ideile exprimate sunt pe măsură, pentru că altă cale nu poate exista. Dovedea că este un om hotărât, determinat, care își cunoaște foarte bine obiectivele și care nu poate fi deviat prin nicio întrebare de la drumul pe care a ales să-l urmeze. Mai târziu, am devenit colegi și din nou am văzut că Verestóy Attila avea concepții ferme despre cum trebuie să evolueze lucrurile, avea stabilite obiective clare, și-a asumat dezideratele comunității și era foarte hotărât să lupte pentru acestea în orice moment. Verestóy Attila a fost un luptător. Luptător, în sensul pozitiv al cuvântului. Un adevărat camarad, cu care puteai merge în siguranță la luptă, pentru că știai, erai convins că nu te va părăsi. Iar în politică, acest lucru nu este deloc puțin. Dacă îl trimiteai în prima linie, mereu se întorcea victorios, iar dacă se afla în urma ta, puteai să te simți în siguranță deplină.

Datorită profesiei sale de chimist, cunoștea foarte bine proporțiile corecte și știa exact că nu orice element poate fi amestecat. Credea cu tărie în faptul că viitorul Ținutului Secuiesc depinde de doi factori esențiali: pe de-o parte, de redresarea economică, de creșterea economică și crearea de oportunități. Pe de altă parte, de păstrarea identității maghiare, care înseamnă, în primul rând, instituții. L-am văzut luptând cu același impuls și determinare pentru toate cauzele comunității: școli, biserici, mari investiții, locuri de muncă, Legea Educației, indiferent despre ce era vorba lupta cu aceeași determinare. El nu s-a abătut niciodată de la obiectivul major, a acționat întotdeauna ferm și a reacționat în consecință - a știut că nu trebuie să așteptăm vreun miracol, ci să soluționăm problemele de zi cu zi, pentru că fără acestea, nici scopul major nu se va realiza și va deveni tot mai îndepărtat", a declarat Kelemen Hunor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI