Kelemen Hunor a declarat că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional proiectul de lege referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş reprezintă „un mesaj extrem de dur” în 2018 din partea CCR.
„Comunitatea aşteaptă aplicarea drepturilor consfinţite prin Constituţie, dacă nu se poate prin autoritatea locală şi s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi, care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. Nici Parlamentul, nici autorităţile locale nu au reuşit să înfiinţeze o astfel de şcoală.
În rest, sunt poveşti de adormit copii. Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii Constituţionale”, a afirmat luni Kelemen Hunor, la Parlament.
Honor a spus că, "încă o dată, PNL şi PMP şi-au arătat adevărata faţă". „Şi CCR a demonstrat, încă o dată, că România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale. Într-un stat model nu se iau astfel de decizii. Nici măcar nu ar fi trebuit să ajungem la CCR, fiind vorba despre o şcoală, despre o instituţie în care se predă limba maternă. Şi această minoritate are nevoie de elite, fără şcoli nu ai cum să produci elite. Domnul Dorneanu şi instituţia pe care o conduce transmite că voi nu aveţi voie să aveţi şcoli”, a adăugat Kelemen Hunor.
El a spus că UDMR se va întâlni cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi ai părinţilor pentru a lua o decizie. Curtea Constituţională a României a admis luni sesizarea PNL şi PMP referitoare la proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş.