Află cum vor decurge audierile de mâine în dosarul Huidu| SIMULARE

Realizatorul TV va fi audiat, mâine, la Parchetul din Braşov, în urma accidentului provocat duminică la Timişul de Sus, în care şi-au pierdut viaţa trei persoane. El este urmărit penal pentru ucidere din culpă. Realizatorului TV i s-a comunicat să aducă, de la clinica din Viena, unde a fost internat în urma accidentului de schi de la sfârşitul anului trecut, documente medicale, care să ateste faptul că era apt pentru a conduce maşina.

Cu ajutorul unor surse din rândul procurorilor şi avocaţi cu o vastă experienţă am încercat să facem filmul audierilor lui Şerban Huidu.

ORA 9.25. Şerban Huidu trebuie să fie prezent la intrarea în Parchetul Judecătoriei Braşov. Vine însoţit de avocatul său.

ORA 9.30. I se aduce la cunoştinţă învinuirea de uciderea din culpă, îi sunt prezentate o parte din probe şi constatările poliţiştilor de la locul accidentului.

ORA 9.45. Procurorul îi cere lui Şerban Huidu să facă declaraţii, să răspundă la  întrebările lor.  "Orice declaraţie începe cu specificarea drepturilor pe care le are învinuitul. I se precizează că are dreptul la apărare, că se poate folosi de dreptul de a nu face nicio declaraţie pentru că ar putea fi folosită în defavoarea lui", precizează avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.

ORA 9.50. Şerban Huidu hotărăşte dacă dă sau nu declaraţii în faţa procurorului. Va prezenta şi actele de la clinica din Viena care atestă că avea voie să conducă automobilul după accidentul suferit la schi."Rămâne la latitudinea domnului Huidu, pentru că dânsul poate să dea sau nu declaraţii în faţa procurorului. Dacă dânsul doreşte să le răspundă anchetatorilor sau cere un termen de amânare asta încă nu vă pot spune, vom vedea."

ORA 9.55. Procurorul îi cere datele personale. Şerban Huidu e întrebat inclusiv dacă a avut nume anterioare sau porecle.

ORA 10.00. Dacă Şerban Huidu doreşte să facă declaraţii, încep întrebările procurorului. Avocatul îl va asista. Din acest moment, durata audierilor e variabilă. "Eu am văzut audieri de învinuiţi care au durat şi 7 - 8 ore. Nu e cazul aici probabil, dar nu e nimic exclus. Şi nu vorbim de un interogatoriu de tip inchiziţie, nu răspunzi, anchetatorul trece la următoare întrebare, nu eşti obligat să răspunzi la toate întrebările care ţi se pun", mai precizează decanul Striblea. În cazul de faţă, surse din rândul procurorilor spun că poate dura în jur de 3 ore.

Se pot pune inclusiv despre starea tehnică a maşinii, dacă de exemplu şoferul a observat unele probleme. Procurorul pune întrebări inclusiv despre starea de sănătatea. "Există tot felul de întrebări în care se simţea în ziua respectivă, dacă ai fost nervos, dacă ai avut vreo traumă, sunt foarte multe chestiuni prin care se doreşte scoaterea la iveală a stării emoţionale în momentul producerii accidentului. Poate că acuza o anumită durere sau unele siptome", mai detaliază avocatul Marius Striblea.

Surse judiciare spun că, în astfel de cazuri, motivele accidentului pot fi scoase la iveală de expertizele tehnice corborate cu constatările poliţiştilor. Însă sunt foarte importante şi declaraţiile învinuitului. 

CITIŢI ŞI:

  • Şerban Huidu: "Am omorât trei oameni. Vreau să se facă dreptate"
  • Pe Şerban Huidu îl aşteaptă o pedeapsă cu suspendare
  • O altă ipoteză: Copiii i-au distras atenţia de la volan