La Instanța Supremă a fost, ieri, ziua denunțurilor. Inculpații din dosarele „EADS- Microsoft” și din „Retrocedările frauduloase” au recunoscut cum au jonglat cu milioanele de euro
Primul care a povestit de-a fir a păr cum s-au petrecut lucrurile în urmă cu 11 ani a fost omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro. El a relatat că a fost contactat de Dinu Pescariu pentru a intra în „afacerea” cu licențe Microsoft, cu 4,8 milioane de dolari. Banii ar fi ajuns la Alexandru Bittner și la Șerban Mihăilescu. Primul i-ar fi cerut încă un milion, iar al doilea ar fi încasat 800.000 de euro, pe lângă cele 4,8 milioane date pentru „a urgenta afacerea”.
Dumitru Nicolae și-a recuperat banii după încheierea contractului, a avut chiar și un câștig de un milion de euro, dar a recunoscut tot și i-a pus într-un cont la CEC pentru a fi confiscați de stat în caz că va fi găsit vinovat.
A urmat la cuvânt Dorin Cocoș. A recunoscut că, în 2009, Claudiu Florică (reprezentant Microsoft) i-a cerut să intre în afacerea licențelor de calculator pentru un „comision” de 16 milioane de euro. Banii au fost împărțiți între Florică, Cocoș, ministrul Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, zis Pinalty.
Bani pentru partid
Cocoș a recunoscut că partea sa de șpagă a ajuns în contul lui Dinu Pescariu, ca bani pentru campaniile PDL din 2009. Un număr de 27 de containere de geci, pixuri și brichete ar fi fost aduse din China.
A urmat la pupitru fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu. Agitat și incoerent, Sandu a arătat că se face vinovat de trafic de influență. În plus, într-un moment de sinceritate maximă el a recunoscut în fața celor trei judecătoare că „am fost cel mai prost ministru al României”. Declarația a stârnit hohote de râs, singurul care nu s-a rușinat fiind Sandu.
Al patrulea inculpat, Gheorghe Ștefan, a susținut că nu recunoaște nicio acuzație a procurorilor și că nu-l interesează o eventuală micșorare a pedepsei cu o treime. Următorul termen a fost stabilit pe 3 noiembrie.
Într-o sală de la un etaj mai sus se judeca dosarul retrocedărilor de păduri. Viorel Hrenbenciuc, fiul său Andrei și ex-deputatul Ioan Adam au recunoscut faptele și au cerut să fie iertați și ei de o treime din pedeapsă. După deliberări, instanța a decis să nu accepte oferta celor trei, pe motiv că în acest caz se vorbește de un grup infracțional.