Hoţii de carduri schimbă metodele

Fraudele informatice intră într-o nouă etapă: infractorii au început să lucreze cu angajaţii firmelor de curierat rapid. Este cazul a trei tineri bucureşteni, reţinuţi, ieri, de poliţişti. Aceştia desigilau plicurile în care se aflau cardurile bancare şi copiau informaţiile de pe banda magnetică.

Hoţii de carduri bancare schimbă metodele de operare. Ultima găselniţă: atragerea de partea lor a angajaţilor firmelor de curierat rapid desemnate să asigure transportul cardurilor de la bancă la destinatari. Este cazul a trei tineri bucureşteni, reţinuţi, ieri, de poliţişti.

Folosind drept intermediar firma de livrare, aceştia desigilau plicurile în care se aflau cardurile bancare şi copiau informaţiile de pe banda magnetică. Membrii grupării au fost reţinuţi înainte ca acele carduri copiate să ajungă la destinatari şi să se înregistreze vreun prejudiciu, însă oamenii legii atrag atenţia: puteţi deveni o victimă! Prinşi în flagrant delict Potrivit anchetatorilor, cei trei tineri reţinuţi, care au vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani, formau o echipă în care fiecare îşi cunoştea şi îşi respecta cu stricteţe atribuţiile. Persoana-cheie era un angajat al unei firme de curierat rapid folosită pentru transportul cardurilor bancare către viitorii utilizatori. Practic, în momentul în care acesta primea plicurile conţinând cardurile, le ducea celorlalţi doi, urmând ca aceştia să le desigileze şi să copieze informaţiile înscrise pe banda magnetică.   Noile carduri copiate erau trimise către destinatari, iar cei trei aşteptau momentul în care contul bancar al acestora urma să fie alimentat. Din fericire, se pare că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu. Şi asta pentru că poliţiştii au reuşit să-i prindă în flagrant pe cei trei chiar în momentul în care copiau datele de pe nişte carduri sustrase.

Tinerii sunt acum acuzaţi de furt, violarea secretului corespondenţei, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Poliţiştii atrag atenţia că, de la începutul anului, fraudele cu cărţi de credit au cunoscut o creştere exponenţială, fiind acum în „topul“ infracţiunilor de acest tip înregistrate în România.

Pentru a preveni un eventual atac de acest fel, oamenii legii vă sfătuiesc să contactaţi de urgenţă banca sau instituţia financiară în cazul în care aţi primit un e-mail prin care vi se solicită divulgarea unor date strict confidenţiale: număr de card, data expirării, codul PIN sau numele de utilizator şi parola în cazul contului de tranzacţii bancare on-line. Sfaturile sunt valabile şi în cazul în care sunteţi abordaţi de orice persoană care se prezintă ca fiind angajată a băncii la care aveţi deschis un cont sau al unor cereri de acest tip, formulate prin telefon sau în scrisori. METODE Cum sunt furate cardurile Skimmingul. Hoţii instalează dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit. Ulterior, acestea sunt folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit. „Phishingul“. Hoţii creează o serie de pagini web false şi transmit mesaje către diverse persoane în care le cer datele de identitate. Odată obţinute aceste informaţii (conturi de utilizatori, conturi de e-banking etc.), ele sunt folosite pentru plata unor servicii sau cumpărarea de produse prin internet, dar şi pentru efectuarea unor transferuri de bani sau folosirea identităţii celui ale cărui date au fost furate.