Evenimentul Zilei > International > Hoții au ajuns până pe Everest! Un alpinist a fost nevoit să renunțe la o urcare de record din cauza lor
Hoții au ajuns până pe Everest! Un alpinist a fost nevoit să renunțe la o urcare de record din cauza lor

Hoții au ajuns până pe Everest! Un alpinist a fost nevoit să renunțe la o urcare de record din cauza lor

Alpinistul Rupert Jones-Warner și cei doi șerpași ai săi au fost nevoiți să abandoneze o urcare pe Everest, care era menită să bată un record, pentru că hoții le-au furat tuburile de oxigen

Culmea hoției: să furi de pe Everest! Alpinistul Rupert Jones-Warner și cei doi șerpași ai săi au fost nevoiți să abandoneze o urcare care cu care urmau să doboare un record pentru că hoții le-au furat buteliile de oxigen, dintr-una din taberele de bază.

Alpinistul în vârstă de 27 de ani pare a fi urmărit de ghinion, pentru că a mai încercat o dată, în aprilie 2015, să facă acest tip de urcare pe Everest, dar atunci a fest nevoit să abandoneze din cauza cutremurului devastator care a afectat Nepalul.

Hoții au făcut imposibilă încercarea unui alpinist de a deveni primul european și cel mai tânăr care a urcat vreodată Muntele Everest din două versante, cel nepalez și cel tibetan, în mod consecutiv, furându-i tuburile de oxigen.

Căpitanul britanic Rupert Jones-Warner și doi șerpași care îl însoțeau pe versantul de Nord al Muntelui Everest și-au descoperit rucsacii deschiși în cortul de depozitare și au constatat că lipseau șase tuburi de oxigen.

Jones-Warner a început uluitoarea călătorie de 70 de zile pe 17 mai și, după cereușise prima ascensiune, pe partea Nepaleză, se mândrea că „a stat pe acoperișul lumii”. Urma să atace muntele prin partea tibetană, când hoții i-au făcut praf șansa de a stabili un record.

El a scris pe pagina sa de Facebook că a fost nevoit să abandoneze „a doua sa șansă de record din mauza oxigenului care lipsea”. „Nu pot să spun exact la acest moment dacă e vina hoților sau a coordonatorilor expediției. Pe 23 mai mă îndreptam spre vârf și, 24 de ore mai târziu, am descoperit că oxigenul care trebuia să fie în cortul de aprovizionare din tabăra din bază dispăruse”. „pentru că fereastra de timp bun se închidea și timpul era limitat a trebuit să abandonăm a doua urcare. (…) Până la acel moment totul decursese conform planurilor noastre. Făceam pereche cu doi șerpași incredibili. Aveam acces special pe munte, când altora li se refuzase asta”.

Într-un interviu acordat The Timesc, alpinistul spune că a fost devastat de faptul că a fost obligat să abandoneze. Ipoteza că totul ar fi fost rodul unui jaf e susținută de faptul că în acest sezon peste 50 de butelii de oxigen au dispărut din corturile alpiniștilor, majoritatea fiind luate – incredibil – din așa numita Zonă Moartă, tabăra de bază aflată la 8.000 de metri altitudine, ceea ce le periclitează viața alpiniștilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: