Editura Evenimentul si Capital

Teclele şi Lupul Şchiop. Musa, pisica profetului Mahomed. Capricornii au un weekend bun | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 9 Comentarii | 2199 Vizualizari

HOROSCOPUL. Pe 24 septembrie s-au născut F. Scott Fitzgerald, Jim Henson, Grigori Potemkin, Albrecht von Wallenstein, Aurel Giroveanu, Nicolae Licareţ, Corneliu Omescu. Pe 25 septembrie s-au născut William Faulkner, Dmitri Şostakovici, Michael Douglas, Robert Bresson, Mark Hamill, Christopher Reeve, Panait Cerna, Călin Turcu, Simion Pop, Maria Tănase.

Pe 24 septembrie este în calendarul creştin ortodox Sf. întâia Muceniţă şi întocmai cu Apostolii, Tecla. Mai este şi Sf. Siluan de la Muntele Athos. Pe 25 septembrie sunt Sfinţii: Pafnutie Egipteanul, Serghie de la Radonej şi Eufrosina.

Repet, de la echinocţiul de toamnă şi până la solstiţiul de iarnă riscul seismic este prezent în Sudul şi Estul României.

Tradiţional, pe 24 septembrie sunt Teclele, Teclele Berbecilor. Sărbători de toamnă foarte vechi, din neolitic, destinate „înfrăţirii cu lupii”. „Încep sărbătorile de toamnă consacrate lupilor” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 416.

Prin alte părţi Teclele se numesc Filipi, de exemplu în judeţul Prahova şi ţin trei zile. În aceste zile nu se mătură prin casă, nu se râşneşte, nu se macină, nu se coase, nu se spală, nu se umblă cu frigări, ţepoaie, furci, topoare sau alte unelte ascuţite. Pamfile, SLR, 1997, pagina 177.

Lupul Şchiop şi cu a lui haită de nouă Lupi de Foc (iniţial au fost şase, dar au furat lupoicele tăciuni aprinşi pe Lună Plină şi au zămislit încă trei Lupi de Foc, că s-a stricat tare poporul) ei bine Filipii şi cu Lupul Şchiop se pregătesc să-i muşte de inimă pe cei care sunt pe lista lu' Sân Petru.

Tradiţia orală, folclorul, spune că până prin secolul XIX exista la români, în unele sate, un „voievod al lupilor”. Desenele de epocă îl arată îmbrăcat în alb şi cu o căciulă arătoasă, specifică. Seamănă până la identificare cu un „tarabostes”, cu un nobil dac. "Bărbaţii tari", cei care se trăgeau din lupi. Numai voievodul lupilor ştia cuvintele, formula, care îi făcea pe lupi să asculte şi să nu mai atace animalele oamenilor. Pentru că lupii nu atacau pe daci şi pe urmaşii lor atâta timp cât erau din aceiaşi rasă, miroseau la fel ca strămoşii. Erau „fraţi”!

Pe 24 septembrie, la câteva zile de la echinocţiu, voievodul lupilor pleca singur, cu „daruri” pentru lupi. De obicei, un stârv, o carcasă de berbec. Se întâlnea cu haita, oferea darul şi „vorbea” cu şeful haitei, cu lupul alfa. Niciodată voievodul nu a fost atacat de lupi şi niciodată haita nu a rupt legământul. Sigur, atacau lupii turme şi cirezi, dar nu din satul voievodului.

"Probabil că a existat şi un voievod al urşilor, un alt voievod al zimbrilor, dar nu se mai ştie. S-a uitat şi limba lupilor şi nici lupi nu prea mai sunt. Pentru că lucrurile importante, naturale, de aici, de la noi, au fost uitate, au fost înlocuite cu altceva, ce ne este străin şi lucrul acesta ne face slabi şi neputincioşi. Bă aud că la Bucureşti încă mai omoară căţeii! Cojeni! Întotdeauna am spus că bucureştenii sunt ţicniţi! Se întâmplă accidente, cum să nu, la noi pe copiii de ţâţă îi mâncau porcii, dacă nu erau supravegheaţi. Aia de mergeau, la fel, dacă erau lăsaţi de capul lor îi loveau caii cu copitele. Fratele meu a păţit aşa în '52. Are mormântul lângă mama. Pe un coleg de la primară l-au omorât porumbeii. S-au urcat pe scară la hulubărie să fure pui de porumbei. Porumbeii s-au speriat şi au ieşit toţi odată fâlfâind. Dracul de copil a căzut taman în cap şi acolo a rămas. Copii nesupravegheaţi... Cum să omori un câine, doar este un animal domestic! Şi nu au turbat câinii, au turbat bucureştenii... Doamne iartă-mă, că-mi fac păcate cu criminalii de cojeni!" (sursa Corneliu Decebal Vulpe, Comuna Drajna, Sat Drajna de Sus, Cătun, judeţ Prahova).

Foştii mei studenţi şi nişte actuali studenţi finlandezi, viitori sociologi, veniţi să facă practică în România au observat un lucru interesant. Cei care militează pentru omorârea căţeilor sunt alogeni. Frenologic vorbind, au caracteristici ale unor rase diferite de daco-romani, de fapt non-europeni. Iar cei care vor o soluţie corectă, în care moartea este înlăturată, dar sunt înlăturaţi şi căţeii de pe străzi, corect şi european, sunt în marea lor majoritate daco-romani şi unii maghiari. Şi ungurii au un fel de Lup Şchiop, pe lupul de pustă Forkaş.

Să ne amintim că marele campion al omorârii căţeilor este un post de televiziune turcesc. Ori ştiu prea bine motivul, doar am stat în Umma cincisprezece ani. Ei gândesc altfel decât noi, vechii europeni. În Asia musulmană câinele este impur şi poate fi omorât, la fel ca şi un creştin. Deseori, înjurătura adresată de un musulman unui creştin era: "câine, câine de ghiaur!" În Persia, Iranul de astăzi, umblă vorba că musulmanii sunt duşmanii căţeilor pentru că, în istorie, căţeii nu-i lăsau pe activiştii musulmani să se apropie de locuinţele oamenilor. Îi miroseau de departe, minciuna şi perversitatea au un miros specific şi căţeii lătrau, să-i rupă, pe musulmanii arabi veniţi să-i convertească cu forţa pe oameni.

Dar spre satisfacţia mea, mare iubitor de pisici, în islam pisica este pură şi la mare cinste. Este chiar o legendă despre pisicuţa Musa, pisica preaiubită a marelui profet Mahomed. Se spună că pregătindu-se pentru rugăciunea de vineri, profetul a observat că blânda pisicuţă dormea pe caftanul ritual cu care se îmbrăca pentru moschee. Ei bine, profetul, slăvită să-i fie bunătatea, a tăiat o mâneca a caftanului pe care şedea covrigel somnoroasa pisicuţă şi a plecat aşa la moschee. Apoi povestind ce s-a întâmplat, toţi dreptcredincioşii s-au minunat de bunătatea sufletului profetului Mahomed, slăvit să-i fie gândul bun! Mai mult, profetul era însoţit mai tot timpul de un prieten al lui. I se spunea Tatăl Motanilor, pentru că mai întotdeauna avea într-un fel de rucsăcel, pe spate, câte o pisicuţă rănită de care avea grijă, în general motani, că ei se bat şi se rănesc.

Vedeţi, noi, daco-romanii, avem în sânge, undeva în subconştient, poate în memoria colectivă, cum ar spune marele Jung, ascendenţa noastră din lupi, crezul vechi al strămoşilor noştri. De aceea nu dorim să ucidem căţeii, aceşti urmaşi domestici şi simpatici ai lupilor. Este o problemă de rasă!

Într-o dimineaţă de septembrie, când Soarele încă nu răsărise, acum mulţi ani, eram un adolescent, abia intrasem la Politehnică, l-am întâlnit în pădurile de pe Muntele Ciucaş pe Lupul Şchiop, dar asta este altă poveste.

M-o fi vrăjit, atunci, că nici haitele de căţei, nici un animal sălbatic din junglele Africii, sau pusta Asiei nu a avut ostilitate faţă de mine. Dar, îmi aduc aminte, cu plăcere, de splendidul leopard pe care l-am întâlnit, aproape nas în nas, în jungla de lângă Conakry. Eram dat pe tot corpul cu o soluţie de nu ştiu ce plante, făcută de tatăl celei mai frumoase fete din lume, un mare savant şi preot voodoo, preaputernic baron Samedi, substanţă care avea rolul să ţină periculoasele insecte africane departe de pielea mea. Aşa că leopardul nu m-a mirosit. A ieşit pe cărare, drept în faţa mea. O secundă, lungă cât o oră, ne-am privit ochi în ochi. Am închis puţin din ochi, aşa cum fac pisicile, ca să-şi arate pacifismul, când i-am deschis leopardul nu mai era pe cărare, doar un mic foşnet care se depărta, în jungla suspect de tăcută.

Mai sunt multe poveşti de spus, dar mereu trebuie să dăm timpului ce este al timpului, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Sâmbătă lucrurile se aranjeză parcă de la sine. Evită să repeţi greşelile trecutului şi acest weekend poate deveni foarte confortabil! Perioada de timp a acestui weekend este numai bună pentru inceperea unui program de toamnă, adică de mici cumpărături şi mai mari aranjamente în casă. Asta daca ai terminat cu obsesiile tale, sau alte griji şi „praguri” pe care le ai de trecut in aceasta perioadă. Sambata este o zi placuta care se termina intr-o petrecere sau la o onomastica a unui nativ din Balanţă. Duminică, un drum, dar cu profit. Weekendul este sub semnul vitezei. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce iti doresti, de fapt. Nu ai timp ! Asa timpul trece repede, confiscat de grijile cotidiene!

TAUR În acest weekend propune-le celor din jurul tău distracţii pe măsura buzunarului tău şi lasă-i pe ei să aleagă. Poţi să aduci bucurie cu bani puţini! Sâmbată este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă - sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie in casa si în suflet. Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gaseste în activitate, in orice caz muncind din greu la un proiect – probabil că este ziua de naştere a vreunui prieten din Balanţă.

Maine e MARE SARBATOARE! Ureaza-le LA MULTI ANI celor dragi!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI