Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Tagma ton Varangion, zeul Armin şi Marea cea Mare

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 3370 Vizualizari

Astăzi sunt avantajate zodiile Gemeni, Rac, Fecioară, Săgetător, Vărsător. Pe 30 aprilie s-au născut: Franz Lehar, Joachim von Ribbentrop, Robert Shaw, Ion Popescu-Gopo, Ilie Oană, Mina Minovici.

Tradiţional, astăzi este ajunul de Arminden - nu se coase şi nu se munceşte la câmp.

Arimin-den, o explicaţie etimologică recentă creştină este că provine din slavonă şi ca ar fi „ziua profetului Ieremia”. Fonetic, unii purişti gen mister Higgins din „My Fair Lady” (o să revăd musicalul în noaptea asta, ce regal!) ar obiecta că vocalele migrează de la cele deschise spre cele mai închise, în decursul timpului, probabil din cauza lenii poporului de a mai deschide gura...

Aşa, că la fel ca şi Radu Florescu pe care l-am întâlnit la Boston, mare istoric, mare om, cred că este vorba de evocarea unui zeişor nordic, pe nume Armen, sau Armin, un zeu minor, cel care îi călăuzea pe vikingi în navigaţie şi bătăliile pe mare şi, ceea ce este mai important, îi aducea acasă!

Realizaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, religia strămoşilor noştri a fost sincretică, bogată şi naturală. Dar cum a ajuns un zeu al vikingilor la „marea cea mare”, la Marea Neagră? Simplu, l-au adus cu ei vikingii! După ce au fondat regatul rus, aşa se numeau triburile acelea de nordici după cum alţii nordici se numeau „suedez” sau „danez”, deci este vorba despre vikingii ruşi cu capitala la Kiev, prin secolul IX, unii spun că mai devreme puţin, chiar.

În orice caz „tagma ton Varangion” superb corp de elită format numai din vikingi, asigura prin secolul X paza împăratului roman, bizantin, de la Constantinopol. Se spune că era un corp de 6.000 de războinici, o legiune, deci, care făceau prăpăd oriunde, oricum, oricând! Stefan Zweig regretă stingerea acestui corp de viteji care, după cum spune melancolic ar fi pus cu botul pe labe pe turcii cei netrebnici. Apoi, probabil că varengii nu ar fi lăsat deschisă o portiţă în zidul de apărare, după o bătălie victorioasă... Kerka Porta, greşeală impardonabilă, care a năruit un imperiu, a distrus o civilizaţie şi a nenorocit multe popoare europene, printre care şi pe noi, pe daco-români!

Nu fiţi nesimţiţi, dragi oameni politici, vorbiţi prea uşor despre război, ca şi când ar fi o excursie la Ibiza şi lăsaţi mereu câte o Kerka Porta în urma voastră, grăbiţi la îmbogăţire şi trai uşor. Ce v-aş da pe mîna varengilor! Ar trebui ca DNA şi ANI să depună un jurământ identic cu cel al războinicilor din Tagma ton Varangion, care garantau cu preţul vieţii îndeplinirea misiunii lor. Poate aşa se va face curăţenie... că mare nevoie avem de lucruri şi oameni curaţi!

Apoi să nu-l uităm pe „got of trance”, Armin van Bureen, care demonstrează că „Armin” este, într-adevăr, un nume de zeu!

“Ajunul Armindenului – cel de al doilea moment, după Sf. Gheorghe, cea de a doua sărbătoare consacrată naturii renăscute, pline de vitalitate, cuprinde numeroase practici apotropaice îndreptate în principal asupra vrăjitoarelor, care încearcă să fure energiile vitale ale vegetaţiei şi ale animalelor!” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 218.

Legenda spune: cu mai multe săptămâni înainte strămoşii noştri plecau, din toate colţurile, de pe câmpia cotului Dunării, de pe cele două maluri ale ei, de departe, din stepele Estului şi din pădurile munţilor, de la toate aşezările fortificate şi din toate triburile: ale lupului, ale şarpelui, ale zimbrului, ale caprei, ale vulturului, ale corbului, ale focului, ale stejarului, ale... multe erau triburile şi puternice! Dar, plecau, mai ales tinerii, cei care nu făcuseră drumul acesta niciodată!

Trebuia, neapărat, să se ajungă în noaptea de Arminden, cu Carul Mare deasupra capului, la Marea cea Mare.

Sângele lor mai curge prin vinele noastre şi adesea rămânem pe gânduri în faţa unui simbol dintr-un muzeu, dintr-o carte, sau a unei imagini la televizor. Sau la ceea ce vă scriu eu, acum, aici, da, da...

Este ceva însemnat, dar am uitat şi uitând numele ne pierdem stăpânirea asupra lucrurilor, asupra pământului, timpului... Totuşi, ceva ne aduce aminte de când eram într-adevăr liberi şi stăpâneam pământuri de peste jumătate de milion de kilometri pătraţi. Aşa cum ceva ne face să plecăm la mare, neapărat, să fim acolo de Arminden!

Legenda spune că este un obicei vechi, ritual, al Primilor Strămoşi şi al Marilor Zei.

Tracii, dacii, geţii, nu contează denumirea, să lăsăm lucrurile acestea pe seama învăţaţilor celor mari. Lucrurile importante se simt cu inima, nu se văd cu ochii!

Ei bine, strămoşii noştri trebuia neapărat la răsăritul Soarelui în ziua de Arminden să se scalde în Marea cea Mare. Se spune că războinicii se spălau doar pe mâini, având grijă să bage întâi mâna dreaptă în apă. Aşa se spălau de păcate şi de preţul sângelui vărsat. Iar tinerii aveau sănătate şi noroc în anul ce urma, fetele îşi găseau dragostea şi perechea.

Se mai spune că de undeva, de pe o dună de nisip, sau de pe o corabie părăsită a grecilor, veghea Lupul Şchiop. Iar tinerii se îngrozeau la auzul urletului Lupului. „Nu vă fie frică, este doar vântul!” spuneau încercaţii războinici, cei plini de cicatrici şi tăieturi. Dar şi ei se uitau unul la altul şi se dădeau mai aproape de săbii şi de suliţe.

Lupul Şchiop cerea preţul păcatelor. Uneori marea îşi lua singură preţul şi Lupul era împăcat. Pe unii îi luau sirenele apei celei mari. Alteori, în cetăţile greceşti sau în corturile de piele ridicate, câte un tânăr, poate doi-trei, plecau la Zamolxe. Aveau un zâmbet enigmatic pe feţele de ceară ca vechile statui greceşti. Nu aveau nicio rană, nimic. Pur şi simplu plecaseră într-o lume mai bună, prilej de veselie pentru cei rămaşi.

Şi astăzi, mereu şi mereu, preţul sângelui este plătit. Accidente auto, sau altceva, care ne îngrijorează, pentru că nu are nume. Şi în zilele acestea se va plăti preţul...cu toate că sper că fiind vremea rece nu se va mai îmbulzi lumea către Marea cea Mare.

Preţul sângelui... chirie pentru speranţă!

Dar puteţi face un simulacru de ritual dacă nu ajungeţi la Marea cea Mare, în dimineaţa zilei de Armindeni, spălaţi-vă cu apă rece pe faţă şi pe mîini fără săpun sau chimicale şi lăsaţi să se usuce, nu vă ştergeţi cu prosopul. Gândiţi-vă... concentraţi-vă! Poate subconştientul, memoria colectivă a rasei noastre de zei, va aduce la lumina conştiinţei, trăiri, sentimente, amintiri uitate, „flash”-uri! Am fost un neam de zei! Amintiţi-vă, amintiţi-vă, amintiţi-vă...

Dacă totuşi vă hotărâţi să plecaţi în călătoria cea veche de mii de ani, pe drumul către mare, mare atenţie, Lupul Şchiop pândeşte şi are colţii ascuţiţi! Nu iartă pe nimeni, dacă nu se plăteşte preţul... daţi de pomană înainte ce plecaţi la drum, este minimum ce puteţi face!

Întotdeauna, orice ai face, trebuie să plăteşti preţul corect!

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI