Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Păpăluhara şi balaurul din noi

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 3484 Vizualizari

Astăzi sunt avantajate zodiile Berbec, Taur, Leu, Capricorn. Pe 23 aprilie s-au născut William Shakespeare, Caterina de Medici, Max Planck, Joseph Turner, Serghei Prokofiev, Vladimir Nabokov, Shirley Temple, Gib Mihăiescu, Edmond Deda, Geo Constantiniu.

Era mare sărbătoare în ţinuturile noastre acum două mii de ani şi mai mult, poate chiar trei mii. După "Mănicătoarea" urma „Păpăluhara” o sărbătoare direct din neolitic, în care strămoşii noştru cereau zeilor ploaie, noroc şi pace!

Şi astăzi sunt obiceiuri populare cu/din Păpăluhară şi Goţoi sau Burduhoasa.

Păpăluhara era întruchipat de un fecior holtei care se acoperea numai de frunze de fag, îşi făcea un veşmânt special, inclusiv mască din frunze. Un alt băiat care nu cunoscuse femeia se îmbrăca într-un „costum” din coajă de tei. Era şi el mascat şi se numea Goţoi. Uneori teiul era înlocuit cu cireşul.

Apăreau amândoi în sat pe la ora mesei de dimineaţă a boierilor, adică ora opt, nouă, şi începeau să vorbească între ei în „limba copacilor”. Apoi începeau să meargă pe uliţele satului, însoţiţi de muzicanţi şi alţi flăcăi, dansând şi cântând cât puteau de tare. Oamenii îi întâmpinau cu bucurie şi îi udau. Cele două spirite ale copacilor se scuturau cât puteau, stropind mai ales pe fete şi femei ca să aibă noroc, să rămână grele şi să nască uşor.

Un gospodar mai înstărit se oferea să găzduiască Păpăluhara. Cei doi flăcăi lăsau în ograda omului veşmintele şi măştile lor, pentru că se spunea că gospodăria aceea va fi îmbelşugată şi toţi ai casei vor avea noroc. Începea ospăţul şi petrecerea, care era jumătate oferită de gospodar, jumătate de flăcăi, din banii şi băutura primită prin sat.

Un obicei vechi de când lumea, care avea şi o componentă masculină de iniţiere, probabil în tehnica vânătorii şi/sau a războiului.

De aici a fost uşor ca să se calchieze ziua în care îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Creştinismul a avut şi are cel mai perfect sistem de misionariat şi de propagandă. Dacă la început ţinta convertirii au fost femeile, femeile bogate (vezi pe Elena, împărăteasa, mama lui Constantin cel Mare, cel care a făcut creştinismul religie de stat) ei bine, sub presiunea cultului lui Mithra, larg răspândit în marile unităţi militare romane, episcopii creştini au propus spre sanctificare militari.

E bine să fii Sfânt, nu? Militarii au primit o ofertă care nu a putut să fie refuzată! Sigur, se poate vorbi mult şi fără rost de identitatea mitului comisului Gheorghe cu cel al lui Perseu. Nu contează... Nimic nu este nou sub Soare. Iar ce a fost, o să mai fie!

Dar mă duce gândul că pilda cu omorârea balaurului de către curajosul comis are şi o parte simbolică. Balaurul este în noi! Se numeşte lăcomie, desfrânare, hoţie, minciună, cruzime, prostie, ignoranţă, răutate... toate relele din noi! Omorâţi-vă balaurul din voi!

Să revenim, însă, la teritoriul nostru, locuit de români. Se spune că ne tragem din daci şi romani. Şi că avem un suflet. "Cute, but wrong"! Suntem daci şi suntem suflete care avem corpuri!

Vedeţi, eu ceea ce vă spun acum am aflat de la oameni pe care îi chema Daicoviciu, Oţetea, Plopşor, Giurăscu şi mulţi alţii. Copil fiind am stat pe genuchii lor, i-am ascultat, apoi adolescent, le puneam întrebări tâmpite. Dar, din nou, i-am ascultat cu atenţie!

Am fost veri întregi la săpături arheologice la Ripiceni, la Bratei dar şi la Histria. Istoria adevărată nu este cea pe care o învăţaţi la şcoală sau la universităţi, acea este istoria scrisă, politizată, cea oficială. Istoria adevărată este povestită de un mare profesor, la un foc de tabără, sau la o cafea, când timpul nu mai contează şi nimeni nu gândeşte de rău.

Şi mai mult decât oricui îi datoresc cunoaşterea, alta decât se ştie, a istoriei neamului, tatălui meu, Liviu Ştefănescu, istoric şi muzeograf, arhivar şi profesor, al cincilea din spiţa noastră în această aventură a cunoaşterii, din spiţa marelui serdar Ştefănescu. Mulţumesc, tată! Ştiu că roboteşti în biblioteca lui Dumnezeu la cine ştie ce istorie a îngerilor...

Apoi multele drumuri pe care le-am făcut timp de peste cincisprezece ani, mai ales în Orient. Acolo sunt surse nepreţuite de istorie adevărată şi înţelepciune. Acolo sunt informaţii fabuloase, care nu au fost "pieptănate" de interese diverse, în decursul sutelor de ani, cum s-a întâmplat în Europa.

Dar să revenim la obiceiurile noastre vechi. Ne fac bine, ne dau energie şi ne simţim la noi acasă. Redescoperiţi-le, redeveniţi cine sunteţi cu adevărat!

Până să nu răsară soarele, oamenii se scaldă pentru prima oară din an, într-o apă curgătoare, ca să le fie viaţa lungă şi să fie sănătoşi. În dimineaţa zilei fetele se spală cu rouă pe faţă ca să fie frumoase şi să înâlnească dragostea.

Ca să atragă ploile, gospodarul udă toată ograda, cu prima găleată scoasă din puţ în dimineaţa de Papaluhara. Se împodobesc cu flori şi verdeaţă casele şi grajdurile, dar şi unele animale, mai ales vacile de lapte.

Se dă de pomană la oamenii mai săraci lapte şi smântână.

Şi o ultimă remarcă oraculară: dacă în ziua de Păpăluhara, Sf. Gherghe, este ceaţă şi umezeală, chiar plouă, va fi o recoltă bună. Dacă va fi soare, recolta va fi slabă şi multe necazuri ne aşteaptă!

Dar am avut o pană de curent de mai multe ore, în mijlocul Bucureştilor, ca în timpul lui Ceauşescu, se vede că ne apropiem de alegeri! Ce legătură au înrăutăţirea nivelului de trai cu alegerile şi cu cel de al Patrulea Reich, asta mâine, acum citiţi horoscopul, oricum, nu scăpaţi aşa uşor, mâine este, absolut sigur, o altă zi!

BERBEC Conjunctura astrologică indică o perioadă favorabilă, dar atenţie ce cumperi şi cât cheltuieşti. Moderaţie la regimul alimentar şi la băuturile reci, poate la petrecerea de Sf. Gheorghe! Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate si va aduce in viitor dividente foarte frumoase.

TAUR Ai ceva de sărbătorit, poate e ziua ta, sau te cheamă Gheorghe! Stelele sunt astăzi bune cu tine, aşa că s-au hotărât să te îndrume, pe seară, spre un loc unde te vei distra foarte bine! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ziua ta de naştere şi/sau onomastica este un prilej social de adunare a anturajului si de verificare a prieteniilor mai vechi si mai noi. La multi ani! Cu sanatate, belşug si pace sufleteasca! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii.

GEMENI Dimineaţă densă, atenţie să nu uiţi „ceva, undeva”. Domeniul favorizat e cel sentimental, aşa că uită-te bine, poate întâlneşti pe „cineva, cumva”! Pe seară la o petrecere de Sf. Gheorghe! Cu toate că zodia ta este încă departe, energia ta debordează. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri - care functioneaza bine şi astăzi. Ai nevoie permentă de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Esti intr-o perioada creativa. Daca te-ai apucat sa scrii este foarte bine. Daca ai terminat este şi mai bine!

RAC Atenţie la vremea schimbătoare, dar şi la alergii şi la băuturile reci. Chiar dacă nu este ziua onomastică, poţi primi mici „cadouri” de la membrii familiei şi/sau de la prieteni. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Adesea, si astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte in analiza atentă a descrierii faptelor! Perioada în discuţie este pentru cei născuţi sub semnul Racului o perioadă splendidă ca sa admire natura direct, sau pe monitor!

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI