Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. Forța europeană de reacție rapidă. Problemele Poloniei.
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. Forța europeană de reacție rapidă. Problemele Poloniei.

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. Forța europeană de reacție rapidă. Problemele Poloniei.

După cum raportează Pekka Vänttinen, propunerea făcută de miniștrii apărării UE de realizare a unei forțe europene de reacție rapidă de a răspunde rapid la crize, în urma retragerii intempestive a americanilor din Afganistan nu a fost binevenită de toată lumea, inclusiv de ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist.

 Pe 7 septembrie s-au născut regina Elisabeta I, Elia Kazan, Buddy Holly, James Van Allen, J.P. Morgan, Angela Gheorghiu, Ion Pacea, Nae Caranfil, Şerban Cioculescu.

În calendarul creştin-ortodox este Înainteprăznuirea Naşterii Maicii Domnului. Sf. Sozont şi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi.

Pe 7 septembrie, tradiţional,  în ”Kalendar”, sunt Cercurile Sfintei Marii celei Mici. Se ţine şi pe 9 septembrie. Nu se găteşte mâncare fierbinte, pentru că, spune poporul, „se varsă oala peste copii”. Se evită orice are forma rotundă, sau, din nou, orice mişcare circulară. (Speranţia).

După cum raportează Pekka Vänttinen, propunerea făcută de miniștrii apărării UE de realizare a unei forțe europene de reacție rapidă de a răspunde rapid la crize, în urma retragerii intempestive a americanilor din Afganistan nu a fost binevenită de toată lumea, inclusiv de ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist.

Nu văd asta că este soluția pentru rezolvarea acestor probleme”, a spus Hultqvist.

Cooperarea cu SUA este coloana vertebrală a securității europene, a declarat ministrul apărării pentru Radio Public Suedez.

În urma crizei din Afganistan, miniștrii apărării din UE au discutat săptămâna trecută propunerile  pentru o forță de reacție rapidă și posibilitatea de a merge spre o cooperare militară ad-hoc între statele membre interesate ale UE.

Potrivit acestuia, legătura de-a lungul Atlanticului rămâne deosebit de importantă pentru echilibru și stabilitate „în partea noastră a lumii”, a spus el, adăugând că ceea ce se întâmplă în Rusia reprezintă „o amenințare” pentru Suedia, care continuă să folosescă argumentul de statutul ei non-NATO.

Sprijinul pentru o eventuală aderare a Suediei la NATO a crescut de ceva vreme, opinia publică fiind în favoarea aderării. Actuala majoritate din parlament intenționând să mențină vie posibilitatea de a solicita aderarea la un moment dat, în viitor.

Declarația lui Hultqvist este în conformitate cu punctele de vedere ale statelor baltice și ale Poloniei, în timp ce vecina Finlanda înclină puternic pentru o forță europeană de reacție rapidă.

Eforturile UE de a crea o astfel de forță au existat de mai bine de două decenii, când, după criza din Kosovo, liderii UE au luat decizia de a înființa o unitate comună de aproximativ 50.000 de soldați până în 2003, dar astfel de planuri nu s-au concretizat niciodată.

Într-o încercare ulterioară, blocul a creat un sistem de grupuri de luptă de câte 1.500 de soldați, de dimensiunile unui batalion UE, care nu au fost niciodată utilizate în operațiuni, atât din cauza disputelor privind finanțarea, cât și a reticenței în desfășurarea forțelor pe teren.

UE va prezenta un proiect de propunere a unei „forțe de primă reacție” potențiale în noiembrie și dorește să încheie acordul atunci când Franța va prelua președinția de șase luni a Consiliului UE din ianuarie 2022.

În timpul dezbaterii în curs și având în vedere opoziția din interiorul UE, președintele francez Emmanuel Macron a făcut până acum un pas înapoi și și-a redus intensitatea apelurile vocale pentru o apărare europeană comună.

Cu toate acestea, analiștii sugerează că va încălzi problema forței de reacție rapidă în timpul campaniei electorale franceze.

Folosind tonul obișnuit al lui Macron, comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, al cărui portofoliu include industria de apărare și spațiu, a declarat că apărarea comună nu mai este „opțională” și că UE trebuie să devină capabilă să opereze misiuni militare în „autonomie deplină” la granița sa și în altă parte.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a preferat până acum ca NATO să rămână piesa centrală a apărării europene. O propunere actuală a Germaniei a susținut în schimb ideea „coalițiilor voluntarilor” dintre statele membre care se reunesc pentru a aborda viitoarele crize. Discuția din noiembrie ar putea lua o turnură diferită, după alegerile din Germania.

Trebuie să menționăm că V4, grupul de la Visegrād, are de mai mult timp în proiect realizarea unei armate comune de reacție rapidă. Virusul chinezesc a amânat sine die realizarea acestui proiect militar.

Piotr Maciej Kaczyński raportează, că, după Letonia și Lituania, președintele polonez Andrzej Duda a autorizat joi (2 septembrie) introducerea stării de urgență de-a lungul frontierei polono-bieloruse. 

La granița de lângă Usnarz Dolny există încă peste 30 de migranți din Afganistan prinși în ”țara nimănui”. Regimul brutal al Belarusului folosește migranți în războiul său hibrid. Grănicerii lituanieni au lansat un nou videoclip care arată cum polițiștii de frontieră bielorusi îi împingeau pe migranții irakieni din Belarus în Lituania.

Purtătorul de cuvânt al prezidențialei poloneze, Blazej Spychalski, a declarat că situația de la frontieră este „dificilă și periculoasă” și „în calitate de polonezi, fiind responsabili de propriile noastre frontiere, dar și de frontierele UE, noi trebuie să luăm măsuri pentru a asigura securitatea Poloniei și UE ”, a spus el.

Cu toate acestea, starea de urgență din Poloniei va interzice și circulația persoanelor la mai puțin de trei kilometri de frontieră.

Ceea ce ne temem cel mai mult este că gardienii ne vor cere să plecăm, ceea ce va fi o tragedie, deoarece vom pierde contactul cu persoanele care rămân la graniță”, a declarat Kalina Czwarnóg de la Fundația Ocalenie (Mântuirea). Organizația asistă migranții de la începutul crizei, în urmă cu trei săptămâni.

Nimeni nu va putea monitoriza dacă a existat violență, care este situația de sănătate, dacă primește mâncare. Aceasta este ceea ce ne îngrijorează cel mai mult, deoarece suntem aici doar din cauza lor”, a adăugat ea.

Odată ce starea de urgență este instalată, astfel de organizații vor trebui să părăsească zona.

Eurodeputatul Krzysztof Hetman de la Partidul Popular Polonez (PPE) a declarat că este reținut cu privire la starea de urgență.

„Introducerea stării de urgență este controversată, deoarece intențiile guvernului polonez sunt neclare. De peste un an am asistat la cea mai mare pandemie din ultimii 100 de ani. În această situație în care au fost îndeplinite toate condițiile pentru a introduce o stare de urgență, aceiași conducători nu au făcut-o niciodată ”, a spus el. Hetman este deosebit de îngrijorat de populația locală. „Cetățenii din aceste zone, în special întreprinderile locale, indică deja pierderile cu care se pot confrunta din cauza noii situații care apare”, a adăugat el. Ca orice politician și Krzysztof Hetman minte de îngheață apele!

În același timp, Polonia și Lituania și-au exprimat profunda îngrijorare  cu privire la exercițiile militare iminente ale Rusiei și Belarus desfășurate în comun la granița de vest a Belarusului.

Ministrul de externe polonez a declarat, luni, că o criză a migranților la granița Uniunii Europene cu Belarus este un „război hibrid” împotriva țărilor de la marginea de est a NATO, inclusiv Polonia și Lituania.

Zbigniew Rau a vorbit la  Vilnius, unde a discutat  o serie de  probleme bilaterale și regionale cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis.

Cei doi diplomați de top au vorbit despre politica de securitate și despre măsurile de reducere a crizei migranților în curs de desfășurare la granița cu Belarus, potrivit ministerului de externe polonez.

Vorbind într-o conferință de presă comună cu Landsbergis, după discuții, Rau a spus că Polonia și Lituania „împărtășesc un patrimoniu comun și o comunitate de valori”.

El a mai spus că ambele țări „au suferit recent presiuni multiple rezultate dintr-un război hibrid împotriva flancului estic al NATO”. Ministrul a declarat reporterilor că această confruntare a fost orchestrată „de către vecinii noștri din est” folosind „migranți aduși special în acest scop din diferite țări din Orientul Mijlociu”.

Rau a spus că Polonia și Lituania au stat împreună, de multe ori, în istorie, în fața acestei „amenințări comune”.

Suntem capabili să realizăm multe împreună în spiritul deplinei înțelegeri, solidarității și determinării de a depăși această criză”, a adăugat el.

Aflat la Vilnius, Rau s-a întâlnit și cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, cu prim-ministrul Ingrida Šimonytė și cu președintele Parlamentului, Saimas Viktorija Čmilytė-Nielsen.

 

Analiștii arată că poziția Poloniei este ingrată. Administrația Biden pare că este dezinteresată total de problemele ei. Cu toate că Polonia, făcând eforturi mari, și-a cumpărat protecția americană, sub mandatul lui Trump, achiziționând tehnică de luptă americană, adesea nu foarte modernă. Mai mult, Constituția poloneză interzice baze militare străine pe teritoriul național. Asta nu înseamnă că în Polonia nu sunt militari americani. Instructori și consilieri. Câți? Prietenul meu din Varșovia a zâmbit pe sub mustață și a spus că ar fi între zece mii și o sută de mii. Necazul este că sunt chemați în țara lor, după îndeplinirea mandatului și nu sunt înlocuiți cu alții.

Polonia nu are încredere în UE. UE înseamnă în primul rând Germania, cel de al patrulea Reich. Cu care Polonia are mari, imense, probleme de teritoriu. Înghețate. Dar, cu încălzirea asta globală…

Robert McNamara demonstra, în una din cărțile sale, că al Doilea război mondial a îzbucnit când pe suprafața globului existau zece conflicte regionale. Ia să numărăm…

 

În memoria lui Jean-Paul Belmondo o să revăd ”Omul din Rio” un film din anul 1964 care mi-a plăcut și continuă să-mi placă. Juca împreună cu frumoasa Francoise Dorleac. Ce soarta a avut si fata asta!

Dar să lăsăm pe mâine, doar este o altă zi!

 

 

 

 

HOROSCOP    7  septembrie  2021

 

BERBEC  Nu te mai lăsa folosit de alții! Dar, ești îndrăzneț și agresiv. Trebuie să nu exagerezi în această expansiune îndrăzneaţă pentru că este deosebit de riscantă: poţi să faci gafe şi confesiuni extravagante. O întâlnire importantă la mijlocul zilei te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie. Familia este bine, animăluţele sunt bine. Totuşi, o problemă … O rezolvi, dar nu astăzi.

TAUR  Astăzi te bucuri de o formă bună, dar pe plan mental eşti vulnerabil. Eşti neliniştit, ai îndoieli şi frustrări. Puţină veselie! Sau, frecventează prietenii care te fac să te simţi bine! Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodie să rezolve problemele legate de relaţiile cu terţi, sau, cu autorităţile. Evită să te enervezi pentru lucruri minore şi persoane neinteresante. O întâlnire importantă din a doua parte a zilei te calmează şi îţi face chiar plăcere. Nu forţa lucrurile. Nu că s-ar rupe… dar viaţa este ca un ocean. Aşteaptă valul şi curentul favorabil şi poți face exact acelaşi lucru dar cu minimum de efort personal şi de resurse.

GEMENI   Grijile faţă de familie, părinţi, copii, partener, îţi acoperă toată ziua. Exagerezi, ei ştiu foarte bine să se ocupe de interesele lor. Oferă ajutor numai dacă este cerut, fii politicos! Moderaţie în relaţiile cu Leii şi Vărsătorii. Relaţiile de familie, cu prietenii, anturajul – după caz – se ameliorează lent, dar sigur, pentru cei care au avut o oarecare “răceală” în sentimente. Astăzi ai multe pe cap. Ştiai sau nu, „mâine este o altă zi” aşa că vezi care probleme sunt urgente, care sunt importante, care pot produce pierderi de bani etc. Şi lasă pe mâine ceea ce poate aştepta! O veste bună poate fi urmată de una şi mai buna, fără să fie din acelaşi domeniu!

RAC   Treci printr-o perioadă mai delicată, în sensul că eşti mai sensibil la ofense, la jigniri. Nu forţa lucrurile, nu te izola, nu replica cu răutate şi furie. Zâmbeşte, taci, dar ţine minte! O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Relatiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt azi armonioase, dar nu sunt favorabile cu cei nascuţi în semne de apă si pământ. Poţi face mici schimbări de program, dar fără implicări majore. Ai impresia că poţi primi ajutorul solicitat de la rude şi prieteni, care îţi trebuie mai mult pe măsură ce trec zilele.

LEU  Astăzi ai neşansa să întâlneşti persoane mai stupide decât o vacă. Nu te repezi ca Leul, vacile au şi ele geniu, dau lapte! Zâmbeşte şi schimbă vorba, sau dă-te foarte ocupat cu serviciul! Treci printr-o perioadă de sensibilitate mărită şi vezi mai clar defectele şi limitările unor persoane din jur. Astăzi nu prea îţi place, dar nu ai încotro! Trebuie să continui oricum! Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. La serviciu, sau unde îţi petreci dimineţile, uneori, toată ziua, trebuie să foloseşti fiecare moment al programului. Totuşi o veste bună, sau o surpriză plăcută din partea anturajului apropiat. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile.

FECIOARĂ   Astăzi reuşeşti să te stăpâneşti admirabil cu toate că ai suficiente motive să ripostezi. Dar mai bine taci din gură, îţi vine apa şi la moara ta! Nu te enerva, zâmbeşte şi treci mai departe! Trebuie sa te folosesti de bagajul de informatii din trecut ca sa rezolvi o situatie prezentă. Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur. Eşti tu stăpân pe situaţie, dar nu pe viitor! Pot apărea, şi cu siguranţă vor apărea, probleme care necesită cooperare şi ajutor. Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi, colegi, prieteni. Nu se ştie când poţi avea nevoie de sprijinul lor!

BALANŢĂ  Conjunctura arată că astăzi poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc dar mai puţin fericit cu semnele de apă și pământ. Nu aștepta să-ți facă treburile alții, aștepți degeaba! Astăzi, la serviciu, păstrează-ţi ordinea priorităţilor care te avantajează, fără să te laşi perturbat de cei din jur. Evită să te bagi în treburile anturajului, zâmbeşte şi nu spune nimic! Nu ai liniste pentru că eşti in urmă cu multe treburi. Nu este o perioadă benefică pentru schimbări, mai ales din cele la care te gândeşti. Adică să pleci în concediu, vacanţă, croazieră! Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, să investeşti în aiureli, sau să faci pariuri absurde.

SCORPION  Conjunctura indică că-ţi trebuie o anumită detaşare şi mai multă obiectivitate. Trebuie să stai în defensivă până realizezi noul orizont de vedere. Oricum, problemle tale rămân aceleaşi! Indecizia, nehotărârea nu te ajută deloc. Trebuie să faci pace. În primul rând cu tine însuţi. Lasă grijile şi temerile, nu sunt productive. Ai mai puţin de lucru, socializează cu colegii! Astăzi evită orice decizie luată  în stare emotivă sau enervare. Poziţia lui Mercur indică avantaj în comunicare. Aspectele Lunii îţi întăresc voinţa şi îţi dau idei bune. Dacă ai probleme în dragoste şi Scorpionii au de obicei probleme cu singurătatea, o veste bună: după echinocțiul de toamnă începe o perioadă favorabilă în domeniul sentimental. Dar trebuie să vrei şi tu! Ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur!

SĂGETĂTOR  O zi obositoare, mai ales dimineaţa, prin aglomerarea lucrurilor de făcut. Dar, o seară plăcută cu cei dragi, familia, cu planuri şi proiecte de viitor, cu încredere şi speranţă în mai bine. Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi este un bun prilej să recapeţi iniţiativa, mai ales în familie, dar şi la serviciu, sau în afaceri.  Este, de asemenea o perioadă propice pentru relansarea unor proiecte mai vechi, care pot lua o variantă nouă.  Călătoriile şi drumurile rămân în continuare favorabile, prin aspectele benefice ale lui Mercur.

CAPRICORN   Dă curs impulsului sufletului!  Uneori, astăzi, de exemplu, este mai important să ieși din cursa corporatistă către nimic și să ajuți un prieten, sau o rudă. Bine faci, bine găsești! Ziua aceasta este perioada de timp amestecată în care aspectele benefice şi malefice se succed rapid, în funcţie de trecerea timpului. Sunt şi unele aspecte care arată noroc la bani, la obţinerea lor sau la cheltuirea lor inspirată, pentru că după cum spune înţeleptul chinez „sunt două căile să faci avere – să câştigi mulţi bani sau să faci cheltuieli inspirate”. Sunt şi unele probleme in familie – dar o atitudine ferma dar şi uşor comica rezolva situatia.

VĂRSĂTOR  Nimic nefavorabil în perspectivă, nimic negativ astăzi, ceea ce îţi amplifică optimismul şi dorinţa de viaţă bună. Ai posibilitatea să clarifici lucrurile față de cei din jurul tău. Fii selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza şi sinteza. Cum am mai spus, lucrurile pot să fie mai simple.Trebuie să recuperezi timpul pierdut; de asemenea este bine să reconfirmi înţelegerile şi promisiunile făcute, cele care îţi convin, binânţeles, – în sensul verificării dacă partenerii de, sau, din familie, sau de afaceri sunt capabili să se ţină de cuvânt, iar pe de altă parte poţi adăuga nuanţe favorabile ţie.  Timpul se recuperează în dauna altui timp.

PEŞTI  Simţi nevoia să te exprimi liber, fără să ţii cont de convenienţe şi reguli. Stăpâneşte-te! Așa îți faci dușmani, pe gratis. Sigur că sunt niște proști, leneși și vulgari, dar taci din gură! Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung. Amână cu distincţie şi cu imperială bunăvoinţă orice îţi pare legat de domeniul banilor sau al poziţiei. Peste câteva zile configuraţia planetară îţi este din nou binevoitoare şi poţi beneficia de influenţe cosmice care chiar daca nu iti vor umple buzunarele, în orice caz nu le vor goli. Poţi onora obligaţiile trecute, dar şi astea numai în sume mici. Aspectele negative sunt punctuale.

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: