Sinaxar, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Şi Sf. Ipolit, episcopul Romei.

"În fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz, zis Teologul si Ioan Gura de Aur. Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume." Sursa:  Preot Sofian Boghiu.

Tradiţional, în „Kalendar” este a şasea zi a Lupilor, Filipii de iarnă, Trisfetiţele, Teclele.

Într-o săpătură arheologică adâncă de zeci de metri poţi să vezi succesiunea vârstelor oamului, straturi suprapuse de rămăşite neînsemnate, dar atât de importante în ochii savantului.

Tot aşa poţi să vezi cu ochii minţii, cu sufletul şi inima, obiceiurile, tradiţiile, folclorul şi să „vezi” clar şi luminos suprapunerea în timp, dar în acelaşi spaţiu, a cel puţin trei calendare ale poporului român, urmaşul geto-dacilor.

Cele trei fetiţe, „trisfetiţele” – un motiv ce provine, probabil, din matriarhat, din paleolitic. Am numărat nici mai puţin decât 47 de mituri europene despre cele trei fetiţe. Fetiţele „intrau la învăţătură” ca să devină, la pubertate, vânătoriţe iscusite, războinice de vază şi conducătoare ale tribului – să nu uităm că este vorba despre vârsta de început, a matriarhatului. Unii autori, savanţii greci în special, cred că este vorba despre cele trei Moire, zeiţele destinului omului. Alţii sunt de altă părere, dar eu vă spun ce ştiu, nimic mai mult!

Apoi, sfârşitul neoliticului îl aduce pe cumătrul lup, strămoşul triburilor de aici, cartea de vizită a dacilor. Ei erau lupii!

Lupul Şchiop. Iubit, respectat, temut şi în acelaşi timp urât. O gamă largă de sentimente, depinde – dacă „te simţeai, sau nu, cu musca pe căciulă”!

Apoi apar cei trei sfinţi, cu o sfadă a fanilor lor. Şi Maica Domnului care nu a socotit bine zilele şi plecă la Templu cu Pruncul în braţe pentru Înfăţişare. Apoi, realizând greşeala, se întoarce din drum.

Rar sunt, în cursul anului, o aglomeraţie aşa de mare de simboluri. De ce oare?

Omul istoric era în strânsă legătură cu fenomenle naturale şi un fin şi permanent observator al cerului. El a înregistrat că în această perioadă depresivă a anului, stelele care nu clipesc şi despre care se spune că sunt ochii zeilor, sau chiar ei, zeii, ei bine, planetele se strâng, se aglomerează pe cer.

Dar de o mare importanţă simbolică este întoarcere din drum a Maicii Domnului. Mesajul este clar: şi sfinţii pot greşi, dar dacă greşeşti, recunoaşte greşeala, îndreapt-o şi întoarce-te din drum!

31 ianuarie este ultima zi din triadă, a şaptea zi a lupilor, "este consacrată chiar patronului, miticul Filip Şchiopul, Lupul Şchiop, un fel de ajutor al „şefului cel mare”. Anoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 81.

Lupul Şchiop este sfânt. Lupul Şchiop s-a ologit când s-a luptat pentru oameni. Alţii spun că l-a şchiopătat bunul Dumnezeu, că avea putere prea mare. (Speranţia)

Lupul Şchiop este esenţa europenilor. Lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba! Toate popoarele vechi europene au mitul lupului, a lupoaicei, uneori – de exemplu: romanii! Inteligenţi, expansionişti, inventivi – europenii au cucerit lumea. Şi au plătit pentru asta…

Este extrem de interesantă ipoteza că Dumnezeu l-a ologit pe Lupul Primordial ca să nu aibă multă putere. Pentru că puterea corupe şi alienează. Vedeţi istoria… şi uitaţi-vă în jur! Puterea micşorată trebuie suplinită prin inteligenţă, inventivitate, spirit de echipă. Aşa au apărut Lupii de Foc, şase Filipi, apoi nouă.

Avatar al Sfântului Andrei, sfătuitor al Sfântului Petru şi animăluţ în casă, de fapt în Grădină, al Maicii Domnului, aceasta este tripla ipostază a fiarei teribile pe care oamenii neoliticului o auzeau urlând în viscol. Era doar vântul…

Lupul Şchiop o să trăiască mereu în dimensiunea mitului şi o să-şi urmeze destinul atâta vreme cât va mai trăi un european care va spune mai departe legendele lupului!

Astăzi, a doua jumătate a zilei nu se lucreză în onoarea Lupului Şchiop, pentru bunăstarea poporului, sănătate în casă şi iertarea păcatelor! Cine are, dă de pomană! Mai ales că este duminică.

Tot pe 31 ianuarie sunt pomeniţi şi Sf. Doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Chir şi Ioan.

Acuma nu mai sunt doctori fără de argint şi de aceea nu mai fac nici minuni. Ba unii, când nu îi omoară, sperie oamenii. Ultima sperietură este cea cu virusul Zika. Mai multe viitoare mămici şi tinere mămici mi-au scris, îngrozite, cerându-mi sfatul, că doar am fost atâţia ani în Asia, Africa şi aiurea dar nu s-a prins de mine, nimic, nimic, nicio tifoidă, vreo Ebolă sau măcar o aviară!

Afacerea cu virusul Zika nu este nici mai periculoasă, sau mai inteligentă decât cea cu Ebola sau aviara. Staţi să vă povestesc, ştiu exact despre ce este vorba, am făcut instructajul la Paris, înainte să plec în Insula Reunion.  Dengue, Chikungunya şi Zika sunt boli tropicale cu o răspândire foarte limitată. Sunt asemănătoare, niciuna nu este mortală. Mai precis, sunt foarte rar mortale, numai prin complicaţii la persoane cu mari probleme. Zika este mai periculoasă pentru că e teratogenă, poate produce, statistic, la 1,75%, din cazuri, malformaţii ale fătului sau ale pruncilor infectaţi. Microcefalie, dar şi altele.

Zika este un “arbovirus” care se transmite numai prin intermediul înţepăturii unei femele de ţânţar. Ca şi malaria. Respectiva “ţânţară” trebuie să înţepe pe cineva infectat cu Zika şi apoi dacă înţeapă o persoană sănătoasă există o şansă din trei ca respectivul să se infecteze şi el cu Zika.

Detectat prima dată în anul 1947 în Uganda, la o maimuţă, virusul Zika a fost observat că infecteză oamenii în anul 1970, cazuri izolate, în mai multe ţări din Africa şi Asia. Conform teoriei conspiraţiei, atâta, douăzeci de ani, le-au trebuit laboratoarelor secrete să dezvolte această nouă ameninţare, o nouă armă biologică. Inofensivă, nu omora pe nimeni – de aceea i s-a dat drumul în natură. Natura are resurse nelimitate şi prin mutaţii succesive poate face dintr-un virus paşnic, un asasin în serie.

Prima epidemie de Zika datează din anul 2007 în Oceanul Pacific, în Micronezia. Cinci mii de cazuri, niciun deces. În prezent, începând din mai 2015, sunt atinse largi zone din America Latină, Centrală şi Insulele din Marea Caraibelor. Multe milioane de cazuri, până acum, din fericire, niciun deces. Schimbarea climei, încălzirea globală este, poate, vinovată, spune OMS, în mare măsură, de creşterea exponenţială a numărului insectelor, a ţânţarilor, în special. Dar şi prostia şi neglijenţa criminală a autorităţilor din ţările respective. Brazilia, în special, unde autorităţile nu au luat măsurile necesare, nici foarte complicate, nici foarte scumpe, de exterminare a ţânţarilor. În prezent, în Brazilia sunt peste trei mii de cazuri de malformaţii infantile produse de virusul Zika, urmare înţepăturilor de ţânţari. Nu există vaccin, sau tratament, singura soluţie este evitarea înţepăturilor de insecte, exterminarea ţânţarilor.

Dragi mămici, sau viitoare mămici, puteţi să fiţi liniştite, România nu este areal al respectivilor ţânţari, nu vreau să vă încarc memoria cu nume latineşti, se numesc Aedes aegypti şi Aedes albopictus.

Doar dacă… să vă spun, să nu vă spun? Hai să vă spun. Doar dacă vreun invadator musulman, numit “refugiat”, nu a adus cu el, în murdăria proprie, în bagaje, alţi nedoriţi, ţânţarii cei infecţii. Larve, ouă… Doar au adus gândacii aceia imenşi, păienjeni de coşmari şi o listă întreagă de boli şi paraziţi. Adevărata armă biolgică sunt chiar aceşti invadatori din Asia şi Africa!

BERBEC  Sâmbătă, cu o aglomeraţie de planete suficient de complexa în horoscop, viaţa nu este deloc simplă. Duminică, abordează problemele pe rând, într-o ordine firească, relaxează-te, odihneşte-te! Sâmbătă amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a perioadei, adică duminică, este mai bună. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele sentimentale care trenează de ceva timp. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Mirări mari, dar pe măsură. Totuşi, o veste, o informaţie, ca un fulg de nea rătăcit, te înviorează. Seara plăcută, dar cu gândul în altă parte. Trebuie să dai consistenţă strategiei tale.

TAUR   Este cazul să mai laşi obişnuinţa deoparte, aduna-ţi forţele şi banii şi schimbă-ţi puţin viaţa, începând chiar din weekend, cu organizarea locuinţei şi îmbunătăţirea garderobei de iarnă. Oare nu ai suferit destule decepţii şi trădări?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – ăsta este sfatul meu! O zi buna pentru activitati de rutina. Duminică călatoriile sunt bine aspectate, fie ca sunt mai lungi sau mai scurte. Dar poate că rămâi acasă, este mai prudent! Intalneşte-te cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă care să te faca sa te simti bine şi confortabil.

GEMENI   În weekend ai probleme sociale şi sentimentale. Ia-le pe rând! Sâmbătă termină ce ai început şi ia în serios sfaturile prietenilor, familiei. Ei îţi vor numai binele, aşa că măcar ascultă-i! Sâmbătă odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, când un vechi prieten te poate decepţiona – nu-i lăsa şansa să se facă de râs! Evita subiectele despre secretele altora, limiteaza-te la modul monden şi superficial de abordare a discuţiei si totul o sa fie bine, sau foarte bine. În general o confesiune schiţeză şi o viitoare bârfă sau intrigă. Duminică nu eşti deosebit de inspirat aşa că lasă bizanteriile pentru altă dată. Odihneşte-te, relaxează-te, dă curs comodităţii şi simte-te bine!

RAC  Sâmbătă e o zi plină, densă, dar favorabilă. Plăcerea problemelor rezolvate în căminul tău, pentru gospodăria ta, poate fi întrecută doar de bucuria unui prânz de duminică, cu toată familia. Sâmbătă ai de făcut un serviciu unui prieten, serviciu pe care respectivul îl va aprecia şi va rămâne îndatorat, chiar dacă nu va arăta imediat acest lucru.  Duminică cruţă-te un pic. Aşteaptă rezultatele demersurilor trecute. Uneori trebuie sa apesi pe frana, alteori pe accelerator. Astazi – ambreiajul! Adică deconectează-te de la toate sursele de toxicitate, materială sau spirituală şi fă în aşa fel ca să fie sărbătoare în jurul tău!

LEU  În weekend ai un dar al comunicării, al povestirii, pentru că eşti bine dispus! Duminică exagerarezi ca orice Leu, dar, nu renunţa la punctul tău de vedere, ci susţine-l cu mult calm şi umor. Sâmbătă gândeşte bine înainte de a face sau accepta ceva. Stelele arată că dacă stai bine-merci rezolvi mai multe probleme decât dacă te agiţi! În acest weekend din nou te nemultumeste un obiect mecanic sau electronic, sau serviciile unei persoane. Calitatea nu mai este ceea ce a fost candva ! Dar nu te multumi cu expresia fatalista “asta este” ci încearcă din greu să obţi ce doreşti!

FECIOARĂ  Un weekend cam monoton şi fără evenimente importante. Tocmai bun ca să faci, cum te sfătuiesc stelele, un prilej de relaxare şi recuperare, poate la sală, poate acasă, un somn bun şi necesar! Totuşi, un climat un pic mai furtunos cu partenerul tău de viaţă! Probabil că e vorba de programul de weekend. Încearcă să negociezi şi să ajungi la un compromis care să fie avantajos pentru amândoi! Sâmbătă primesti o veste total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam aşa ceva. Sau poate unde peste tot este haos si dezordine! Duminică este bine să te trezeşti târziu şi să te culci devreme şi mai tot ce faci ar trebui sa-ti iasă. Sigur, să nu fie ilegal, imoral şi să nu îngraşe.

BALANŢĂ    În acest weekend nu te grăbi să schimbi ceva din rutina vieţii tale.  Conjunctura arată că poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc, dar aproape deloc cu semnele de apă şi pământ. Nu te lăsa impresionat de veştile din presă, dar nici nu pleca la drum lung! În acest weekend prevederea şi o planificare a timpului te fac să ai timp şi de odihnă, dar şi de distracţie. Viata, care nu tine deloc, dar deloc, seama de micile noastre planuri si dorinte, impinge viitorul unde vrea ea. Cam asta este toată filosofia… Stelele arata că sâmbătă ar trebui sa treci printr-un mic necaz personal, si conform modului tau de a fi iti trebuie solitudine si putin timp ca sa te obisnuiesti cu noile date. Duminica este mai bună dacă lipsa de evenimente te mulţumeşte.

SCORPION   E greu de crezut că un om puternic ca tine se poate lăsa copleşit de tristeţe şi melancolie. În weekend? Lasă nostalgia şi organizează o petrecere-surpriză spumoasă, spre necazul duşmanilor!  Timpul, trecerea timpului, este principalul tău aliat.  În acest weekend nu forţa, nu pleca la drum lung. Conjunctura favorizează familia şi prietenii, procedează, deci, în consecinţă! Perioada este buna, astrologic vorbind, dar trebuie neapărat să termini proiectele începute în casă, sau pentru casă. Nu uita că suntem ceea ce ştim! Iar pentru marea majoritate a populaţiei inseamnă ca sunt ceea ce văd ei la televizor! Duminică evită cheltuielile extravagante, iar stelele sunt foarte sigure să te sfătuiască sa nu călătoreşti sub niciun motiv.

SĂGETĂTOR  S-ar spune, după aspectele din caselor solare, că te gândeşti, în acest weekend, să schimbi ceva din viaţa ta. Oricum a trecut mult timp de la ultima schimbare şi poate, noul te avantajează! Alungă gândurile negre şi grijile financiare, în acest weekend aspectele bune indică o schimbare favorabilă în viaţa ta, de mai mare sau mai mica amploare, în special în domeniul sentimental! Un drum necesar. Atentie la viteza, sigur, a maşinii, dar şi la viteza cu care iti programezi evenimentele! Nu te grabi inutil cand orice ora este bună. O veste buna si una… aşa şi aşa. Nu uita că ai nişte proprietăţi aici, sau aiurea, care au nevoie de atenţia ta. „Ochiul stapanului ingraşe turma de oi” – spune un proverb macedo-român. Iar daca nu ai nimic-nimic, nici o pisică acolo, eşti fericit că ai scapat de griji!

CAPRICORN  Favorurile stelelor se îndreaptă în acest weekend în special către Capricornii din ultimul decan al zodiei, persoane care au ceva noroc în domeniul relaţiilor umane. Nu pleca la drum! Încearcă să fii mai flexibil şi mai tolerant cu familia, relaţia ta, în perioada acestui weekend. Nu primeşti nicio veste. Este de bine, înseamnă că totul este normal! Nu pleca la drum lung! O perioadă excelentă pentru finalizarea unor lucruri incepute, pentru înţelegeri strategice, în familie, cu pratenerul, pe termen lung. Comunicarea ta este favorizata. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine. Duminică ai vrea să te duci până la munte, dar pe de altă parte ai vrea să zaci în pat, la căldură şi cu pisica torcând hipnotic lângă tine! Parcă mai bine stai acasă!

VĂRSĂTOR  Tine-ţi prietenii aproape şi inamicii şi mai aproape. În acest weekend fii politicos, chiar cordial, dar prudent, mai ales în noile relaţii cu cei care doresc neapărat să-ţi devina prieteni. Daca nu ştii ce se bârfeşte, nici nu ştii ce măsuri să iei! Sigur, dacă vrei să iei măsuri, pentru că o bârfă rămâne o simplă bârfă. În acest weekend zodiacul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Şi cu norocul stai bine! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le stii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viaţă cotidiana.  In orice caz trebuie, cu orice preţ, să termini ceea ce ai inceput. Meru amâni, mai târziu, şi mai târziu. Atenţie să nu devină prea târziu!

PEŞTI  Energia ta, puterea de muncă de astăzi stârneşti invidii, dar şi respect. Trebuie să-ţi îndrepţi eforturile şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii proprii. Mai multă ordine în alimentaţie! În acest weekend încearcă, măcar încearcă, să nu mai vezi munţi acolo unde sunt doar muşuroaie, să nu exagerezi inutil obstacolele. Renunţă la încăpăţânarea care mai rău te încurcă! Sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Ai şi un drum de făcut la capătul căruia te aşteaptă o discuţie cu partenerul de viaţă despre casă, maşină, împrumuturi etc Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică, aspecte favorabile cu veşti bune de la prietenii, partenerii sau rude de la mare distanţă. Organizează mici distracţii şi mici petreceri-surpriză, ca în perioada sărbătorilor de iarnă!

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: