Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom Profesor. Black Mamba, Quantin Tarantino şi Omul Roşu

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 3919 Vizualizari

Astăzi sunt avantajate zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Fecioară, Balanţă, Scorpion, Peşti. Pe 29 aprilie s-au născut: Jean Crezot, Duke Ellington, William Randolph Hearst, Michelle Pfeiffer, Uma Thurman, Mircea Veroiu, Gala Galaction, Gheorghe Tomozei.

Încă o zi de lucru pentru strămoşii noştri (care, de fapt, suntem noi). Plecaţi cu săpămâni în urmă, dacii, geţii, ostrobocii, boii, tyrageţii, burri şi tot ce se mai afla pe un teritoriu de jumătate de milion de kilometri pătraţi, arealul de formare al poporului nostru, ei bine, bărbaţii şi femeile, cei plecaţi în pelerinaj ritual se apropiau de Marea cea Mare. Unii chiar ajunseseră acolo şi erau găzduiţi cu prietenie de colonii greci...

Dar, „Black Mamba” împlineşte astăzi 44 de ani, să-i spunem Umei Thurman: „Happy Birthday and Many Happy Returns of the Day”.

Îmi plac filmele. Cele văzute la cinematograf, îndeplinind un ritual sacru, tipic al modului de viaţă american. Sau, un substitut de cinematograf, cum mi-am făcut, aici, la Drajna de Sus cu un „Sony Vaio” multimedia, boxe „Altec Lansing” de 100 W şi un metru cub de DVD-uri. Văd ce vreau, când vreau! Îmi plac filmele americane...

Sigur, admir filmele europene, sunt opere de artă, dar filmele americane sunt mai aproape de gustul meu, de modul în care văd lumea. Iar lumea o văd foarte aproape de orizontul de vedere al lui Quantin Tarantino. Îl bănuiesc pe fabulosul regizor de imaginaţie şi mai mult, de poezie! Într-o lume în care după cum spunea bunul meu profesor şi tutore în ale vieţii, Mircea Eliade: „Aproape nimeni nu mai are imaginaţie. Trăim vremuri grele. Cine mai are timp să-şi imagineze o altă lume, cu altfel de oameni, o lume mai poetică, şi deci mai adevărată!” (Uniforme de generali).

O să vă spun o poveste, plină de imaginaţie şi poezie, am mai spus-o şi altădată, dar acum este o altă primăvară!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi problema noastră prezentă gravă, naţională, este lipsa de anvergură, de imaginaţie şi viziune a conducătorilor noştri, a întregii clase politice. Ei nu reuşesc să „ghicească” adevăratele interese şi proiecte ale celor mari şi tari şi fac precum în al doilea război mondial când România a ”întors armele” inutil şi păgubos, au mai murit degeaba aproape un milion de oameni, când un armistiţiu ar fi fost de ajuns, dacă se ghicea, se ştia de interesele celor mari şi tari, de şerveţelul de hârtie al lui Stalin pe care sta scris: „România - 90%URSS, 10%Vest”.

Haide să fim drepţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, conducătorii noştri cei iubiţii pot să fie „mari” pe malurile Dâmboviţei jucând în piese pentru copii, din acelea în care se ceartă şi îşi dau marionetele pumni în cap, dar pe arena internaţională sunt nişte „neica nimeni” vorba lui Vadim. Politicieni noştri nu contează decât la alegerile europene. Atât! Şi pentru că veni vorba de tribun, el a reuşit să strângă, la vremea lui, extremele, cea dreaptă şi cea stângă, performanţă greu de realizat. Este ciudată absenţa extremelor din lupta pentru europarlamentare în România, când UE este îngrijorat de posibilitatea ca noul Parlament European să aibă un grup parlamentar al „extremiştrilor” care poate fi şi 20%. Extremişti sunt numiţi patrioţii, gen Frontul Naţional din Franţa, politicieni care nu doresc un al Patrulea Reich, deci ostili parţial UE! Aşa cum cei pe care circa 10% din populaţie îi numesc „terorişti” sunt numiţi de marea majoritate a globului „patrioţi şi răzbunători contra cruciaţilor”! Depinde de unghiul de vedere!

Dar, este ziua lui de naştere, îl pomenim pe Jean Crezot, Omul Roşu, un personaj pe care, aproape sigur, nu l-aţi mai întâlnit. Hai să reparăm nedreptatea, pentru că marii oameni sunt discreţi şi modeşti. Devin celebrii criminalii, hoţii, ticăloşii, curtezanele şi politicienii... cei care bântuie pe la televiziuni pentru oamenii într-adevăr valoroşi trebuie să depunem efort ca să ni-i aducem aminte!

Napoleon Bonaparte a avut şi el consilierul său de taină. Cunoscut sub numele de „L’homme Rouge des Tuileries” a fost transformat de istoricii serioşi într-o fantomă sau un geniu al palatului Tuileries.

El a existat pur şi simplu, se numea Jean Crezot şi era nepotul unui măcelar, proprietarul de drept al terenului pe care Catherina de Medicis construise palatul Tuileries.

Jean se adăpostea într-o aripă neterminată a palatului, considerând că este proprietatea lui, bunicul lui nu primise plata pentru teren, studia magia şi astrologia şi trăia din puţinul care îl aducea ghicitul prin taverne. Era foarte mic de statură, se îmbrăca întotdeauna în roşu şi era dinamic ca argintul viu. Revoluţia franceză i-a adus mulţi bani. Jean ghicea prin cârciumi cine dintre puternicii vremii urma să fie ghilotinat – şi avea întotdeauna dreptate!

Într-o zi întâlneşte un corsican mândru, locotenent de artilerie. Jean îi dă un plic roşu. Corsicanul deschide plicul şi scoate o hârtie roşie pe care scria „Vei fi Împărat !”. Totă lumea face haz, dar artileristul se uită la omul îmbrăcat în roşu, care era chiar mai mic de statură decât el însuşi, scoate una dintre cele patru monezi de aur pe care le avea şi îi spune lui Jean: ”De fiecare dată când vei avea ceva să-mi spui, sau voi trimite după tine, să vii imediat şi o să fii răsplătit... împărăteşte !”

Zis şi făcut: micul şi ciudatul personaj năvălea aproape lunar, dând ordonanţa şi mai târziu gărzile peste cap: „Căpitane, pericol! Generale, e de rău! Consule, e lată rău! Prim-consule, ăia îţi vor capul! Împărate, te atacă! Sire, te vor mânca de viu!„

Culmea era că avea aproape întodeauna dreptate!

Înaintea bătăliei de la Ulm îi spune lui Napoleon că un om cu părul roşu va înclina soarta bătăliei. Ceea ce s-a şi întâmplat, Schulmeister, spionul împăratului, cel care a vândut generalui austriac Mack nişte planuri false ale dispozitivului armatei franceze, era roşcat.

În ajunul bătăliei de la Austerlitz „omul roşu” năvăleşte în cortul lui Napoleon, foarte agitat: „Sire v-am spus săptămâna trecută că înălţimile vă sunt ostile – de ce aţi ocupat vârful dealurilor?!” Neapoleon îl calmează pe nărvaşul astrolog, îi dă o pungă cu douăzeci de napoleoni şi îl conduce spre ieşire. Gânditor, se întoarce la hărţile sale. Dar dacă... În mintea împăratului se conturează o idee originală, genială: cum să folosească într-adevăr eficient tunurile sale. Şi Napoleon câştigă cea mai fantastică bătălie, retrăgându-se de pe înălţimi, contrar strategiei militare a vremii.

Înaintea campaniei din Rusia, Jean îi spune împăratului: „Sire, focul şi apa vă vor opri! Nu vă duceţi în Rusia”.

La întoarcerea din catastrofala campanie rusească Împăratul îl cheamă la el pe Jean: „Prietene nu mai vreau să te aud prevestind lucruri rele. Te fac un om bogat. Iată aici 5.000 de monede de aur, de napoleoni, şi titlul pentru o proprietate de 60 de hectare şi o casă înstărită. Dar înainte de a pleca şi a ne spune adio, spune-mi prietene, cum o să mor?” Jean răspunde : ”Sire, o să vă otrăvească cu arsenic un englez care călătoreşte pe o corabie fără pânze”. Napoleon izbucneşte în râs şi spune: „Pentru gluma asta îţi mai dau o mie de napoleoni”. Nu a fost o glumă...

Multe din ceea ce scriu, nu sunt deloc glume, ci adevăruri care nu pot fi făcute altfel public. În definitiv, este doar un horoscop, un pamflet astrologic, aşa spun stelele, nu?

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI