Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. Arta de a fi singur cu gândurile tale
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. Arta de a fi singur cu gândurile tale

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. Arta de a fi singur cu gândurile tale

Lucrările ulterioare au confirmat faptul că oamenii raportează, în general, o plăcere scăzută până la moderată în urma unei experiențe în care li se oferă deplină libertate de a sta și de a gândi.

 Pe 9 octombrie s-au născut Miguel de Cervantes de Saavedra, John Lennon, Camille Saint-Saens, Gento, Adrian Pintea, Gică Popescu, Marioara Murărescu, Emil Manu, Olga Szabo. Pe 10 octombrie s-au născut Giuseppe Verdi, Henry Cavendish, James Clavell, Fritjof Nansen, Emmerich Schaffer, Radu Vasile, Tatiana Iekel, Laura Stoica, Calistrat Cuţov.

 În calendarul creştin ortodox sunt, sâmbătă 9 octombrie, Sfinţii: Iacob al lui Alfeu, Andronic şi Atanasia, iar duminică, 10 octombrie, Sfinţii: Evlampie şi Evlampia, sora lui. Vasian şi Teofil Mărturisitorul. Ne-am obişnuit, nimic important în „Kalendar”!

 În weekend Luna face unele aspecte, dar după cum spunea, glumind sau nu, astrologul Derek Parker, tutorele meu de la Madrasse Omar Khayyam, ei bine Derek spunea „de când au ajuns oamenii pe Lună şi Luna a început să dea rateuri!”. Aşa că probabil o se fie o perioadă de toamnă care începe să fie friguroasă, cel puțin în Prahova submontană.

 

Imaginează-ți că ești pasager într-un mijloc de transport, aștepți… ceva sau pe cineva, sau pur și simplu stai pe canapea acasă și te afli în fața a câtorva minute de timp inactiv – cum te-ai descurca? Așa cum face mare majoritatea în zilele noastre, este posibil să începi să butonezi pe telefon! Dar dacă, în schimb, ai alege să te retragi în mintea ta și să te distrezi cu niște gânduri plăcute? Cât de greu ar putea fi?

La prima vedere, sună realizabil. La urma urmei, ca umani, posedăm minți remarcabile care pot reflecta asupra trecutului, pot procesa prezentul și chiar pot face prognoze despre viitor. Ne putem orienta gândurile către scenarii și evenimente reale sau imaginate, plăcute, sau neplăcute. Având în vedere formele nesfârșite pe care le pot lua gândurile noastre, de ce nu ne-am arunca – atunci când ni se va oferi ocazia să ne retragem din lumea exterioară – în propriile noastre minți și să ne distram cu gândurile noastre?

În urmă cu aproximativ 10 ani, și continuă și astăzi, psihologii de la Universitatea din Virginia și Universitatea Harvard au început să exploreze această întrebare invitând voluntari să petreacă un timp nedeterminat într-o cameră lipsită de orice distragere (cu excepția unui dispozitiv de șoc electric) și să se ocupe cu gândurile lor. Ca să iasă din camera trebuia să-și administreze un șoc electric. Constatările lor, publicate ca o serie de studii universitare, începând din anul în 2014, au fost interesante: 67 % dintre bărbați și 25 % dintre femei au ales să se șocheze în mod intenționat, și să iasă din cameră, mai degrabă decât să petreacă o perioadă scurtă de timp singuri cu gândurile lor. Lucrările ulterioare au confirmat faptul că oamenii raportează, în general, o plăcere scăzută până la moderată în urma unei experiențe în care li se oferă deplină libertate de a sta și de a gândi.

Aceste descoperiri par surprinzătoare pentru o specie care este definită de abilitățile sale unice de gândire (creând cu siguranță îndoieli cu privire la numele speciei noastre, Homo sapiens). Dar este important de remarcat faptul că creierul nostru a evoluat în primul rând pentru a regla nevoile metabolice ale corpului nostru prin acțiune și, deși avem o capacitate remarcabilă de a simula alte lumi în mintea noastră, a face acest lucru este o sarcină exigentă din punct de vedere cognitiv. Poate că un alt factor în joc, dincolo de aversivitatea efortului implicat, este că beneficiul gândirii gândurilor plăcute nu este intuitiv, în special considerat împotriva multor lucruri concurente la care să te gândești – planificarea, rezolvarea problemelor sau chiar analiza unor evenimente. În timp ce abordarea problemelor negative din viața noastră are utilizările sale, cu siguranță că nu este plăcută.

Gândirea poate fi făcută mai plăcută prin simplificarea intențiilor oamenilor de a-și folosi gândurile spre plăcere.

O echipă de psihologi sociali internaționali condusă de Nicholas Buttrick și Timothy Wilson de la Universitatea din Virginia le-a cerut voluntarilor să ia zilnic o „pauză de gândire” pentru a se concentra în mod special asupra gândurilor plăcute, cu singurul scop de a se bucura de experiență. Cu toate acestea, au descoperit că, chiar și atunci când li s-a cerut să gândească în mod specific gânduri plăcute, oamenii încă nu s-au bucurat în mod deosebit de experiența gândirii plăcute, față de alte activități.

De-a lungul unei serii de studii implicând participanți din 11 țări diferite, cei însărcinați să gândească pentru plăcere au evaluat experiența ca fiind mult mai puțin plăcută decât alte activități solitare, inclusiv citirea unei cărți, sau vizionarea unui videoclip. Rezultatele au fost consecvente în diverse culturi, ceea ce demonstrează universalitatea preferinței oamenilor pentru activități care oferă o sursă externă de divertisment, mai degrabă decât să petreacă timp gândindu-se la subiecte plăcute din propria lor gândire.

Pentru a înțelege mai bine de ce gândirea pentru plăcere este atât de provocatoare, este util să împărțiți activitatea în două părți de bază: procesele gândirii și conținutul gândirii . Procesul gândirii se referă la intenția (adică, având o motivație suficientă) și abilitatea (adică, având o concentrare suficientă) de a gândi pentru plăcere, în timp ce conținutul gândirii se referă la obiectul gândurilor cuiva și dacă sunt suficient de semnificative și/sau plăcute.

Deși oamenii ar putea prefera, în general, stimularea externă în comparație cu gândirea pentru plăcere, o altă serie recentă de studii, din timpul pandemiei, au arătat că gândirea poate fi făcută mai plăcută prin simplificarea intențiilor oamenilor de a-și folosi gândurile în acest fel. Atunci când cercetătorii au instruit participanții să gândească în mod specific pentru plăcere, mai degrabă decât să le ofere libertatea de a se gândi la orice, participanții au găsit experiența mult mai plăcută. Acest lucru sugerează că a fi motivat să gândești pentru plăcere, în mod intenționat, crește plăcerea și nu le apare oamenilor doar ca o perspectivă naturală oarecare.

Trecerea la cea de-a doua componentă a procesului de gândire pentru plăcere – adică a avea capacitatea și concentrarea de a genera gândurile și de a susține atenția cu privire la astfel de gânduri pentru o perioadă prelungită de timp – o altă serie de studii universitare au confirmat relevanța acestor factori. După o perioadă în care au încercat să gândească pentru plăcere, participanții au raportat că le este deosebit de greu să se concentreze și, în măsura în care au găsit-o provocatoare, le-a scăzut semnificativ plăcerea raportată.

Dar, ce fel de gânduri provoacă cea mai mare plăcere? Și, știm intuitiv, care sunt acestea? Bune întrebări. Cercetările conduse de Erin Westgate sugerează că majoritatea dintre noi nu știm pe ce să ne concentrăm pentru a genera cea mai mare plăcere din gândirea intenționată pentru plăcere.  Când oamenilor li se cere să gândească gânduri plăcute, nu se gândesc neapărat la cele semnificative. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să se întrebe dacă îndrumarea oamenilor să se concentreze asupra gândurilor semnificative plăcute le-ar oferi o bucurie mai mare, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra celor pur și simplu plăcute.  Spre surprinderea cercetătorilor, au constatat că acei oameni instruiți să gândească gânduri semnificative au raportat că au găsit experiența mai puțin plăcută decât cei instruiți să gândească pentru plăcere.

În general, descoperirile cercetătorilor gândurilor plăcute demonstrează că, atunci când oamenilor li se cere să gândească gânduri plăcute, nu se gândesc neapărat la cele semnificative, reducându-le astfel plăcerea și atunci când li se cere să se gândească la gânduri semnificative, nu se gândesc neapărat la cele plăcute, subminându-le din nou plăcerea. Toate acestea sugerează că majoritatea dintre noi nu avem un sens intuitiv despre cum și ce să ne concentrăm pentru a obține cea mai mare plăcere din experiența noastră de gândire.

 

Așadar, acum că ajungi la sfârșitul acestui articol și ai la dispoziție câteva minute, de ce să nu petreci ceva timp cu propriile gânduri? Iată ce vă pot recomanda pentru optimizarea plăcerii gândurilor domniilor voastre, după Erin Westgate:

  • Scopul domniilor voastre ar trebui să fie să vă distrați, să vă simțiți bine; adică să te concentrezi asupra evenimentelor și aspectelor acelor evenimente care îți aduc plăcere.
  • Când evocați subiecte, alegeți-le pe cele care sunt atât semnificative, cât și plăcute (de exemplu, evenimente și realizări sociale).
  • Înainte de perioada de gândire, scrieți aceste subiecte, astfel încât să le puteți arunca o privire dacă simțiți că vă este greu să vă concentrați.
  • Stabiliți un moment specific pentru pauzele de gândire; adică alegeți să vă angajați în activitate atunci când vă simțiți motivați să gândiți pentru plăcere, dar opriți-vă dacă și când simțiți că devine prea obositor din punct de vedere cognitiv.
  • La fel ca în toate lucrurile, exersați – vă veți îmbunătăți tehnica în timp și, cu cât o veți face mai mult, cu atât veți anticipa gândirea pentru ca emoția să fie plăcută.

Gândurile pe care le creăm modelează viețile pe care le trăim, prin urmare este în beneficiul nostru să petrecem ocazional ceva timp gândindu-ne, din plăcere. În timp ce inițial este o încercare, cu puțină practică, avem la dispoziție abilitățile cognitive de a obține plăcere doar prin a ne distra prin propriile gânduri. Într-o lume în derivă, în care mediul extern solicită atât de mult din atenția noastră, cred că am putea beneficia cu toții de retragerea ocazională spre interior pentru a obține atât sens, cât și plăcere, din interior.

 

Gândirea pentru plăcere nu este o tehnică spirituală orientală, nu este meditație, sau altceva. Pur și simplu te gândești la ceva care îți face plăcere și îți aduce zâmbetul pe buze, fără respirații complicate și supravegherea unui guru. Și nimeni nu vă cere bani pentru asta! Știți celebra butadă a lui Gurdjieff: ”o tehnică spirituală devine dubioasă dacă se cere bani pentru ea!”. De fapt marele ocultist nu făcea decât să reformuleze, pe scurt, cea de a 2121 paradigmă a Catehismului, păcatul lui Simon: ”2121 Simonia se defineşte ca fiind cumpărarea sau vinderea unor realităţi spirituale. Lui Simon magul, care voia să cumpere puterea spirituală pe care o vedea lucrând în Apostoli, Petru îi răspunde: „Banii tăi să fie cu tine spre pierzare, căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agoniseşte cu bani” (Fapte 8, 20). El se conforma astfel cuvintelor lui Isus: „În dar aţi primit, în dar să daţi” (Mt 10, 8). Nu e cu putinţă să-ţi însuşeşti bunuri spirituale şi să te comporţi faţă de ele ca un posesor sau un stăpân, deoarece ele îşi au izvorul în Dumnezeu. Ele nu pot fi primite decât în dar de la El.”

 

Construiți-vă în interior, în suflet, Cetatea Lui Dumnezeu, plină de gânduri plăcute, normale și frumoase. De aici, din Cetate, puteți face incursiuni în lumea exterioară ca să luptați pentru familie, prieteni și țară. Așa o să fiți întotdeauna victorioși, dacă nu astăzi, atunci mâine, pentru că este o altă zi!

 

HOROSCOP     9,10 octombrie  2021

 BERBEC   Sâmbătă obositoare, dimineaţa, prin aglomerarea lucrurilor de făcut. Duminică, o zi plăcută împreună cu cei dragi, cu planuri şi proiecte de viitor, cu încredere şi speranţă în mai bine. Sâmbătă informaţiile contradictorii creează dileme. Conjunctura astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reproşurile şi discuţiile în contradictoriu.  Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Sigur, dacă nu iei în consideraţie mofturile capricioase ale… unor persoane, ştii tu care! Pe total, însă, aproximativ doua zile bune.

TAUR  Un weekend creativ, ai idei noi, productive şi interesante. Nu te lăuda, păstrează ideile, perfecţionează-le şi pune-le în aplicare, altfel vei fi furat, cum s-a întâmplat şi altă dată! Weekendul te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi. Cu rudele, de exemplu. O veste te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Duminică nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni.  Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, Taurii ascultă pe primul venit fără să mai verifice.

GEMENI    Ai neşansa să întâlneşti în weekend persoane foarte stupide. Nu te repezi ca taurul, prostia are rostul ei mondial, zâmbeşte şi schimbă vorba, sau dă-te foarte ocupat cu telefonul mobil! Sâmbătă singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, poate chiar accidente. Duminică, din nou ai de ales între mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte, în analize şi reacţionezi superficial.

RAC  Consideri că ai mereu probleme, că eşti singur chiar în mulţime, că nu eşti înţeles. Chiar aşa şi este şi în weekend ai confirmarea. Pentru tine căutarea e mai importantă decît scopul! Sâmbătă o veste bună urmată de o pierdere, sau mai curând rătăceşti un lucru, sau ai impresia că ai uitat ceva.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi daca vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău, de familie, prieteni şi rude.

LEU  Treci printr-o perioadă mai delicată, în sensul că eşti mai sensibil la ofense, la jigniri. Nu forţa lucrurile, nu te izola, nu replica cu răutate şi furie. Zâmbeşte, taci, dar ţine minte! In acest weekend probabil că trebuie să faci ceva cumpărături. Veşti de departe, vezi de e-mail-ul, reţeaua de socializare sau mai prozaica cutie de scrisori. Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă, dar păzeşte-ţi „teritoriul”!

FECIOARĂ  În weekend te bucuri de o formă fizică bună, dar pe plan mental eşti vulnerabil. Eşti neliniştit, ai îndoieli şi frustrări. Puţină mişcare! Şi multă vorbărie cu prietenii buni te poate ajuta! Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

BALANŢĂ  Sâmbătă parcă ai fi inflamabil. Te aprinzi din nimic şi eşti foarte vocal. E una dintre zilele acelea! Duminică, dacă e ziua ta de naştere totul se schimbă şi devine un foc de artificii! Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte saurelaţii noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, peştera, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine… atât, restul – odihnă şi relaxare!

SCORPION  Astăzi simţi nevoia să te exprimi liber, fără să ţii cont de convenienţe şi limitări. Fii precaut, gura face, capul trage! Evită locurile reci şi umede sau foarte aglomerate, eşti sensibil!  Sâmbătă, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Ei, uneori eşti zgârcit şi zgârie-brânză aşa că nu te sfătuiesc eu ce să faci!  Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doreşti!

SĂGETĂTOR  Grijile faţă de familie, părinţi, copii, partener, îţi acoperă tot weekendul. Evident că exagerezi şi ei ştiu să se ocupe foarte bine de interesele lor, nu te mai îngrijora degeaba! Sâmbătă, armonia si echilibrul Cosmosului te ajuta sa-ti intelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitaţile şi drumul pe care sa-l urmezi. Duminică – lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

CAPRICORN   Dă curs impulsului sufletului.  În weekend, de exemplu, este mai important să stai cu un prieten şi să vorbiţi vrute şi nevrute, decât să te uiţi, pierzând timpul, la tv. Fără supărare! Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii de serviciu!

VĂRSĂTOR   Ai o bănuială, mai mult o presimţire. Lasă fenomenele paranormale şi ocupă-te de problemele tale de weekend. Ce o să fie, o să vezi tu! Până atunci nu ai ce să-ţi reproşezi, sau să regreţi! Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine.

PEŞTI   Eşti în plin avânt,  nimic nefavorabil în perspectivă, ceea ce îţi amplifică optimismul şi dorinţa de viaţă bună. Poţi să clarifici unele lucrurile în ceea ce priveşte interesele tale. Nimic foarte rău în acest weekend! În această perioadă, mai ale sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru ca iţi stau bine. Neapărat să fie din lână de calitate, evită porcăriile din plastic. Şi pielea este acceptabilă, dar atenţie să nu fie tot plastic cu miros artificial de piele!