Evenimentul Zilei > Horoscop > DOM’ PROFESOR despre ziua 9 septembrie, atunci și acum. Polonia mai cumpără 400 de rachete
DOM’ PROFESOR despre ziua 9 septembrie, atunci și acum. Polonia mai cumpără 400 de rachete

DOM’ PROFESOR despre ziua 9 septembrie, atunci și acum. Polonia mai cumpără 400 de rachete

Ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a aprobat marți un contract pentru noul sistem de apărare antiaeriană, cu rază scurtă de acțiune, într-o ceremonie de înalt nivel, la un târg de tehnică militară din orașul Kielce.

Pe 9 septembrie s-au născut cardinalul de Richelieu, Lev Tolstoi, James Hilton, Cesare Pavese, Hugh Grant, Gina Gogean, Dana Dumitru, Domnica Filimon.

 În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ioachim şi Ana. Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău. Sf. Părinți de la al III-lea Sinod Ecumenic.

În ”Kalendar”, Cercurile Mariei.

La mulţi ani! Celor care poartă numele de Ana sau derivate. Un nume frumos, vechi, puternic!

 În anul 2017, scriam tot aici, în rubrica mea din EvZ: ”… pericole de epidemii, care vor fi prilejuri de vaccinări aiurea, bani să iasă…” vezi https://evz.ro/horoscop-nur-e-dasht-belucii.html. Nimeni nu este profet în țara lui, pe mine m-au ascultat și mi-au urmat sfaturile cei din… Mongolia!

Ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a aprobat marți un contract pentru noul sistem de apărare antiaeriană, cu rază scurtă de acțiune, într-o ceremonie de înalt nivel, la un târg de tehnică militară din orașul Kielce.

Acordul a fost semnat în ziua de deschidere a  Expoziției Internaționale a Industriei de Apărare din orașul polonez, la care au participat o serie de oficiali conduși de președintele Andrzej Duda.

Noul sistem de apărare antiaeriană, numit Narew, după râul polonez, va fi produs de un consorțiu de companii interne condus de grupul de stat PGZ, a informat agenția de știri PAP din Polonia.

Duda a salutat acordul, spunând: „Realizăm această sarcină importantă de a oferi apărare antiaeriană țării noastre și o facem la nivel mondial”.

Błaszczak a spus că, pe lângă consolidarea capacității de apărare a Poloniei, Narew va deveni un „brand de export polonez”.

CEO-ul PGZ, Sebastian Chwałek, a promis că compania sa va „face față acestei provocări uriașe”. 

Mai multe alte tranzacții au fost semnate marți în Kielce, a raportat agenția de știri PAP, iar ministrul apărării a spus că „acest proces va continua”.

Într-o viitoare echipă,  PGZ și suedezul Saab urmează să furnizeze echipamente pentru terenurile de antrenament ale armatei poloneze, au anunțat oficialii.

Șeful statului polonez a declarat că aceste acorduri indică modernizarea în continuare a forțelor armate poloneze.

Duda a spus despre contractul Narew că este cel mai mare și cel mai complex din istoria armatei poloneze.

Costă zeci de miliarde de zloti și cuprinde aproape 400 de lansatoare de rachete„, a spus el. El a adăugat că acordul-cadru Narew va fi concretizat prin contracte de furnizare a diferitelor părți ale sistemului.

Sute de experți sunt așteptați să fie implicați în dezvoltarea sistemului Narew, au declarat oficialii reporterilor.

Sistemul cu rază scurtă de acțiune este conceput pentru a se încadra în scutul de apărare antiaeriană al Poloniei, între rachetele Patriot de rază medie și lansatoarele Poprad de rază scurtă de acțiune.

La sfârșitul lunii aprilie, Błaszczak a anunțat încheierea lucrărilor conceptuale la programului Narew. S-a decis că sistemul va fi produs de PGZ, cu rachetele proiectate de un partener străin.

Desfășurată pentru prima dată în 1993, Expoziția Internațională a Industriei de Apărare de la Kielce a ajuns la 29 de ani. Este considerat unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din lume.

Gurile rele din Varșovia râd cât pot. Prietenul meu polonez a numit sistemul Narew drept ”Patriotowsky”, o copie după tehnologia americană ”Patriot”, a celor de la Raytheon. Este neclar dacă există un acord între cele două părți, sau este o… coincidență!

Polonia a verificat că tratatele nu servesc la nimic și că nu valorează nici măcar hârtia pe care au fost scrise, așa că s-a avântat cu hotărâre într-o cursă a înarmărilor. Și ce face cu armamentul vechi? Îl vinde, de exemplu, în luna martie, Polonia a vândut blindate și unități mecanizate de artilerie către o țară din Asia.

Jocul politico-militar al Poloniei este complicat și bazat pe o tragică experiență. Poate o să-l descoperim împreună, doar mâine este o altă zi!

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: