Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR  25 octombrie 2021. Încă o zi de toamnă
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR  25 octombrie 2021. Încă o zi de toamnă

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR  25 octombrie 2021. Încă o zi de toamnă

Trebuie să faci aranjamentele necesare, să iei deciziile care se impun, chiar să faci mici cumpărături pentru efortul de ordonare a activităţii. Intuiţia te îndreaptă în direcţia bună. Urmeaz-o!

25 octombrie

 

Pe 25 octombrie s-au născut Pablo Picasso, Annie Giradot, Galina Vişnevskaia, Jon Anderson, Vasile Parizescu, Ioan Chirilă, Sabina Ivaşcu şi Regele Mihai al României.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Marcian, Martirie și Tavita.

Tradiţional, pe 25 octombrie, este Ajunul Sf. Dumitru (Sumedru). În ajunul Sf. Dumitru se împarte de sufletul morţilor, căzând anul acesta în zi de duminică, ziua Soarelui, se poate împărţi şi la biserică. Este un ritual cu un pronunţat caracter funerar. Seara, se face Focul lui Sumedru, peste care sar copiii ca să fie sănătoşi tot anul şi tinerii ca să se căsătorească în anul ce va să vie. Femeile şi fetele împart seara, la lumina focului, nuci, mere, struguri, prune uscate, vin vechi şi ţuică nouă.

 

Cănd focul este să se stingă se coc cartofi şi se spun poveşti, pilde şi ghicitori. Apoi ia fiecare gospodar câte un tăciune şi-l aruncă în livadă pentru ca pomii să se călescă şi să rodească şi la anul.

 

Tradiţia cere ca să se stea până când focul de Sumedru se stinge de tot. De ce? Pentru că nu departe, în întunericul protector, pe timpuri, pândeau lupoicele cele înţelepte. Dacă puteau să fure un tăciune aprins din Focul lui Sumedru atunci puteau să zămislească Lupii de Foc, Magistraţii şi Executorii Legii vechi.

 

Or, se ştie, că în ultima mie de ani au mai apărut trei Lupi de Foc, aşa că numărul lor total este de nouă. Când numărul lor va fi de doisprezece şi cu Lupul Şchiop, treisprezece, atunci apele vor îngheţa, pământul se va cutremura şi va înghiţi omenirea, va fi ploaie de foc şi Sfârşitul Lumii…

 

Evident, un mit vechi de când lumea, când focul trebuia păzit, pentru că oamenii nu ştiau încă să-l reaprindă! O legendă europeană, cum sunt multe pe alte meleguri, scandinave, nordice, cu foc, lupi şi amurgul zeilor!

 

Este, pe 25 octombrie, ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regele Mihai! Regretat mai ales ca un exemplu de demnitate și continuitate. Multă lume, din străinătate, mai ales pe noul continent, se miră de mezalianţa dintre republică şi regalitate din România. Dar românii au fost întotdeauna originali, să ne amintim de Brâncuși!

 

Acum, să ştiţi, cultul personalităţii nu a fost o invenţie comunistă, este, în general, apanajul dictatorilor. Osanale, poezii dedicate, stadioane pline ochi, femei emoţionate oferind flori, defilări şi demonstraţii pentru “conducătorul iubit” au început în România în timpul dictaturii lui Carol al II-lea.

 

Foarte tânărul Rege Mihai a moştenit o parte din comportamentul aberant oferit tatălui lui. Aşa se face că, Marele Stat Major, din 1944, a declarat că teritoriul României fusese eliberat de foştii aliaţi de ziua de naştere a tânărului Rege, şeful suprem al Armatei, un “omagiu”! Teritoriul României a fost “eliberat” circa o lună mai târziu, de fapt, ocupat de sovietici…

 

Aşa s-a stabilit Ziua Armatei, declarată, mai târziu, de comunişti, socialişti, sau ce or mai fi fost, oportunişti cu siguranţă, pe 25 octombrie, când “teritoriul sfânt al patriei a fost eliberat de cizma cotropitorilor fascişti”! Bun, nu au fost cotropitori, erau aliaţi. Istoricii post-modernişti afirmă că “întoarcerea armelor” împotriva foştilor aliaţi a fost foarte de mirare, sancţionată şi de “prieteni” şi de “duşmani”! Săracii militari români, au murit mereu cu sutele de mii, cu milioanele, pentru… ce?

 

Mă miră foarte întoarcerea la vechile sentinţe comuniste privind istoria. Istoria militară. Nu ştiu unde, citeam ceva despre Stalingrad. M-au mirat reacţiile pe forum. Parcă eram, din nou, căzut în timp şi spaţiu, la şedinţa de PCR a organizaţiei de bază mecanică grea, din fabrica “Republica”. Spiritul comunist, reacţiile proletare, răstălmăcirea istoriei după ideologia partidului, mor greu, poate niciodată! Acum mă gândesc că oamenii aceia nu au nicio vină: aşa au învăţat istoria la şcoală, aşa li s-a spus!

 

Fiind ziua de naştere a Regelui, Ziua Armatei a fost adoptată şi de partidele de pe atunci, care nu ştiau că sunt pe cale de dispariţie, de exterminare. Se împlinesc 77 de ani… oare s-a schimbat ceva? Bună întrebare!

 

Istoria se repetă? Probabil… O să avem un nou Stalingrad? Probabil! Bazându-ne în continuare doar pe tratate care nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise, invităm potenţialii ostili să ne ocupe, sau să fim obiectul unor tranzacții între cei mari și tari. Am mai spus-o de mii de ori! Propria armată, dotată corespunzător, este singura garanţie a păcii! Nu putem să învingem pe oricare dintre cei trei mari din zonă, nu avem atâţia bani, suntem o naţiune mică, dar o armată de profesionişti bine instruită şi bine dotată va ţine trupele invadatoare la respect. Nimeni nu atacă un stat capabil să se apere singur şi să producă pierderi semnificative!

 

Dar, observ la cei care ne conduc o somnolenţă, o blocare a gândirii. De fapt ei au dorit doar să ajungă unde au ajuns, în vârf, călcând peste cadavre, în nici un caz nu pot şi nu sunt capabili să rezolve problemele noastre, ale poporului, ale ţării!  Stalingrad!? Se poate, cum să nu!

 

O să pun câteva filme, alb-negru, cu Norman Wisdom, să mai ies din depresie. Nu ştiţi cine este Norman? Ce ruşine! Unul dintre cei mai mari comici din toate timpurile. John Lennon spunea că la un film cu Norman a râs atâta, că l-a apucat sughiţul! Prin anii 50’ şi 60’ se făceau filme bune. Ei bine, ştiţi unde anume Norman Wisdom a devenit cetăţean de onoare şi a primit cele mai multe aprecieri, fiind adorat de mulţime? În mica şi musulmana Albanie! Pot să spun, cu mâna pe inimă, că, musulmanii, cel puţin cei pe care îi cunosc, au un fin simţ al umorului şi apreciează pe un comic de calitate. De Nastratin Hogea, sigur aţi auzit, numai eu v-am spus o groază de pilde. Dar, ce or fi avut cu “Charlie Hebdo”, nu le-au plăcut glumele, sau pentru că redactorii erau evrei? Altă întrebare bună!

 

Încă o zi de toamnă, cu mere și gutui puse pe sobă și versurile lui Arghezi și Topârceanu la îndemână. Am multă, foarte multă corespondență, trebuie să o citesc și să răspund, dacă este cazul.

 

Ca să numai bat apa în piuă și să vă țin de la treburile domniei voastre vă rog să citiți, când aveți timp, un necrolog foarte bine scris, ”Moștenirea lui Colin Powell” vezi  https://www.pbs.org/wgbh/frontline/article/colin-powell-legacy-gulf-iraq-war/. Și despre contribuția cehilor în WW2 la apărarea orașului Tobruk: https://francais.radio.cz/il-y-a-80-ans-les-tchecoslovaques-reussissaient-a-defendre-tobrouk-contre-les-8731711.

 

Sunt informații interesante, de exemplu până ieri nu știam că în Africa au luptat, alături de aliați, regimente de cehi și polonezi. Și ziua de mâine poate fi interesantă, poate fi o promisiune, trebuie să avem speranță, atâta timp cât mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP   25 octombrie 2021

 

BERBEC  Fiind mai calm şi senin decât de obicei, poţi să rezolvi astăzi unele lucrări întârziate sau să aplanezi conflicte. Nu te lăsa încărcat cu sarcini suplimentare, refuză politicos, dar ferm!  Astăzi nu este bine să faci declaraţii complicate,  dar nici să devii prea sentimental. Dimineaţa este favorabilă lucrurilor importante profesionale. Iti pot veni unele idei interesante. Mici favoruri din partea anturajului, în special a sexului opus. Orele dimineţii sunt cele care trebuie folosite. Pentru un procent din zodie: succese, din nou neaşteptate, pentru că vin târziu, când nu te mai aşteptai, în carieră sau în familie.

TAUR    Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi, cu anturajul. O veste te impresionează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine acţionează! După o perioda pe care ai caracteriza-o drept mediocra ai, în sfârşit, o zi care începe o perioadă fastă. Paşi mici, dar fermi pe drumul care ţi l-ai ales. Realizări mici, însă pline de bucurii.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul.

GEMENI   Este bine să nu te implici în discuţii cu semnele de apă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Eşti tensionat în continuare. Mintea ta întoarce pe toate feţele lucruri deja rezolvate, dar de care eşti nemulţumit. Mereu nemulţumit. Starea aceasta se prelungeste şi te poate afecta. O zi placută, în primul rând pentru ca ziua încă este lungă şi promisiunile toamnei, fructele şi legumele, încă nu s-au sfârşit. Nu prea te simţi în apele tale, însă, la serviciu sau la muncă, sau unde îţi petreci dimineţile şi uneori toată ziua. Ai nevoie de un impuls, de o motivaţie suplimentară. Dar astăzi eşti receptiv la propunerile şi sfaturile celor din jur. Ascultă şi vei găsi soluţia ca să îţi faci viaţa profesională mai uşoară.

RAC   Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. Daca nu ştii ce se bârfeşte, nici nu ştii ce măsuri să iei! Sigur, dacă vrei să te complici, pentru că o bârfă rămâne o simplă bârfă! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Nu uita că dacă prevalezi faţă de alţii, dacă îi controlezi – acest lucru nu îţi aduce nici siguranţă, succes sau satisfacţie. Autocontrolul, stăpânirea de sine şi autodepăşirea, permanenta perfecţionare sunt singurele căi care contează. Şi te face să te simţi bine, împlinit, realizat, puternic. Pe plan emoţional, cu toate că totul pare o mare comedie, sau un scenariu care nu a fost bine montat, te complaci in continuare în jocul tău amoros.

LEU    Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. In jungla de beton ai luptat bine până acum, deci eşti dispus să continui!  Stai cât mai mult în aer curat, plimba-te şi fă munci fizice. Mintea ta are nevoie sa descarce energiile negative. O zi foarte potrivita ca sa iei initiative curajoase, atat in domeniul tau de activitate, cat mai ales in relatiile tale sentimentale. Confuzia si dezordinea sentimentala proprie zodiei pot deveni calitati poetice, adică acceptate de anturaj daca dai dovada de abilitate si nu vorbesti prea mult! Pe plan emoţional, nu te repezi, din nou, să faci promisiuni şi să cataloghezi oamenii şi faptele. Este o activitate păguboasă pentru tine din care te alegi cu inamici şi certuri.

FECIOARĂ    O atitudine de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandată.Trebuie să dai dovadă de calm pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. Totuşi, o seară distractivă şi plăcută! Fă ceva bun pentru cineva din anturaj, din familie, fără să ştie. Fă-i o surpriză plăcută! Bucuria pe care o produci se întoarce asupra ta amplificată. Bine faci, bine găseşti! Zâmbeşte celor din jur! Sunt mulţi care te plac, ba cineva, chiar, te iubeşte. Responsbilitatea îţi pare foarte grea, vei constata în cursul dimineţii. Simţi o oarecare presiune a evenimentelor care te obligă să-ţi organizezi efortul în viaţa profesională.

BALANŢĂ   Relaţiile cu persoanele născute in semne de aer şi foc sunt azi armonioase, dar nu şi cu cele din semne de apă şi pământ. Trebuie să faci aranjamentele necesare, să iei deciziile care se impun, chiar să faci mici cumpărături pentru efortul de ordonare a activităţii. Intuiţia te îndreaptă în direcţia bună. Urmeaz-o! Pe plan sentimental simţi o dorinţă impetuoasă să revii în trecut, la persoane şi sentimente din trecut.  Parcă ai uitat ceva, parcă nu eşti aşa de sigur de tine dacă nu-ţi aminteşti ce ai uitat şi nu rezolvi problema aceea, încă necunoscută, de faci eforturi mari să-ţi aminteşti despre ce era vorba.

SCORPION    Este zi de cumpărături de completare după consumul din weekend. Dar, relaxează-te şi oferă-ţi o siestă sud-americană. Odihna este temeiul sănătăţii, spunea Esculap. Seară plăcută, poate ieşi în oraş la un spectacol! Astăzi poţi fi şi tandru şi înţelept, iar norocul iţi surâde din plin. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite mai ales spre sfârşitul zilei de astăzi. Nu incerca sa impui anturajului si lumii intregi propriul sistem de referinta, ci mai bine respecta regulile jocului ca sa obtii ce vrei. Stelele iti recomanda sa nu intri astazi in competitie cu persoane nascute in zodia Berbecului sau a Săgetătorului, în general, cu semne de foc.

SĂGETĂTOR    Un alt semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioada ai ceva noroc. Poziţia lui Venus indică o zi de vineri favorabilă, statistic vorbind! Primele ore ale zilei nu iti sunt colosal de prielnice, dar cu moderaţie, mai ales la relaţiile cu anturajul şi la cumpărături, vei evita neplăcerile. Trebuie neaparat să analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun si sa iei imediat masurile necesare. De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de până acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele! Se face simţit un dezechilibru între activitate şi odihnă. Trebuie să încerci să te relaxezi mai mult şi să te culci mai devreme. Pe plan sentimental, fie că eşti celibatar sau nu, seducţia şi buna dispoziţie sunt coordonatele zilei.

CAPRICORN    Nu primeşti nicio veste. Este de bine, înseamnă că totul este normal. Pluton cel ciudat, aflat de o veşnicie în zodie te ajută să faci bani, să prevalezi, să intri în rândul plutocraţilor. Stelele spun sa te plimbi prin mall, sau macar printr-un supermarket local in cautarea unui obiect dragut, util şi poate chiar si ieftin. Astazi poti sa ceri un favor sau o inlesnire de la anturaj, adica de la prieteni sau de la familie, acestea fiind domeniile favorizate! Mâncare mexicana sau polineziana, paste italienesti, vinuri românești si gin englezesc sunt opţiunile tale pentru o cina festivă în doi!

VĂRSĂTOR   O perioadă favorabilă pentru reuniunile de familie, sau o seară plăcută cu prietenii. Dimineaţa începe târziu, iar atmosfera de vară indiană te trage la distraţie, dans şi… mult somn! Astăzi evita schimbările bruste de program. O realizare care te bucură în mod deosebit, mai ales că este rezultatul unor eforturi trecute. Numeroase planete, adică vreo patru, îţi sunt favorabile aşa că poţi să-ţi realizezi unele dorinţe. Dupa efortul monoton de la serviciu sau unde activezi, Luna bine aspectată iti recomanda un joc pe tabletă, un biliard, sau o paradă de moda. Sau un tratament de întreţinere, masaj, poate.  Şi de ce nu, să mergi să dansezi undeva…

PEŞTI   Astăzi eşti sub influenţa unui Mercur supărat, comunicarea suferă. Timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti ceea ce doreai de fapt şi te enervezi inutil. Evita încăpăţânarea, nerăbdarea şi graba, mai ales spre seară. Nu accepta cu nici un pret sfaturi garantate si substante ciudate pentru cura ta de slabire, mult sport, multa mişcare sunt infinit mai bune. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, duşmanii au şi ei problemele lor aşa încât te mai slăbesc un pic. Stelele sunt cam glumeţe si iti pregatesc o intreaga telenovelă cu intrigi, marturisiri si declaratii infocate.  Dacă iţi place genul… Nu uita că în dragoste, ca si in politica, este relativ uşor sa castigi increderea, dar este extrem de greu sa-ti respecti promisiunile facute!