Nature Biotechnology raportează că, în fiecare an, 9 milioane de oameni din toată lumea mor de foame - numărul este mai mare decât decesele cauzate de SIDA, malarie și tuberculoză combinate. Dar soluția la criza foametei globale nu este la fel de simplă ca, de exemplu, intensificarea producției agricole.
Pe 25 august s-au născut Ivan cel Groaznic, Leonard Bernstein, Sean Connery, Claudia Schiffer, Nikolaus Lenau, Lucia Sturdza Bulandra, Sebastian Papaiani, Camil Baltazar.
Pe 25 august sunt Aducerea moştelor Sf. Bartolomeu şi Sf. Tit.
Tradiţional, în ”Kalendar”, pe 25 august, sunt Vârtolomeii. Din ziua aceasta începând, cucul nu mai cântă. „Findcă-i vorba de „întoarcere” şi numele Vârtolomei aduce aminte de (în)vârtire, poporul zice: se „suce” ziua, ca puiul în găoace, dă ziua înapoi şi creşte noaptea.” (Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, 2001, pagina 379.)
În vechime şi până prin preajma războiului, ziua se ţinea cu stricteţe evitându-se tot ce se învârtea, oscila sau avea mişcare circulară. Până şi mămăliga, nu se făcea, pentru că trebuia să fie învârtită cu făcăleţul. Nerespectarea interdicţiilor atrăgea represalii foarte neplăcute – erai „ameţit” şi „dus cu capul”. Cam cum sunt eu acum!
Buni observatori ai naturii, excelenţi astronomi, dacii şi mai târziu românii vechi, au constatat că marea navă cosmică pe care suntem îmbarcaţi cu toţii, Terra, nu are o viteză constantă, ci viteza oscilează, se „întoarce”. În medie, în spaţiu, ne deplasăm cu viteză teribilă de 38 de kilometri pe... secundă. Numai Bunul Dumnezeu ştie unde mergem!
O notă specială pentru marea doamnă, Regina teatrului românesc care a fost Lucia Sturdza-Bulandra, pe care o pomenim astăzi, 25 august. Am văzut-o, copil fiind, în rolul Amandei Wingfield din "Menajeria de sticlă". La Teatrul Municipal, sala Filimon Sârbu, i se spunea sala Icoanei, astăzi Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu.
Ceea ce îmi amintesc cu precizie este că după ce aplauzele au contenit, după minute şi minute, o mare parte din public a rămas pe loc. Au ieşit din sală cei care nu ştiau, câţiva doar. Apoi, după vreo zece minute a venit portarul teatrului şi a tras cortinele de catifea de la ieşirea din sală şi lumea a plecat acasă.
Neegalata artistă, la cei 87 de ani ai săi se deplasa greu, în baston, penibil, era ajutată, mai mult purtată pe sus! "Mergeţi-mă!" comanda boieroaica cu un inegalabil umor, parafrazând alt personaj din teatru. Dar nu dorea să fie văzută în halul acela de "Tout Bucarest" de prietenii şi studenţii ei. Aşa că publicul aştepta până când marea artistă părăsea teatrul şi era urcată cu greutate în maşină!
Doamne, îţi mulţumesc că am avut ce vedea, ce auzi și ce citi în lumea aceasta!
Nature Biotechnology raportează că, în fiecare an, 9 milioane de oameni din toată lumea mor de foame - numărul este mai mare decât decesele cauzate de SIDA, malarie și tuberculoză combinate. Dar soluția la criza foametei globale nu este la fel de simplă ca, de exemplu, intensificarea producției agricole.
Agricultura vine cu o poluare semnificativă, contribuind până la 20% din gazele cu efect de seră la nivel mondial anual. Apoi, utilizarea excesivă a chimizării este neproductivă. Dezvoltă rezistență la dăunători și agenți patogeni pe care substanțele chimice, pesticidele, sau altele, intenționează să le omoare. Ceea ce face mai dificil și mai scump pentru pentru fermieri să-și protejeze culturile. Scurgerile din îngrășăminte pot polua și căile navigabile.
Nu este suficient să produci mai multe alimente - omenirea trebuie să le distribuie mai eficient. Și să cultive mai mult pe unitatea de teren agricol.
Având în vedere hrănirea populației lumii, în creștere exponențială, într-un mod durabil, cercetătorii din China și SUA se pare că sunt pe calea de găsi o soluție inteligentă - sub formă de culturi supradimensionate. Transplantarea unei proteine umane, cunoscută pentru promovarea creșterii, în culturi, poate genera plante mai mari, mai grele și mai abundente, sporind randamentele agricole cu 50%, potrivit unui nou studiu. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, experții spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a-și testa capacitatea agricolă și pentru a se asigura că mutațiile sunt permanente.
„Credem că aceasta este o strategie foarte bună pentru a ne îmbunătăți culturile”, spune autorul studiului, Guifang Jia, biolog chimist la Universitatea Peking din Beijing, China. Dar admite că „această lucrare este un studiu inițial”. Se dorește să se efectueze multe alte teste de urmărire, inclusiv evaluări de siguranță, înainte ca produsele supradimensionate ale echipei să ajungă pe mesele consumatorilor obișnuiți.
Proteina responsabilă pentru creșterea extraordinară a plantelor este proteina asociată cu obezitatea, numită FTO. În timp ce gena sa asociată, la umani, prezintă un risc major pentru obezitate, cercetătorii au descoperit anterior că proteina respectivă este importantă pentru reglarea creșterii la oameni și la alte mamifere. Potrivit cercetătorilor, FTO modifică chimic lanțurile de ARN, care sunt rețelele genetice scurte pentru proteinele individuale copiate chiar din manualul ADN. Această modificare forțează ARN-ul să producă proteina respectivă. În esență, FTO acționează ca un comutator principal de pornire care accelerează producția pe scară largă de proteine pe mai multe lanțuri de ARN.
Nu este prima încercare de îmbunătățire a cartofului, alimentul de bază pentru multe populații. Sunt mai multe OMG (organisme modificate genetic), de exemplu, soiul Fortuna, sau Innate, care sunt deja în farfuriile domniilor voastre. Ele nu au gene umane.
Este pentru prima dată în cultura cartofului când se trece linia roșie, un tabu stabilit cu mult timp în urmă, de a nu se folosi gene umane în OMG.
Potsdam, Germania, vara anului 1945. Pe ruinele celui de al III-lea Reich, americanii și rușii își împărțeau lumea și stabileau protocoale. Și britanicii. Există o carte interesantă, ”Meeting at Potsdam” scrisă de Charles L. Mee Jr. Apărută la editura Corgi în anul 1976. Se găsește pe Amazon, costă câțiva dolari, dar nu vă recomand s-o luați. În mare parte este vorba despre procesele verbale de ședințe, ce, cine și despre ce au discutat. La un moment dat se pune problema cu ce să se hrănească miliardele de oameni din sfera fiecăruia de influență. Răspunsul vine imediat, știința. Așa au apărut OMG-urile americane, cu avangardistul și controversatul Monsanto și hibrizii sovietici, cultivați și la noi în țară. Dar în protocoalele de la Potsdam limita era stabilită clar. Niciodată, la OMG, nu se vor folosi gene umane!
Iată că fuga după profit a făcut ca și linia roșie să fie trecută. Să nu vă închipuiți că se urmărește scopul nobil al hrănirii întregii populații a globului. Cu resursele prezente, bine și corect distribuite, ar trebui ca nimeni să nu moară de foame pe Pământ. În Occident, ca și la noi, se distrug intenționat, anual, milioane de tone de alimente, pentru păstrarea prețurilor ridicate și obținere de cât mai mare profit. Repet, nimeni nu ar trebui să moară de foame pe planeta Pământ!
Multe nu ar trebui să se întâmple, dar se petrec, totuși! Mă duc să deschid Biblia, nu știu cum se face că în ultimul timp am deschis-o numai la Psalmi, sau Proverbe. Ieri a fost Psalmul 51. Astăzi... o să vedem, iar mâine știu doar că este o altă zi!