Foarte mult entuziasm şi bună dispoziţie, azi! Eşti plin de energie şi gata pentru fapte mari! Foseşte cu abilitate favorurile stelelor, ocupându-te astăzi de pregătirile de toamnă-iarnă!
20 septembrie
Pe 20 septembrie s-au născut Sophia Loren, Upton Sinclair, Sir James Dewar, Fernando Rey, Theodor Neagu, Petre Got, Taşcu Gheorghiu, Victor-Viorel Ponta.
Pe 20 septembrie sunt Sfinţii: Eustatie şi soţia sa Teopista cu cei doi fii, Agapie şi Teopist. Nimic în „Kalendar”.
Este şi ziua de naştere a oraşului Bucureşti, cetatea Bucureştilor fiind pomenită într-un hrisov domnesc al lui Vlad Ţepeş ca fiind reşedinţă domnească. Documentul, redactat în slavonă, poartă data de 20 septembrie 1459.
Constantin Giurăscu, marele istoric, conducătorul de doctorat al tatălui meu, mereu la noi în casă, poate cel mai mare specialist în istoria Bucureştilor, spunea odată, demult, (ce repede trece timpul) că nu-şi explică prin ce miracol această cetate, fără aşezare strategică, pe un areal de mlaştini şi având o climă neplăcută – ei bine, cu toate aceste dezavantaje, Bucureştii au devenit Capitală. Poate, adăuga el, pentru că se află pe drumul vechi bătut încă din neolitic dintre Nordul Europei și cel ce pleca din stepele necuprinse, trecea prin fața pustniciei mele de astăzi şi ajungea în sud, la măreaţa Atenă şi preaputernica Spartă şi apoi în Imperiul Bizantin.
Apoi bunul istoric se apleca şi îţi şoptea: Dunărea nu a despărţit niciodată. Popoarele trăiau pe ambele maluri ale fluviilor mari: vezi Nilul, Tigrul, Tibrul. Şi apoi se uita drept în ochii tăi şi mai spunea ceva, dar nu este încă timpul să vorbim despre aceasta. Sunt taine şi lucruri pe care le spun istoricii când au încredere, dar nu se scriu niciodată!
Bucureştii au fost şi trebuie să rămână centrul politic, economic, social, cultural şi industrial al ţării. Aşa a fost Profeţia.
Dragi jupânițe și cinstiți jupâni, am primit o ediție specială a curierului de Bruxelles, dedicată fostelor țări de dincoace de Cortina de Fier, care fac parte din UE. O lectură extrem de interesantă, pentru că observ cu mirare absența totală din presa românească a subiectelor din Cehia, Polonia, Ungaria etc. Dacât dacă este o veste rea, explozii, morți, accidente.
Tot vorbeam ieri despre Cehia, Cehoslovacia, lui Emil Zátopek și Václav Havel așa că să vă mai spun o informație. Era să ajung la Praga, diplomat, eram în echipa proaspătului numit ambasador Sorin Paliga, dar nu a fost să fie. Brusc, ambasadorul Sorin Paliga nu a mai fost chemat la Centrala de Externe pentru instructaj, cu toate că avea numirea Președintelui României și acceptul părții cehe. După multe luni de așteptări a fost numită la Praga o doamnă, foarte OK, dar nu eram în echipa ei. Sorin Paliga a făcut un infarct, eu m-am pustnicit.
Dar iată și o altă informație, despre Polonia:
Fostul premier al Poloniei l-a criticat pe ministrul comerțului al Ucrainei pentru că a atacat Polonia din cauza interzicerii acesteia asupra cerealelor ucrainene
Ucraina a lansat acțiuni legale împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei pentru interdicțiile lor unilaterale asupra exporturilor de cereale ucrainene, pe care le consideră a fi o „încălcare a obligațiilor lor internaționale”. Procesul intentat luni seara în fața Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) este menit să lanseze „consultări” cu cele trei țări din Est, se arată în declarația vicepremierului ucrainean Iulia Svyrydenko.
Anterior, ministrul ucrainean al comerțului, Taras Kachka , a anunțat procesul într-un interviu acordat Politico, susținând că „era important să se demonstreze că aceste interdicții sunt ilegale și că întreaga lume ar trebui să vadă cum se comportă statele membre ale UE față de partenerii lor comerciali”. El a spus că este important să se introducă procesul împotriva celor trei țări, pentru ca altele să nu le urmeze exemplul.
Fostul prim-ministru polonez Beata Szydło a criticat forma și stilul declarațiilor lui Kachka. Ea a numit declarația „impertinentă” și l-a criticat pe ministru pentru că „amenință” Polonia despre ceea ce ar putea face statele membre UE. Ea crede că este mitocănesc și înafara rigorilor diplomatice ca el să ceară efectiv ca Polonia să fie un exemplu și condamnată pentru embargoul său.
Scriind pe platforma X, fostul prim-ministru a declarat că „ministrul ucrainean, mai degrabă decât să dea prelegeri Poloniei, ar trebui să ia în considerare ce fel de „exemplu lumii” dă Ucraina în modul în care tratează o țară care a fost alături de Ucraina în momentele sale cele mai dramatice. Ar trebui să ia în considerare cu siguranță modul în care polonezii reacționează la astfel de cuvinte și comportamente venite din Ucraina.”
Polonia a răspuns refuzului Comisiei Europene de a extinde embargoul asupra cerealelor ucrainene interzicând unilateral cerealele ucrainene de pe piața sa începând cu 16 septembrie. Ungaria și Slovacia au impus și ele astfel de interdicții.
Interdicția acoperă semințele de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Polonia a luat măsuri din cauza temerilor că un exces de cereale ucrainene ieftine, dar de calitate inferioară, ar distruge piața agricolă a Poloniei, fermierii polonezi fiind amenințați cu faliment în cazul în care piața lor ar fi pe deplin expusă la bunurile agricole ucrainene.
În vreme ce Polonia sfidează deschis decizia Comisiei Europene de a nu extinde embargoul asupra cerealelor ucrainene, există întrebări cu privire la modul în care UE va răspunde.
Cu toate acestea, potrivit radioului comercial polonez RMF , Comisia Europeană nu se va grăbi cu astfel de acțiuni înainte de alegerile generale din Polonia, care urmează să aibă loc pe 15 octombrie.
Potrivit portalului RMF 24, un oficial de rang înalt din cadrul Comisiei a spus că „în prezent nu există apetit pentru acțiuni dure împotriva Poloniei”.
Interdicția Poloniei acoperă importul de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță. Ungaria și Slovacia au decis, de asemenea, să-și mențină embargourile în vigoare.
Cu toate acestea, UE semnalează că acțiunea poate interveni la o dată ulterioară. Săptămâna trecută, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a reamintit că „politica comercială este de competența exclusivă a Comisiei”, ceea ce a condus la speculații că Comisia ar putea lua măsuri împotriva Poloniei, care ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) și ar putea duce la pedepse.
Orice acțiune întreprinsă de alegeri înainte de alegerile din 15 octombrie este de natură să beneficieze conservatorii. În primul rând, va părea că UE intervine în numele Ucrainei în detrimentul fermierilor polonezi, care au protestat împotriva dumpingului de cereale ucrainene inferioare dar ieftine în Polonia și pe piețele europene. Dacă conservatorii polonezi vor câștiga, UE ar putea interveni pentru a pedepsi Polonia. Dacă vor pierde, Bruxelles-ul s-ar putea trezi să lucreze cu un guvern mai îngăduitor din Polonia în ceea ce privește embargoul cerealelor.
Deși cerealele ucrainene nu pot fi vândute în Polonia, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat că Polonia va continua să ajute Ucraina în tranzitul produselor sale agricole prin teritoriul polonez.
„Tranzitul (de cereale ucrainene) nu va afecta piața poloneză sau fermierii polonezi”, a adăugat el.
Și iată cum este privită România, în REMIX News, un articol semnat de Denes Albert.
România plănuiește să construiască o legătură masivă de energie electrică pentru a-și vinde energia verde către Occident, inclusiv Ungaria, costul liniilor de înaltă tensiune estimat să ajungă la miliarde de €.
Potrivit Financial Post, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat într-un interviu la București că producția de energie electrică a țării balcanice va fi sporită cu 10.000 de megawați de capacitate de energie regenerabilă până în 2030. Ministrul speră ca în șase luni să fie realizat un studiu de fezabilitate detaliat, detaliind capacitatea LEA (linie electrică aeriene) planificate, care se estimează că va costa mai mult de 3 miliarde €.
România își propune să optimizeze distribuția internă de energie electrică prin construirea noii LEA de înaltă tensiune. Și să devină un furnizor regional de energie electrică care deservește Ungaria vecină. Costul liniilor electrice este însă semnificativ pentru România, care prezintă un deficit bugetar în creștere.
„Pentru noi, această LEA este prima prioritate, care urmează să fie finalizată până în 2028-2029”, a spus Burduja.
Ungaria este probabil să salute orice efort din partea României de a spori aprovizionarea cu energie electrică către vecinul său. Planurile anunțate ale Ungariei pentru înființarea de fabrici de baterii pentru mașini electrice în țară vor duce cu siguranță la o creștere a cererii de energie electrică în următorii ani.
România este deja un mare producător de energie regenerabilă, o bună parte hidro și atomic, dar și multe parcuri eoliene pe litoralul Mării Negre, iar o mai bună utilizare a resurselor regenerabile este văzută ca fiind esențială pentru înlocuirea combustibililor fosili. Potrivit lui Burduja, România caută investitori cu expertiza și sprijinul financiar adecvat pentru proiect, care ar putea rula de-a lungul gazoductului BRUA, care este acronim românesc pentru conducta bulgară, română, maghiară și austriacă. Operatorul român de rețea Transelectrica va face cu siguranță parte din consorțiul pentru proiect.
Capacitatea de energie electrică verde nou construită a României, împreună cu potențialul de extracție a gazelor naturale, ar putea face țara autosuficientă și un furnizor regional de energie electrică până în 2030. O parte din gazul din proiectul Neptune Deep din Marea Neagră este, de asemenea, probabil să fie exportată.
Cu toate acestea, Burduja a îndemnat statul, prin Romgaz SA, partener egal cu OMV Petrom SA în proiect, să acorde prioritate consumului local la semnarea viitorului contract.
Duminică, evreii au intrat în al 5784-lea an al istoriei scrise.
O să caut să văd dacă nu am pe undeva un shofar, tata avea unul, îl primise cadou de la prietenul lui Cajal, stăteam în blocuri alăturate, noi la C-3, ei la C-4. Poate o să trezesc sufletul adormit al națiunii, pentru că somnul rațiunii naște monștrii, iată, îi vedeți mereu pe ecranele tv!
Până găsesc shofarul mă tem că o să se facă ziuă, doar mâine este, în definitiv, o altă zi.
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 20 septembrie 2023
BERBEC Astăzi trebuie să fii mai flexibil şi gata de compromisuri. Este o zi ceva mai densă, cu probleme care aşteaptă rezolvarea numai de la tine. Deci, la serviciu şi acasă, eşti de neînlocuit! Dacă ai probleme acasă lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. Primesti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze. Evita cafeaua, tutunul, piperul, orice te-ar irita si mai mult. Nu esti in cea mai buna dintre zile, mai bine astazi tine regim si mediteaza, configureaza, filozofeaza, da curs comoditatii si artei de a te simti bine.
TAUR Poţi renunţa la un obicei prost. Poate fumezi foarte mult sau mănânci prea mult. Ce-i mult strică, ce-i puţin n-ajunge, se spune. Echilibrul, calea de mijloc, cumpătarea sunt soluţiile bune. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele importante care trenează de ceva timp. Ziua este favorabilă pentru bani şi obţinerea de ceva putere, de mai multă libertate personală.Fă-ţi ordine în lucrurile tale. Vezi ce-ţi mai trebuie. Vezi ce nu-ţi mai trebuie. Fă-ţi puţină ordine şi în sufletul tău. Vezi ce te doare, ce te nelinişteşte...
GEMENI Concentrează-te pe obiectivele tale, la care ţii mult să se realizeze, chiar dacă nu sunt importante. Ai dificultăţi de acomodare. La vreme şi la vremuri. Te simţiţi singur. Trece, nu e grav! O dimineaţă aproape relaxantă, fără prea mult de lucru şi fără complicaţii. La prânz, posibilă şi neaşteptată schimbare de program. Ai un prilej să te evidenţiezi profesional. Foloseşte-l, cu speranţa că o să iasă şi bani, nu numai laude. O veste bună de departe. Azi orice angajament, orice regulă devine brusc o povară, bine că nu prea ai de lucru. Până diseară îţi trece şi vei fi din nou ironic.
RAC Poţi să progresezi şi să rezolvi eficient problemele, dacă încetezi să te mai compari cu alţii. Fiecare este unic şi nimeni nu este perfect! Azi vorbeşte la subiect, fără să faci comparaţii! Simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu se răzbuna astăzi. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important. Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine potrivită pentru concluzionarea unor afaceri-relaţii. O veste, o informaţie îţi oferă o oportunitate neaşteptată, dar deosebit de plăcută/profitabilă. După orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, te relaxezi şi vezi şi tu lumea ce mai face, ce mai zice, cu ce se îmbracă.
LEU Ambianţa pare plăcută şi liniştită, atât la serviciu cât şi acasă. Atenţie, este o capcană, când în jungla de beton este linişte, înseamnă că cineva stă la pândă. Chiar şi Leii sunt vânaţi! Primele ore ale zilei de muncă nu iţi sunt colosal de prielnice, dar cu moderaţie şi calm vei evita neplăcerile. Nu promite nimic. Astăzi trebuie să alegi cu grijă modul de abordare a problemelor tale sentimentale. Este bine să fii convingător dar şi rabdător. Nu toate noutăţile trebuie spuse in gura mare, trebuie sa dai dovadă de mai multa diplomaţie şi tact in relaţiile cu colegii tăi. Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă!
FECIOARA Ai nevoie de o vedere în perspectivă, obiectivă, ca să analizezi cum trebuie sentimentele tale. Ai impresia, cu satisfacţie, că ai lăsat în urmă o perioadă şi începi un nou segment de viaţă. Vorbeşte, discută cu cei dragi, nu-i lăsa să se înstrăineze. Astăzi eşti, din punct de vedere emoţional, mai sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, mai ales nu exagera. Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut. Ca să fie o zi bună, nu aştepta foarte mult de la ea, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic!
BALANŢA Cu puţină atenţie poţi face descoperiri interesente în ceea ce priveşte legăturile stabilite între colegii tăi, sau în anturaj, în general. Nu că ai fi mare psiholog, dar astăzi ai noroc! Astăzi, în mai multe ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi conflictele, fără motiv şi inutile, de altfel. Fereşte-te de prietenii sau relaţii noi, conjunctura nu te avantajează. Nu fii naiv, nu da crezare bârfelor, mai ales daca sunt evident opera unor persoane interesate sau dornice de glorie cu orice preţ. Nu te enerva, oare sunt lucruri aşa de importante ca să-ţi tulbure echilibrul interior? Furia este primul semn al insuccesului. Nu dori lucruri imposibil de obţinut. Pacea sufletului este dată de echilibrul aproape perfect dintre posibilitate şi dorinţă.
SCORPION Ai un simţ al umorului mai ascuţit... în coadă! Nu trebuie să ironizezi colegii mai... săraci cu duhul, pentru că, nu-i frumos! Bine, poţi face câteva glume, că nu este interzis de lege! O zi bună, din punct de vedere personal. Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu mare uşurinţă. O idee interesantă îţi lumineză sufletul. Sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, mici călătorii, reuniunile de familie. După o periodă mohorâtă ai o zi mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te simţi bine şi faci planuri de viitor. Dimineaţa poţi profita de un chilipir curat, şi/sau poţi culege o parte din profiturile ce provin din aranjamentele altora!
SĂGETĂTOR Nu te lăsa zdrobit de activitatea densă cotidiană. Ia o pauză, relaxează-te! Nu trebuie să faci o obsesie din problemele tale greu de rezolvat. Toate la timpul lor, spune înţeleptul! Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, după prânz. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţină-te de ea. Dragostea e bine aspectată. Astăzi evita schimbările bruşte de program şi mai ales nu lasa colegii de la serviciu sau rudele apropiate să aibă iniţiative păguboase. Cu toate că este o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, mai ales în circulaţie, sau în mijloacele de transport în comun!
CAPRICORN Ţi se pare că viaţa dansează piruete pe o melodie îndepărtată, plăcută. Totul pare în echilibru şi favorabil! Pluton, planeta plutocraţilor, a celor avuţi şi puternici, este în mișcare retrogradă, dar nimic rău la orizont! O dimineaţă bună, în care ai spor. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. După prânz, nu vorbi fără să-ţi faci un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Disimulează-ţi cu iscusinţă intenţiile printre imagini frumoase, poetice şi pline de culoare. Apoi exprimă direct şi hotărât ce ai de spus.
VĂRSĂTOR Nu te înverşuna pe detalii mărunte, că nu eşti din zodia Fecioarei! Trebuie să te preocupe numai problemele importante, lăsând nimicurile urgente să se rezolve singure, sau lasă pe altă dată! Posibile schimbări şi veşti plăcute. Noi prietenii sau relaţii pot face ziua interesantă. Zâmbeşte larg, spune o vorba bună şi mai câştigi un prieten. Nu trebuie neapărat sa călătoresti, iar dacă totuşi eşti obligat să pleci undeva astăzi trebuie sa fii foarte atent, in special la bagaje. Ai o propunere să câştigi mai mulţi bani. Toate felurile de a câştiga bani sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit. O zi excelentă pentru promovarea cu succes a intereselor personale.
PEŞTI Foarte mult entuziasm şi bună dispoziţie, azi! Eşti plin de energie şi gata pentru fapte mari! Foseşte cu abilitate favorurile stelelor, ocupându-te astăzi de pregătirile de toamnă-iarnă! Transformări în bine, la serviciu şi acasă. O veste bună, de la rude sau prieteni de departe. Astăzi - calm şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi, cu anturajul, cu partenerii şi colegii de la serviciu. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu fii leneş, dar nici nu insista, pentru că eşti într-o perioadă favorabilă. Lucrurile trebuie să iasă natural, de la sine, nu forţate. De dimineaţă te asaltează nişte veşti. Ascultă şi analizează bine înainte să iei o decizie!