Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  2 noiembrie 2021. China a lansat un satelit gunoier
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  2 noiembrie 2021. China a lansat un satelit gunoier

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  2 noiembrie 2021. China a lansat un satelit gunoier

O conjunctură complexă te îndeamna la mai multă discreţie şi la o anumita diplomaţie cu cei din jurul tău, mai ales cu cei din familie, cu cei dragi. Zâmbeşte şi vezi cum poţi fi de folos!

2 noiembrie

 

Pe 2 noiembrie s-au născut Lucan, Benvenutto Cellini, Maria Antoaneta, Daniel Boone, Burt Lancaster, Aga Khan, Anton Pann, Iulia Hasdeu, Marian Bondrea, Laurenţiu Fulga, Răzvan Ionescu.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Achindin, Pigasie, Elpifidor, Aftonie şi Anempodist. Nimic în „Kalendar”.

 

Pe 24 octombrie China a plasat satelitul numit Shijian-21 pe orbită. Satelitul, după cum declară China Aerospace Science and Technology Corp., are „sarcina de a demonstra tehnologii pentru a reține și neutraliza resturile spațiale”.

Shijian-21 are un braț robotic foarte rezistent și puternic care poate fi folosit pentru a muta gunoaiele spațiale – există mai mult de 100 de milioane de bucăți din ele care plutesc în jurul Pământului – sau pentru a captura, dezactiva, distruge sau face inutilizabili sateliții chinezi, sau a altor națiuni. Acel braț face din Shijian-21 un „vânător de sateliți”.

Brandon Weichert, autorul cărții ”Winning Space: How America Remains a Superpower”, arată că satelitul chinez a fost lansat pe orbită geosincronă, unde sunt localizate multe dintre cele mai sensibile sisteme de sateliți ale Americii — cele critice pentru controlul, comunicațiile și controlul nuclear (NC3), supraveghere și comunicațiile militare, etc.

Deoarece sateliții americani aflați pe orbită geosincronă sunt atât de departe de Pământ, sunt atât scumpi, cât și greu de înlocuit”, notează el. „Pierderea oricăruia dintre aceste sisteme, ar oferi armatei Chinei un avantaj fără precedent în cazul izbucnirii ostilităților”.

China și-a proiectat noua stație spațială, îmi spune Richard Fisher de la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie, „pentru a încorpora module militare mari suplimentare care pot fi echipate cu lasere, microunde, arme cu impuls, sau Gauss, sau sisteme anti-satelit bazate pe rachete”.

În septembrie 2008, misiunea Shenzhou-7 cu echipaj uman a venit la 45 de kilometri de Stația Spațială Internațională, în timp ce echipajul chinez lansa un microsatelit, „care poate fi interpretată și ca o misiune evidentă simulată de interceptare a ISS”, spune Fisher. Unul dintre veteranii acelei misiuni, spune Fisher, este acum comandantul de la bordul stației spațiale chineze.

Ei merg în spațiu cu scopuri bine precizate”, a arătat generalul John Hyten , pe 28 octombrie, la un eveniment sponsorizat de Defense Writers Group. Hyten, anterior comandant al Comandamentului Spațial al Forțelor Aeriene ale SUA și al Comandamentului Strategic al SUA, a declarat că ofițerii militari chinezi „fac toate aceste lucruri pentru că au văzut cum Statele Unite au folosit spațiul pentru a avea un avantaj dominant”.

„De mulți ani, Washingtonul și-a considerat prezența spațială ca fiind superioară”, observă Weichert. Complezența nu este însă singura boală americană. Orbirea americană a avut și ea un rol. La un moment dat, America era dominantă în spațiu, iar liderii politici americani au decis să meargă încet în dezvoltarea armelor anti-sateliți, sau așa au lăsat să se răzbată în public. Având în vedere că SUA au cele mai multe unități active pe orbită, a spus raționamentul, SUA ar avea cel mai mult de pierdut dacă ar provoca alte mari puteri la o cursă a înarmărilor în spațiu.

Acest punct de vedere a fost produsul unei neînțelegeri fundamentale a atitudinilor chineze și ruse. Neînțelegerea a dus, de asemenea, direct la ca America să rămână în urmă cu o altă tehnologie spațială crucială. SUA a fost liderul timpuriu în zborul hipersonic, X-15 atingând Mach 6,7, adică de 6,7 ori viteza sunetului, încă din în 1967. Acum, însă, America este cu aproximativ o jumătate de deceniu în urmă Chinei. SUA sunt, de asemenea, în urma Rusiei.

Ne-am abținut să urmăm aplicații militare pentru această tehnologie”, a declarat ambasadorul Robert Wood, reprezentantul SUA la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, pentru Yahoo! Wood, așa cum este descris de acel site, „a sugerat că oficialii americani au încercat să evite să provoace o întrecere între state pentru rachete hipersonice”. Chiar așa?

În mod similar, America este acum în urma Chinei în capacitatea de a distruge sateliți. „Satelitul Shijian-21 schimbă jocul”, spune Weichert, care produce și The Weichert Report. „Este o capacitate ofensivă, din lumea reală, care poate vâna și distruge sistemele spațiale americane și poate face armata SUA de pe pământ surdă, mută și oarbă”.

Spațiul, desigur, este cel mai înalt nivel strategic, care conferă controlul Pământului. Prin urmare, liderii americani ar fi trebuit să știe că China va încerca, așa cum explică Weichert, să-și construiască capacitățile spațiale „pentru a scoate mai întâi americanii de pe orbită și apoi să-și plaseze propriile sisteme acolo”.

SUA au capacitatea de a ajunge din urmă, desigur, dar sunt necesare corecții mari de curs. În primul rând, sateliții americani sunt ținte ușoare pentru armata chineză. Așa cum a spus generalul Hyten, „de fapt l-am pus pe președinte într-o poziție dificile în ceea ce privește Star Wars pentru că avem o mână de ținte grase și suculente, în timp ce adversarul a construit sute de ținte greu de doborât”.

Rezultatul, a spus generalul, este că America nu are „o arhitectură spațială durabilă”.

Hyten crede în mod corect că o arhitectură rezistentă ar fi compusă din sateliți de supraveghere cu costuri mai mici care, în cuvintele ”Stars and Stripes”, „pot fi produși în masă și plasați rapid pe orbite”.

Din păcate, „Departamentul Apărării este încă incredibil de birocratic și lent”, a spus Hyten . Birocrația Pentagonului „este pur și simplu ineficientă. Așa că nu vă bazați pe armata americană, care a avut nevoie de un deceniu pentru a proiecta o rețea spațială de supraviețuire care nu a fost încă lansată.

Din fericire, există și Elon Musk, o birocrație de unul singur. SpaceX-ul său construiește constelația Starlink de sateliți de telecomunicații pe o orbită joasă a Pământului. Când vor fi finalizați, cam peste trei-patru ani, vor exista aproximativ 42.000 de sateliți care vor putea fi utilizați și de armata americană, dependentă de sateliți, atunci când China va zdrobi, distruge cu laser, doborî, sau scoate de pe orbită mijloacele militare ale Americii din spațiu.

Desigur, în caz de război China va încerca să doboare și constelația Starlink. Numai că sunt zeci de mii de ”ținte”, greu, foarte greu, chiar pentru chinezi.

Sau, părerea mea, vorba lui Nicu Văcăroiu, militarii se vaită că nu au aia și cealaltă și că chinezii le au, ca să le aprobe Congresul cheltuieli enorme suplimentare. Anul acesta, an de pandemie și lipsuri, șomaj și foamete, bugetul militar al SUA a fost de aproape 800 de miliarde de dolari. No comments.

Beijingul, spune Weichert, plănuiește un „Space Pearl Harbor”.

De la adevăratul Pearl Harbor, anul acesta, se implinesc 80 de ani. Mai trăiesc câțiva martori oculari, erau copii, sau foarte tineri, când s-a întâmplat atacul japonezilor asupra bazei militare a US Navy din Hawai. Cu toate că mai este doar o lună, POTUS nu a aprobat desfășurarea comemorării, după programul înaintat încă din primăvară. O fi fost plecat în Egipt, la golf, sau pur și simplu a uitat? Bună întrebare!

Eu nu uit să vă spun, ca în fiecare zi, să aveți speranță, mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP   2 noiembrie 2021

 

BERBEC  Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. De multe ori lucrurile sunt dezarmant de simple şi azi e o zi simplă! Lasă analizele complicate şi filozofia sofisticată pe altă dată. Astăzi se pot întâmpla multe chestii neplăcute dacă nu eşti atent şi vigilent. Siguranţa pentru propria persoană este principala ta preocupare, dar această grijă permanentă se extinde şi la părinţi, copii, soţ, soţie, partener de viaţă, căţeluş şi pisoi. Este foarte bine, acest lucru te ţine alert şi te motivează, dar nu trebuie să exagerezi. Iar astăzi nu trebuie să exagerezi!

TAUR   Astăzi este bine să eviţi, dacă poţi, subiectele cu caracter emotiv, tragediile. Lămureşte programul tău şi al celor dragi.  Posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânare. Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă idee sau proiect. Înainte de a te implica trebuie să iei mai multe informaţii. Domeniile favorizate astăzi sunt cele ale finanţelor domeniului în care activezi. Eşti ca un strateg de birou: cu toate că ai idei sclipitoare nu ai nici cheful şi nici putinţa să le pui în practică.

GEMENI   Ceva în legătură cu domeniul sentimental, dar nu spera că se rezolvă imediat. Această zi de marți e sub semnul amânării şi al întârzierii. Dacă ţi se fac reproşuri, poţi să arăţi horoscopul! Astăzi trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Sigur, dacă poţi fără să provoci conflicte. Domeniul favorizat de stele este cel al relaţiilor sociale. Astăzi trebuie să faci un mic efort. În sfera cooperării, colaborării, lucrului în echipă. Nu te risipi în multe direcţii, pierzi energie preţioasă şi fără rezultat. Deci, nu fugi după doi iepuri…

RAC  Lasă-te în voia imaginaţiei şi a vechilor poveşti, a pildelor înţelepte, nu vei regreta, pentru că demult şi alţii au avut problemele tale, şi aşa poţi să descoperi ceva care te poate ajuta! O zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului. Pare a fi o criză, dar gestionează totul cu mare grijă, stelele arată că poate fi vorba de o păcăleală. Ziua de astăzi se anunţă liniştită – poate este un prilej, rar de altfel, să te gândeşti la tine şi la interesele celor dragi.

LEU   Mai este destul până la Crăciun, dar tu în sufletul tău tare ai dori multă veselie şi bucurie. Trebuie să mai fie cineva cu aceleaşi dorinţe nevinovate în anturajul tău. Caută şi vei găsi! O informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată perioada este sub semnul amânării şi al întârzierii. Probabil că este salariul care mai întârzie o zi.  Horoscopul tău este aproximativ favorabil. Dar, atenţie la sănătatea ta şi a celor din jur. Poţi să găseşti mici prilejuri să-ţi rotunjeşti veniturile. Trebuie să faci bani cum ai mai făcut, orice inovaţie, orice noutate este dăunătoare.

FECIOARA    Dedică această zi de marți rezolvării problemelor de relaţii umane, însă nu forţa în rezolvarea rapidă. Lasă timpul să lucreze. Conjunctura astrologică arată că timpul lucrează pentru tine! Pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi ca nu reusesti, schimba modul de abordare! Pe total o zi cam monotonă, lipsită de nerv, care nu te motivează. Atenţie, astfel de zile sunt periculoase pentru că îţi adorm atenţia!

BALANŢA    O conjunctură complexă te îndeamna la mai multă discreţie şi la o anumita diplomaţie cu cei din jurul tău, mai ales cu cei din familie, cu cei dragi. Zâmbeşte şi vezi cum poţi fi de folos! Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, oboseala îşi spune cuvântul, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Eşti pe cale să realizezi o ambiţie secretă. Seara favorabilă relaţiilor sociale sau de amor – poate un spectacol, online, poate o cină în doi. Atenţie la stările emoţionale, nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri!

SCORPION   Astăzi trebuie să-ţi regăseşti echilibrul interior de care ai atâta nevoie. Nu te lasa strivit de vremurile nesigure şi tragediile altora, concentrează-te şi rezolvă-ţi problemele tale! Eşti deosebit de inspirat în afaceri, în special în achiziţii şi cumpărături. Amorul, de asemenea, este bine aspectat. Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute. Soarele şi Marte ghideză acţiunile tale în sensul cel bun. Norocul este de partea ta, mediul social îţi este binevoitor, iniţiativele pe care le iei sunt pozitive. Nu fi nervos, păstrează-ţi calmul, doar ai trecut prin momente muuuult mai dificile!

SĂGETĂTOR   Trebuie să reuşeşti să-ţi păstrezi echilibrul şi să nu exagerezi în relaţiile umane. Astăzi ai mai puţine griji şi vrei să profiţi din plin de timpul încă frumos, de „vara indiană”. O zi bună pentru că regăseşti un obiect sau o relaţie care s-a pierdut sau s-a eclipsat.  Cu o conjunctură îndoielnică, nu te baza foarte mult pe intuiţie, totuşi ideile îţi vin foarte repede – găseşti soluţii şi legături la toate situaţiile prezentate astăzi. Astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi, nu face eforturi mari astăzi, oboseala ta a devenit cronică. De asemenea nu trebuie să te laşi distras şi influenţat de veştile negative care circulă la serviciu.

CAPRICORN    Dimineaţa te trezeşti târziu, dar poţi explica că eşti un perfecţionist şi că faci lucrurile temeinic. Somnul, adică! Abia a început săptămâna, este doar marți, trei ceasuri rele, ce vrea lumea de la tine? La serviciu, sau unde activezi, ai o opinie corectă despre un coleg. Care coleg, la rândul său îţi va fi de mare ajutor în viitorul apropiat. Astăzi radiezi optimism şi energie şi îi influenţezi favorabil pe cei din jur, îi motivezi. Adaugă şi o vorbă bună, o laudă. Se deschide o posibilitate, o oportunitate, care pote deveni profitabilă numai cu condiţia să poţi duce lucrurile la bun sfârşit, să poţi să faci un efort suplimentar.

VĂRSĂTOR   Eşti în formă! Profită de această zi favorabilă şi pune la punct unele detalii, programe, idei – cu cei dragi, cu cei din jur. Cu politeţe şi o vorbă bună reuşeşti mai bine şi mai repede! Utopiile tehnologice sunt din zodia ta, însa azi nu trebuie sa faci cheltuieli extravagante cumpărând ultimile noutăţi în computere sau modă! Atenţie, nu tot ce este mai nou, este şi mai bun! În general trebuie să fii senin şi să zâmbeşti, orice s-ar întâmpla. O zi profitabilă prin veştile şi informaţiile pe care poţi să le primeşti. O veste bună şi una rea. Pe care vrei să o primeşti prima?

PEŞTI   Nu folosi cuvinte complicate şi nu te implica în discuţii interminabile. Astăzi, comunicarea nu este domeniul în care excelezi, aşa că, mai bine, taci! Peştele e o vieţuitoare foarte tăcută. Amintirile te emoţionează dar, mai ales, te motivează. Nu da bani cu împrumut, pentru că dacă îi dai astăzi sau chiar mâine, nu o să-i mai vezi niciodată înapoi. În această perioadă trebuie să te bazezi mai mult pe judecata rece decât pe trăiri, intuiţii şi sentimente. Mai ales nu da curs furiilor de moment, sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute!

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.