HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR – 2 august 2023. RAND: UE nu poate trata refugiații ucraineni ca pe niște vizitatori pe termen scurt

Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. De multe ori lucrurile sunt dezarmant de simple. Lasă analizele sofisticate şi filosofia pe altă dată. Nu te complica inutil și păgubos.

2 august

Pe 2 august s-au născut Peter O’Toole, Jack L. Warner, Myrna Loy, Alfred Alessandrescu, Marcel Iureş, Mihail Jora, Valeria Seciu, Cornel Dinu, Nicuţă Tănase, Simion Tatu.

În calendarul creștin-ortodox este Aducerea moaştelor Sf. Întâiului Mucenic şi Arhid. Ştefan. Dreptul Gamaliel şi Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare.

 Tradiţional, în "Kalendar" Ziua Ursului, a treia. Adică continuă festivalul dedicat sălbăticiunilor care erau hrănite ca să nu facă rău turmelor care coborau de la munte, drumeţilor, sau satelor. Obiceiuri înţelepte şi vechi, “dintotdeauna” după cum spunea bunul preot Simeon Florea Marian, care ne-a lăsat studii incomparabile de folclor, etnografie şi antropologie. Obiceiuri uitate acum şi acestă lipsă de continuitate este încă o sursă a vrajbei noastre.

Observaţi că mai întotdeauna serbările dacilor ţineau trei zile.

Geți, sau daci, cum se numeau ei? Strabon explică limpede acest lucru: ”Există și o altă împărțire a țării (Dacia), o împărțire mai veche, astfel că unii se numesc daci, alții geți. Geți se numesc cei din răsărit, care sunt la Mare, iar numele de daci se dă populațiilor de la Apus, cele care trăiesc lângă germani… Dacii vorbesc absolut aceiași limbă ca și geții. Dacă noi, grecii, îi cunoștem mai bine pe geți, cauza e că aceștia și-au schimbat necontenit așezările și au trecut de pe un mal pe altul al Istrului, printre traci și mysienii.”

Dar despre geto-daci, mai mult altadată, s-ar putea ca peste ceva timp să vă fac o surpriză, sper că plăcută. Până atunci mă documentez, am primit o ediție veche a lui ”Zamolxis” a lui Alexandru Busuioceanu și ”Misteriile lui Zalmoxis” volumul lui Constantin Daniel. Dacă prima lucrare am citit-o de mai multe ori, cea de a doua este o necunoscută.

Iată un comentariu RAND, semnat de Shelly Culberston, Director, Programul de Infrastructură, Imigrare și Operațiuni de Securitate, Divizia de Cercetare a Securității Internaționale a RAND; Cercetător senior în politici și Thomas S. Szayana, Politolog senior.

 

Pe măsură ce războiul din Ucraina depășește pragul de 500 de zile, speranța că criza refugiaților declanșată de invazia Rusiei se va încheia în curând. Deja, 6,3 milioane  de ucraineni au fost înregistrați oficial ca refugiați din februarie 2022; s-ar putea ca numărul să fie mult mai mare, majoritatea a mers spre vest, în Polonia, Germania și alte țări ale Uniunii Europene. În total, aproximativ 15% din populația estimată a Ucrainei în 2021, de 44 de milioane, a părăsit țara. Acest val masiv a urmat celor 2,6 milioane de ucraineni care au fugit după alipirea Crimeei de către Rusia și erupția luptei din Donbas în 2014.

Refugiații se află în țările lor gazdă pentru a rămâne — în următorii câțiva ani sau mai mult. Poate chiar pentru totdeauna. Chiar și în absența războiului, refugiații se întorc în țările lor de origine cu rate scăzute: studiul nostru RAND din 2021 a constatat că, din 1980, doar aproximativ o treime din toți refugiații din întreaga lume s-au întors în țările lor de origine la un deceniu după încheierea ostilităților. Ratele de returnare în Ucraina se pot dovedi, de asemenea, scăzute.

Drept urmare, populația Ucrainei va fi mult mai mică pentru o lungă perioadă de timp. Un raport recent al Comisiei Europene a estimat că populația Ucrainei va scădea între 20 și 31% din 2022 până în 2052 din cauza consecințelor pe termen lung ale războiului, inclusiv emigrația, mortalitatea ridicată și fertilitatea scăzută. Mulți dintre cei care pleacă sunt muncitori cu înaltă calificare, iar o treime dintre refugiații ucraineni din Uniunea Europeană sunt copii.

Numărul mare al muncitorilor calificați și al tinerilor reprezintă o pierdere deosebit de semnificativă pentru Ucraina. Dar ar putea fi, de asemenea, un avantaj pentru țările europene, care vor beneficia de aflux dacă reușesc să integreze, să educe și să angajeze refugiații. Din alte valuri de refugiați, știm, de asemenea, că exilul ucrainean din timpul războiului, inclusiv cei care se întorc acasă în cele din urmă, va juca un rol important în sprijinirea eventualei redresări postbelice și a prosperității economice a Ucrainei.

Deși țările, comunitățile și cetățenii UE au fost foarte primitori cu refugiații ucraineni — inclusiv cheltuind miliarde de euro pentru a-i găzdui — nu este suficient să-i tratezi ca vizitatori pe termen scurt, să le satisfaci nevoile umanitare imediate și să-i lași să aștepte. Ce să aștepte? În schimb, țările gazdă ar trebui să depună eforturi pentru a sprijini și integra cu adevărat refugiații – mai ales prin educarea și angajarea acestora.

Problema începe cu cei aproximativ două milioane de refugiați ucraineni în Europa sub vârsta de 18 ani. Datele despre refugiații ucraineni sunt slabe, dar Uniunea Europeană a estimat că aproximativ un sfert din toți copiii refugiați ucraineni sunt înscriși în școlile UE, în timp ce UNICEF a estimat că unul din trei este înscris; ambele estimări sunt semnificativ sub media globală a jumătate dintre copiii refugiați aflați la școală. Înscrierea variază foarte mult în funcție de țară – în Irlanda, de exemplu, 92% dintre copiii refugiați ucraineni sunt la școală, în timp ce doar aproximativ o treime sunt înscriși în Portugalia. Factorii care contribuie la aceste disparități includ lipsa spațiului școlar, lipsa de profesori, barierele lingvistice și familiile de refugiați care aleg învățarea online.

Copiii refugiați ucraineni nu ar trebui să rămână în afara școlii în timp ce familiile lor așteaptă să-i returneze în Ucraina – ceea ce s-ar putea să nu se întâmple pentru mult timp, dacă vreodată. În Ucraina, școala este grav perturbată. La începutul anului universitar trecut, mai puțin de 60% dintre școlile ucrainene erau clasificate drept sigure și eligibile pentru deschidere. Mulți copii din Ucraina nu au școală din cauza distrugerii și distrugerii infrastructurii pe scară largă. Școlarizarea la distanță a copiilor refugiați nu este o soluție reală, așa cum ne-a învățat pandemia de COVID-19 , școlarizarea la distanță nu se poate compara în calitate, oportunități de socializare și mai ales echitate cu școlarizarea în persoană. Opțiunile digitale nu pot decât să eșueze.

Fără un impuls urgent și concertat asupra accesului la școală, Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu o generație pierdută de copii ucraineni, la fel cum a făcut Orientul Mijlociu cu copiii sirieni. Prin urmare, țările gazdă europene ar trebui să acorde prioritate elaborării inițiativelor de înscriere la școală pentru toți copiii, a căilor către absolvirea liceului și a oportunităților de educație suplimentară sau de formare profesională pentru tinerii refugiați, care să răspundă nevoilor piețelor locale de muncă.

Un prim pas este ca țările UE să identifice copiii ucraineni care nu sunt școlari și să caute transferuri de dosare educaționale din Ucraina. Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să creeze programe separate de limbă și de recuperare pentru copiii ucraineni, să angajeze profesori ucraineni care să-i sprijine, să plaseze adulți vorbitori de ucraineană ca profesori asistenți în sălile de clasă și să ofere resurse pentru ca profesorii să învețe abordări educaționale bazate pe traume. Practici similare pentru studenții a căror educație formală a fost întreruptă au avut succes în California și Louisiana din Statele Unite, a constatat un studiu RAND din 2021. Țările UE ar putea, de asemenea, să se asigure că diplomele de școală secundară ale refugiaților sunt recunoscute în Ucraina și viceversa, precum și să integreze studenții ucraineni în programele profesionale naționale, cum ar fi cele care există în sistemul dual german, care combină formarea academică cu ucenicie la locul de muncă.

Între timp, majoritatea refugiaților adulți ucraineni nu lucrează și, prin urmare, nu își folosesc sau își dezvoltă abilitățile. Refugiații adulți ucraineni sunt destul de educați: un sondaj al Centrului pentru Strategie Economică din martie 2023 a constatat  că aproximativ 69% dintre refugiații ucraineni adulți au studii superioare, comparativ cu 29% în general în Ucraina și 33% din întreaga forță de muncă din UE. Teoretic, asta ar trebui să le ofere oportunități pe piața muncii din UE. Cu toate acestea, puțini refugiați ucraineni sunt angajați – doar 20 la sută cu normă întreagă și 12 la sută cu normă parțială. Ca și în cazul altor populații de refugiați și imigranți din UE, problemele includ lipsa recunoașterii diplomelor și certificatelor profesionale din afara UE, barierele lingvistice, necesitatea de a echilibra îngrijirea copiilor și munca și o nepotrivire geografică a populației de refugiați și a piețelor muncii.

În timp ce ucrainenii au dreptul de a lucra în UE, (sic) blocul ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că refugiații ucraineni nu suferă o soartă similară cu cea a sirienilor și a altora care au venit înaintea lor, care s-au confruntat cu rate scăzute de angajare de zeci de ani. Întrucât multe țări din UE au deficit pe piața forței de muncă – jumătate dintre companiile germane raportează lipsuri, de exemplu – afluxul unei forțe de muncă înalt calificate ar putea fi o oportunitate. Introducerea mai rapidă a ucrainenilor în locuri de muncă ar putea, de asemenea, să stimuleze economiile europene și să compenseze costul sprijinului pe termen lung.

În schimb, țările gazdă ale UE nu profită de abilitățile ucrainenilor atât de mult pe cât ar putea – în timp ce sprijină milioane de noi rezidenți care nu lucrează. Dacă mai mulți refugiați nu fac tranziția pe piețele forței de muncă din UE, competențele și capacitatea de angajare a acestora s-ar putea atrofia, iar contribuabilii din UE ar putea fi nevoiți să-i sprijine în viitor. Acest lucru ar putea exarceba oboseala în curs de dezvoltare a refugiaților, dar în creștere, pe măsură ce populațiile locale devin frustrate de presiunea asupra serviciilor publice – un sentiment alimentat și mai mult de campaniile rusești și exploatat de partidele politice europene.

Țările UE pot îmbunătăți  accesul refugiaților pe piața muncii prin investiții în formarea lingvistică, potrivirea locurilor de muncă și traducerea certificărilor și competențelor prin abordări precum un pașaport de calificări (un document standardizat la nivelul UE care rezumă acreditările unui refugiat, inclusiv nivelul educațional, experiență și competență lingvistică). Aceștia ar trebui să se asigure că le oferă refugiaților informații despre regiuni, comunități și sectoare cu locuri de muncă disponibile și să creeze stimulente pentru ca aceștia să se mute în comunități din țările UE cu deficit generalizat de forță de muncă ( PDF ), cum ar fi regiunile din Belgia, Italia, Franța, Germania, Țările de Jos și Slovenia.

Dacă Uniunea Europeană continuă să lase capitalul uman ucrainean să se atrofieze, vor exista implicații grave pentru redresarea postbelică a Ucrainei. Unii refugiați se vor întoarce, iar Ucraina va avea nevoie de educația și abilitățile lor pentru a reconstrui țara. Ucraina, membrii UE și alte țări gazdă ar trebui să recunoască acest lucru și să se concentreze pe crearea condițiilor care să permită refugiaților ucraineni să se întoarcă acasă cu educația, abilitățile și experiența relevantă. În cele din urmă, exodul de creiere din Ucraina s-ar putea transforma în circulație a creierelor, prin care refugiații primiți de țările mai bogate se întorc acasă ca antreprenori pentru a investi, a transfera know-how și a crea locuri de muncă. Într-adevăr, numărul de refugiați a Ucrainei s-ar putea transforma într-un motor al reconstrucției postbelice a țării .

Țările UE s-au decis deja pentru cauza refugiaților ucraineni. Dar, fără o abordare mai proactivă și de perspectivă, ei ar putea găzdui o generație de oameni dependenți de ajutor pe termen lung și incapabili să-și dezvolte și să-și folosească abilitățile pe deplin în viitor. Educându-i și angajându-i în schimb, țările UE își pot îmbogăți propriile comunități și pot sprijini Ucraina.

No comments, pentru că ceea ce aș comenta nu este deloc politic corect. Oricum, trec printr-o perioadă mai grea și nu am mintea să critic prostiile altora.

Forţa să fie mereu cu voi, sper să primesc în continuare veşti bune de la domniile voastre, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 HOROSCOP  2 august 2023

 BERBEC  Începe să se contureze un nou concept, o nouă idee sau proiect, dar, înainte de a te implica, trebuie să iei mai multe informaţii. Mici schimbări, la servicu, sau acasă, în registrul normal. Domeniile favorizate astăzi sunt cele ale finanţelor domeniului în care activezi. Eşti ca un strateg de birou: cu toate că ai idei sclipitoare, nu ai nici cheful şi nici putinţa să le pui în practică. Este o zi fastă, dar evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuti, negociezi şi mai ales în convorbirile la mobil!

TAUR   Astăzi trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Sigur, dacă poţi fără să provoci conflicte, dacă situație se înfierbântă, rupe contactul, amână! Puţină iscusinţă, chiar şiretenie, nu strică, pentru rezolvarea problemelor de astăzi. Este bine să judeci lucrurile şi oamenii din mai multe puncte de vedere. Nu te lăsa impresionat doar de un aspect. Nu fi superficial!  Este momentul să te ocupi de problemele tale administrative. Nu lăsa să se acumuleze probleme mici, care pot deveni probleme mari.

 GEMENI    O zi de rutină, care nu te motiveazi cine știe cât. Pare a fi o criză socială, dar gestionează totul cu mare grijă, stelele arată că poate fi vorba de o păcăleală, o minciună gen ”fake news”. Vitalitatea ta se situază la un nivel acceptabil, totuşi, trebuie să mai lucrezi la forma fizică şi să dai jos kilogramele în plus. Ceva mişcări în faţa ferestrei deschise, dimineaţa. Sau, poţi fugi cu căţeluşul prin parc. La serviciu dai dovadă de o autoritate şi duritate care nu sunt pe gustul tuturor. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri - nu te lăsa impresionat şi continuă. Ai dreptate! Totul este să te opreşti la timp, să nu exagerezi.

 RAC  Este bine să eviţi, dacă poţi, subiectele cu caracter emotiv. Lămureşte programul tău şi clarifică comunicarea cu cei din jurul tău.  Posibile disensiuni dimineaţa, dar care pot fi evitate. Poţi să găseşti mici prilejuri să-ţi rotunjeşti veniturile. Trebuie să faci bani cum ai mai făcut, orice inovaţie, orice noutate este dăunătoare. Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Ascultă cu atenţie, oportunităţile, fie în afaceri, fie în dragoste – abundă, dar nu fac mult zgomot. Discreţia a însoţit întotdeauna succesul. Astăzi mai mult ca oricând.

LEU   Evită discuţiile seriose şi strategice la serviciu, mai ales despre mărirea salariului. Cu un compliment bine plasat poţi, însă, îmbunătăţi relaţiile ierarhice. Seara relaxantă, recuperează. Pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi ca nu reusesti, schimba modul de abordare! Pe total o zi cam monotonă, lipsită de nerv, care nu te motivează. Atenţie, astfel de zile sunt periculoase pentru că îţi adorm atenţia! Totul apare destul de neclar si confuz. Doresti mai multa claritate si lumina. Timpul rezolva totul… Puţintică răbdare, vorba lui Caragiale.

FECIOARĂ    O informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată perioada este sub semnul amânării şi al întârzierii. Ei se fac că te plătesc, tu te faci că muncești. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, oboseala îşi spune cuvântul, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Eşti pe cale să realizezi o ambiţie secretă. Seara favorabilă relaţiilor sociale sau de amor – poate un spectacol, poate o cină în doi. Atenţie la stările emoţionale, nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri!

BALANŢĂ    Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te mai mult şi relaxează-te, la acest mijloc de săptămână sufocant de torid. Nu te băga unde nu-ți fierbe oala, fii atent la confidențe. Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute. Soarele ghideză acţiunile tale în sensul cel bun. Norocul este de partea ta, mediul social îţi este binevoitor, iniţiativele pe care le iei sunt pozitive. Optimismul şi entuziasmul îţi dau aripi ca să avansezi pe calea ta, pe drumul tău ales. Totuşi, fii foarte atent la anturaj, la cei care profitând de faptul că te afli „pe caii cei mari” vor să-ţi smulgă o promisiune, un angajament.

SCORPION    O zi de cumpărături, sau de excursie, dacă eşti în vacanţă. Nu-ţi face niciun program, pentru că, oricum, se va schimba. Lasă lucrurile să se întâmple, să se desfăşoare după cum dă Domnul. Astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi, nu face eforturi mari astăzi, oboseala ta a devenit cronică. De asemenea nu trebuie să te laşi distras şi influenţat de veştile care circulă la serviciu. De obicei tensiunile produc alte tensiuni şi lipsă de productivitate. Şi tu nu vrei asta! Pe seară, poate un masaj, poate un film bun, pot să-ţi reducă din suma tensiunilor provocate de griji.

 SĂGETĂTOR    Dedică ziua rezolvării problemelor importante de serviciu, cele care se află pe curs critic, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze în favoarea ta. Evită sau amînă orice întîlnire sau decizie importantă şi petrece ziua într-un cadru plăcut şi confortabil.  Călătoriile, însă, sunt bine aspectate, excursii sau croaziere, dacă eşti în concediu. La serviciu, sau unde activezi, ai o opinie corectă despre un coleg. Care coleg, la rândul său îţi poate fi de mare ajutor în viitorul apropiat. Astăzi radiezi optimism şi energie şi îi influenţezi favorabil pe cei din jur, îi motivezi. Adaugă şi o vorbă bună, o laudă.

CAPRICORN   Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. De multe ori lucrurile sunt dezarmant de simple. Lasă analizele sofisticate şi filosofia pe altă dată. Nu te complica inutil și păgubos. Siguranţa pentru propria persoană este principala ta preocupare, dar această grijă permanentă se extinde şi la părinţi, copii, soţ, soţie, partener de viaţă, căţeluş şi pisoi. Este foarte bine, acest lucru te ţine alert şi te motivează, dar nu trebuie să exagerezi. Iar astăzi nu trebuie să exagerezi! Pe de altă parte, este o zi călduroasă şi obositoare de vară toridă, aşa că oferă-ţi un mic prilej de relaxare, poate la un film cu aer condiţionat (neapărat) sau poate la o îngheţată şi un suc cu prietenii.

VĂRSĂTOR  Nu te ambala, nu te enerva, nu izbucni! Cu calm şi fără grabă poți să rezolvi necazul, care poate fi doar o pană de cauciuc! În general trebuie să fii senin, să zâmbeşti, orice s-ar întâmpla. O zi profitabilă prin veştile şi informaţiile pe care le primeşti. O veste bună şi una rea. Pe care vrei să o primeşti prima? Stelele îţi sugerează să-ţi faci ordine în suflet şi în sertare. De cand nu ai mai fost la teatru? Dar la un cabaret bun, de tip parizian? Du-te în seara asta! În orice caz tot ceea ce vei începe pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit. Starea aceasta se prelungeşte până la sfârşitul săptămânii. Ocupă-te, deci, de cultură şi artă !

PEŞTI  Ceea ce s-a pierdut se va găsi! Regăseşti fie un obiect pierdut, fie ceva ce ai uitat, poate chiar sentimente sau trăiri. Amintirile te emoţionează dar, mai ales, te motivează. Nu da bani cu împrumut, pentru că dacă îi dai astăzi sau chiar mâine, nu o să-i mai vezi niciodată înapoi. În această perioadă trebuie să te bazezi mai mult pe judecata rece decât pe trăiri, intuiţii şi sentimente. Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Presa minte din interes sau din prostie. Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. O seară mai tensionată, nu primi nicio provocare.