HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR  15 octombrie 2021.  Friedrich Wilhelm Nietzsche, vorbe înțelepte.  

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR  15 octombrie 2021.  Friedrich Wilhelm Nietzsche, vorbe înțelepte.    Sursa: Arhiva EvZ

Astăzi trebuie să înfrunţi problemele, să le ataci frontal. Vremea statică, pasivă, a trecut, acum trebuie să reacţionezi cu multă hotărâre şi energie. Altfel, pierzi trenul, oportunitatea!

Pe 15 octombrie s-au născut Vergiliu, Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde, Mario Puzzo, Evangelista Torricelli, Carol al II-lea, Constantin Parhon, Sandu Sticlaru.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Luchian, Savin, Vars, Eftimie cel Nou. Nimic în “Kalendar”.

"Evenimentul Zilei" din 15 octombrie 1964, acum exact 47 de ani, a fost că Primul Secretar al PCUS, Nikita Sergheevici Hruşciov a fost demis şi înlocuit cu Leonid Breşnev. Hruşciov era în concediu la Soci, pe malul Mării Negre. Evident, o măsură ilegală, nimeni nu poate fi scos din serviciu, armată, partid etc când este în concediu. Dar au făcut ruşii ceva legal, vreodată?

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce, cu un an mai înainte John Kennedy fusese scos din circulaţie, la propriu, prin tirul a patru trăgători de elită, la Dallas. Aşa spune teoria conspiraţiei!

Astfel a picat, din nenorocire pentru mine şi încă câteva miliarde de oameni, prima încercare de destindere dintre blocuri, pusă la cale de cei doi, la ONU. Îmi amintesc că în vara lui 1963 circulau zvonuri în Bucureşti cum că “ruşii s-au înţeles cu americanii”! Şi că o să fie pace, o să se dezarmeze şi or să se deschidă frontierele. Era epoca cortinei de fier şi a terorii nucleare, nu aveţi cum să înţelegeţi, mai ales cei tineri!

Pentru România a început o perioadă şi mai neagră, Brejnev, cel cu sprâncene de călău moscovit, avea să ordone asasinarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, un an mai târziu, punând capăt încercării de destindere începută de român. Să ne amintim că Gheorghiu-Dej trimisese acasă trupele sovietice, raliase România la mai multe organisme internaţionale economice, de comerţ şi bancare şi chiar începuse un timid demers de deschidere către Vest.

Interesant de observat că cei doi conducători ai României din perioada supremaţiei sovietice nu au murit de moarte bună, se pare, se spune, se şopteşte, se zvoneşte că au fost asasinaţi de... ruşi! Cum făceau turcii cu domnii pământeni. Obiceiuri asiatice!

Este o direcţie fascinantă de cercetare pentru istoricii viitorului. Sigur, dacă or să mai ştie ceea ce ştim noi, pentru că mărturiile scrise, după care se ghidează istoricii sunt adesea falsificate, prin distorsionarea adevărului sau excluderea din relatare a unor fapte, gesturi şi oameni.

 

În timp ce în coteţul nostru cel plin de găinaţi se dezbate un articol/video de doi bani, care nici nu trebuia sa fie luat în seamă, în lumea civilizată, lumea normală are alte preocupări!

Se fac sesiuni de comunicări, şedinţe solemne la Academii, numere întregi din reviste, emisiuni speciale, la radio şi la televiziuni, serbări populare cu bere şi cârnaţi!

Prilejul: 177 de ani de la naşterea marelui om care a fost Friedrich Wilhelm Nietzsche. Poate, pentru unii dintre cititori, numele este o noutate! Doar operele lui au fost cerute la sală, să fie citite, la Biblioteca Naţională, doar de trei ori, în doi ani de zile! Vedeţi, de aceea spun că în România nu există dreapta, ci doar nişte fripturişti. Nu, nici Nae Ionescu nu este mai citit! Doar eu şi cei câţiva tineri, de care v-am povestit, roadem cele câteva volume de scrieri apărute până acum... Cum poate cineva să afirme că este de “dreapta” dacă nu are măcar cunoştiinţele de bază asupra filozofiei dreptei? Bună întrebare!

Nietzsche a fost filozoful preferat al lui tata. Îl citea în permanenţă. Câteodată, mă întrerupea din temele mele de şcoală, dar cel mai adesea din lectura unor romane: “ascultă” şi citea o frază plină de conţinut, pe care o urmăream cu sufletul la gură, pentru că în limba germană particula verbului se pune la sfârşit. Nu înţelegi nimic, dacă nu ai răbdare! Probabil că așa este și cu Herr Klaus Werner Johannis von Hermannstadt, trebuie să ai multă, multă răbdare, ca să înțelegi ceva.

Tot tata îmi spunea, în germană bineînțeles, cuvintele celebre ale filozofului. Iată câteva dintre ele, traducerea îmi aparține: „Uneori, oamenii nu vor să audă adevărul, deoarece nu vor să le fie distruse iluziile.” Uitarea şi mersul mai departe sunt cea mai mare înţelepciune.” „E greu să trăieşti printre oameni, fiindcă-i greu să taci.” „Nu puterea marilor sentimente face oamenii superiori, ci durata lor.” „Îmi cunosc limitele. Dar pur şi simplu le ignor.” „Ajută-te pe tine însuți și toată lumea te va ajuta.” ”Împărăția Cerului este o stare a inimii.” ”Libertatea înseamnă să fim responsabili pentru noi înșine.” ”Ceea ce faci din iubire se întâmplă întotdeauna dincolo de bine și de rău.” ”Se poate aprecia calitatea unui om după cantitatea de singurătate pe care o poate suporta.” ”Adevărul este că a existat un singur creștin autentic, și acela a murit pe cruce.” ”Timpul este focul în care ne ardem toți existența.”

 

Cred că mai am timp să mă uit la vechiul serial SF ”Andromeda” la episoadele unde se descrie civilizația nietzschiană, legile și tradițiile lor. Arătau tare bine nietzschienii viitorului îndepărtat! Ca un ultim omagiu adus celui mai important filozof al secolului XIX, care nu a spus că mâine este o altă zi, dar a spus multe alte lucruri importante. Așa că, vă repet, mâine este, în definitiv, o altă zi!