Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  14 septembrie 2021. COP26, pus în pericol de către COVID-19  
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  14 septembrie 2021. COP26, pus în pericol de către COVID-19   

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  14 septembrie 2021. COP26, pus în pericol de către COVID-19  

Ai multă energie şi bune intenţii, foarte bine! Conjunctura te avantajează în folosirea unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la net, poţi avea unele date de excepţie.

 Pe 14 septembrie s-au născut  Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim, Alexander von Humboldt, Michael Haydn, Margaret Sanger, Dida Drăgan, Iosif Conta, Costache Conachi, Horia Bernea.

Pe 14 septembrie, tradiţional, sărbătoare mare, post negru, Înălțarea Crucii, dar în “Kalendar” este Ziua Şarpelui. Vezi https://evz.ro/ziua-sarpelui-si-ziua-in-care-incep-scolile-horoscopul-lui-dom-profesor.html.

O coaliție internațională de acțiune climatică solicită amânarea unui summit pivot asupra climei, programat să aibă loc în noiembrie, în Glasgow, Marea Britanie, deoarece restricțiile pandemiei COVID-19 ar putea împiedica participarea deplină a celor mai sărace națiuni din lume. Dar multe țări în curs de dezvoltare spun că întârzierea summitului ar putea avea consecințe periculoase pentru planetă.

Summitul, cea de-a 26-a Conferință a Părților asupra schimbărilor climatice a Organizației Națiunilor Unite (COP26), este cea mai semnificativă întâlnire globală privind clima, de când țările s-au adunat la Paris în 2015 pentru a semna un acord pentru a limita încălzirea globală la 1,5-2° C peste temperaturile preindustriale.

Se așteaptă ca cele 196 de guverne care participă la summitul din acest an să constituie o nouă rundă de angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, într-un efort de a limita clima extremă care afectează în prezent țările din întreaga lume.

Organizatorii COP26 din Regatul Unit au răspuns la cererea de amânare cu concesii menite să permită o participare largă. Oficialii britanici au declarat pentru Nature că vaccinurile COVID-19 sunt acum expediate pentru delegații fără acces la ele și că primele injecții vor începe în câteva zile. Dar unii observatori încă se tem că procedurile nu vor fi echitabile din cauza participării reduse a organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri), care adesea sfătuiesc țările cu venituri mici și care se confruntă cu cele mai semnificative obstacole pentru a ajunge la Glasgow.

Rețeaua internațională de acțiune climatică (CAN), care reprezintă o alianță globală de peste 1.500 de grupuri de mediu, a lansat alarma cu privire la COP26 pe 7 septembrie. Coaliția declară că a auzit numeroase plângeri din partea delegaților, inclusiv a ONG-urilor, din țările în curs de dezvoltare, care își fac griji că nu vor putea participa la negocieri, personal, din cauza lipsei de vaccinuri și a costurilor ridicate ale călătoriei asociate restricțiilor pandemice. ONG-urile prezintă un risc deosebit de a nu putea participa și, fără ele, ar putea exista „mai puțină presiune asupra poluatorilor pentru a acționa, mai puține controale asupra rezultatelor și o acțiune climatică potențial diminuată, ceea ce duce la mai multe suferințe pentru oamenii din întreaga lume” , spune Dharini Parthasarathy, un purtător de cuvânt al CAN din Bangalore, India.

Activiștii climatici sunt îngrijorați de faptul că reprezentarea diferitelor națiuni la COP26 nu va fi echitabilă. Guvernele țărilor în curs de dezvoltare au lucrat în culise pentru a aborda costurile crescute ale conferinței din cauza pandemiei, spune Saleemul Huq, directorul Centrului internațional pentru schimbări climatice și dezvoltare din Dhaka, Bangladesh și consilier al coaliției țărilor cel mai puțin dezvoltate. Deși unii oameni de știință și activiști asociați cu ONG-uri ar putea să nu poată participa, Huq se așteaptă ca oficialii însărcinați cu negocierea și stabilirea obiectivelor climatice să ajungă la summit.

Conferința a fost deja amânată cu un an din cauza pandemiei COVID-19, provocând îngrijorări legate de întârzierea acțiunii climatice. Luna trecută, Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a publicat ultimul raport, avertizând că sunt necesare acțiuni drastice și imediate pentru a preveni impactul grav în deceniile următoare.

Națiunile insulare și țările cu venituri reduse din sudul globului au fost printre cei mai acerbi susținători ai unei acțiuni climatice agresive până acum, deoarece au contribuit cel mai puțin la încălzirea globală și sunt adesea mai vulnerabili la impactul acesteia. Acum se luptă cu rate de vaccinare scăzute datorită, susțin ei, unei distribuții inegale la nivel mondial a vaccinurilor, făcând călătoria către COP26 mai dificilă și mai costisitoare. Regatul Unit și-a slăbit regulile de carantină pentru participanții la COP26, dar cere în continuare ca delegații nevaccinați din aproximativ 60 de țări cu risc ridicat să se izoleze în camerele de hotel timp de 10 zile; chiar și persoanele vaccinate din aceste țări ar trebui să facă o carantină timp de 5 zile.

După ce CAN a solicitat amânarea COP26, guvernul britanic a fost de acord să acopere costurile de carantină hotelieră pentru delegații din țările cu risc ridicat. Într-o declarație, președintele desemnat, Alok Sharma, a declarat că întâlnirea trebuie să continue. „COP26 a fost deja amânată cu un an și suntem prea conștienți că schimbările climatice nu și-au luat timp liber”, a spus el. „Asigurarea vocii celor mai afectați de schimbările climatice este o prioritate pentru președinția COP26 și, dacă vrem să realizăm ceva pentru planeta noastră, avem nevoie de toate țările și societatea civilă pentru a-și aduce ideile și speranțele la Glasgow.”

Deși multe țări încă nu s-au pronunțat, unele s-au opus întârzierii summit-ului: săptămâna aceasta Forumul vulnerabil pentru climă, o coaliție de țări din sudul global care prezintă un risc semnificativ de impact al încălzirii globale, a publicat o declarație în care spune că COP26 trebuie să înceapă așa cum este programat.

Iar Alianța Statelor Insulare Mici a declarat într-o declarație adresată Naturii că cei 39 de membri ai săi sunt gata să se angajeze la summit. „Singurii beneficiari ai amânării sunt industria combustibililor fosili și persoanele care câștigă financiar din acțiuni de întârziere”, se menționează în comunicat. „Sperăm să participăm la o COP care este o arenă incluzivă și sigură, în special pentru cele mai vulnerabile națiuni care trebuie să aibă un rol de jucat în a ne decide viitorul”.

Organizarea unui summit global privind clima care atrage mii de oameni din întreaga lume prezintă provocări logistice semnificative, în special în mijlocul unei pandemii. Peste 26.700 de persoane s-au înscris la ultima întâlnire de această magnitudine, la Madrid în anul 2019, iar Marea Britanie spune că așteaptă în jur de 25.000 la Glasgow.

Chiar și cu costurile de carantină hotelieră acoperite de către Regatul Unit, călătoria către și dinspre Glasgow va reprezenta în continuare o provocare pentru mulți delegați, spune Bill Hare, fizician și unul dintre fondatorii Climate Analytics, o organizație non-profit care sfătuiește multe țări în curs de dezvoltare, în negocierile climatice. „Știu că guvernele cu care lucrăm sunt preocupate”, spune el.

În plus, Hare spune că există temeri că țările despre care se știe că obstrucționează negocierile – cum ar fi Arabia Saudită, a căror economie depinde de petrol și gaze – ar putea folosi temeri legitime cu privire la reprezentarea țărilor sărace pentru a argumenta că procesul COP26 este afectat. „Ar putea fi exploziv.”

În timpul pandemiei, multe întâlniri internaționale la nivel înalt privind clima s-au mutat online, dar adunări precum COP26 sunt alimentate de interacțiunile umane dintre activiști, oameni de știință și negociatori, spune Durwood Zaelke, președintele Institutului pentru Guvernanță și Dezvoltare Durabilă din Washington, DC. Conferința virtuală este o provocare, în special pentru țările cu venituri mici, unde conexiunile la internet sunt mai puțin fiabile, spune el. „Avem nevoie mai mult ca oricând pentru ca controalele multilaterale să funcționeze mult mai repede, totuși ne străduim să avem întâlnirile noastre”, spune Zaelke. „COVID a pus mult nisip în angrenajele acestui mecanism de guvernanță climatică, iar acest lucru a încetinit lucrurile.”

Cineva spunea că activiștii climatici sunt mult mai răi decât încălzirea globală! Probabil că are dreptate, adevărul este destul de departe de ceea ce se afirmă în legătură cu încălzirea globală. Să vă dau un exemplu. Îl știu de la Elon Musk. O mașină Tesla consumă 11 litri de benzină la suta de kilometri! O să râdeți, toată lumea știe că Tesla este o mașină electrică. Da, dar curentul electric este produs, în general, de termoentrale, sau centrale atomoelectrice, care consumă echivalentul a 11 litri de benzină pentru o sută de kilometri parcurși de mașina electrică. Deocamdată folosirea celulelor solare nu s-a dovedit eficientă. Bun explicația este mai lungă și mai plictisitoare dar m-a omorât Fabiola de la CERN cu insistențele ei pe Skype. Ce-o mai fi descoperit, ce se mai întâmplă pe acolo? O să trăim și o să vedem, doar mâine este o altă zi!

HOROSCOP      14   septembrie   2021

BERBEC  Ai multă energie şi bune intenţii, foarte bine! Conjunctura te avantajează în folosirea unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la net, poţi avea unele date de excepţie. Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi profesională şi ziua de azi e nimerită să-ţi lămureşti unele lucruri şi mai ales să te înţelegi pe tine, structura modului în care descifrezi ceea ce se întâmplă. Configurațiile şi aspectele planetare oferă cadrul pozitiv pentru posibilitatea rezolvării unor vechi probleme.

TAUR  Astăzi nu trebuie să întreprinzi nimic important. Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă e în legătură cu planurile tale de viitor. Rezolvă situaţiile urgente. Ori problema cu care te confrunţi astăzi este foarte complexă, ori, din cauza oboselii, nu te poţi concentra. Şi într-un caz şi în celălat nu aştepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Totuşi, cu ceva curaj o să reuşeşti în ceea ce îţi propui.

GEMENI   Nu este o zi grozavă, dar nici cea mai proastă din anul acesta! Limitează-te la activităţile obişnuite, cotidiene. Evită graba, mai ales spre seară. Dar, seară plăcută, poate la un film nou, pe net. Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Dar cui îi pasă! Ţie, în niciun caz…

RAC  Dacă te simţi singur, nu ezita să vorbeşti despre aceasta cu cei dragi, din jurul tău. Cu siguranţă că vei găsi ecou. Vrei să rezolvi problemele, în aşa fel ca toată lumea să fie mulţumită! Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Călătoriile nu sunt sub un semn fast, mai bine stai acasă, în sensul să nu părăseşti localitatea de domiciliu, sau reşedinţă.

LEU  Trebuie să jonglezi cu echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, ca un acrobat la trapez, fără plasă. Atenţie, dacă astăzi cazi, acolo rămâi! Deci, nu risca, inutil şi păgubos! Profită de această amplificare a vitalităţii, cu harnicia şi voinţa care te caracterizează, să prevalezi, să ai succes. Energia suplimentară furnizată te face să te risipeşti mai ales în latura mai frivola a vieţii, sigur, după orele de program. Interesul, aproape o pasiune s-ar putea spune, caracteristic zilei este pentru îmbrăcăminte. Vrei neapărat să cumperi ceva frumos şi la modă. Foarte bine!

FECIOARĂ  Te obsedează, te enervează faptul că nu poţi să comunici total, să spui ceea ce vrei celor din jur şi eşuezi mereu în reproşuri şi scandal. Astăzi fii mai reţinut şi nu mai spune „adevăruri”! Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere. O zi care se anunţă obişnuită, dacă nu te-ar nelinişti veştile rele din presă. Vezi-ţi de treburile tale, de familia ta, de programul tău şi gândeşte de bine, pozitiv. Şi, repet, gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă fapte bune! Este Crezul primilor creştini, cei care Îl urmau pe Iisus!

BALANŢĂ  Eşti mai filosof decât de obicei, astăzi îţi place să spui maxime şi proverbe. În relaţiile sentimentale poţi avea succes numai dacă nu contrazici chiar de la început! Nu pierde timpul! Sfera comunicării este, însă, afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amînarea unor discuții, sau prin reprogramarea unor evenimente.

SCORPION   Îţi faci iluzii, eşti un pic în afara realităţii! Poate unde este vorba de interesele tale personale. Fii vigilent şi analizeză cu atenţie atitudinile celor din jurul tău, prieteni, familia. Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Te pricepi… Nu-ţi lipseşte ambiţia şi energia, dar în conjunctura actuală, astrală şi de la locul de muncă, nu-ţi foloseşte la nimic, singura cale de urmat este „politica struţului”. Şi faptul că acasă familia, prietenii te susţin, orice ar fi!

SĂGETĂTOR    Astăzi îţi este favorabil tot ceea ce ţine de intelect, de lumea ideilor şi a spiritualităţii. Ai unele probleme personale şi de familie şi, poate, simţi nevoia să le discuţi cu un cleric. Perioada, totuşi, iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

CAPRICORN   Dimineaţa ai o oarecare nesiguranţă. Ai unele îndoieli, dar sunt legitime. Trebuie să treci repede peste starea aceasta, vremurile sunt aspre şi nu cruţă pe nimeni, viaţa nu ia prizonieri! Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi. Nu uita că ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Sigur, în primul, primul rând este siguranţa proprie!  Astăzi ai ceva mai mult noroc decât în mod obişnuit, în sensul că nu o să ai niciun necaz mare.

VĂRSĂTOR   Cu toate că eşti Vărsătorul de apă, eşti semn de aer! Aşa că o să te adaptezi destul de rapid la veştile, noutăţile pe care poţi să le primeşti astăzi. Eşti gata să treci peste tot şi toate! Seară plăcută, poate la un serial nou, poate la plimbare să te menţii în formă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.

PEŞTI  Trebuie să faci un pas înapoi, nu te repezi, ai nevoie de o perspectivă largă. Poţi să faci un punctaj ca cel când îţi cumperi o maşină. Ai impresia că cel pe care ai pus ochii ascunde ceva! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi ţi se propun programe de distracţie de seară. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia!

 

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: