Evită deciziile care duc astăzi la schimbări majore. Nu judeca cu asprime colegii, sau prietenii. Unele lucruri sau persoane pot fi păguboase din cauze obiective, aşa este destinul lor!
Pe 10 mai s-au născut Fred Astaire, Donovan, Thomas Lipton, Marina Vlady, Elvira Popesco, Karl Ernst Kraft, Damian Crâşmaru, Constantin Diplan, Necula Răducanu
În calendarul fix creştin, pe 10 mai, este pomenirea Sf. Apostol Simion Zilotul. La nunta lui, în Cana Galilei, Iisus a făcut prima Sa Minune: a transformat apa în vin. „Minune” repetată de-a lungul istoriei, fără patos religios, de mai toţi cârciumarii. Dar nu despre păcatele omeneşti vorbim, ci de faptul că „mirele văzând o minune ca aceasta îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi lăsându-şi nunta şi casa, I-a urmat cu osârdie, pentru care s-a numit Zilotul, adică râvnitor”.(Vieţile Sfinţilor)
Poporul l-a cam judecat pe Simion şi l-a numit Simion Nebunul. Adică laşi casa şi mireasa frumoasă şi tânără şi te duci? Numai un nebun putea să facă lucrul ăsta! Aşa că ziua de astăzi, 10 mai se ţine pentru că „Simion Nebunul este rău de nebuneală!”(Speranţia, Olteanu).
10 mai mai este şi Ziua Independenţei, o posibilă Zi Naţională, unii zic că este pe 9 mai, ce ar fi să fie 9-10 mai! Dacă ar fi şi două zile libere, poporul s-ar bucura cu atât mai mult, iar acum în mai se defilează mai frumos!
Dar era şi Ziua Regalităţii, cum vreţi. Tata şi mama, în uniforme de străjeri, se duceau pe ANEF şi cântau căt puteau „Trăiască Regele!”
În Vechiul Testament, Iacob se culcă noaptea în pustiu și acolo visează o scară care se întinde între cer și Pământ, pe care îngerii urcă și coboară. Dumnezeu îl asigură de un viitor de bun augur. Cu capul pe o pernă de piatră – simbol al materiei în forma ei cea mai densă – Iacob visează la o structură care să facă legătura între lumea materială și cea spirituală. Scara lui Iacob este o poveste despre un pasaj arhetipal între o stâncă și un loc eteric: între necazurile pământești și transcendența sacră; trezire și visare; conștiința și inconștientul.
Din perspectiva științei somnului, scara lui Iacob ar putea reprezenta structura somnului REM - o rețea neuronală care leagă regiunile superioare și inferioare ale creierului. Iar mișcarea îngerilor ar putea simboliza procesul de visare, un dialog continuu între lumea trează și lumea viselor. Somnul REM și visele reprezintă două abordări divergente ale aceluiași proces: una este fiziologică; celălaltă, fenomenologică. Unul are loc în corp și creier, celălalt în gândire. Pentru a aprecia pe deplin somnul REM și visul, înțelegerea noastră despre fiecare trebuie să fie transformată într-un nou concept de ordin superior pe care îl voi numi REM/visare (voi continua să folosesc termenii somn REM și visare separat când mă refer la trăsăturile lor distincte). Parțial treaz și parțial somn, REM/visarea este o stare hibridă de conștiință, o graniță între lumea materială și cea spirituală, între corp și minte.
Cercetările despre REM/vise au început la mijlocul anilor 1950 și s-au accelerat brusc odată cu progresele în neuroimagistică. Știm acum că, independent de somn – adică de somn non-REM – REM/visul joacă un rol esențial în învățare și memorie, dispoziție și imunitate, precum și în creativitate și exprimare artistică. La fel de important, REM/visarea întinde, extinde și remodelează însăși conștiința noastră. După cum spunea Morfeu, zeul grec al viselor, REM/visul transformă în mod eficient simțul nostru fundamental al sinelui.
Dintr-o perspectivă neuroștiințifică dură, visul subiectiv este doar un efect secundar incidental, fără sens, al somnului REM. Este doar un vis. Totuși, studiul fenomenologic al viselor, care datează de milenii, a produs o literatură vastă și intrigantă de observații psihologice, culturale și mitologice. Ce ar putea dezvălui o integrare a științei și subiectivității somnului REM și a visului?
Corpul și mintea merg pe drumuri separate în timpul REM/visului. În esență, funcțiile executive corticale superioare devin deconectate de funcțiile somatice limbice inferioare. Corpul ia o pauză de la supravegherea minții autoritare, trează , condusă de ego, iar mintea este eliberată de constrângerile fizice de ocupare a unui corp. Din perspectiva minții, REM/visatul este o experiență în afara corpului . Din perspectiva corpului, este o experiență ieșită din minte.
Când mintea este plecată, corpul devine sălbatic, dezordonat, chiar întunecat. Somnul REM este caracterizat de „furtuni” ale sistemului nervos autonom – valuri puternice de dereglare somatică a EEG, a activității cardiovasculare, a respirației, a oxigenului din sânge și a temperaturii corpului. Mușchii noștri voluntari se deconectează, impunând un fel de robie neurologică asupra corpului, care, independent de narațiunile viselor, devine excitat sexual. Această aparentă dereglare poate fi de fapt un proces de regularizare care readuce corpul la setările sale originale din fabrică, scuturând tensiunea acumulată sub supravegherea minții trezite. Mai precis, somnul REM ajută la reglarea ritmurilor circadiene, a temperaturii corpului, a hormonilor, a metabolismului și a imunității.
Mintea pare să devină agitată și inconfortabilă închisă mereu într-un corp. Din punct de vedere mental, a visa este ca și cum ai scoate o pereche de pantofi strâmți la sfârșitul zilei: mintea eliberată nu mai este constrânsă de procesele senzoriale și motorii somatice. Amintește de noțiunile comune despre părăsirea sufletului trupului în somn, visarea eliberează mintea de lumea materiei; și, după ce a eliberat corpul, conștiința este liberă să fabuleze, să mediteze și să se joace. Mintea care visează se întinde, căscă și se trezește într-un loc ciudat de familiar, unde poate călători în timp, dialoga cu demonii, poate rămâne prinsă într-o buclă temporală, să facă feluri extraordinare de mâncare, sau se poate înălța cu îngerii. Cu scara lui Iacob pe loc, cerul este literalmente, limita.
De la descoperirea neurotransmițătorilor cheie din creier care lucrează în tractul digestiv, a devenit normal să vorbim despre intestin ca pe un al doilea creier. La urma urmei, digestia este un proces care necesită luarea unei decizii inteligente cu privire la asimilarea sau excretarea a ceea ce un organism a consumat. Dar dacă intestinul funcționează ca un al doilea creier în timpul digestiei, atunci creierul este un al doilea intestin în timpul REM/visului. Digestia viselor se cerne pe termen scurtamintiri ale experiențelor recente de veghe pentru a determina ce va fi eliberat și uitat, față de ceea ce va fi asimilat în rețelele de memorie stabile existente pentru a deveni parte din ceea ce suntem. În acest proces, emoțiile negative sunt reglate, în timp ce experiențele hrănitoare din punct de vedere psihologic sunt integrate simbolic în simțul nostru de sine. După cum am sugerat mai devreme, însăși conștiința noastră este transformată în REM/vis. Astăzi, cercetările sugerează că visul funcționează ca o formă endogenă de psihoterapie.
Una dintre cele mai critice funcții trecute cu vederea ale REM/visului este medierea somnului. Sigmund Freud a văzut visele drept drumul regal către inconștient. Dar visele sunt, mai exact, drumul regal către somn. REM/visatul este puntea către și de la somn. Somnul sănătos începe în mod normal cu, încorporează, și apoi se termină cu diferite stări de vis. Intrăm în somn printr-un scurt vis hipnagogic, caracterizat de imagini caleidoscopice rapide – un vârtej de fețe și modele geometrice, precum și sunete ciudate și acea senzație familiară de cădere. Ciclurile de vis/REM conduse de narațiune își croiesc apoi drumul prin noapte, culminând dimineața cu REM/vise hipnopompice și, uluitor, care ne readuce la trezire. Abilitatea de a trece de la trezirea obișnuită la stările de conștiință de vis este cheia către porțile somnului.
În prima sa carte de medicină alternativă, The Natural Mind (1972), Andrew Weil a susținut că oamenii au o nevoie înăscută de a extinde conștiința, care, dacă nu este îndeplinită în mod natural, ne va crește șansele de a ne baza pe substanțe și medicamente, pentru a face acest lucru. Visarea extinde în mod natural conștiința. „Ceea ce face visarea”, a scris Carlos Castaneda, „este să ne ofere fluiditatea de a intra în alte lumi, distrugându-ne simțul cunoașterii acestei lumi”. REM/dreaming este un mod de a percepe care dezvăluie peisajul viselor – ceea ce Michael J Meade a numit „lumea din spatele lumii”. Spre deosebire de privirea condusă de intenție a conștiinței obișnuite de veghe, visul este un mod blând, receptiv de a vedea. În funcție de profunzimea viziunii noastre, visarea poate fi personală sau transpersonală, dezvăluind lumea din spatele lumii mele sau lumea din spatele lumii .
Asemenea dezvăluiri nu sunt adesea frumoase. Visarea ne deschide către alte lumi prin distrugerea sentimentului nostru de a cunoaște această lume – un proces cel mai evident în jurul viselor întunecate și de coșmar. Dacă REM/visele obișnuite digeră și asimilează evenimentele de veghe în ceea ce suntem, atunci visele întunecate se potrivesc celor mai provocatoare experiențe ale vieții, schimbându-ne simțul lumii și locul nostru în ea. Dacă o lăsăm, visarea erodează treptat centrismul de veghe – acea conștiință de veghe de care europenii, în special sunt atașați excesiv. S-ar putea să vă gândiți la centrismul de trezire ca la un pre-coopernican viziunea asupra lumii care presupune că trezirea este centrul universului conștiinței, relegând în același timp somnul și visul în poziții secundare, subordonate. Este o matrice, o simulare culturală evoluată pentru a sprijini adaptarea, dar ne limitează din neatenție conștientizarea. Centrismul de trezire este o dependență excesivă subtilă, consensuală, lipicioasă și care provoacă dependență de moduri obișnuite de a percepe care interferează cu experiența noastră personală directă a visării. Pentru a-l parafraza pe clericul britanic Robert Bolton din secolul al XVI-lea , nu este doar o idee pe care o posedă mintea, ci o idee care o posedă. Centrismul de trezire este o conștiință de lume plată. Ne avertizează să stăm departe de margini, să ne abținem să dialogăm cu visele și cu inconștientul.
Majoritatea viselor sunt expresii ale inconștientului personal și implică povești despre identitate, aspirație, nevroză, dragoste și pierdere. Astfel de vise personale sunt ca oglinzile de distracție care reflectă imagini deformate ale vieții noastre de veghe. Dar atunci când sunt angrenate mai profund, aceste oglinzi se transformă în uși care ne atrag… undeva! Nu mai suntem în Kansas, suntem în Țara vrăjitorului Oz! Aici putem rătăci și mai departe din mințile noastre obișnuite în inconștientul colectiv, locul viselor transpersonale. Spre deosebire de abordările freudiene clasice care presupun că toate visele sunt personale și subordonate trezirii, abordările jungiene sau arhetipale sunt mai aliniate cu culturile de vis, cum ar fi popoarele aborigene din Australia și Achuar din Amazon, care văd visul ca pe o stare de conștiință superordonată.
Majoritatea viselor au grade diferite de trăsături atât personale, cât și transpersonale. Cu toate acestea, trăsăturile transpersonale sunt mai susceptibile de a sparge cadrul centrismului de trezire și de a ne deschide către tărâmuri misterioase. În atmosfera rarefiată a peisajului de vis, mintea este mai curioasă decât intenționată, mai empatică decât logică și mai prezentă decât în stare de veghe. Deloc surprinzător, visarea a fost de mult recunoscută ca o sursă de creativitate .Visele au jucat un rol esențial în dezvoltarea teoriei relativității a lui Albert Einstein, a structurii ADN-ului lui Francis Crick și a mașinii de cusut a lui Elias Howe. Cântecul Beatles „Yesterday” (1965) i-a venit lui Paul McCartney într-un vis. August Kekulé a putut descoperi structura circulară a benzenului într-un vis al Ouroboros - un șarpe care își devorează propria coadă. Iar algoritmul original al lui Larry Page pentru căutările Google pe web a fost inspirat de vis.
Visele nu sunt pur și simplu povești, filme mentale sau oglinzi ale unor evenimente diverse. Indiferent de convingerile noastre despre ele, ne trăim visele ca fiind semnificative. Și indiferent dacă sunt amintite sau nu, visele ne influențează corpul și mintea la fel ca experiențele de veghe. Chiar dacă la trezire îi respingem drept „doar un vis”, vor fi lăsat o urmă. Deschiderea către visare nu necesită să credeți că visele sunt supranaturale, ci doar că au sens.
Dar profunzimea semnificației lor ne poate atrage în supranatural. Carl Jung a folosit termenul „vise mari” pentru a descrie vise rare, extrem de vii, care au un impact de durată asupra conștiinței. Exemplele proeminente includ visul clasic de fluture al lui Zhuang Zhou (unde visează că este un fluture și nu este sigur dacă nu este un fluture care visează că este el însuși), visele obișnuite de vizite de la cei dragi decedați și, desigur, scara lui Iacob. Astfel de vise de neuitat au jucat un rol crucial în evoluția tradițiilor religioase majore, a conceptelor de demonism, profeție, vindecare și practici spirituale de-a lungul istoriei. Sunt enorm de multe cărți de interpretare a viselor. Nu este surprinzător că visarea este adesea menționată în Scripturi drept limbajul lui Dumnezeu.
Astăzi, există dovezi științifice incontestabile , coroborate de rapoarte anecdotice ale clinicienilor, care indică faptul că ne aflăm în mijlocul unei epidemii tăcute de REM/pierderea viselor care ne lasă la fel de lipsiți de vise pe cât suntem lipsiți de somn, deoarece așa mulți factori de stil de viață și medicali suprimă, dăunează sau interferează în alt mod cu REM/visele. Alcoolul este un vinovat comun. Consumat aproape de ora de culcare, poate favoriza apariția somnului, dar de obicei perturbă somnul mai târziu și REM/visele. În funcție de doză și moment, alcoolul poate afecta și începutul REM/visului. Chiar și o singură băutură luată ca un pahar de noapte poate avea un impact negativ asupra REM/viselor. Ne putem imagina cum se desfășoară asta, când aproximativ 30% dintre oameni consumă în mod obișnuit un pahar de vin la cină, 20%consumă aproximativ două pahare, iar primii 10% dintre băutori, aproximativ 400 milioane de adulți, consumă mai mult de 10 băuturi pe zi.
Alte substanțe utilizate frecvent ca ajutoare pentru somn, cum ar fi CBD (cannabidiol) și THC (tetrahidrocannabinol), sunt cunoscute, atunci când sunt utilizate pe termen lung, pentru a afecta calitatea somnului și a perturba REM/visele. Estimările consumului de canabis în Statele Unite, de exemplu, variază foarte mult, dar există un consens că acesta a crescut ca urmare a dezincriminarii și medicalizării. Sondajul național privind consumul de droguri și sănătate (2019) a raportat că 35 de milioane de persoane cu vârsta de 12 ani sau mai mult au consumat marijuana în ultima lună. Întreruperea REM/visului este, de asemenea, un efect secundar comun al multor prescripție medicală și fără prescripție medicală utilizate pe scară largă .medicamente, inclusiv opioide, antihistaminice și anticolinergice. Având în vedere rolul pe care REM/visul îl joacă în susținerea stării de spirit sănătoase, este ironic că aproape toate antidepresivele și agenții de anxietate prescrise, precum și anumite hipnotice prescrise în mod obișnuit ca somnifere, interferează cu REM/visele. Și dependența de aceste medicamente continuă să crească în SUA și în toată lumea.
O să mai continui pe această temă, mai sunt multe pagini. M-ați întrebat cum scriu acest fel de articole, de fapt eseuri. Le scriu în ani de zile, de obicei doi-trei ani. Îmi vine o idee și o scriu într-un carnet mai mare, cu coperți roșii. Apoi când întâlnesc o carte, sau un articol, pe temă, preiau ceea ce mă interesează, atunci deschid un fișier cu titlu provizoriu, care, de multe ori devine definitiv. În prezent interesul meu major este studierea viselor. Sunt sigur că procesul Înălțării nu depinde în întregime de lumea aceasta. Sunt sigur că trebuie să ai ajutor de Dincolo. Tehnologia acestui ajutor, iarăși sunt sigur, că se poate transmite în lumea aceasta prin intermediul viselor. De aici interesul meu major pentru vise!
Nu este vis, pentru mine este o certitudine: Mâine este o altă zi!
HOROSCOP 10 mai 2022
BERBEC Dispui de energie, astăzi eşti dinamic şi convingător, ar trebui să reuşeşti! Totuşi, dacă întâlneşti o opoziţie organizată, nu ai altă soluţie decât să amâni interesele pentru o zi mai bună. Evită pesimismul gratuit şi văicărelile balcanice. Până la urmă vei constata partea comică a problemei. Trebuie să faci o triere a informaţiilor şi a persoanelor de unde provin aceste date. Deciziile greşite se bazează pe date false. Iar tu nu-ţi doreşti să greşeşti!
TAUR Onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie relaţiile din anturaj. Nu lua decizii importante, amână, dacă poți. Distrează-te seara, poate la un film nou, poate muzică bună! Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Acum, aici, imediat! Banii adevăraţi se fac în timp, iar averile solide în generaţii. Banii făcuţi uşor se duc uşor. Asta este toată filozofia financiară.
GEMENI Conjunctura astrologică te sfătuieşte să foloseşti intuiția, prima impresie. Nu te complica inutil, nu te consuma în dileme inutile. Eşti obosit şi trebuie să eviţi să devii obosit cronic! Bineînţeles că eşti frustrat. Frustrarea asta te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine. Şi care momente plăcute se găsesc şi astăzi, numai că trebuie să le vezi. Vrei nu vrei, trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale, doar Venus este bună cu tine!
RAC Fereşte-te să iei decizii bazându-te pe informaţiile aduse de cei care poartă vorbele, dar nu ştiu pe ce lume sunt. Poate, o veste despre nişte bani. Nu pleca la drum lung, mai ales pe seară! Din întâmplare sau tocmai ăsta este geniul zodiei, reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, fie că este vorba de bani, profesie, legături sociale sau amor. Totuşi astăzi nu ai imaginaţia proverbială a zodiei, aşa că trebuie să te limitezi la activitatea curentă, automată, zilnică.
LEU Sunt favorizate activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Uneori şi azi este cazul, lipsa noutăţilor înseamnă calm şi linişte. Odihneşte-te mai mult, ai nevoie! În domeniul sentimental nu-ţi face false probleme care îşi au originea, de fapt, în suspiciune şi lipsa de încredere. Trebuie să fii mai realist, să laşi bănuielile şi gelozia, care nu sunt nici plăcute nici productive. Ultima parte a zilei este extrem de interesantă pentru că te apuci să-ţi vânezi propria coadă cum fac adesea felinele, adică te apuci să faci modificări şi lucruri inutile.
FECIOARĂ O zi ce pare favorabilă, dar, eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate, cu familia. Veşti ce par bune, de departe. Domneşte un sentiment de satisfacţie suspect, aşa că vezi bine ce se întâmplă în spatele decorurilor. Dialogurile abundă astăzi ca într-o piesă de Caragiale. Trebuie, doar, să pui întrbările potrivite ca să obţii răspunsurile pe care le doreai. Pentru unii nativi din zodie este un bun prilej să faca mici reparaţii în căsuţa, sau măcar să redecorezi camera.
BALANŢĂ Evită deciziile care duc astăzi la schimbări majore. Nu judeca cu asprime colegii, sau prietenii. Unele lucruri sau persoane pot fi păguboase din cauze obiective, aşa este destinul lor! Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele. Primesti şi daruiesti multă afecţiune. Te afli în postura idilică de a fi în foarte bune relaţii cu cei pe care îi iubiţi. Nu-ţi fie frică că momentul trece, această perioadă face să ai o dinamică buna a intensităţii pasionale dar şi a securităţii afective. Sănătatea este buna, banii – constant. Pe total o zi bună!
SCORPION Dimineaţa ai probleme de rezolvat în activitatea ta. Abordarea sistematică a situaţiei îţi poate furniza rezolvarea. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajutor, nu intra în criză de timp! Lasă-te condus de intuiţie. Trebuie să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. O zi de realizări şi acumulări.
SĂGETĂTOR Emoţional, configuraţia astrologică arată unele porniri impulsive, pe care trebuie să le controlezi în timp real. Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult, zâmbeşte și fii plăcut și calm! Primesti un cadou neaşteptat sau are loc o întâlnire neanunţată cu o personă dragă. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. Ai câteva prilejuri bune de afirmare - poate mai urci o treaptă pe scara socială. Ceva neplăceri poți să ai, totusi, din partea duşmanilor, ştiuţi şi neştiuţi, care nu vor să te simţi chiar bine în acest început de sezon cald.
CAPRICORN Astăzi dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac să fii apreciat de anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încercă să te odihneşti mai mult! În a doua parte a perioadei un prieten îţi poate cere o favoare. Probabil că vei decide să-l ajuţi, dar nu în modalitatea care o vrea el. Toată ziua este foarte bine aspectată în domeniul afacerilor şi al evenimentelor şi întâlnirilor sociale. Lucrurile par a fi mai serioase decat de obicei. Intelegi sensul ascuns al unor actiuni si evenimente. Asculta cu atentie, oamenii au sa-ti spuna lucruri importante – analizeaza in liniste mai târziu.
VĂRSĂTOR Fără frică şi fără complexe poţi rezolva unele situaţii personale considerate mai dificile. Domeniul sentimental este mai bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Este o perioadă puţin aspectată şi aspectele acelea nu sunt foarte favorabile. De aceea horoscopul persoanelor cu care eşti într-o oarecare legătură poate fi mai puternic. Trebuie să fii atent la ceea ce se spune, sau se face pentru tine, în numele tău, sau împotriva ta. Este, de asemenea, o zi oarecum favorabilă relaţiilor de familie şi de prietenie. O zi mai puţin favorabilă în ceea ce priveşte afacerile, fii atent la promisiuni și termene!
PEŞTI Te grăbeşti inutil. Nu uita că graba strică treaba! Trebuie, numai, să ţii seama de diferenţe. De natura relaţiilor umane. Ceasul tău biologic te îndeamnă la mese tradiţionale, la ore fixe. Norocul este, în limite acceptabile, de partea ta. Nu trebuie să faci cheltuieli pentru bunuri de folosinţă îndelungată pentru că se vor dovedi, mai târziu, păguboase. Sănătatea este bine aspectată, la fel şi amorul. Nu sunt domenii cu o mare influenţă negativă în perioada menţionată. Există o anumită tensiune în perioada în cauză, dar este doar una potenţială, fără posibil focus în timpul luat în considerare.