Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 4, 5 septembrie 2021. În Republica Cehă a început anul școlar  
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 4, 5 septembrie 2021. În Republica Cehă a început anul școlar   

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 4, 5 septembrie 2021. În Republica Cehă a început anul școlar  

Sf. Vasile cel Mare spunea:  „creştinul cel ce face bine aproapelui va sta la dreapta Domnului, pentru că se va numi drept, dară creştinul care va avea grijă de vitele şi animalele sale va sta în Inima Domnului, că se va numi blând!”

Pe 4 septembrie s-au născut Daniel H. Burnham, Rene de Chateaubriand,  Mitzi Gaynor, Andrei Kalman, Radu Codreanu.

Pe 5 septembrie s-au născut  Ludovic al XIV-lea, Raquel Welch, Freddy Mercury, Tommaso Campanella, Konstantin Ţiolkovski, Alexandru Vlahuţă, Constantin Codrescu, Catinca Ralea, Claudiu Istodor, Adrian Marino.

Sâmbătă, 4 septembrie, pomenim pe Sf. Vavila – protectorul animalelor.

Sf. Sfinţit Mc. Vavila apare ca unul dintre puţinii protectori ai animalelor, fiind el însuşi o fiinţă compozită, jumătate om – jumătate animal.” Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, 2001, pagina 393. Zi foarte periculoasă pentru cei care nu iubesc animalele, dar care trebuie respectată mai ales de crescătorii de vite şi de oamenii care au prieteni un căţel sau o pisicuţă.

Sf. Vavila este o trimitere la Marele Zeu Pan din mitologia grecească. Unii istorici sunt de părere şi Mircea Eliade se număra printre ei, că Pan, cântăreţul din nai, este cel mai vechi zeu, moştenit de la primii locuitori ai Europei, de la dolicocefalii cei misterioşi.

Sf. Vasile cel Mare spunea:  „creştinul cel ce face bine aproapelui va sta la dreapta Domnului, pentru că se va numi drept, dară creştinul care va avea grijă de vitele şi animalele sale va sta în Inima Domnului, că se va numi blând!”

Duminică, 5 septembrie, în calendarul creştin-ortodox se pomeneşte de Sf. Prooroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinţii Sf. Ioan Botezătorul. Și Sf. Urban.

Tradiţional, în „kalendar”, pe 5 septembrie este Nunta Şoarecilor. Se spune, în popor, că cine face nuntă în această zi, sau, înainte o duminică, sau după, va avea mulţi copii, precum neamul şoricesc. (Simeon Florea Marian, preotul). Se ţine de popor, care nu lucrează după miezul zilei, ca să nu vină neamul lui roade-mult peste depozitele de grâne. (Speranţia).

Copiii cehi s-au întors miercuri, 1 septembrie, la școli pentru începutul unui an de învățământ care, la fel ca cel precedent, va fi marcat de Covid-19. Dar guvernul nu are în vedere închiderea școlii generale.

Aproximativ 1,4 milioane de elevi și studenți cehi s-au întors miercuri dimineață la școlile și universitățile din țară pentru începutul noului an școlar, universitar.

La fel ca în anul școlar anterior, spectrul amenințării coronavirusului a plutit peste întoarcerea copiilor, având impact asupra festivităților tradiționale din prima zi.

Toți copiii au făcut teste pentru virusul chinezesc, miercuri dimineață, cu excepția elevilor de clasa I, care au fost testați joi. Dacă elevii sunt supuși testării antigenului, trebuie să mai facă încă două runde, pe 6 și 9 septembrie. Dacă aleg testarea PCR, aceasta trebuie să fie săptămânală. Copiii școlari nu trebuie să fie testați dacă au fost vaccinați complet cu mai mult de două săptămâni în urmă, au avut Covid în ultimele 180 de zile sau au fost supuși unui nou test independent.

La sfârșitul anului trecut, măștile trebuiau purtate în coridoare și vestiare, dar nu și în săli de clasă. Nu și anul acesta.

Acest lucru nu se aplică celor care refuză să fie testați sau să dovedească că sunt Covid-negativi. Acești copii vor fi obligați să-și acopere nasul și gura la curs și li se va interzice, de asemenea, să folosească sălile de gimnastică, sau să cânte.

Dacă refuză, de asemenea, aceste restricții, acești copii vor fi excluși din sălile de clasă, fără predarea online. Trebuie menționat că au existat mai multe conflicte între corpul didactic și părinții copiilor, pe această temă, de exemplu martorii lui Iehova.

Aceste măsuri speciale se aplică pentru perioada de testare preventivă, care se desfășoară până pe 12 septembrie și nu se precizează dacă restricțiile pentru testarea necontestată vor continua după acea dată.

Testarea va continua după 12 septembrie, dacă incidența pozitivă a cazurilor în școlile dintr-un anumit district este peste un anumit procent.

Privind mai departe, ministrul educației, Robert Plaga, a declarat, miercuri, că strategiile anti-Covid ale guvernului nu prevăd nicio închidere generală a școlilor de tipul celor văzute în anul universitar anterior.

Domnul Plaga a spus că astfel de închideri au costat foarte mult societatea și că rămânerile în urmă vor fi recuperate cu mare greutate. Școala online nu s-a dovedit eficientă, nici copiii și nici corpul didactic nu au fost pregătiți pentru așa ceva. A fost o soluție de catastrofă.

Ministrul a declarat că vor fi depuse eforturi pentru a ajuta elevii care au rămas în urmă din cauza predării online.

„Predarea în această toamnă ar trebui să fie orientată către elevii care au pierdut cel mai mult. Și vom continua cu asta, începând din ianuarie și apoi pentru următorii doi, sau trei ani universitari, folosind Planul național de relansare, care este finanțat de Uniunea Europeană. ”

Domnul Plaga a declarat miercuri că profesorii vor folosi începutul anului școlar pentru a stabili nivelul personal de instruire al fiecărui copil după anul neobișnuit care a trecut.

El a spus că oficialii Ministerului Educației recomandă școlilor să își reducă programa și să se concentreze asupra elementelor esențiale în următorul an școlar.

Sistemul școlar ceh este destul de simplu. Copiii mai mari de doi ani pot începe grădinița, iar părinții au obligația legală de a-și plasa copiii într-o unitate preșcolară cel puțin un an înainte de a începe clasa întâi. După nivelul preșcolar, copiii sunt obligați să urmeze cel puțin 9 ani de școală.

Școala elementară este împărțită în două niveluri. Primul nivel este format din primele cinci clase, iar al doilea nivel conține clasele șase până la nouă. După finalizarea primului nivel, copiii pot opta să se înscrie la o școală de 8 ani, care continuă apoi prin liceu. Elevii care finalizează cei 9 ani obligatori de școlarizare pot alege să-și continue studiile la licee de 4 ani sau la diferite licee specializate și școli tehnice. Există, desigur, și școli speciale pentru copiii cu dizabilități fizice și psihice.

Școlile de gimnaziu au fie programe generale, fie se specializează în domenii precum științele naturii, limbile sau științele umaniste. Liceele și alte studii similare sunt terminate cu tradiționalele examene de bacalaureat, școlile tehnice cu examen practic. Studenții care finalizează bacalaureatul pot merge la universitate, sau așa-numita vyšší odborná škola sau „școală superioară”, care este practic echivalentul ceh al învățământului superior de oriunde. Cu excepția domeniilor precum dreptul și medicina, programele de studii la universitate sunt împărțite în niveluri de licență, masterat și doctorat.

Cele mai mari universități cehe sunt Universitatea Charles din Praga, urmată de Universitatea Masaryk din Brno, Universitatea Palacký din Olomouc și ČVUT (Universitatea Tehnică Cehă), care are sediul și în Praga. Mulți studenți cehi participă la programul de schimb Erasmus. Există, de asemenea, un sistem de școli de artă și conservatoare, la nivel de liceu, după care studenții frecventează universități precum Facultatea de Muzică și Dans a Academiei de Arte Performante din Praga (HAMU), Academia de Muzică și Arte Performante Janáček (JAMU) ), si alte câteva.

Programele de studiu predate în limba cehă la universitățile de stat sunt gratuite pentru cehi, precum și pentru străini. În general, universitățile de stat sunt considerate mai prestigioase decât cele private. În mod tradițional, cea mai apreciată unitate de învățământ este Universitatea Charles, cea mai veche instituție de învățământ superior din Cehia, clasată între primele zece din Europa.

Peste o săptămână începe școala și la noi. Îmi amintesc că era un prilej de bucurie, pe timpul meu. Am scris cele de mai sus, despre Republica Cehă, cu gândul, că, întotdeauna, ai ceva de învățat de la alții. Să faci ceea ce ei au făcut bine și să eviți greșelile lor.

De aceea există mereu speranța și șansa zilei de mâine, doar este o altă zi!

 

HOROSCOP weekend 4, 5 septembrie 2021

 

BERBEC   În weekendul acesta trebuie să dai dovadă de exactitate şi insistenţă, în comunicare, altfel poţi avea de pierdut. Trebuie, de asemenea, să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor. Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi, unde vrei tu, pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

TAUR  Nu lua în considerare bârfele şi intrigile, în sensul să nu reacţionezi în niciun fel, imediat. Dar, verifică-le cu multă discreţie. Un weekend bun în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii de serviciu. Văietatul şi cobitul, la români, sunt virtuţi naţionale!

GEMENI   Sâmbătă, trebuie să dai dovadă de tact şi calm în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Duminică, domeniul emoţional este avantajat. Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie interesantă sau reprinderea unei legături mai vechi.

RAC  Ceva legat de o reglementare legală – aspectul este neutru pentru tine, dar afectează anturajul. Cooperează mai strâns cu cei din jurul tău şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei. Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte sau relaţii noi, dar numai după ce reflectezi, de gândeşti, măcar un pic. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine de toamnă, că doar nu o să aştepţi turma de… aspiratoare să facă curat în locul tău!

LEU  Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Odihneşte-te – pentru asta este weekendul. Primeşti o veste care îţi confirmă o bănuială. Sâmbătă, armonia si echilibrul Cosmosului şi o conjunctură drăgăstoasă te ajuta sa-ti intelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitaţile şi drumul pe care sa-l urmezi. Duminică – lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

FECIOARĂ  Perioada este favorabilă, mai puţin meteorologic. Atenţie la variaţiile de temperatură, îmbracă-te adecvat şi totul o să fie în echilibru! Moderaţie în relaţiile cu semnele de foc. În această perioadă, mai ale sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru că iţi stau bine. Neapărat să fie din in, sau bumbac, pentru toamna merge şi lâna de prima calitate, evită porcăriile din plastic!

BALANŢĂ   Sâmbătă ai ocazii pentru decizii inspirate sau întâlniri importante, în domeniul sentimental. Dragostea este bine aspectată şi duminică. Mare atenţie dacă călătoreşti, sau eşti pe drum. Sâmbătă, probabil una, sau câteva, surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doresti!

SCORPION  În weekend, cu mai mult pragmatism şi mai puţine ironii, poţi să te simţi bine. Frecventează anturajul, prietenii care te fac să te simţi confortabil. Domeniul emoţional este bine aspectat. Sâmbătă ai o veste bună urmată de o pierdere, sau mai curând rătăceşti un lucru, sau ai impresia că ai uitat ceva. Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi daca vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău, de familie, prieteni şi colegi.

SĂGETĂTOR    Sâmbăta, puţin mai aglomerată. Poţi să finalizezi, în casa ta, unele lucruri întârziate, lăsate de alţii în grija ta. Duminică trebuie să te odihneşti mai mult. Seara, poate la un film nou. Sâmbătă, veşti de departe, consultaţi-vă e-mail-ul, reţeaua de socializare sau mai prozaica cutie de scrisori.  Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să fii prudent.  Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă!

CAPRICORN   Un weekend liniştit. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva unele situaţii considerate complicate, acasă. Concentrează-te pe problemele tale. Domeniul sentimental este bine aspectat. Sâmbătă nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, Capricornii ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflecteaza cui prodest (cui foloseşte) toată ingineria asta şi nu vei cădea în cursă. Idealizează mai puţin persoana iubită şi o să ai o viaţă mai fericită. Duminică seară, stai puţin, fă-ţi un ceai de plante de leac, de iubire şi noroc, şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine… Ai uitat visurile tale – preocupat mereu de problemele cotidiene!

VĂRSĂTOR   Sâmbătă, zi mai puţin favorabilă în ceea ce priveşte drumurile. Duminica o poţi petrece în mijlocul familiei, a prietenilor, reflectând asupra modului cum evenimentele influenţează viaţa ta. Sâmbătă este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, din fericire din cele minore. Duminică, din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi  în analize utopice şi procese de conştiinţă. Cere un sfat de la Leu, sau de la un Geamăn. Pentru o mica parte din Vărsători duminică seara este o perioadă mai dificilă din punct de vedere sentimental.

PEŞTI    În acest weekend ai probleme casnice ceva mai dificil de rezolvat.  Abordarea sistematică a situaţiei iţi furnizează datele necesare rezolvarii ei. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror! Sâmbătă informaţiile contradictorii creează dileme. Configuratia astrologică iţi indică să nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu. Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Pe total, aproximativ două zile bune!

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: