Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Calendarul dacilor, inundaţiile şi războaiele pentru apă

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 3430 Vizualizari

În weekend sunt avantajate zodiile: Berbecul, Taurul, Gemenii, Fecioara, Balanţa, Scorpionul, Peştii.

Pe 26 aprilie s-au născut împăratul Marc Aureliu, Eugene Delacroix, Michel Fokine, Charles F. Richter, Rudolf Hess, Alfred Krupp, A.E. van Vogt, Ştefan Augustin Doinaş, Adriana Trandafir, iar pe 27 aprilie s-au născut Herbert Spencer, Samuel Morse, Ulysses Grant, Edward Gibbon, Walter Lantz, Anouk Aimee, Vasile Aciobăniţei.

După sărbătorile dobitoacelor, a calului şi a taurului, iată câteva zile de muncă. Dar oare de ce aveau strămoşii noştrii, de exemplu dacii, atâtea sărbători, ţinute cu străşnicie, în care nu se lucra? Cum era calendarul dacilor? Simplu, ei nu aveau concediu plătit şi nici săptămână de lucru cu weekend!

Zilele de odihnă erau repartizate corect şi natural, ţinând seama de ritmurile agricole şi pastorale. Nu erau mai puţine zile de odihnă decât acordă capitalismul victorios, ba chiar mai multe. Întotdeauna sărbătorile dacilor durau trei zile… medical vorbind trei zile sunt suficiente pentru recuperarea fizică, după grelile munci pe câmp, cu turmele sau la vânătoare!

Dar, aici, la Drajna de Sus plouă ca în timpul lui taica Noe şi nu găsesc volumul lui Bacovia… se svoneşte că sunt probleme cu alimentarea cu apă potabilă de la priza barajului de la Mâneciu Ungureni. Inundaţiile au provocat alunecări de teren. De ce aţi tăiat pădurile? Bună întrebare… Este un paradox, dar excesul de apă ne poate lăsa fără apă potabilă!

Apă avem, chiar prea multă. De exemplu apa dulce curgătoare de suprafaţă sau în lacuri, pe tot globul, însumează formidabila cifră de 44 de mii de milioane de metri cubi, anual. Ceea ce înseamnă o medie mai mult decât generoasă de aproape 7.000 metri cubi anual pentru fiecare dintre cele şapte miliarde de fiinţe omeneşti. Este o cantitate impresionantă, ţinând cont că fiecare metru cub de apă însemnă 1.000 de litri. De exemplu Franţa dispune de 3.100 metri cubi, pe locuitor, anual, iar România poate conta pe cel puţin 10.800 metri cubi pe locuitor şi an – şi aceasta considerând doar jumătate din debitul Dunării. Resursele de apă dulce nu sunt egal repartizate, din nefericire, şi cu atât mai puţin în funcţie de densitatea populaţiei. Astfel, fâşia Gaza are doar 59 de metri cubi pe locuitor şi an, în timp ce Islanda are 630. 000 metri cubi de apă dulce pe locuitor şi an.

Inegalitatea rezervelor de apă dulce nu ţine seama de tradiţionala segregaţie Nord – Sud. Geografia răzbună, într-un fel, economia capitalistă. După cum a scris geologul Jean Margat în lucrarea sa „L’ Eau en question” : „...ţările dezvoltate şi industrializate nu sunt singurele care consumă multă apă, nici în valoare relativă, nici în valoare absolută. China şi India, împreună, utilizează mai multă apă dulce decât Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia şi Rusia, reunite...”

Repartiţia inegală a apei dulci, potabile, a fost, istoric vorbind, sursa dezvoltării unor civilizaţii. Despre Mohendjo-Daro, cetatea cu 50.000 de locuitori, la 10.500 de ani înaintea lui Iisus, care avea blocuri, canalizare şi la etaj şi străzi late de 20 de metri, se pomeneşte ca despre civilizaţia marelui fluviu Indus. După cum Babilonul era în Mesopotamia, ţara dintre ape, fructul Tigrului şi al Eufratului, iar Egiptul a fost întotdeauna legat de Nil. Nu putem să evocăm puternica Romă făra a ne aminti de fluviul Tibru şi de marile apeducte construite în mai toată lumea antică de pricepuţii arhitecţi romani.

Dar, de asemenea, istoria este plină de războie şi conflicte pornite pentru controlul surselor de apă dulce. Chiar şi astăzi apa constituie subiectul unor controverse, şi aceasta, uneori, în zone foarte fierbinţi. Astfel Israelul contestă Iordaniei controlul asupra apelor Iordanului. De asemenea Israelul ocupă înălţimile Golan, un adevărat castel de apă, privând Siria şi Libanul de acces la apă dulce. Palestinienii contestă israeliţilor dreptul de a utiliza straturile de apă freatică în zonele ocupate, dintre care unele au fost deja colonizate. Turcia doreşte de mai mult timp să construiască baraje hidroelectrice şi de irigaţie pe cursul superior al fluviilor Tigru şi Eufrat. Intenţia ţării membră NATO a stârnit proteste foarte vii din partea Siriei şi Irakului care se vedeau dezmoştenite de mari cantităţi de apă. Irakul a ameninţat chiar cu război şi bombardarea şantierului posibilului baraj. Acum Irakul şi Siria au alte probleme... India a construit pe Gange un baraj spre marea nemulţumire a statului Bangladesh. Statul islamic a cerut despăgubiri Indiei, tratativele fiind în curs de desfăşurare. Egiptul şi Sudanul intenţionează să regularizeze cursul Nilului, prin amenajări complexe, spre nemulţumirea evidentă a mai săracii Etiopii, care denunţă monopolul asupra apei. În Indochina - Vietnamul, Thailanda şi Cambogia (sau cum s-or fi numind acum, however) sunt gata să se păruiască pentru lucrările de regularizare ale fluviului Mekong – mai ales în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor internaţionale ale proiectului Mekong. Şi ţări mult mai civilizate şi tehnologizate se luptă pentru apă. Astfel, Statele Unite fac puternice presiuni politice şi economice asupra Canadei. Scopul este obţinerea de surse de apă de prima calitate prin redirijarea unor cursuri de apă canadiene spre sud, spre SUA.

După cum vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi maimuţele astea care au cotropit Pământul găsesc prilej de război şi dintr-un pahar cu apă! Mizerabilă specie!

Să ne mirăm că extratereştrii nu doresc să ne contacteze?

Haideţi, haideţi, este weekend, chiar cu inundaţii, dar Soarele o să răsară din nou, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC

Dacă nu poţi rezolva azi, sâmbătă, amână. Sigur, dacă e în puterea ta şi nu eşti obligat de viaţă. În care caz, cere ajutor cu diplomaţie şi tact. Timpul soluţionează aprope orice!

Perioada de timp a acestui weekend este numai buna pentru inceperea unui mic concediu sau a unei vacante. Asta daca ai terminat cu obsesiile tale, sau alte griji şi „praguri” pe care le ai de trecut in aceasta perioadă. Sambata este o zi placuta care se termina intr-o petrecere sau la o onomastica a unui nativ din Taur.

Duminică, un drum, dar cu profit. Weekendul este sub semnul vitezei. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce iti doresti, de fapt. Nu ai timp ! Asa timpul trece repede, confiscat de grijile cotidiene! TAUR

Astăzi trebuie să te pliezi în faţa unor obstacole imposibile. Nu sta ca viţelul la poarta nouă, nu renunţa, găseşte soluţii, compromisuri, încercă să ocoleşti ceea ce nu poţi să dovedeşti!

Trebuie să ocoleşti cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Weekendul acesta trezeşte o bruscă dorinţă de excursii şi călătorii. Venus face aspecte favorabile cu zodia.

Foloseşte perioada ca să-ţi lămureşti problemele de amor sau să începi alte cuceriri. Se mai face lumină şi pe strada ta şi in acest weekend ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa este plină de farmec... chiar dacă plouă! GEMENI

Vorbeşte mai puţin şi zâmbeşte mai mult, aceasta este reţeta de succes pentru acest weekend. Comunicare nu este în aspecte bune, aşa că nu te poţi folosi de atributul tău zodiacal forte.

Sambată este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă - sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie in casa si în suflet. Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme.

Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gaseste în activitate, in orice caz muncind din greu la un proiect – probabil că este ziua de naştere a vreunui prieten din Taur.

LIVE BLOG Franta - Romania. Tiriac, decizie neasteptata. EXCLUSIV A anuntat aseara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI