31 mai

 

Horoscop S-au născut, pe 31 mai:  Walt Whitman, Clint Eastwood, Don Ameche, Brooke Shields, Saint-John Perse, John “Bonzo” Bonham,  Nicu Alifantis, Adriana Bittel, Onisifor Ghibu, Răsvan Popescu.

 

Pe 31 mai sunt, în calendarul creștin ortodox, Sfinții Ermie, Eusebiu și Haralambie.

 

Prin unele cărţi, mai vechi, se pomeneşte de o “sărbătoare a boilor” pe 31 mai, când boii erau lăsaţi să se odihnească, cu coronițe de flori pe coarne. Dar de ce oare sunt anual peste cincizeci de sărbători ale lupilor, cu vedeta necontestată Filipul cel Mare, Lupul Şchiop, şi numai două trei sărbători ale animalelor domestice, ale calului, ale boilor – de ce nu este şi o sărbătoare folclorică a… pisicii?

 

Şi aici vă întreb, dargi lupi, padawani şi hobbiţi, oare, aveau dacii pisici? Când credeţi că a apărut pisica domestică pe teritoriul nostru? Părerea voastră, nu ce luaţi de pe net, că acolo sunt părerile altora ca voi! Nu le luaţi opiniile, aveţi dreptul primordial şi incontestabil să gândiţi, să aveţi idei!  Ştiţi unde să scrieţi, la [email protected]!

 

Dar, totuşi, de ce nu este ziua pisicii în “kalendar”. Ca să nu se “uite ca pisica în calendar”?

 

Simplu, calendarul era întocmit şi folosit când exista o centralizare, o uniune puternică de triburi, un “stat”. Am auzit de mult, copil fiind, discuţii între marii istorici, Daicoviciu, Oţetea, Plopşor, Giurăscu, Ionaşcu şi mulţi alţii. Se pregătea “Istoria României” cea în patru volume, apăruta la Editura Academiei prin anii ‘60 iar tata era unul dintre coordonatorii lucrării. Multe dintre discuţii aveau loc la noi acasă, în bibliotecă, stăteam cu chirie la stat în propria casă, în centru, pe Popa Petre.

 

Marii istorici ai neamului erau de părere că organizarea statală, centralizată, pe pământul acesta, datează cam de două mii două sute de ani. Pe atunci agricultori erau puţini, vânătorii şi mai ales păstorii constituiau majoritatea, aşa că şi calendarul a ţinut seama, mai întâi, de valorile vânătorilor şi ale păstorilor. Așa că pisica, micuța de ea nefiind folosită la vânătoare, nu a intrat în ”kalendarul lupilor”. Mai cred, este o părere personală, fără suport istoric, că pisicile au fost aduse pe teritoriul Daciei de coloniștii romani, în secolul II. Pisicile domestice, cele pe care le iubim atâta, provin din Egipt. Ele au adus bunăstarea în Egipt, stârpind rozătoarele care consumau rezervele de cereale. De aceea, au fost zeificate. De șase mii de ani pisicile nu și-au schimbat prea mult forma și înfățișarea generală. Bun, că există pui de lele care doresc să obțină cine știe ce animal bizar și scump prin inginerie genetică, este evident. Dar, am avut grijă, cei care știm. Blestem greu, blestem de moarte urâtă, a căzut pe capul celor care doreau să se îmbogățească mutilând niște zeițe cu blăniță. Au renunțat, că nu erau proști, erau doar ticăloși! Dacă aveți o pisică, aveți grijă de ea, mare grijă. Eu nu mai am și sufletul îmi sângerează mereu și nici nu pot să iau o altă pisică. Aș trăda-o pe Gina, cea mai frumosă și înțeleaptă pisică. În schimb, acum am opt căței! Știați că singurul animal din lume care este atent când omul îi vorbește este cățelul?

 

Dar nu despre pisici și căței voiam să vă povestesc dragii mei lupi, padawani și hobbiți. Ci despre polonezi. Mândră și puternică nație! A trecut pe la mine, ca un fulger, vechiul meu prieten, George Pihełski, cel puternic ca un urs și bun la suflet ca Maica Tereza. Acum, iată, ce repede trece timpul, treizeci de ani, am avut împreună, aventuri cât pentru zece romane, în Orient, în războaie care nu erau ale noastre.

 

George se întorcea acasă. A avut o scurtă discuție la Primăria Capitalei. Nu a picat bine, în alegeri și în criză politică, în schimbarea schimbării. El, împreună cu alți polonezi, oameni care contează în Europa, vor să ridice o statuie Sf. Ioan-Paul al II-lea, în locul unde a vorbit românilor, în Parcul Izvor. Nimic grandios, nimic opulent. O statuie, în mărime naturală, din marmură de Carrara, sau din bronz, ca să nu fie vandalizată, pe iarbă, în mijlocul mulțimii, fără piedestal, sau alte zorzoane. Simplu, așa cum a fost Karol, spune George. Există o statuie, frumoasă, în Suceava, unde mai este o comunitate de polonezi.

 

L-am întrebat ce mai este prin Polonia. Ce să fie, ne pregătim de război, a venit răspunsul, neașteptat. Așa am aflat mai multe despre programul de înarmare al Poloniei, început de electricianul Wałęsa. La ora actuală Polonia are una, dacă nu cea mai bine dotată armată din Europa. Nu are baze străine pe teritoriu, Constituția nu permite.

 

Armata puternică îi dă nas să aibă o voce puternică în UE, sau în orice altă afacere internațională. Cum ați făcut, l-am întrebat, curios, pe George. Simplu, a răspuns, am redus numărul de alcoolici pe metru pătrat, i-am pus la muncă, am atras toți banii națiunii, de aici și de oriunde, cu un slogan bine făcut: ”Dacă Karol ar fi fost aici, așa ar fi făcut!”  În poloneză sună chiar frumos, poetic.   Este un lucru bine știut că cel mai popular om din istorie, în Polonia, este Karol Józef Wojtyła, Sf. Ioan-Paul al II-lea. Orice polonez îl iubește și îl respectă. S-au strâns multe miliarde de dolari, sau euroi, titluri de tezaur, împrumut de stat pe 25 de ani etc etc. Pentru armată, pentru arme. ”Instalatorul polonez” are acum cele mai bune tancuri din lume și la capitolul apărare reactivă îi bate și pe ruși. Și ține pasul cu modernizarea armelor. Pe cele depașite Polonia le vinde în Africa, Asia, sau America Latina. Polonezii nu au fost niciodată negustori proști, îi știu bine. Știți de unde vine numele străzii Lipscani?

 

Până în anul 2025 o să avem cea mai puternică armată din Europa, spune polonezul, cu mândrie. Nu o să ne mai lăsăm încă odată împărțiți, de nimeni. Polonia nu o să mai dispară de pe hartă. Nu o să se mai plimbe rușii cu tancurile prin Varșovia. Avem tancuri mai bune și în curând, o să avem mai multe! Ne-au asasinat președintele, dar mai sunt mulți polonezi. Numai să ne omoare pe toți, așa vor intra din nou în Polonia. Nu mai avem contese Walewska, dar nici nu mai avem nevoie de Napoleoni. Polonia și-a luat soarta în propriile mâini!

 

Doamne, Dumnezeule când o să aud un român spunând aceleași lucruri, cu ochii strălucind de mândrie, cum o făcea George!

 

Poate odată și odată, când se va trezi națiunea din coma indusă, să sperăm mereu în vindecare, mereu este această speranță!

 

Dar altceva doream să vă spun, doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobbiți. A venit, ieri, starețul Cristian cu încă cineva, ca să ne sfătuim. Cine trebuie a observat îndrăcirea progresivă, dar evidentă a lumii. Posedarea oamenilor de către diavoli este bine documentată, iar oaspeții mei au vrut să consulte câteva dintre cărțile mele din bibliotecă. Am vreo patru duzini de cărți pe domeniu, în care strălucește Malleus Maleficarum. Oaspetele starețului Cristian este un om rar și tare priceput. Un medic teolog, sau un calugăr sanitar. Se ocupă de scoaterea dracilor din oameni. Este un exorcist. Mi-a spus că în prezent cazurile de posedare infernală, mai ales la femei, a crescut exponențial, după anul 1992, 7500 de la Facerea Lumii.

 

Exorcistul a adăugat că nu este vorba de cazuri grave, ca în filme, se pare că din cauza faptului că populația a crescut exponențial, dar legiunile de draci au rămas aceleași. Există tabele cu numele lor și ce răutăți fac. În prezent posedare este mai ușoară. Adică nu se mai înghesuie într-o femeie mai mulți draci, personalitate multiplă, ci câte unul singur și acesta nu tot timpul. Așă că nu mai levitează pe tavan și nu mai vorbește pe diferite tonuri în latină și greacă, simptomele infernale sunt mai puțin spectaculoase, dar la fel de neplăcute pentru cei din jur.

 

Exorcistul spune că, în cazurile de posedare infernală, pe care le-a exorcizat el, erau asociate și cu diferite afecțiuni virale, paraziți, sau bacterii diverse. Se pare că există o legătură între draci și infecții, boală. El a folosit mari cantități de antibiotice chimice și naturale, pe lângă slujba de exorcizare și Marea și Sfânta Cruce din argint pur, făcută în atelierele de la Sf. Munte Athos, special pentru exorcizare. Mi-a spus rețeta unei tincturi antibiotice naturale, făcută din cuișoare, cimbru, usturoi, propolis și oțet de mere. Cred că are un gust de scoate orice drac din tine!

 

Să mai crezi în draci, în posedare, în secolul XXI? Ia uitați-vă puțin în jur… sau la televizor. Ce vedeți? Bună întrebare!

 

Mulțumesc mult celor aproape trei sute de prieteni de corespondență care mi-au scris, pentru vorbele frumoase și urările de bine, pe care vi le înapoiez însutit și înmiit. La întrebările domniilor voastre, inteligente și erudite, încă mai lucrez, dar, ca întotdeauna, o să răspund la fiecare în parte. Ceea ce o să fac în noaptea aceasta, cu speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼      ♂      ♀

  

 

 

 

 

BERBEC  Ziua îţi este favorabilă în toate, mai puţin evenimentele neșteptate. Astazi trebuie să te fereşti de incidente, sau, accidente cauzate de foc sau metal. Evită semnele de pământ și de apă. Evenimentele de astăzi te scutură în toate direcţiile. De fapt tu ai derapat şi ai luat-o pe arătură, constaţi dimineaţa, unde activezi. Totuşi căldura relaţiilor umane şi spiritul viu şi drept al zodiei te apără să intri pe curs de coliziune cu vreun coleg sau şef. Spune Tatăl Nostru, putea să fie mai rău şi zâmbeşte, zâmbește larg!

 

TAUR  Te repezi ca la coridă, ceea ce nu este nici profitabil şi nici frumos! Ori, frumosul şi o anumită încetineală majestuoasă te prind bine. Sigur, în lumea asta nebună care nu mai ţine seama de ritmurile naturale, trebuie să te repezi şi tu. Dar, mai rar! La serviciu eşti solicitat suplimentar, este sfârşitul lunii, trebuie ceva terminat, ceva s-a încurcat şi numai tu i-ai ieşit în cale şefului. Însă, ceea ce începi în această zi poate aduce rezultate bune.  După cum spuneam, este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice.

 

GEMENI   Eşti bănuitor şi susceptibil, uşor de ofensat şi gata de represalii. Eşti nervos şi ai şi de ce. Totuşi, oferă-ţi un moment de relaxare. Gândeşte-te. Chiar merită să-ţi faci nervi pentru toţi idioţii? Sigur că este vorba de bani, că pierzi bani, dar dacă te enervezi nu mai ai idei cum să faci alţii. Evită împrumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc, treci pe strada cealaltă când vezi un cazino, sau un birou de pariuri – în această perioadă eşti sănătos, dar nu şi norocos. Fă-ţi o cafea, sau un ceai, stai puţin şi reflectează, nu tot ce se întâmplă este sub controlul sau influenţa ta. De fapt, poţi determina foarte puţine lucruri! 

 

RAC  Anvergura situației este foarte mare, te depășește, e clar, mai bine cere acum ajutor, înainte să intri în criză de timp. Nu prea ai simţul măsurii, astăzi şi eşti dispus să faci totul, vorba lui Ceauşescu, ca să-ţi consolidezi o situaţie profesională precară. Nu-ţi face griji, viitorul îţi este favorabil! Ziua este avantajoasă unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Arăţi bine – o duci bine! Pe plan sentimental eşti foarte confuz în discurs, dai explicaţii neserioase, evident false şi te simţi ridicol. Poţi să eviţi situaţia jenantă, fii direct, dar nu dur, zâmbeşte, dar fii concis şi sincer!

 

LEU   Rezultate în domeniul personal şi al relaţiilor sociale. Ziua este favorabilă, dar nu trebuie să exagerezi. Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile chiar dacă ai dreptate. Dar dreptatea este aşa de relativă!  Mai lăsă-i şi pe alţii să aibă dreptate, aşa, pentru frumuseţea jocului. Cu toate ca iţi place sa rezolvi lucrurile clar si net, astazi trebuie sa dai dovada de multa abilitate, diplomatie şi poate, puţina ipocrizie. O să ai mai mult de câştigat, pentru că cei cărora le-ai lăsat întâietatea ştiu că ai cedat din propria voinţă şi o să zică în sinea lor „ce fată/băiat bun s-a făcut!” Se ştie că eşti generos şi „mama răniţilor”, aşa că astăzi o să primeşti laude. Posibil și probabil!

FECIOARĂ  Este necesar să fii mai flexibil, să cauți în tine resurse ca să nu te enervezi, să eviți toxicitatea psihică. Sedentarismul te face vulnerabil, trebuie să faci mai multă mișcare, sport. Atenţie la ce spui şi mai ales cui spui, nativii din Fecioară fiind amatori de adevăruri fundamentale, dar uneori nu au tact, sau diplomaţie. Trebuie să ai încredere limitată în promisiuni. Ceea ce  vreu să-ţi spun este să fii mai îngăduitor cu propria persoană. Majoritatea scenariilor şi planurilor de viitor, atat la serviciu cât si in viaţa personală, suferă din cauza unor întarzieri. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii considerate delicate. Se apropie nişte termene, ai nişte obligaţii şi nu prea ştii cum o să te descurci. Fă-ţi un plan, o foaie de parcurs, chiar puncteză pe o hârtie, şi timpul nu-ţi va părea un stăpân nemilos, cum spunea poetul.

 

BALANŢĂ Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Se poate să primeşti niste veşti şi să te nelinişteşti din cauza unor probleme cu taxe, impozite, proprietăţi şi/sau moşteniri. Relaxează-te, asta este toata filozofia şi ar fi bine să-ţi cruţi fortele incepand chiar de astăzi, pentru ca alţii nu prea se gândesc la asta. Astazi sinergia si configuratia planetelor te avantajeaza in dragoste si relatiile sociale, dar sunt mai putin favorabile la bani si glorie.  Influentele planetare confuze şi amestecate iţi indică să ai astăzi o atitudine placută şi să nu te enervezi fără rost! Carisma personala, "magnetismul animal" cum spunea Franz Mesmer, este in creştere, dar trebuie să-l utilizezi cu abilitate şi inteligenţă. Se apropie nişte termene şi nu ai banii necesari. Vezi de pe acum de unde să faci rost, nu lăsa pe ultima zi!

 

SCORPION    Sănătatea nu este prost aspectată, dar este bine să dai dovadă de prudenţă şi să eviţi umezeala şi curentul.  Magnetismul personal este în creştere, poţi lămuri unele situaţii sentimentale. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţine-te de ea. De fapt, o veste primita spre sfarsitul zilei te fac sa speri intr-o posibila imbunatatirea a situatiei financiare, dar nu te grabi cu cheltuielile! Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi în care socializezi mai tot timpul. Pe net, bineînțeles. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba, ziua de azi.

 

SĂGETĂTOR  Astăzi nu te implica în discuții cu semnele de apă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Fii atent  la cheltuielile care ţi se propun sau doreşti să le faci; modul de a cheltui banii este un indicator sensibil al stării emoţionale şi al stimei pe care ţi-o porţi.  Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi, familia în ceea ce priveşte patrimoniul sau proiectele comune. O decizie din trecut nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău. Și chiar dacă ai făcut atunci o eroare nu este bine să te lauzi cu greșelile, taci din gură și îndreaptă ce se mai poate aranja!

 

CAPRICORN    Nevoile tale afective te obsedează și îți acaparează o bună parte din timp. Vrei să fii sigur de partenerul tău, siguranța personală este caracteristica principală a zodiei Capricornului. Visurile şi aspiraţiile se pot realiza în aceasta perioadă, mai ales dacă eşti mai comunicativ. Dacă eşti o persoană importantă şi mai ales dacă nu eşti, astăzi nu poţi să apari oricum în public. Şi moda este un mod de comunicare. Eleganţa şi distincţia trebuie sa te caracterizeze. Dar modul suprem de comunicare este sfidarea modei, asta numai dacă eşti foarte tare. Miliardarii, regii, preşedinţii nu respectă moda. Ei fac moda! Câştig prin titluri de valori, imobiliare, poate şi la afaceri legate de piese de schimb, jucării şi/sau tutun. 

 

VĂRSĂTOR   Ziua te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi, cu cei din jurul tău. O veste te interesează, dar nu exagera impactul ei asupra intereselor tale. Ce e val, ca valul trece! Ziua de astăzi este o perioadă favorabilă prin prilejurile care ţi se oferă mai ales în domeniul afacerilor şi al relaţiilor. Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi pragmatică a calităţilot tale. Chiar şi utopia, iluzia, ajută uneori – este un alt punct de vedere. Schimbările bruşte şi perioadele de incertitudine şi anxietate, adica crizele, îţi sunt favorabile pentru că te motivează şi îţi permite să-ţi pui la bătaie capacităţile tale de sprinter intelectual. Pe perioade scurte de timp nimeni nu-ţi poate face faţă!

 

PEŞTI   Atenție la mișcările bruște, la propriu și la figurat și la crampele mușchiulare. Segmentul de timp în discuţie, ziua de astăzi, este o perioadă încurcată. Eşti pe lungimea de unda a anturajului, intelegi ce se întamplă cu tine, cu cei din jur, cu Universul în general, dar este foarte greu in perioada menţionată să fii obiectiv. Încearcă, dacă îţi serveşte la ceva, să ai o perspectivă mai îndepărtată asupra ultimilor evenimente. O hotărâre de mai demult nu se dovedeşte cea mai potrivită şi încerci să găseşti acum soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată – după cum arată conjunctura – în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară. Pe de altă parte, ceva întârzie în continuare, planetele colective fac ca întârzierile să se acumuleze şi să provoace chiar probleme. Nu neglija sursele alternative de venituri!

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: