Evenimentul Zilei > Horoscop > Despre cutremure. Puțină teorie, cunoșterea înlătura frica, măcar parțial. Horoscop
Despre cutremure. Puțină teorie, cunoșterea înlătura frica, măcar parțial. Horoscop

Despre cutremure. Puțină teorie, cunoșterea înlătura frica, măcar parțial. Horoscop

Horoscop Frica de cutremure este adînc înrădăcinată în fiinţa umană, o frică atavică şi nebuloasă, o frică viscerală şi iraţională care nu poate fi stăpînită în totalitate nici de cele mai logice creiere. Ameninţarea cu producerea unui cutremur este o strategie de stăpînire a reacţiilor opiniei publice, sau există într-adevăr un risc real?

Horoscop Pe 5 mai s-au născut: împăratul Justinian, Karl Marx, Soren Kirkekaard, Henryk Sienkiewicz, Tyrone Power, Tatiana Samoilova, Aurel Stroe, Mihnea Gheorghiu. Pe 6 mai s-au născut: Sigmund Freud, Orson Welles, Rudolph Valentino, Stewart Granger, Sir Max Edgar Lucien Mallowan,Tony Blair, George Clooney, Dorel Dorian, Ion Vlasiu.

 

Horoscop  În calendarul creştin-ortodox, pe 5 mai sunt Sfinţii: Neofit, Gaie, Gaian şi Irina, iar pe pe 6 mai, sunt Sfinții: Dreptul Iov, mult răbdătorul și Varvar. Nimic în ”Kalendar”.

 

Am primit multă corespondență, foarte multă. Dar, m-a surprins faptul că nu puțini dintre domniile voastre m-au întrebat când se va produce următorul cutremur major. A doua întrebare, ca frecvență, după nelipsita  cu horoscopul personal. Dacă nu fac horoscoape personale, știu, însă, o mulțime de lucruri despre cutremure, profesia de inginer proiectant și constructor de hidrocentrale m-a obligat. Așa că m-am gândit să public un studiu mai vechi de al meu, actualizat, poate se face puțină lumină.

 

Horoscop Să știți dragi lupi, padawani şi hobbiţi că “marii păpuşari” sunt în criză de idei. Nu mai ştiu cum să vă păcălească, să vă facă agenda, să vă mute gândul de la problemele într-adevăr importante. 

 

Pînă la urmă s-a ajuns la concluzia, la un workshop, în luna aprilie, care a avut loc la Paris, că mai există un resort care să influenţeze, să condiţioneze şi să ghideze opinia publică: frica.   Pe primul loc se situează cutremurele, apoi urmează aproape la egalitate: războaiele, epidemiile şi bolile ciudate (SIDA, Ebola, gripa aviară, boala vacii nebune), incendiile, inundaţiile, erupţiile vulcanice, catastrofele ecologice, etc. “Omul de rînd trebuie să se sperie săptămînal că va pierde şi puţinul care îl are !” – a declarat cu cinism un psiholog austriac, genul savantului dereglat, dar genial. Ceilalţi au rîs, dar nu era rîsul lor.  Frica de cutremure este adînc înrădăcinată în fiinţa umană, o frică atavică şi nebuloasă,  o frică viscerală şi iraţională care nu poate fi stăpînită în totalitate nici de cele mai logice creiere.  Ameninţarea cu producerea unui cutremur este o strategie de stăpînire a reacţiilor opiniei publice, sau există într-adevăr un risc real?! 

 

Să vedem despre ce este vorba…

 

Lista ţărilor în care au fost cutremure majore, distrugătoare, cu peste o mie de victime, în secolul XX, constituie un club tragic : China, Japonia, Chile, Iran, Peru, Turcia, Italia, Pakistan, Afganistan, India,  Mexic şi Guatemala.  Din nefericire şi România face parte din această listă a “World Data Center for Seismology”  şi încă de două ori: prima dată pentru cutremurul de la 10 noiembrie 1940, cu magnitudinea de 7,3 şi a doua oară cu seismul din 4 martie 1977 de 7,2 grade pe scara Richter.  Tot statistica ţinută de NEIC (National Earthquake Information Center) arată că în secolul XX, au avut loc anual, pe tot globul, în medie, 19 de cutremure majore, adică de gradul 7 şi peste, pe scara Richter.  Cel mai activ an a fost 1943 cu 41 de cutremure importante, iar cel mai liniştit an a fost 1986, cu doar 6 cutremure majore. Cel mai nefast an a fost 1976 cînd au pierit din cauza cutremurelor cel puţin jumătate milion de oameni. 

 

NEIC arată că în fiecare an, pe Terra are loc un cutremur catastrofal de cel puţin gradul 8 pe scara Richter, 18 cutremure importante de magnitudine 7 – 7.9;  120 de cutremure puternice de 6 – 6,9 grade; 800 de cutremure medii de 5 – 5,9 grade; 6 200 seisme uşoare de 4 – 4,9 grade şi 49 000 de cutremure mici între 3 şi 3,9 grade. Zilnic au loc cel puţin 9 000 de seisme mai mici de gradul 3. 

 

USGS (United States Geological Survey) susţine că, statistic vorbind, anul 2018 ar trebui să fie un an liniştit din punct de vedere al activităţilor seismice. Totuşi, dacă ne uităm pe lista NEIC constatăm că în primele patru luni din anul 2018 au avut loc peste 300 de cutremure semnificative, mari, majore, unele în locuri  considerate stabile. Savanţii sunt de părere că există, la nivel mondial, o amplificare a activităţii seismice şi vulcanice. Unii savanți au avansat teoria încălzirii mantalei Pământului și deci fluidizarea lavei, care produce, astfel, mai dese fenomenele seismice și vulcanice.

 

Horoscop Oamenii de ştiinţă au, ca întotdeauna, modul lor de a caracteriza cutremurele. Ei fac deosebiri esenţiale între intensitatea, energia, magnitudinea şi efectele unui cutremur. Importanţi seismologi precum Richter, Mercalli, Gutenberg, Filippo, Marcelli, Peterschmitt, Şebalin, Soloviev, Tsuboi, Wadati cît şi nenumăratele echipe japoneze au încercat să determine magnitudinea exactă a unui cutremur de pămînt şi relaţia lui cu energia eliberată. Astăzi există două modalităţi de măsurare a unui cutremur : scările de intensitate şi cele de magnitudine.   Astfel, există Scara internaţională a intensităţilor a lui Mercalli, cu XII grade, fiecare grad fiind definit de efectele seismului într-un loc dat. Astfel gradul X este descris astfel: “majoritatea clădirilor din piatră sau cărămidă sunt distruse, clădirile solide din lemn şi podurile suferă avarii, cîteva sunt distruse; blocurile din beton armat sau structură metalică sunt avariate puternic, cîteva sunt distruse; conductele de apă, de gaz sunt sparte.  Se formează fisuri pe terenurile mobile, surpări de-a lungul pantelor şi malurilor apelor. Apa lacurilor şi a rîurilor iese din matcă”. 

 

Horoscop  După cum arată celebrul Haroun Tazieff în cartea sa “Cînd pămîntul se cutremură”: „Noţiunea de magnitudine e incomparabil superioară acelei de intensitate: pentru acelaşi cutremur de pămînt sunt numeroase intensităţi, dar nu există decît o singură magnitudine”.  Pornind de la analiza amplitudinii maxime a undelor înregistrate de seismograful cu torsiune Wood-Anderson, Charles Francis Richter şi Beno Gutenberg elaborează, în 1935, la Pasadena, o scară a magnitudinilor seismice, cunoscută astăzi ca scara Richter.  Zero pe scara Richter nu înseamnă absenţa activităţii telurice – un şoc de magnitudine “0” face ca acul unui seismograf aflat la 100 de kilometri de centrul seismului, numit epicentru, să se mişte cu o amplitudine de un micron.  Scările de intensitate sunt aritmetice, adică, de exemplu, intensitatea VI este de şase ori mai mare decît intensitatea I şi de trei ori mai mare decît intensitatea II.  Scara Richter, a magnitudinilor, este logaritmică şi fiecare unitate este de zece ori mai puternică decît cea precedentă : magnitudinea 6 este de zece ori cît magnitudinea 5, de o sută de ori cât 4, de o mie de ori cît 3, şi de un milion de ori mai puternică decît magnitudinea zero. Rezultă că magnitudinea 9 este de o mie de milioane de ori mai puternică decît magnitudinea zero.   

 

Energia pe care aceste paroxisme telurice le eliberează sub forma unor unde elastice este de mărime a 100-10.000 de bombe termonucleare declanşate simultan.  De exemplu, un cutremur de magnitudinea 7,2 (cel mai probabil în următoarea perioadă în Romînia) este de 10 ori mai mare decît un seism de 6,2 grade, dar eliberează de 32 de ori mai multă energie.  Aceasta arată de ce la cîteva zecimi diferenţă unul faţă de altul, un cutremur poate fi cumplit de devastator.

 

Horoscop De fapt, pe omul obişnuit, bancher sau muncitor, nu prea îl interesează magnitudinile şi energiile – este treaba savanţilor şi a cercetătorilor.  Pe omul plătitor de taxe şi impozite, din care se finanţeză şi cheltuielile cu cercetarea seismică, institutele şi agenţiile, pe omul de rînd, îl interesează… doar când va fi următorul cutremur important !

 

Să ne imaginăm, din nou,  un scenariu de coşmar dar care poate deveni realitate, chiar mâine.  Este primăvară, sau toamnă. Au loc mai multe cutremure majore pe axa Himalaia, Caucaz, Anatolia; apoi în Karst şi în nordul Italiei. Etna şi Stromboli devin mai activi. Sistemul de sateliţi „The World-Wide Earthquake Locator”  constată variaţii majore ale ionosferei deasupra Carpaţilor de curbură. Se înregistrează şi variaţii mari ale cîmpului electromagnetic.  Sateliţii respectivi indică şi o oarecare deplasare a plăcii tectonice, faţă de reperele martor.  Senzorii NASA dispuşi în grota din Ciucaş şi în alte locuri din Carpaţii de curbură,  semnalează apariţia infrasunetelor de 3,8 pînă la 4 Hz.  Tot aceiaşi senzori, sau alţii, arată că au apărut în atmosferă urme de gaze rare infernale şi indică supraconductibilitatea solului.  Apa dispare, sau miroase a sulf, din fântânile satelor din Vrancea. Sătenii de acolo sunt nervoşi, animalele neliniştite. Şerpii ies pe şosea, iar vulpile și bursucii își părăsesc vizuinile. O Lună plină, uriaşă şi roşie, domină orizontul.  Pendulele merg aiurea, sau au stat. Vulcanii noroioşi, brusc, se opresc, sau îşi amplifică mult activitatea.  Sateliţii NEIC înregistrează variaţii mari ale gravitaţiei şi alţi parametrii anormali şi dau automat alarma.  Dispozitive de semnalizare, pe care nu ar fi vrut nimeni, niciodată, să le vadă funcţionînd, se declanşează.

 

Este un scenariu SF. De ce? Să vă dau un exemplu. Te duci cu maşina la un mecanic auto bun. Nici nu ai deschis capota, când el îţi spune, zâmbind, că bat tacheţii şi că trebuie să facă un diagnostic cu computerul de bord. Mecanicul ştia că motorul are tacheţi şi ştia zgomotul normal de fucţionare. Un bun mecanic ştie pe dinafară tot motorul.

 

Nu este cazul oamenilor de ştiinţă care lucrează în seismică. Ei nu ştiu cum arată interiorul Pământului şi ce şi cum declanşează, produc, cutremurele. Se pare că un seism este un fenomen foarte complex mecanic-chimic-electromagnetic. Sunt ipoteze, păreri ştiinţifice, de ce ar fi în interiorul Pământului, nimeni nu ştie sigur. Aşa că pot să „audă” avertismentele Pământului, pot să bată ”tacheţii” cutremurelor, ei nu le înţeleg.

 

Pot să apară la televizor savanţi şi/sau impostori, escroci, care să anunţe cutremure, peste cutremure. Mint! Ia spuneţi-mi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi câţi „cutremurologi” au avut dreptate, câţi au „ghicit”? Niciunul, vă spun eu… dar insistă cu speranţa că urma scapă turma şi până la urmă, spunând în fiecare zi că o să fie cutremur, până la urmă o s-o nimerească.

 

Horoscop Cât despre ruşii care produc cutremure, la comandă – sunt ruşii băieţi deştepţi, dar nu chiar aşa! Este o invenţie a coloanei a cincea, a spionajului rusesc, ca să bage puţine frisone celor creduli și să nu ne punem cu Moscova. Iar cei care răspândesc zvonurile de acest tip cred că sunt de mult în atenţia serviciilor, sau fac parte din ele, ca să vadă cine pune botul şi ce informaţii mai pot ieşi la suprafaţă! Scutură pomul!

 

Însă, probabilistic, matematic, deci, cu cât trece mai mult timp de la ultimul cutremur distrugător, omorâtor de oameni, cu atât creşte şansa repetării lui. Sau, nu… natura nu ştie matematică! Natura nu este digitală, este analogică! Natura ca reprezentre a Lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Cosmosul! Facem parte din El.

 

Ca să nu-ți mai fie frică de ceva, trebuie să înțelegi acel lucru, poate v-am ajutat să înțelegeți câte ceva despre cutremure, așa cum vă rog să fiți de acord, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

NOTĂ   După cum știți și am repetat de multe ori, regula rubricii mele este să-mi trimiteți opiniile dvs, dacă aveți, la [email protected]. Așa putem avea un dialog decent și la vedere, nu anonim. Din multe și variate motive, arătate în ultimii șapte ani, postările de pe forum se șterg imediat, sau aproape imediat, indiferent de conținutul lor.

 

 

 

٭              ٭                ٭

 

 

horoscop

 

BERBEC  Sâmbătă, o informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai multe verzituri, salate, fructe şi lămâi, dar nu fructe dintre cele care fermenteză repede. O perioada buna pentru planificarea activitatii şi mici achizitii. Să fim drepţi, te-ai cam îngrăşat, chiar daca nu ai fost in concediu. Pana te apuci să slabesti mai bine ajusteza-ti garderoba pe noile dimensiuni. Ca să nu fie hainele cimpoi pe tine! Posibile mici dureri de cap, la propriu si la figurat pe fondul unui Marte (patronul tau!) slab aspectat. Mai pe seară, Luna iti aduce o oportunitate neşteptata. Duminică, nu te grabi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţa, asa incat decizia sa fie justa. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu prea şti de unde. Întreaba un prieten… Poate te împrumuta… poate te trimite la alt prieten!

 

horoscop

 

TAUR Dedică weekend-ul celor dragi, celor apropiaţi, familiei, anturajului, în general. Pari uşor plictisit şi distrat de tot ce ţi se întâmplă… asta pentru că te pregăteşti de ceva important. Mici favoruri din partea anturajului, în special a sexului opus. Zilele de 5 şi 6 mai sunt mai putin favorabile călătoriilor lungi. Succese, din nou neaşteptate, pentru că vin târziu, când nu te mai aşteptai, în cercul de prieteni sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Duminică poţi obţine recunoaşterea unor eforturi trecute.  Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine acţionează! Sanatatea este cam veştejită, treci masiv pe produse naturale, dar atentie la stomacul tau sensibil.

 

horoscop

 

GEMENI  Sâmbătă o întâlnire programată se amână, fii fără grijă, se rezolvă, însă. Seara propice relaxării şi distracţiilor. Perioada în discuţie este pentru cei născuţi sub dublul semn al Gemenilor un prilej de schimbări. Dacă ai de făcut deplasari sau călătorii, weekend-ul aceasta este perioada. Schimba locul si îţi schimbi şi norocul. O mică supărare provocată de cineva din anturajul apropiat, dar pe total perioada iti este favorabilă. Vorbe şi barfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă. Mici probleme cu sănătatea, care situatii, insa, se vor rezolva repede. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii, nu investi, nu da bani cu împrumut. În mai multe ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi nişte conflicte inutile, de altfel. Ceva foarte important nu pare că se intamplă în aceasta perioadă.

 

horoscop

 

RAC  Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă pentru domeniul tau de activitate, sau din anturajul tau de weekend, Leu sau Vărsător, te va ajuta, probabil sâmbătă.  Este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de prietenie şi în dragoste. În dimineaţa zilei de 6 mai, duminică, ai o ocazie de parvenire sociala, sau ceva se schimbă în relaţiile tale. Nu este obligatoriu sa o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din viaţa ta, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. Nici nu este indicat în acest weekend să fi „apucator”, sa inhaţii, aşa cum se spune despre Raci ca ceea ce apucă nu mai lasă. Dar, poţi să te dezbari de caracter?

 

horoscop

 

LEU   Sâmbătă este o perioadă mai deosebită. Într-o astfel de zi poţi să faci cheltuieli necugetate, sau să acorzi încredere tot cui nu trebuie. Sau să fii genial în tot ce faci! După o perioda pe care ai caracteriza-o drept mediocra ai, în sfârşit, două zile de zodie fastă. Paşi mici, dar fermi pe drumul care ţi l-ai ales. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionand un film bun, acest lucru, sigur sâmbătă seara. Poti petrece sfarsitul de săptămână cu prietenii la munte. Dacă nu te sperie preţurile şi vulgaritatea „colegilor” de excursie. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei, dar si distractiei si relaxarii.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul celor două zile, duminică seara. Ai uitat ceva… Nimic nu este nou sub soare, lucrurile se uită pentru că nu este nimeni sa-ţi amintească de ele.

 

horoscop

 

FECIOARĂ Sâmbătă nu intra in discutii despre patrimoniul comun cu familia sau asociatii. Nu-ti schimba planurile, sau programul! Este de bine! O periodă de mici realizări şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesanta. Duminică nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă, chiar daca esti intr-o zi liberă – distracţia este tot un consum de energie – face să nu obţi rezultatul dorit. O veste sau o informatie interesantă în a doua parete a intervalului. Invata, în această lume superficială şi grăbită, să nu mai dai atâta atenţie detaliilor să fii mai iute şi mai dinamic. Nu trage toata activitatea pe umerii tai si nu-ti atribui toate sarcinile – pana la urma o sa ratezi! Şi lumea o să întoarcă capul, jenată, mai ales dacă o să arzi grătarul! Sănătatea este chiar bună, dar atenţie la stomac şi viscere. Banii sunt în toane capricioase, dar nimic nu este negativ.

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Sâmbătă ia deciziile care se impun încă de dimineaţă. Eşti inspirat în domeniul financiar, adică poți să cheltuiești corect, cu eficiență. Seara socială – poate chiar un eveniment, gen nuntă, botez. Aspectele planetare oferă un timp pentru posibilitatea rezolvării unor vechi probleme.  Călătoriile sunt, de asemenea sub un semn fast. Transformări în bine, mai ales acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul perioadei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza racelei sau accidentelor domestice sau rutiere. Un nativ, tot semn de aer, din anturajul tau, te barfeste si te acuza pe nedrept, dar vei depasi situatia cu succes si cu oarecare profit social – duminică. Birfele si intrigile sunt la ordinea zilei. Nu te simti stinjenit, o mie de ani intriga si barfa au fost in Bizant preferate violentei si razboiului. Nimic din ce este ascuns nu va ramane necunoscut si nu va fi secret ca sa nu iasa la lumina, asa ca ai rabdare si poți afla ceea ce doresti.

 

horoscop

 

SCORPION  Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi pragmatică a analizei reci şi pertinente care te caracterizează. Sâmbătă poţi profita de acest lucru! In acesta perioada păstrează-ţi calmul în discuţiile cu prietenii, partenerii sau cu cei din familie.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. De asemenea, supraveghează-ţi regimul alimentar. Stomacul tău nu este în cele mai bune toane aşa că trebuie să-l protejezi, sa iei măsuri. Posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe. O perioadă indicată pentru investiţii în grătare şi în cărbuni – petreceri şi distracti pe cinste! Noi prietenii sau relaţii vor face perioada interesantă. Nu este bine sa mai faci bancuri fizice, dintre care cel preferat este sa dispari pe neasteptate ca măgarul in ceaţă, limitează-te la minciunile obişnuite. Sunt mai de efect.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR  Sâmbătă nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! Nu uita că loialitatea este lucrul cel mai scump şi marfa cea mai rară.  Schimbări în bine, pe plaja, la munte, şi în dragoste, adică oriunde. O veste iti  face mare plăcere. Câştiguri neaşteptate urmate de pierderi la fel de neaşteptate.  Mai putin tutun, mai putina cafea, mai putin alcool, dar nu renunta total, pentru ca bucuriile vietii sunt asa de putine si rare! Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie.  Pentru nativii seniori este o perioadă mai dificilă, mai ales în ceea ce priveşte sanatatea. De nivelul de trai nu mai vorbim! Pentru cei tineri acest weekend trebuie să fie un serios examen pentru ceea ce sunt de fapt şi ceea ce doresc sa faca in viaţa. Sigur, după distracţie. Timpul nu așteaptă, trece fulgerător şi dintr-o speranţă ajungi uşor o… promisiune nerealizată!

 

horoscop

 

CAPRICORN  Sâmbătă cu toate că dedici ziua celor dragi şi apropiaţi, gândurile tale sunt tot la afaceri. Fii liniştit, totul o să fie bine. Principalul este să menţii statu quo ante. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de acasă, din curte, dacă ai. O problemă personală îşi găseşte rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa socială. Trebuie să ai mai multă încredere în colegi, prieteni, rude, sigur in cei verificati! Pentru că nu uita vechea vorbă comunistă: „proştii crede, bolşevicii verifică!” Schimbarile dese – cheia marilor succese! Dacă ai dificultăţi, schimbă stilul, schimă modul, schimbă felul – tenacitatea este buna cand esti în câştig.  Mare atenţie la răceală şi la durerile de genuchi.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR   Sâmbătă pare a fi o zi excelentă, mai ales în a doua parte, pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri la iarbă verde, sau mici escapade. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente. Nu-ţi pierde timpul cu legături sub nivelul tău. Partea benefica a zodiei te ajută să-ţi înţelegei mai bine limitările sau să îţi găseşti adevarata chemare în viaţă. Sentinţa precedentă se refera la perioada în chestiune. Viaţa ta este vraişte, ştii asta, dar nu iei nici o masura! Poate te gândeşti puţin la asta, te rog… Perioada este în general, benefică şi aduce realizări şi noroc. Bate un vânt de libertate, mai ales prin buzunare si prin portofel, asa ca pune-ti capul la contributie cum sa faci urgent rost de bani! Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau a rudelor. Poate aşa îţi rezolvi o parte din probleme. Sănătatea este mediocră, atenţie la alergii şi la ceea ce mănânci.

 

horoscop

 

PEŞTI   Perioada weekend-ului este haotică atît sub aspectul climei cât şi al reacţiei şi al comportamentului uman. Toată luna mai este caracterizată de schimbări mari şi relativ bruşte de temperatură, presiune şi umiditate.  Un fel de mini-muson. La fel şi reacţile oamenilor. Tu stai în acvariul tău şi nu te apuca de schimbări esenţiale – nu este încă timpul! Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Duminică, idei şi concepte noi îţi sunt la îndemână. Acest aport de energie se poate traduce la unii  nativi din bancul de Peşti printr-o creştere a agresivităţii si a lipsei de pragmatism. Ceea ce nu este rău să devii peste noapte, din plătică – rechin, dar este foarte rau dacă crezi că poţi innota în afară de acvariul tău. Adica orice mutant sfârşeşte la muzeu – aşa ca nu te da mare si tare cand nu trebuie… şi nu trebuie niciodată!

 

horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.