Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOP Dan Valentin Vizanty, ”Mon Cher”, comandorul din Aviația Regală, zboară din nou. Cum m-am plictisit de aur
HOROSCOP   Dan Valentin Vizanty, ”Mon Cher”, comandorul din Aviația Regală, zboară din nou. Cum m-am plictisit de aur

HOROSCOP Dan Valentin Vizanty, ”Mon Cher”, comandorul din Aviația Regală, zboară din nou. Cum m-am plictisit de aur

HOROSCOP Cei care știau să-și iubească și să-și apere țara, uneori chiar dându-și viața pentru ea. Cei care știau că țara este a lor, nu a Regelui, sau a comuniștilor, sau a lui Gheorghiu-Dej, sau a lui Ceaușescu, sau a lui Iohannis. România a fost întotdeauna a românilor, a avut întotdeauna aceleași interese și aceiași cale de urmat, conducătorii sunt efemeri și fără importanță, decât cronologică.

 

 

 

 

HOROSCOP  Pe 20 octombrie s-au născut „Jolly Roll” Morton, Arthur Rimbaud, Bela Lugosi, Ivo Pogorelich, Alexandru Rosetti, Costel Constantin, Ioan Grigorescu, Ion Dichiseanu, Pompiliu Marcea, Valentin Silivestru.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Mare Mc. Artemie și Matrona. Nimic în ”Kalendar”, după Filipii de toamnă.

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți acum trei ani de zile începeam o aventură care încă nu s-a sfârșit.

Găsisem printre multele pachete de cărți, dosare și documente, un carnet aparținând tatălui meu, jurnalul lui de front și scrisorile către iubita lui de atunci, soția lui mai târziu, mama mea. Într-o scrisoare se spunea că pe 11 iunie 1944 tata venise la București, de pe front (probabil cu avionul lui de luptă) ca să-l felicite pe instructorul lui de zbor, căpitanul din Aviația Regală, comandorul Dan Vizanty, ”Mon Cher”, pentru fabuloasa victorie din 10 iunie 1944 și să-i dea, cum se obișnuia pe atunci, din partea lui și a camarazilor de escadrilă, o sticlă mare de șampanie franțuzească. Am scris despre aceste lucruri, aici în EVZ.

HOROSCOP  Spre marea și plăcuta mea surpriză am primit o corespondență de la fata eroului, Ana Maria Vizanti, demnă urmașă a militarului cu statură epică de legendă. Din galeria celor care spuneau ”pe aici, nu se trece!” fie că erau ruși, americani, germani sau… boșimani! Cei care știau să-și iubească și să-și apere țara, uneori chiar dându-și viața pentru ea. Cei care știau că țara este a lor, nu a Regelui, sau a comuniștilor, sau a lui Gheorghiu-Dej, sau a lui Ceaușescu, sau a lui Iohannis. România a fost întotdeauna a românilor, a avut întotdeauna aceleași interese și aceiași cale de urmat, conducătorii sunt efemeri și fără importanță, decât cronologică.

Nu am reușit să refac ritualul aducerii sticlei de șampanie, pustnicia și cei opt căței mă țin într-un dulce prizonierat. Dar este un motiv în plus să trăiesc, să prevalez, ca odată și odată să-mi fac datoria, să duc urmașei lui ”Mon Cher” simbolul prețuirii de la ”Harry” cum era numele de război al tatălui meu.

HOROSCOP  Așa că nu m-am mirat când Ana Maria m-a anunțat că luni, 23 octombrie la ora 12:30, la Cercul Militar din București, Sala Rondă are loc un omagiu adus comandorului aviator Dan Vizanty, cu ocazia vernisajului expoziției foto-documentare ”Asul regăsit… la 25 de ani de la ultimul zbor”. Poate vă duceți domniile voastre, eu nu am mai fost în București de doi ani de zile și cred că nu o să mai ajung viu acolo.

Dar iată ce-mi spune Ana Maria Vizanti: Sigur, Mon Cher si Harry ne vegheaza de acolo, de sus, si sper sa fie multumiti. Si generatiile lor de caței care îi însotesc… Si mie imi pomenea tata de mascota lui din timpul razboiului, cățelul Bonzo.”

HOROSCOP  Tata avea douăzeci de ani când a intrat România în război iar ”Mon Cher” treizeci. Și-au făcut datoria față de România. Și în timpul comuniștilor și-au făcut datoria față de România. Delicatul și rafinatul comandor Dan Vizanti a lucrat pe macara și alte utilaje de construcții, tata a fost muncitor la ”Pâsla” până și-a terminat studiile întrerupte din cauza războiului. Și-au făcut datoria față de România și în război și în timp de pace. Așa au fost crescuți, așa au văzut la familiile lor, în cei șapte ani de acasă.

Vedeți, dragi lupi, padawani și hobbiți generația lui ”Mon Cher” și a lui ”Harry” a fost generația datoriei. Sunt multe de spus, multe de povestit, poate altădată, în alt timp, în altă istorie.

HOROSCOP  Dar, ceea ce doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți este despre aur. În weekend a poposit la mine, pentru câteva minute, un personaj de filme de aventuri. Dorea, nici mai mult, nici mai puțin, decât să-l asist cu ceea ce știu la unele dintre afacerile lui internaționale, extrem de încurcate. Știu că nu primești bani, dar asta o să-ți facă plăcere și a scos de pe deget un inel de aur superb, masiv, de mason, cu un diamant clar și bine tăiat cam cât un bob de mazăre mare. L-am refuzat, i-am spus adevărul, că nu mai pot, că timpul m-a ajuns din urmă și i-am spus și o poveste. Cea care urmează.

HOROSCOP  Aveam pe deget o verighetă, din metal auriu, prețios, când am coborât din avion pe aeroportul Mehrabad din Teheran. Trecusem ca fulgerul prin Moscova, schimbasem rapid avionul cu speranța că bagajele m-au urmat, dar avusesem timp să respir aerul înghețat, la Moscova ninsese în octombrie. Abia așteptam să ajung în Orient, la căldură. Nu eram pentru prima dată în Iran, știam istoria locurilor, de la Darius cel Mare, încoace, știam cum încercase Șahul Reza Pahlavi Aryamer să aducă tehnologie din Occident într-o lume care prefera să-și mănânce orezul cu mâna, stând pe vine. Știam că aterizam în plină revoluție islamică, într-o lume în război, o lume periculoasă și exotică.

Islamul este o lume paradoxală. O lume neagră, de femei îmbrobodite și de bărbați nerași. În același timp, magazine extraordinare prezintă rochii pastelate, foarte decoltate, pantofi și sandale de vis, costume pentru bărbați de o croială desăvârșită. Și aur, tone de aur!

HOROSCOP  La Teheran aurul își pierde sensul, nu mai este un metal prețios, pentru că este prea mult. Peste tot, dar Bazarul, cel mai mare din Orient, are întâietate. Închipuiți-vă o stradă, ca Lipscani din București, care are pe ambele părți ale străzii numai magazine de aur și pietre prețioase. Altceva nu găsești acolo. Lumina de pe aleea acea din bazar este aurie, pentru că este reflectată de kilogramele de lănțișoare, diademe, brățări, inele și broșe expuse în vitrine.

Nu știu dacă există vreun obiect de folosință omenească ca să nu fie de vânzare acolo, făcut din aur. Am văzut și o suzetă pentru sugari, făcută din aur de 18 karate.

Trăiești o senzație ciudată de sațietate, poate chiar de greață, în fața atâtor tone de metal prețios. Iranienii nu au încredere în bănci, sau în bacnote. Dacă au bani, ei cumpără aur! La nunți și botezuri singurele cadouri sunt bijuteriile, aurul și pietrele prețioase. Dacă se adună mai puțin de un kilogram jumătate de aur se spune că a fost o nuntă săracă.

HOROSCOP  Când, după mulți ani de zile, am plecat din Iran, aveam pe deget aceiași verighetă modestă, aurul nu mă mai interesa, îmi provoca o reacție paradoxală, de greață și revoltă. După ce văzusem tot ceea ce putea fi văzut, inclusiv tezaurul național din subsolul Băncii Markazi, unde trona un glob pământesc făcut din aur fin și încrustat cu pietre prețioase de ordinul sutelor de grame, pentru marcarea capitalelor statelor lumii.

Și aurul poate plictisi și crea o reacție adversă, pentru că obosește sufletul și pentru că realizezi, de fapt, răutatea lui.

Aurul ne umilește, ne supraviețuiește, rămânând același, chiar dacă îl luăm cu noi în pământ!

HOROSCOP  I-am pus inelul cel prețios, musafirului, pe deget și l-am condus la mașina lui care costă, probabil, cât jumătate din satul meu. Era nelămurit încă, dar mi-a făcut un compliment pe care nu pot să nu-l împărtășesc: ”Domnule profesor, să știți că inima mea mi-a spus că o să mă refuzați. Vă mulțumesc pentru lecția de viață!

 

Lecții de viață mai știu multe, de aceea mi se spune dom profesor, ei, greșesc, prima dată mi s-a spus așa când predam Comerț și Relații Internaționale la ASE. Dar timpul mă ajunge din urmă, parcă ziua nu mai are 24 de ore, ci mult mai puține, dar sper că mâine este, chiar dacă timpul a colapsat, o nouă zi!

 

                                                  

                                                       ⃰    ⃰    ⃰

 

 

HOROSCOP

 

BERBEC   O conjunctură banală, plictisitoare și mediocră ca un tabloid. Poți să faci ordine, sa pui la punct probleme legate de casă, cămin, familie, sau proprietăţi. Nu pleca la drum de seară! Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. O anumita tensiune domneste la serviciu sau în familia ta, dar e bine sa nu dai importanta şi să-ţi vezi liniştit de treburile tale.

 

HOROSCOP 

 

TAUR  O nouă idee te obsedează. Poate fi un proiect nou, sau un banal articol de îmbrăcăminte. Nu te supăra dacă nu-ți iese ce vrei. Nu ești singur pe lume și alții au idei care îi obsedează. Astazi ai o imagine care poate fi mult imbunataţită, mai ales dacă nu te enervezi cand eşti contrazis şi nu te răsteşti la oameni! De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de până acum, schimbările repetate de direcţie nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele!

 

HOROSCOP

 

GEMENI    O zi pe care ar trebui să o sari, sau să te comporți cu mare prudență. Cineva, care te pândea de mult, e gata să sară la gâtul tău. Sună goarna, adună-ți aliații, pregătește contramăsurile! Toate felurile de a câştiga sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit. Nu-ti schimba direcţiile şi intenţiile, tenacitatea îţi aduce succes. Disimulează cu grija intentiile si păstrează secretele personale. Adevaraţii invingatori au fost intotdeauna discreţi şi precauţi.

 

HOROSCOP

 

RAC   Limitează cheltuielile pentru cumpărăturile de vineri şi evită discuţiile care te fac să pierzi timpul. Trebuie să acorzi mai multă atenţie și timp îmbunătățirii calității vieții tale. Nimic foarte important, însă, nici măcar foarte interesant. Multă lume, multe proiecte, mulţi prieteni – eşti o persoană populară… Poate iese ceva din aglomeraţia asta! Asa că nu pierde timpul, fiind o persoană oarecum lentă, cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strică!

 

HOROSCOP

 

LEU   Te joci cu cei din jurul tău! Nu vrei să intri în discuţii, ca să nu se pună sub semnul întrebării unele decizii, sau atitudini ale tale. Lumea poate uită, dar tu eşti suficient de iscusit? Astăzi nu specula nimic sentimental sau financiar. Nu te speti cu munca pentru altii şi nu fă eforturi titanice! Astăzi nu este cazul! Călătoriile scurte sunt bine aspectate, eventual delegaţii sau călătorii de afaceri, de asemenea, micile schimbari in dispunerea obiectelor la birou, sau acasă.

 

HOROSCOP

 

FECIOARĂ  Eşti vesel şi optimist! Dar atitudinea aceasta normală atrage invidia răutăcioasă a unora jurul tău, care vor să-ţi facă zile fripte. Zâmbeşte cu superioritate, toată lumea e a ta, nu a lor! O zi neasteptat de simpatică, in care prietenii te intreaba ce faci si găseşte că arăţi bine. Până seara e clar ca te simţi excelent! Nişte mici ambiţii personale, mai curind niste achiziţii, dar care nu-ţi dadeau pace, pot fi satisfacute azi, spre satisfacţia ta nedisimulata.

 

HOROSCOP

 

BALANŢĂ  Timpul pare că nu mai ajunge, aşa că trebuie să ceri ajutor de la cei dragi! Dar nu te repezi inutil, graba strică treaba! Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide! Primeşti și o veste. Incearcă sa fii mai cumpatat în vorbe şi să nu întrerupi tot timpul pe cel cu care vorbeşti. Ziua de azi este sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai de fapt. Este bine să revii şi să termini lucrurile.

 

HOROSCOP

 

SCORPION   O zi de vineri care seamănă cu altă zi de vineri, în care rutina discuţiilor obişnuite de la serviciu și cumpărăturile rituale devin monotone şi cu o impresie paradoxală de “déjà vu”. Amână pe mâine, sau pe săptămâna viitoare,dacă este o problemă de muncă, formularea unei concluzii, sau decizia respectiva, ca sa ai timp sa te informezi si să te documentezi in mod corespunzator. Nimeni nu te poate grabi ca sa iei o hotarare greşită. Ziua de azi este, de asemenea, un bun prilej ca sa cooperezi cu colegii, prietenii sau familia în realizarea unui proiect la care ţii foarte mult.

 

HOROSCOP

 

SĂGETĂTOR    Anumite informaţii te descurajeză, dar cu puţin bun simţ şi refuzând complicaţiile inutile, o s-o scoţi la capat! Concentrează-te pe problemele tale urgente şi lasă zvonurile catastrofale! O zi foarte potrivita ca sa iei iniţiative curajoase, atât în domeniul tău de activitate, cât mai ales in relaţiile tale sentimentale. Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calitati poetice, dacă dai dovada de abilitate şi nu vorbeşti prea mult! Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor urgente, dar nu importante.

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN   Posibile momente plăcute în cursul dimineţii. O surpriză, o veste pe care nu o mai așteptai, o comunicare plăcută. În plus, poţi îndrepta convenabil și corect o eroare involuntară din trecut. Continuă cu aceleaşi mijloace de până acum. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Cu toate ca esti o fire prudentă, pe lînga prudenţă astăzi trebuie sa adaugi vigilenţă, tact, foarte multa diplomatie şi chiar şi un zambet!

 

HOROSCOP

 

VĂRSĂTOR   Astăzi nu vrei să rişti, să spui ce gândeşti. Nu te simţi în stare să faci faţă atacurilor zombilor din jurul tău. O altă zi de serviciu! Fă-ţi strict treaba ta şi nu te complica inutil! Din nou, pentru a mia oară, se discută despre criza şi creşterea preţurilor, şi cum să se descurce familia, sau firma ta. Ca să obţii o idee buna trebuie sa priveşti lucrurile ca şi când ai fi la distanţă, să ai perspectiva şi obiectivitatea necesare. Trebuie sa te gandeşti care este cel mai bun scenariu ca sa domini evenimentele.

 

HOROSCOP

 

PEŞTI   Horoscopul, în general benefic, te îndreptăţeşte să speri in rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale, care trenează de mai mult timp. Concentrează-te, trebuie să le rezolvi! Mici necazuri, mai mult dezamagiri, cauzate de persoane in care ţi-ai investit, poate nemeritat, încrederea şi speranţele. Grija pe care o ai pentru altii, poate din familie, ar trebui să se transforme în protejarea propriilor interese, in promovarea pe termen lung a carierei şi a familiei.

 

HOROSCOP

 

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.