Editura Evenimentul si Capital

Comisarul european Corina Crețu a transmis o scrisoare. Românii consideră că ”fake news” sunt un pericol pentru democrație. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11986 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

12 martie

Horoscop Pe 12 martie s-au născut Liza Minnelli, Georges Delerue, Walter Schirra, Jack Kerouac, Kemal Atatürk, Constantin Chiriţă, George Nicolescu, Virgil Nemoianu.

Horoscop Pe 12 martie sunt Sfinţii: Teofan, Grigorie Dialogul şi Simeon Noul Teolog.

Evenimentul Zilei” din 12 martie 1930 – „omul care a înfrânt singur un imperiu”, Mahatma Gandhi, începe, pe jos, drumul de 300 de mile, acţiune care urma să devină un simbol politic puternic.Mare păcat că astfel de oameni au fost împuşcaţi!” – declara, în anul 1961, cine altul, POTUS, John Fitzgerald Kennedy. Doi ani mai târziu avea să-i împărtăşească soarta lui Gandhi.

Iată ce am primit în curierul de Bruxelles:

Comisarul european Corina Crețu a transmis o scrisoare privind spitalele regionale premierului român Viorica Dăncilă - România - European Commission

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care îi solicită acesteia să comunice la Bruxelles poziția oficială a Guvernului în privința celor 3 spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

Înaltul oficial european invită totodată autoritățile române să transmită Comisiei Europene o serie de clarificări în privința măsurilor pe care intenționează să le ia, pentru a evita întârzieri suplimentare în demararea lucrărilor la cele trei spitale regionale.

În scrisoarea adresată prim-ministrului român, comisarul european Corina Crețu precizează:

„Așa cum am subliniat și în scrisoarea pe care v-am transmis-o încă din data de 25 aprilie 2018, sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru mine și Comisia Europeană. În acest sens, este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale). Chiar dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății, graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului.”

Potrivit înaltului oficial european, este necesar ca termenele limită să fie respectate și cele trei faze de implementare a proiectelor - construirea, dezafectarea sau reconversia vechilor instalații, după caz, precum și formarea personalului - să progreseze în paralel. În acest sens, comisarul european Corina Crețu solicită autorităților române să prezinte o planificare clară și să valideze în cel mai scurt timp atât cadrul de intervenție pentru întregul proiect, cât și termenele de implementare, urmând ca apoi acestea să fie comunicate în cel mai scurt timp Comisiei.

În același timp, comisarul european Corina Crețu menționează că sunt „trei aspecte critice care trebuie să fie abordate de către autoritățile române înainte ca solicitarea pentru proiectul major privind construcția celor 3 spitale regionale să fie transmisă Comisiei Europene:

  • Deficitul de finanțare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimărilor Băncii Europene de Investiții;
  • Revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finanțate, odată ce vor fi date în exploatare, pentru a se asigura adaptările necesare cu privire la gestionarea și mecanismele de finanțare, astfel încât noile investiții să acopere costurile operaționale preconizate;
  • Proiectul trebuie să îndeplinească obiectivele strategiei naționale de sănătate la nivel național și local, respectiv planurile regionale de asistență medicală și master-planurile de sănătate ale celor trei regiuni.”

În finalul scrisorii adresate premierului României, comisarul european pentru politică regională precizează faptul că serviciile Comisiei Europene oferă deja asistență tehnică Ministerului Sănătății, reiterând totodată angajamentul său personal, cât și al serviciilor Direcției Generale pentru Politică Regională (DG REGIO), de a sprijini în continuare autoritățile din România în vederea realizării celor trei spitale regionale în actualul exercițiu financiar, inclusiv prin mobilizarea de asistență suplimentară acolo unde este cazul.

Românii consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false, reprezintă un pericol pentru democrație (69%, media europeană fiind de 76%). În plus, 72% dintre români consideră că știrile false sunt deseori întâlnite, față de 68% la nivel european și reprezintă o problemă la nivel național (pentru 69% dintre români; 71%, la nivelul UE). Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.

,,Românii sunt conștienți de încercările de a fi dezinformați și manipulați în ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulți români, în cunoștință de cauză, pe baza unor informații corecte ” , a declarat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, cu ocazia publicării Raportului național.

52% dintre cetățenii români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, peste media la nivel european (43%). Românii rămân optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene (63%), peste media europeană de 58%.

Cea mai mare reușită a Uniunii Europene este considerată de români libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul Uniunii, cu 4 puncte procentuale mai mult decât media europeană (31% față de 26%, media europeană).

Dacă ne referim la încrederea pe care o acordă românii instituțiilor, peste jumătate dintre români (55%) au încredere în Comisia Europeană (comparativ cu o medie europeană de 43%), în timp ce guvernul se situează la 23%. Șase din zece români au încredere în Parlamentul European (48% media europeană), în timp ce Camera Deputaților beneficiază de încrederea a 24% dintre români.

În ceea ce privește democrația, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%). În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democrației în România.

Dacă ne referim la mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea – 97% dintre români menționează că privesc cel puțin o dată pe săptămână programele televizate (UE: 92%), iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal (58% România, 78% UE).

Comparativ cu anii anteriori, rețelele sociale au fost menționate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep rețele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar și ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens.

Datele pentru Eurobarometrul Standard 90 au fost colectate în România, în perioada 8-18 noiembrie 2018, de compania TNS CSOP. Eșantionul reprezentativ a fost constituit din 1.042 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri față-în-față.”

Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobbiți mulți dintre domniile voastre și-au exprimat dorința să mă viziteze în pustnicia mea din Prahova submontană, că tot se încălzește. V-am explicat, fiecăruia în parte. Vă mai explic odată. Vă rog să mă înțelegeți că nu m-a pustnicit ca să primesc vizite și să socializez. Nu mai primesc pe nimeni, niciodată, doar familia și prietenii, nici la numerele de telefon pe care nu le cunosc nu răspund. Iar chestia cu numarul ascuns m-a dat pe spate. Nici pe Facebook nu intru, niciodată, pun doar articolele, așa mi-a spus cineva de la tehnic, că este bine pentru ziar.

O studentă de la SNSPA, care dorește să ajungă mare jurnalistă mă întreabă cum pot să scriu în fiecare zi, în fiecare zi și să am permanent zece mii de vizualizări în 24 de ore, care este secretul, alegerea subiectelor, sursele de informare etc. Nu i-am răspuns pentru că nu știu răspunsul. Sursele mele de informare sunt personale, nu folosesc agențiile de presă, sau netul. De exemplu, la Paris îl am pe prietenul meu Pierre, cu care am fost coleg la ”Le Figaro”. Odată ”mușcat” de jurnalism, ești otrăvit toată viața, nu mai scapi și nici Pierre nu face excepție. La pensie fiind, o pensie omenească, nu ca a mea, face în continuare ”revista presei”, zilnic, și mă informează și pe mine de ce este mai gogonat. Apoi este curierul pe care îl primesc de la Bruxelles. Cum am ajuns să primesc curierul? Simplu, am intrat pe o listă. Cum se intră pe o listă? Simplu trebuie să ai pe cineva care te propune, un altul care te susține și un al treilea care să vegheze să nu fii tăiat de pe listă. Simplu, v-am spus!

În cele 54 de țări în care am fost am întâlnit 1.500 de persoane care contează. Diplomați, jurnaliști, oameni de afaceri, politicieni. Cu vreo 300 dintre ei am rămas în legătură, cu unii sunt prieten. Mai sunt în viață, acum, în prezent, vreo 200. Ei îmi transmit informații din zonele lor geografice, sau îi consult când am o nelămurire despre un subiect pe relația lor. Apoi o sursă bună de informații o constituie familia mea, împrăștiată în toată lumea. Nu scriu și nu o să scriu niciodată despre infractori, hoți și curve, nu am surse în mediul acela. Nici în politica românească. Am scris eu vreodată despre manele, ”vedete”, sau fotbal? Nu știu, nu scriu!

Știu că prin ceea ce scriu și ceea ce reprezint, stau în gâtul multora, ca un os de pește în gâtul mitocanului. Dar așa sunt eu, nu pot să scriu decât cum scriu și nu pot să-mi neg familia, și cei șapte ani de acasă, sunt stră-strănepotul Marelui Clucer Dimitire Ștefănescu și gata! Pentru mine familia, tradițiile, contează cel mai mult, după Dumnezeu și țară.

Vă povesteam că niște tovarăși, pe un forum, în iarna lui 2018, au hotărât că viața mea, nu este a mea. Că este, prea-prea. Alții mi-au furat pe bunicul Pascale și pe bunica Uța atribuindu-și Masa de Crăciun din anul 1937, devenită extrem de populară pe net. Ce să fac, prostimea nu are limită sau rușine, spune Daniel Barbu. Nu mă supăr, dar mă bucur că mi se confirmă hotărârea de a părăsi lumea asta proastă, urâtă, mincinoasă și hoață din București și poate și de aiurea, unde principalele valori sunt stupiditatea, egoismul feroce și banii, de a rămâne în locul acesta de lângă castrul roman ”Fulmen” și Rumi Dava, pe drumul invaziilor. Nu îmi fac iluzii că oamenii de pe aici ar fi mai buni, sau mai... oameni, dar am gard!

Pe de altă parte faptul că sunt furat arată că am lucruri de valoare: cinstea, responsabilitate, onorabilitatea, adevărul, credința, erudiția, o viață de excepție, amintiri extraordinare, pe care ceilalți nu le au și le râvnesc. Dar, nu mă supăr, le dau cu plăcere, măcar să aibă și ei valori, lucruri de calitate!

Plouă ca în Bacovia, așa că am tot timpul din lume să mă uit la niște episoade dintr-un serial, de pe timpul moralei mic burgheze, când hoții și criminalii erau întotdeauna prinși și răspundeau pentru faptele lor. ”The Avengers” cu John Steed și Emma Peel, cum să nu!

Sper să nu avem inundații, mi se bate ochiul stâng și când plouă... Dar o să vedem, nu mor caii când vor câinii, de fapt cățeii mei nu vor niciun cal mort, le ajunge mâncarea gătită de mine.

Elena Udrea a ramas SINGURA in Costa Rica! Cum a fost surprins iubitul ei, in Romania FOTO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI