Comedia din tragedia războiului. Kalamukii au ajuns în America. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Comedia din tragedia războiului. Kalamukii au ajuns în America. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Horoscop Lumea interioară, fortăreața sufletului, este mai mult decât necesară în lumea de astăzi. Construiți-o, cărămidă cu cărămidă, nu vă lăsați influențați de răul exterior. Și dacă vă mai găsiți unul, sau chiar câteva suflete-pereche cu atât mai bine. Fiți kalamukii!

8,9 iunie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 8 iunie s-au născut Robert Schumann, Sir Francis Crick, Barbara Bush, Nancy Sinatra, Bonnie Tyler, Anatol Vieru. Pe 9 iunie s-au născut Cole Porter, Robert McNamara, Johnny Depp, Michael Fox, George Stephenson, Jon Lord, Ileana Cotrubaş, Cornel Ţălnar.

 

 

În calendarul creștin-ortodox pe 8 iunie sunt Sfinţii: Nicandru şi Marcian (cu litere bold, înseamnă că au fost protoromâni, sau români). Aducerea moaştelor lui Sf.M.Mc. Teodor Stratilat. Pe 9 iunie sunt Sfinţii: Chiril al Alexandriei, Tecla, Mariamni, Marta și Maria. Nimic în ”Kalendar”.

 

”Evenimentul Zilei” din 8 iunie 632 a fost că a murit profetul MAHOMED (în arabă Mohammed, "Cel lăudat"), reformator religios arab; fondatorul islamismului (mahomedanismului); a predicat, din anul 610, la Mecca; strămutarea sa (Hegir) la Medina, în anul 622, marchează începutul erei musulmane (n. 22 aprilie 571, la Mecca) Sursă: RADOR

 

Eu, dacă aș fi terorist, cum spune o parte a lumii, sau luptător pentru libertate, cum spune cealaltă parte, aș folosi prilejul ca să-mi fac meseria, poate ajung martir. Dar, cum spunea însuși Mahomed, nu mai știu exact unde: ”Mai de preț este cerneala înțeleptului, decât sângele martirului!”  Totuși, dragii mei români de pretutindeni, din marile orașe ale Occidentului, puțină mai multă prudență nu strică, astăzi!

 

 

Doamnelor și domnilor, dragii mei lupi, padawani și hobbiți, începusem ieri să vă spun o poveste, mi s-a părut interesantă, am găsit-o în Dosarele Maigret. Dacă nu ați citit începutul, nu este greu să deschideți horoscopul din ziua de ieri, fără să folosiți mașina timpului. De ce comisarul francez a adunat informații despre kalamukii Khinzir, Dulock și Bair? Pentru că o bună parte din acțiune se petrece în Franța. Cum au ajuns Khinzir, Dulock și Bair în hexagon? Haide să vedem.

 

Vă spuneam că cei trei kalamuki s-au trezit în altă armată. De fapt, doar în niște uniforme verzi, armata încă nu exista. Puternicul Heinrich Himmler avea o idee fixă: susținerea internațională a Germaniei naziste. Prin divizii ale națiunilor europene. Existau mai multe divizii SS de alte naționalități, decât cea germană. De exemplu, cea daneză. Sau, celebra a 8-a Divizie de cavalerie grea, ”Florian Geyer” formată, în bună parte, din etnici germani din România. Poate, zic, poate și Herr Klaus Werner Johannis von Hermannstadt a avut vreun unchi în unitatea germană. Care s-a ilustrat prin pacificarea partizanilor ruși și a ghettoului polonez. Florian Geyer, nobilul francon de la începutul secolului XIV, cel care a condus războiul țăranilor, cu un început timid de democrație, ”fără cruce și coroană” este unul dintre modelele mele prefereate din istorie. Etnicii germani din România, Transilvania, ca să fim mai preciși, nu au făcut numele de râs. Excelenți luptători, motivați, au luptat până la unul, ca spartanii, încercuiți în asediul Budapestei. Din 30.000 de militari au rămas doar 768, fără niciun ofițer, marea majoritate formată din răniți. Unitatea cu cele mai grele pierderi din război. De fapt atunci, SS Division ”Florian Geyer” a încetat să mai existe. De ce nu am avut niciodată probleme de iredentism cu etnicii germani? Simplu, ei nu se încurcau cu o bucățică din țară, dacă doreau, o luau pe toată! Cum s-a întâmplat, de mai multe ori, în istorie. Numai în istorie?

 

În anul 1944 Kalamukii noștri s-au trezit într-o cazarmă. Au stat acolo, o perioadă, fără să facă nimic, fără să știe unde era cazarma, în ce țară, și de parte cui erau. Khinzir, Dulock și Bair împreună cu alți câțiva ciudați de pe întinsul Siberiei și cu o mână de ruși formau nucleul a ceea ce s-a numit mai târziu Armata lui Vlasov. Mie nu îmi este clar dacă Andrei Adreevici Vlasov, generalul cu două stele, a fost sincer de partea germanilor, sau un spion sovietic infiltrat la nivel foarte înalt, redus la tăcere de Stalin pentru că știa prea multe.

 

Suntem în primăvara lui 1944 și armata lui Vlasov s-a constituit abia pe 19 noiembrie 1944. Dar fără Khinzir, Dulock și Bair. Ei fuseseră trimiși în Franța împreună cu alți militari specializați în operațiuni alpine, să lupte contra Rezistenței. În Franța au ajuns din nou pe munte. Unde, în sud, în nord? Khinzir, Dulock și Bair nu știu să spună. Pe munte! Acolo i-a cuprins nostalgia satului pe care îl părăsiseră doi ani mai înainte. Mai mult, aveau impresia că nu sunt în armata care trebuie. Așa că nici nu s-au dat jos din camioane și au dispărut în pădure. Nemții i-au căutat cât au putut, dar poate cineva să găsescă trei vânători kalamuki, pe munte, în pădure, dacă nu vor ei? S-au plimbat ce s-au plimbat și au ajuns într-un sat în inima muntelui. O tabără a maquisarzilor. Francezii, ca francezii, când i-au văzut în uniforme ciudate, că tot în uniformele cele verzi erau, au început să chirăie și au pus mâna pe arme. Dar, minune, cei trei ciudați încep să cânte, într-o franceză ca vai de mama ei, ”La Marseillaise”. Îi învățase un sergent neamț în trenul care i-a adus în hexagon. Nu se știe de ce, poate neamțul se plictisea, poate era un admirator al Revoluției franceze, chiar nu se știe… Dacă unui francez îi cânți imnul național, poți să fii sigur că nu te împușcă. Așa că partizanii francezi i-au adoptat pe cei trei kalamuki. Khinzir, Dulock și Bair se ocupau de aprovizionarea satului de maquisarzi. Vânau cu arcuri, ca să nu facă zgomot. Și cu capcane și lațuri. Mâncarea era mult mai bună în micul sat al partizanilor de când sosiseră cei trei kalamuki, iar francezii îi considerau unii de ai lor. În mai 1944 maquisarzii primesc, parașutate, arme, explozive și uniforme de război. Se schimbă toți, devin soldați și îi îmbracă în uniforme americane și pe cei trei kalamuki, care nu protestează. Au schimbat atâtea uniforme că una în plus nu mai conta.

 

La data stabilită tot detașamentul de partizani pleacă în misiune. În uniforme americane ca să semene confuzia în rândurile germanilor, să-i facă să creadă că fusese parașutată o mare unitate americană. Rămân să păzească tabăra cei trei kalamuki. Nici nu pleacă bine francezii că în tabără năvălesc nemții. Ei, Khinzir, Dulock și Bair mai văzuseră uniformele astea. Așa că se așează în rând și zbiară cât pot salutul nazist ”Heil Hitler!” Bun, niciun nazist nu te împușcă când le saluți fürerul. Așa că i-au băgat pe cei trei ciudați, îmbrăcați în uniforme de rangeri americani, într-un lagăr. De acolo i-au scos aliații în septembrie 1944. Săracii băieți, se lamenta un colonel britanic, ia uite ce le-au făcut verzele astea nenorocite de nemți, la săracii de piei-roșii americani! Le-au spălat creierul, probabil cu scopolamină, nici nu mai știu cum îi cheamă și din ce unitate sunt, nici engleza nu mai sunt în stare să vorbească, ci doar pasăreasca lor de piei-roșii. Pieile-roșii, amerindienii, nativii, cum se spune corect politic, au fost utilizați de armata SUA. În transmisiuni, nimeni nu le înțelegea limba și ca rangeri, ca cercetași, nimeni nu-i simțea când se furișau.

 

Așa că i-au repatriat pe ”săracii băieți” în America. Khinzir, Dulock și Bair nu ziceau nimic, o duceau excelent, mâncarea era foarte bună, toți le râdeau și îi răsfățau. Au ajuns într-un centru de triere, o cazarmă a armatei terestre a SUA. Nimeni nu știa ce limbă vorbesc ei și nimeni nu s-a putut înțelege cu ei. Nici huronii, nici navaho, nici sioux, nici picioarele negre, niciun nativ. Treceau zilele, săptămânile, anii. În anul 1947 vine ca să vade ce este cu cei trei ”nativi”, un savant, un mare lingvist. Dosarul nu spune cum îl chema. Vine cu cartonașe cu diferite desene și îi îndeamnă pe cei trei kalamuki să numească ceea ce văd. Savantul stă o săptămână, două. Apoi, când realizează adevărul, îl apucă durerea de cap. Se duce la general, comandantul bazei. ”Domnule general, știți pe cine ați reținut aici doi ani de zile, probabil împotriva voinței lor și a tuturor regulilor de război și a Convenției de la Geneva? Pe trei kalamuki, urmașii hunilor albi, cetățeni din Altai, din Tamon Tua, teritoriu neutru, nonbeligerant și prieten cu SUA.”

 

Generalul realizează, îl apucă și pe el durerea de cap. Dacă povestea ajungea atunci, la urechile presei, era prăjit. Așa că îi chemă imediat la el pe Khinzir, Dulock și Bair. Pentru prima dată, de mulți ani de zile, sunt întrebați, în limba lor, prin intermediul lingvistului, ce doresc, ce vor ei. ”Noi vrem trei carabine Mosin” spun cei trei. ”Carabine Mosin nu am, dar vă pot da șase carabine Garand, semiautomate, de același calibru cu Mosin-Nagant, 7,62” răspunde generalul american. Khinzir, Dulock și Bair sunt mai mult decât încântați dar, ca orice orientali, știu să negocieze. Mai vor 2.400 de cartușe și acte în regulă, de proprietate a carabinelor și ca au slujit în armata americană. Și o călăuză, să-i ducă acasă.

 

În toamna anului 1947, la exact cinci ani de când cei trei tineri plecaseră să cumpere trei carabine Mosin, s-au întors acasă, în satul reconstruit după bombardamentul japonez și sunt primiți ca niște eroi. Cu șase carabine Garand, 24 de încărcătoare, 2.400 de cartușe 7,62x63, piese de schimb și accesorii, o găleată de decorații și solda pe doi ani de zile, ca militari americani de commando. Mulți dolari buni. Generalul american avusese grijă de tot.

 

Cum au supraviețuit Khinzir, Dulock și Bair? Simplu, ei trei constituiau o lume, lumea lor. Limba lor, valorile lor, tradiția lor, obiceiurile lor. Nu îi interesa lumea exterioară, nu o înțelegeau, era străină pentru ei. Așa că nu erau supuși nici la amenințările respective, la frica colectivă și la tristețea și dezastrul războiului. Pentru ei războiul se sfârșise în subteranele Stalingradului, se răzbunaseră atunci și acolo. În rest, a fost o călătorie de plăcere, pe trei continente, urmărind visul lor să-și cumpere carabine Mosin.

 

Lumea interioară, fortăreața sufletului, este mai mult decât necesară în lumea de astăzi. Construiți-o, cărămidă cu cărămidă, nu vă lăsați influențați de răul exterior. Și dacă vă mai găsiți unul, sau chiar câteva suflete-pereche, cu atât mai bine. Fiți kalamukii!

 

Cred că o să citesc ceva, nu mult timp, mâine vine starețul Cristian cu trei călugărași să cosim iarba și să mai trebăluim pe la pomi și în grădină, așa că o să mă trezesc de dimineață, pentru că, sunt absolut sigur, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

☼     ♂      ♀

 

BERBEC  Sâmbătă sunt posibile  mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă ideeu sau proiect, probabil pentru vacaţă. Sâmbătă, aspectele iţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţelele de socializare par importante. Duminică - posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânarea unor întâlniri sau vizite. Seara plăcută, favorabilă dragostei.

 

TAUR Sâmbătă, configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi, dar nici nu ai de ce să-ţi aminteşti mai târziu! Duminică trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Evită băuturile reci şi alimentele prea grase sau foarte consistente. Duminică nu prea îţi arde de glumă. Este una din zilele acelea când eşti posomorât şi mizantrop.

 

GEMENI Sâmbătă găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi la treburile casei, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea instinctului profund şi redu ritmul, sâmbăta este o zi de odihnă. Duminică ai parte de un fel de cadou mare, neaşteptat și care te pregateste pentru niste planuri de viitor la care nici nu indrazneai sa te gandesti. Esti mare mester in a te speti spre gloria altora. La sfarsit constati ca numai pe tine te doare capul şi spatele, ba chiar şi buzunarul.

 

RAC Sâmbătă eşti distrat şi nu te poţi concentra după o săptămână obositoare. Poate un pic-nic, un grătar, sau o ieşire în oraş cu familia sau prietenii te reconfortează şi îţi „încarcă bateriile”. Duminică horoscopul este slab aspectat, dar ai configuratii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amanuntul, comertului, in general.  Proiectele tale de weekend sufera de un defect major - se bazeaza mai mult pe intamplare decat, pe planificarea abila a fortele proprii!

 

LEU Sâmbătă, în dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental, sau, te poţi bucura de un avantaj. Duminică trebuie să zâmbeşti şi să-ti păstrezi calmul, mai ales dacă auzi si vezi lucruri neplacute; mananca alimente naturale si evita dulciurile. In urma unei analize cinstite si atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi la propriile interese.

 

FECIOARĂ Sâmbătă ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi mişcările bruşte. Nu trebuie să stai ore întregi sub duş, apa costă! Program de distracţie pe seară, profită din plin. Duminică este evident că magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Totuşi, poți avea castig daca vei adauga si un zambet. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi,  te vei simţi foarte bine.  Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltui mai mult decat îţi poţi permite.

 

BALANŢĂ Sâmbătă eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor. Duminică te gândeşti că  de mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu putin noroc. Astrele au aspecte favorabile : sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Nu trebuie să exagerezi  disensiunile din familie şi cu prietenii. Primeşti cu plăcere nişte vizite sau veşti de departe.

 

SCORPION Sâmbătă ai nevoie de o evadare în natură. Poate la mare, poate la munte. În orice caz trebuie să eviţi orele întunericului când călătoreşti. Soarele, lumina, te avantajează în această sâmbătă.  Duminică cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, oglinda coştiinţei lor.

 

SĂGETĂTOR O zi favorabilă pentru centaurul sentimental din tine. Iţi prieşte o discuţie la o cafea cu ingheţată şi faci planuri. Prietenii te ajuta astazi chiar fara sa-i bati la cap. Veşti bune. Duminică, cu zodia lipsita de planete si slab aspectata, fie te plictisesti teribil, fie te enervezi de lipsa evenimentelor si de mediocritatea colegilor.  Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate ca da, poate ca nu, dar nu te astepta la minuni.

 

CAPRICORN Sâmbătă apare ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi ceva pentru serviciu, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară ai impresia că ai urcat pe Everst, eşti foarte obosit, dar foarte mulţumit!  Duminică verifici vorba care spune că: experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante sau pe cele care provoacă gelozie!

 

VĂRSĂTOR Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru weekend. Consultă-te cu cei din jur, cu anturajul apropiat, să vezi şi părerile şi dorinţele lor. Contează! Duminică un fel de umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Esti intr-un punct mort si cu anturajul si cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea sa incerci sa lamuresti lucrurile, macar partial.

 

PEŞTI Sâmbătă  reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturajul apropiat. Eşti prea dur cu tine şi cu cei din jur, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol pe seară.  Duminică este o zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă nici un program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine sa eviti, daca poti, subiectele cu caracter emotiv.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop