30 ianuarie

 

 

Horoscop  Pe 30 ianuarie s-au născut Franklin Delano Roosevelt, James Watt, Gene Hackman, Vanessa Redgrave, Grigore Gafencu, Doina Spătaru.

 

Horoscop Sinaxar, Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Ipolit, Episcopul Romei.

 

Tradiţional, a şasea zi a Filipilor de iarnă, Trisfetiţele, Teclele.

 

n fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume."  Sursă: Preot Sofian Boghiu.

 

 

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți, într-o săpătură arheologică, adâncă de mulţi metri, poţi să vezi succesiunea vârstelor oamului, straturi suprapuse de rămăşite neînsemnate, cioburi și unelte sparte, dar atât de importante în ochii savantului. Tot aşa poţi să vezi cu ochii minţii, cu sufletul şi inima, obiceiurile, tradiţiile, folclorul şi să „vezi” clar şi luminos suprapunerea în timp, dar în acelaşi spaţiu, a cel puţin trei calendare ale poporului român. Suntem vechi, pe aici, de am avut atâtea calendare, în mii de ani de existență.

 

Cele trei fetiţe, „trisfetiţele” – un motiv ce provine, probabil, din matriarhat, din paleolitic. Peste denumirea veche s-a suprapus, intenționat, termenul slavon creștin tri sfetite, trei sfinți, ierarhi. Pentru că, dragii moșului, creștinismul a fost impus prin părțilea acestea de slavi, pe calea dură.  

 

Am numărat nici mai puţin, nici mai mult, de 47 de mituri europene despre cele trei fetiţe. Fetiţele „intrau la învăţătură” ca să devină, la pubertate, vânătoriţe iscusite, războinice de vază şi conducătoare ale tribului – să nu uităm că este vorba despre vârsta de început, a matriarhatului. Mai poate fi vorba şi de teribilele Moire, cele trei zeiţe ale destinului, de care se temea şi nemuritorul Zeus.

 

Horoscop  Apoi, sfârşitul neoliticului îl aduce pe cumătrul lup. Lupul Şchiop. Iubit, respectat, temut şi în acelaşi timp urât. O gamă largă de sentimente, depinde – dacă „te simţeai cu musca pe căciulă”!

 

Apar cei trei sfinţi, cu o sfadă a fanilor lor. Şi Maica Domnului care nu a socotit bine zilele şi plecă la Templu cu Pruncul în braţe pentru Înfăţişare. Apoi se întoarce din drum.

 

Rar sunt, în cursul anului, o aglomeraţie aşa de mare de simboluri. De ce oare?

 

Omul preistoric, apoi din antichitate, era în strânsă legătură cu fenomenle naturale şi un fin şi permanent observator al cerului. De observarea cerului și stabilirea calendarului, anotimpurile, inundații, seceta, ritmul vegetației, etc depindea supraviețuirea. El a înregistrat că în această perioadă depresivă a anului, stelele care nu clipesc şi despre care se spune că sunt ochii zeilor, ei bine, planetele se strâng, se aglomerează, în doar câteva sectoare ale cerului. Acum, de la Săgetător la Berbec. Nicio planetă retrogradă, iar Luna, în scădere, ”navighează” cu prudență în segmentul zodiei Săgetătorului, așteptând ca să fie Crai Nou.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți ”New Scientist” informează despre o nouă ”culme a inventivității umane”. În batjocură, evident. Anders Cavallini și Hatem Alkhafaji sunt niște ”investitori”. Caută cafeaua perfectă. Nu au găsit-o pe Pământ. Ei cred că de vină pentru gustul mediocru al cafelei este procesul de prăjire, neomogen, din cauza gravitației, chiar dacă se folosesc amestecătoare. Așa că plănuiesc să trimeată în spațiu 300 kilograme de cafea, care se va prăji la o temperatură de 200 de grade, fără gravitație, în timpul coborârii de 20 de minute. Un preț estimativ al cafelei prăjite în Cosmos ar fi de 300-400 de dolari pe kilogram. Revista științifică notează malițioas că dacă acest lucru va fi posibil, va însemna un aport gigantic la filosofia cafelei.

 

Sunt multe lucruri ”fake news” pe net. Unul dintre ele este despre ”Kopi Luwak” văz Doamne cea mai scumpă cafea din lume. Un articol, cam mediocru, din ”Historia”. Sau, reclamă. Se afirmă, în mod eronat că perversitatea asta de cafea a fost adusă în Europa de Tony Wild, ce nume de filme XXX! În 1991, după ce (sic) a citit un articol în NG în anul 1981. Cam greu de cap băiatul ăsta, i-a trebuit zece ani să înțeleagă.

 

Pe scurt, cafeaua din fundul animăluțului drăguț și nocturn din Indochina și Indonezia se cunoaște de foarte mult timp. Eu am băut ”café civette” în anul 1969, la Paris. Era din Vietnam. Nu mi-a plăcut, cafea de calitate proastă, cu un ușor miros și gust de mosc. Dar, te pui cu prostimea? A devenit trendy, așa că acum chinuiesc îngrozitor simpaticele animăluțe, le-au prins și au făcut ferme, ca de gîște, le îndoapă forțat cu cafea de proasta calitate, la șapte dolari kilogramul ca apoi să vândă boabele de cafea din excrementele animăluțelor cu 485 de dolari kilogramul. Nu este, de departe, cea mai scumpă cafea din lume! Doar o perversitate oarecare ca să chinuiască niște animăluțe.

 

Cea mai scumpă cafea din lume este ”Excelsior” din Yemen. A nu se confunda cu ”Excelsior” de Walmart la zece dolari kilogramul. ”Excelsior” din Yemen costă 5 (cinci) mii de dolari kilogramul! Pentru că soiul acesta de cafea arabică, foarte parfumată, dar totuși tare, cu volum și gust pregnant, puternic, aproape ca robusta, crește numai pe o vale anume, câteva hectare. Este foarte hush-hush! Se spune că numai de aici se aprovizionau cu kave misticii sufi și califul din Cairo, prin secolul XVI. Mai recent toți șeicii din Regatul lui Saud, ba și Golda Meir, mare amatoare de cafea bună! Nu am băut cafea de cinci mii de dolari kilogramul, din rațiuni evidente!

 

Fiind mare, dar mare amator de cafea, am rămas, din anul 1987, la cafeau BIO ”Equal Exchange” pe care o prepar după metoda strămoșului meu, Marele Clucer Dimitrie Ștefănescu. Bineînțeles, fără zahăr, cine este păcătosul care pune zahăr în cafea, stricându-i gustul?

 

Fiind ziua de naștere a lui Gene Hackman, împlinește 89 de ani, să-i spunem La Mulți Ani! O să revăd un film bun, cu el și alți actori buni, ”Principiul Dominoului”. Să știți că numai îmi aduc aminte prea multe, doar că a fost un film bun. Filme bune nu se mai fac în ziua de astăzi, din cauza actorilor tineri, care sunt sub orice critică.

 

Știu ce spun, din nefericire, sau din fericire, am fost implicat, de departe, din pustnicia mea, în producția unui film artistic de lung metraj, cu un scenariu excelent, a câștigat CNC. Poate fi un film foarte mare, repet, foarte mare. Dar, producția a fost amânată și amânată și iar amânată și reprogramată, interviuri, probe, eseuri, din cauza foarte proastei calități a actorilor tineri. Habar nu au să joace, sunt falși și stângaci și fără cultură artistică. Producția a durat peste un an de zile din acest motiv, cu costuri suplimentare de multe milioane de dolari. Dar, este aproape gata, cu foarte multe eforturi. O să fie un film mare, ca pe timpuri!

 

Dacă o să mai am timp, poate o să citesc ceva, o să deschid Biblia, o să ascult ce visează cățeii, sunt foarte vocali și cinematici în somn, apoi o să vorbesc cu Vineri, în vis. Treburi de pustnic care s-a refugiat, cautând libertatea, din lumea nesimțită, leneșă, proastă și incultă. Într-o iarnă clasică temperat-continentală, fără temperaturi prea joase, până acum, aștept, sper către primăvară, număr zilele până la echinocțiul de primăvară, ca o eliberare!

 

Dar încet, încet, cum spunea înțeleptul, că drumul de o mie de leghe începe cu un pas, mâine este, spre primăvară, o altă zi!

 

☼      ♂      ♀

 

 

 

BERBEC Cu o aglomeraţie de planete suficient de complexa în horoscop, viaţa nu este deloc simplă şi un bun exemplu este ziua de astăzi. Abordează problemele pe rând, într-o ordine firească! Dacă ai de susţinut un examen, de făcut o prezentare la un interviu, în general, de trecut un prag – aceasta este ziua. Eşti harnic şi motivat, iar conjunctura stelelor indică succes.  După o periodă mediocră ai, în sfârşit, o zi fastă, o perioadă mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Astazi, poate pe seară, te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun. Poţi face ceva cumparaturi, poţi întâlni o persoană interesantă din trecutul nu prea îndepărtat. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei. Fă-ti stereotipuri de exprimare şi de comportament!

 

TAUR Este cazul să mai lasi obişnuinţa deoparte, aduna-ţi forţele şi banii şi schimbă-ţi puţin viaţa, începând chiar de astăzi, cu organizarea locuinţei şi îmbunătăţirea garderobei de iarnă. Azi pari mai confuz şi mai ameţit decât de obicei şi de acest lucru poate profita una dintre cunoştiinţele tale care vrea să se folosescă de tine ca de o trambulină. Lasă ambiţiile şi vanitatea de o parte, nu te lăsa folosit şi bucură-te de ce ai. Pentru că, pentru tine, posesia este importantă! Dimineaţa, poate o mică supărare dar pe total perioada îţi este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii. Astăzi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie, altfel vei avea de pierdut. Trebuie, de asemenea, să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor.

 

GEMENI Ai probleme şi financiare şi sentimentale. Ia-le pe rând! Astăzi termină ce ai început şi ia în serios sfaturile prietenilor, familiei. Ei îţi vor numai binele, aşa că măcar ascultă-i! A venit timpul să suni pe vechiul tău prieten din copilărie. Este o zi în care trecutul este important şi poţi să te simţi bine depănând amintiri şi schimbând informaţii şi impresii. După ce vorbeşti cu bunul tău prieten, astazi, investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă,  Leu sau Scorpion, te poate ajuta, sau mai curând poate să te ajute. Este o perioadă relativ bună ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii.

 

 

RAC O zi plină, densă, dar favorabilă. Succesul şi placerea problemelor rezolvate pot fi întrecute doar de bucuria de a ajunge acasă, la căldură, în universul tău personal, armonios şi plăcut. După o noapte în care gândurile nu te-au lăsat să dormi suficient, ai o zi densă în care trebuie să te organizezi bine. Trebuie să soliciţi sprijin de la colegii competenţi.  Zodia îţi este favorabilă: câştiguri neaşteptate şi favoruri din partea sexului opus. Ziua de astăzi pare favorabila. Succese neaşteptate în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Ceva legat de un aspect legal, de jurisprudenţă. Deocamdată aspectul este neutru şi nu te afectează în niciun mod.

 

LEU Astăzi ai un mare dar al comunicării, al povestirii, pentru că eşti bine dispus! Cu toate că exagerarezi ca orice Leu, nu renunţa la punctul tău de vedere, ci susţine-l cu mult calm şi umor. Ai posibilitatea să-ţi rotunjeşti un pic veniturile, poate primeşti nişte bani înapoi. Posibile mici dureri de cap, la propriu şi la figurat pe fondul unui Soare complex aspectat. Este indicat să amâni deciziile importante pe mai târziu. Dimineaţa este favorabilă cumpărăturilor, tratamentelor sofisticate cosmetice sau de întreţinere, vizitelor la prieteni credinciosi sau la bănci bogate. A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor la rude, prieteniilor, corespondenţei, plimbărilor, sporturilor de intreţinere. Seara poate fi foarte romantică dacă reuşeşti să te relaxezi.

 

 

FECIOARĂ O zi cam monotonă şi fără evenimente importante. Tocmai bună să faci, cum te sfătuiesc stelele, un prilej de relaxare şi recuperare, poate la sală, poate acasă, un somn bun şi necesar! O zi obositoare, dar în care poţi să duci la bun sfârşit un volum mare de lucrări. Cu toate că ai un randament bun, se pare că eşti în criză de timp. O veste bună, despre nişte bani. Ultimile zile din luna ianuarie par să-ţi fie favorabile. Totuşi, concentrază-ţi atenţia asupra sănătăţii – protejează-ţi în special capul şi combate imediat durerile de cap. Nu lăsa răul, boala să se instaleze, reacţioneză imediat.  Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lasă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel.

 

BALANŢĂ Ai un partener sau prieten, coleg, care te poate ajuta esenţial. Dă-i mai multă importanţă şi consideraţie, laudă-l şi-ţi va mânca din palmă! Trebuie să respecţi, ca să fii şi tu respectat!    Astăzi trebuie să eviţi să faci declaraţii complete sau să discuţi mult. Modul tău de abordare nu este nici indicat, nici de succes. Eşti prea direct şi criticile tale nu motivează. Însă tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu mare uşurinţă. Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau a rudelor. Perioada este benefică şi aduce realizări şi noroc.  Partea solidă, consistentă, a zodiei te ajută să-ţi înţelegei mai bine limitările sau să îţi aminteşti de “adevărata ta chemare” în viaţă.

 

SCORPION E greu de crezut că un om puternic ca tine se poate lăsa copleşit de tristeţe şi melancolie. De vina sunt doar vremurile şi vremea monotonă de iarnă! Lasă nostalgia, Scorpionul e cel mai tare! Nu te lăsa influenţat de materialismul primitiv care pune banii înaintea omeniei. Trebuie să dai curs valorilor condiţiei umane: sănătatea, cinstea, iubirea, cunoaşterea şi credinţa. Poţi să finalizezi unele lucruri importante în prima parte a zilei. Trebuie să te odihneşti mai mult, mai ales pe seară. Relaxarea este o artă, învaţ-o! Perioada zilei de azi avantajează munca în general, munca artistică şi creaţia în special. Dacă te ocupi de unul din domeniile menţionate vei simţi un nou impuls, o nouă motivatie; idei şi concepte noi îţi sunt la îndemână.

 

SĂGETĂTOR  S-ar spune, după configuraţia caselor solare, că te gândeşti, destul de des, să schimbi ceva din viaţă. Oricum a trecut mult timp de la ultima schimbare şi astăzi noul te avantajează! Invită-ţi prietenii la o discuţie, la o prăjitură sau o cafea. Poţi să le spui problemele şi proiectele tale şi să le ceri sfatul şi sprijinul. Stelele arată că poţi primi ajutorul solicitat. O veste îţi  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie.  Pentru nativii seniori este o perioadă mai dificilă, mai ales în ceea ce priveşte durerile, reumatismele. Pentru unii dintre Săgetători, cei născuţi în ultimul decan: câştiguri neaşteptate urmate de pierderi la fel de neaşteptate. Nu conteză ce şi cum faci, contează mai mult pentru cine – iar până la urmă rămâne doar rezultatul.

 

CAPRICORN  Favorurile stelelor se îndreaptă astăzi în special către Capricornii din justiţie, mediul de afaceri, bănci, case de schimb şi contabilitate, care au ceva noroc în domeniul relaţiilor umane. Mai ales astăzi trebuie să respecţi legea şi în special normele de circulaţie. Dacă este să semnezi o hârtie oficială, citeşte-o cu multă atenţie, chiar dacă crezi că ştii ce conţine. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor sentimentale.  O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Spaţiile largi te aşteaptă: mai ales în viaţa socială. Trebuie să ai mai multă încredere în colaboratori.

 

 

VĂRSĂTOR Tine-ţi prietenii aproape şi inamicii şi mai aproape, dar nu îi lua in braţe. Fii convenţional, cordial dar prudent, în noile relaţii cu cei care doresc neapărat să-ţi devina prieteni. Astăzi trebuie să te ocupi puţin de sănătatea ta. Nu cu medicamente şi substanţe ciudate din reclamele de la tv, ci cu mâncare naturală, mâncarea strămoşilor şi ceaiuri din plante locale. Poţi face un bilanţ onest şi să vezi ce ţi-ar place să faci în continuare. Nu uita că îţi cade un drum, dar poţi să-l amâni, nu este obligatoriu. Totuşi, călătoriile sunt sub un semn fast. Aspectele planetare complexe oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când starea de bine îţi este pusă la încercare – niste dureri suspecte şi insistente…

 

PEŞTI Energia ta, puterea de muncă de astăzi stârneşti invidii, dar şi respect. Trebuie să-ţi îndrepţi eforturile şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii proprii. Mai multă ordine în alimentaţie! Zi favorabilă implicării tale în rezolvarea unor probleme urgente. Implică-te personal, dar trebuie să ceri şi ajutor pentru că soluţiile unor probleme nu intră în competenţele tale.  Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare, aglomeratie, înghesuială; de asemenea supraveghează-ţi regimul alimentar. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi, vei constata bunele lor intenţii. 

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop