Editura Evenimentul si Capital

O să bem cafea prăjită în Cosmos. Cea mai scumpă cafea din lume. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7695 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

30 ianuarie

Horoscop Pe 30 ianuarie s-au născut Franklin Delano Roosevelt, James Watt, Gene Hackman, Vanessa Redgrave, Grigore Gafencu, Doina Spătaru.

Horoscop Sinaxar, Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Ipolit, Episcopul Romei.

Tradiţional, a şasea zi a Filipilor de iarnă, Trisfetiţele, Teclele.

n fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema - cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume." Sursă: Preot Sofian Boghiu.

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți, într-o săpătură arheologică, adâncă de mulţi metri, poţi să vezi succesiunea vârstelor omului, straturi suprapuse de rămăşite neînsemnate, cioburi și unelte sparte, dar atât de importante în ochii savantului. Tot aşa poţi să vezi cu ochii minţii, cu sufletul şi inima, obiceiurile, tradiţiile, folclorul şi să „vezi” clar şi luminos suprapunerea în timp, dar în acelaşi spaţiu, a cel puţin trei calendare ale poporului român. Suntem vechi, pe aici, de am avut atâtea calendare, în mii de ani de existență.

Cele trei fetiţe, „trisfetiţele” – un motiv ce provine, probabil, din matriarhat, din paleolitic. Peste denumirea veche s-a suprapus, intenționat, termenul slavon creștin tri sfetite, trei sfinți, ierarhi. Pentru că, dragii moșului, creștinismul a fost impus prin părțilea acestea de slavi, pe calea dură.

Am numărat nici mai puţin, nici mai mult, de 47 de mituri europene despre cele trei fetiţe. Fetiţele „intrau la învăţătură” ca să devină, la pubertate, vânătoriţe iscusite, războinice de vază şi conducătoare ale tribului – să nu uităm că este vorba despre vârsta de început, a matriarhatului. Mai poate fi vorba şi de teribilele Moire, cele trei zeiţe ale destinului, de care se temea şi nemuritorul Zeus.

Horoscop Apoi, sfârşitul neoliticului îl aduce pe cumătrul lup. Lupul Şchiop. Iubit, respectat, temut şi în acelaşi timp urât. O gamă largă de sentimente, depinde - dacă „te simţeai cu musca pe căciulă”!

Apar cei trei sfinţi, cu o sfadă a fanilor lor. Şi Maica Domnului care nu a socotit bine zilele şi plecă la Templu cu Pruncul în braţe pentru Înfăţişare. Apoi se întoarce din drum.

Rar sunt, în cursul anului, o aglomeraţie aşa de mare de simboluri. De ce oare?

Omul preistoric, apoi din antichitate, era în strânsă legătură cu fenomenle naturale şi un fin şi permanent observator al cerului. De observarea cerului și stabilirea calendarului, anotimpurile, inundații, seceta, ritmul vegetației, etc depindea supraviețuirea. El a înregistrat că în această perioadă depresivă a anului, stelele care nu clipesc şi despre care se spune că sunt ochii zeilor, ei bine, planetele se strâng, se aglomerează, în doar câteva sectoare ale cerului. Acum, de la Săgetător la Berbec. Nicio planetă retrogradă, iar Luna, în scădere, ”navighează” cu prudență în segmentul zodiei Săgetătorului, așteptând ca să fie Crai Nou.

Dragi lupi, padawani și hobbiți ”New Scientist” informează despre o nouă ”culme a inventivității umane”. În batjocură, evident. Anders Cavallini și Hatem Alkhafaji sunt niște ”investitori”. Caută cafeaua perfectă. Nu au găsit-o pe Pământ. Ei cred că de vină pentru gustul mediocru al cafelei este procesul de prăjire, neomogen, din cauza gravitației, chiar dacă se folosesc amestecătoare. Așa că plănuiesc să trimeată în spațiu 300 kilograme de cafea, care se va prăji la o temperatură de 200 de grade, fără gravitație, în timpul coborârii de 20 de minute. Un preț estimativ al cafelei prăjite în Cosmos ar fi de 300-400 de dolari pe kilogram. Revista științifică notează malițioas că dacă acest lucru va fi posibil, va însemna un aport gigantic la filosofia cafelei.

Sunt multe lucruri ”fake news” pe net. Unul dintre ele este despre ”Kopi Luwak” vezi Doamne cea mai scumpă cafea din lume. Un articol, cam mediocru, din ”Historia”. Sau, reclamă. Se afirmă, în mod eronat că perversitatea asta de cafea a fost adusă în Europa de Tony Wild, ce nume de filme XXX! În 1991, după ce (sic) a citit un articol în NG în anul 1981. Cam greu de cap băiatul ăsta, i-a trebuit zece ani să înțeleagă.

Pe scurt, cafeaua din fundul animăluțului drăguț și nocturn din Indochina și Indonezia se cunoaște de foarte mult timp. Eu am băut ”café civette” în anul 1969, la Paris. Era din Vietnam. Nu mi-a plăcut, cafea de calitate proastă, cu un ușor miros și gust de mosc. Dar, te pui cu prostimea? A devenit trendy, așa că acum chinuiesc îngrozitor simpaticele animăluțe, le-au prins și au făcut ferme, ca de gîște, le îndoapă forțat cu cafea de proasta calitate, la șapte dolari kilogramul ca apoi să vândă boabele de cafea din excrementele animăluțelor cu 485 de dolari kilogramul. Nu este, de departe, cea mai scumpă cafea din lume! Doar o perversitate oarecare ca să chinuiască niște animăluțe.

Cea mai scumpă cafea din lume este ”Excelsior” din Yemen. A nu se confunda cu ”Excelsior” de Walmart la zece dolari kilogramul. ”Excelsior” din Yemen costă 5 (cinci) mii de dolari kilogramul! Pentru că soiul acesta de cafea arabică, foarte parfumată, dar totuși tare, cu volum și gust pregnant, puternic, aproape ca robusta, crește numai pe o vale anume, câteva hectare. Este foarte hush-hush! Se spune că numai de aici se aprovizionau cu kave misticii sufi și califul din Cairo, prin secolul XVI. Mai recent toți șeicii din Regatul lui Saud, ba și Golda Meir, mare amatoare de cafea bună! Nu am băut cafea de cinci mii de dolari kilogramul, din rațiuni evidente!

Fiind mare, dar mare amator de cafea, am rămas, din anul 1987, la cafeau BIO ”Equal Exchange” pe care o prepar după metoda strămoșului meu, Marele Clucer Dimitrie Ștefănescu. Bineînțeles, fără zahăr, cine este păcătosul care pune zahăr în cafea, stricându-i gustul?

Fiind ziua de naștere a lui Gene Hackman, împlinește 89 de ani, să-i spunem La Mulți Ani! O să revăd un film bun, cu el și alți actori buni, ”Principiul Dominoului”. Să știți că numai îmi aduc aminte prea multe, doar că a fost un film bun. Filme bune nu se mai fac în ziua de astăzi, din cauza actorilor tineri, care sunt sub orice critică.

Știu ce spun, din nefericire, sau din fericire, am fost implicat, de departe, din pustnicia mea, în producția unui film artistic de lung metraj, cu un scenariu excelent, a câștigat CNC. Poate fi un film foarte mare, repet, foarte mare. Dar, producția a fost amânată și amânată și iar amânată și reprogramată, interviuri, probe, eseuri, din cauza foarte proastei calități a actorilor tineri. Habar nu au să joace, sunt falși și stângaci și fără cultură artistică. Producția a durat peste un an de zile din acest motiv, cu costuri suplimentare de multe milioane de dolari. Dar, este aproape gata, cu foarte multe eforturi. O să fie un film mare, ca pe timpuri!

Dacă o să mai am timp, poate o să citesc ceva, o să deschid Biblia, o să ascult ce visează cățeii, sunt foarte vocali și cinematici în somn, apoi o să vorbesc cu Vineri, în vis. Treburi de pustnic care s-a refugiat, cautând libertatea, din lumea nesimțită, leneșă, proastă și incultă. Într-o iarnă clasică temperat-continentală, fără temperaturi prea joase, până acum, aștept, sper către primăvară, număr zilele până la echinocțiul de primăvară, ca o eliberare!

Dar încet, încet, cum spunea înțeleptul, că drumul de o mie de leghe începe cu un pas, mâine este, spre primăvară, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Cu o aglomeraţie de planete suficient de complexa în horoscop, viaţa nu este deloc simplă şi un bun exemplu este ziua de astăzi. Abordează problemele pe rând, într-o ordine firească! Dacă ai de susţinut un examen, de făcut o prezentare la un interviu, în general, de trecut un prag – aceasta este ziua. Eşti harnic şi motivat, iar conjunctura stelelor indică succes. După o periodă mediocră ai, în sfârşit, o zi fastă, o perioadă mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Astazi, poate pe seară, te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun. Poţi face ceva cumparaturi, poţi întâlni o persoană interesantă din trecutul nu prea îndepărtat. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei. Fă-ti stereotipuri de exprimare şi de comportament!

Cresc pensiile, de la 1 martie! Este OFICIAL! Care sunt pensionarii ce vor primi BANI mai multi

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 10:20 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 09:24 Fosta șefă a DNA, vizată în 19 dosare la Parchetul General 08:30 Aducerea lui Nicolae Popa în țară – parte dintr-o mai amplă Operațiune politico-mafiotă. România lui Cristoiu 08:27 IMAGINI EXPLOZIVE cu Laura KOVESI. UNDE a fost SURPRINSĂ înainte de ZBORUL în JAKARTA. Breaking news 07:20 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 07:11 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA!