Horodniceanu a fost cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară, după incidentul cu Poliția Rurală, care l-a oprit în trafic motivând că a depășit viteza legală, deși nu aveau aparat radar, și că nu ar fi semnalizat când le-a depășit mașina. Azi se va afla decizia.
Procurorul Daniel Horodniceanu va afla astăzi rezultatul cercetării disciplinare efectuate în privinţa sa de Inspecţia Judiciară. Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii se va întruni astăzi, singurul punct de pe ordinea de zi fiind reprezentat de cazul Horodniceanu.
Miercuri, 13 septembrie, are loc primul termen de judecată în procesul disciplinar împotriva procurorului Daniel Horodniceanu. Este pentru prima dată când un membru al CSM este judecat disciplinar de colegii săi.
Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a fost trimis la judecata disciplinară de Inspecția Judiciară, în dosarul în care este acuzat că și-a folosit influența pentru a încerca să scape de amendă. El fusese oprit în trafic de polițiștii locali, care i-au spus că a depășit viteza legală, deși nu aveau aparat radar, și că nu ar fi semnalizat când le-a depășit mașina cu care căutau hoți de animale pe șoseaua principală.
Judecata are loc în Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM iar ulterior recursul se judecă de către completul de cinci judecători de la ÎCCJ.
Inspecția Judiciară s-a autosesizat
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat, apreciind că tonul „superior, ridicat” şi „atitudinea agresivă, intimidantă” a lui Horodniceanu a încălcat interdicţiile impuse de Statutul procurorilor.
Iar afirmarea repetată a calităţii sale de procuror şi ameninţarea „cu repercusiuni ulterioare, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă” reprezintă un caz de folosire a funcţiei pentru a-şi rezolva o problemă personală.
„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Sursa foto: Agerpres.
Inspectorii judiciari au reținut următoarele:
- Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
- Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.
Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză. Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar”, arată Inspecția Judiciară.
Conform legii, sancţiunile ce pot fi aplicate unui procuror pentru încălcarea statutului profesiei sunt:
- avertismentul,
- diminuarea indemnizaţiei de încadrare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an,
- mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la trei ani,
- retrogradarea în grad,
- suspendarea din funcţie timp de până la 6 luni şi excluderea din magistratură.