Shirokaya era o tabără de muncă a cărei capacitate era de 2 000 de prizonieri. Aceștia erau fie muncitorii calificați din ghetoul din Minsk, fie soldați Armatei Roșii care au refuzat să lucreze sau să opereze cu partizanii din pădurile din Belarus. De asemenea, mii de evreii care urmau să fie expediați la Sobibor sau Auschwitz din Belarus au fost temporar deținuți acolo. Pe parcursul acestei inspecții, Himmler a fost însoțit de SS-Obergruppenfuhrer Karl Wolff. Wolff poate fi văzut în această fotografie în spatele lui Himmler, cu fața parțial acoperită.

În aceeași zi, Himmler i-a ordonat lui Einsatzgruppe B Gruppenfuhrer Arthur Nebe să-i arate tehnica sa de a ucide evrei. Nebe a selectat 98 de bărbați și două femei. Potrivit lui Wolff, în timp ce îi inspecta pe viitorii executați, Himmler a avut stupefacția de a fi nfruntat de un tânăr condamnat, blond. El a întrebat: "Ești evreu?". Omul a răspuns: "Da". Comandantul SS a întrebat din nou: "Sunt ambii părinți evrei?". Tânărul a spus că "Da". Himmler a continuat: "Aveți strămoși care nu erau evrei?", "Nu", a răspuns omul. "Atunci nu te pot ajuta", a spus Himmler. Tânărul blond și ceilalți 99 de prizonieri au fost împușcați în ceafă.

De altfel, majoritatea celor 90.000 de evrei și 300.000 de soldați sovietici capturați în Minsk la 27 iunie 1941 au fost uciși. Toți cei aflați în spatele gardului de sârmă din această fotografie au fost uciși de naziști.

Interesant este că, în 2010, obituarul ziarului Telegraph a publicat o fotografie cu titlul "Greasley confruntându-l pe Heinrich Himmler (purtând ochelarii) în tabăra PoW". Joseph Horace "Jim" Greasley a fost un soldat britanic în cel de-Al Doilea Război Mondial, capturat în mai 1941, devenit faimos pentru că ar fi scăpat din lagăr de peste 200 de ori, implicat fiind într-o poveste de dragoste. El ar fi revenit în captivitate de fiecare dată.

Joseph Horace Greasley

Istoricul Guy Walters a afirmat categoric că soldatul din fotografie nu a fost Greasley, afirmând că imaginea există în Arhivele Naționale ale Statelor Unite, iar detaliile arată că a fost făcută la Minsk (în Belarus) la mijlocul anului 1941, pentru un film de propagandă. Conform acestuia, soldatul era sovietic.