Senatoarea democrată a învins sondajele şi a câştigat în faţa principalului său contracandidat.
Alegătorii din statul american New Hampshire i-au ales câştigători pe John McCain, reprezentantul actualei puteri republicane, şi pe Hillary Clinton, în scrutinul local de ieri.
Cursa prezidenţială din acest an se învârte în jurul ideii de schimbare, iar votul de ieri arată că “doar decenii de experienţă politică pot aduce schimbarea în SUA”, titrează ediţia de astăzi a publicaţiei Wall Street Journal.
Clinton a obţinut 39 la sută din voturi, deşi în sondaje era cotată cu mai puţine procente, iar Barak Obama a obţinut 37 la sută din voturile simpatizanţilor democraţi.
Candidatul Mike Huckabee a obţinut doar 12 la sută din voturile republicanilor din New Hampshire.
Huckabee a condus lupta pentru candidatura la alegerile prezidenţiale până acum, iar un alt republican care a primit o nouă lovitură a fost Rudy Giuliani, fostul primar din New York.
Giuliani a obţinut doar 9 procente din sufragiile alegătorilor republicani.
STIRE ACTUALIZATA LA ORA 08:17
Lacrimile lui Hillary Clinton după un start cu handicap
Primele alegeri primare pentru desemnarea candidaţilor la preşedinţia SUA, desfăşurate ieri in New Hampshire (nord-estul Statelor Unite), au debutat sub semnul unui nou sondaj Gallup, îngrijorător pentru tabăra democratei Hillary Clinton.
Fosta primă-doamnă e creditată, pentru prima dată la nivel naţional, cu acelaşi procent (de 33%) din sufragii ca şi principalul său rival, Barack Obama, după ce până acum deţinuse un important avans de 18 puncte.
După ce, luni, Hillary Clinton s-a arătat foarte vulnerabilă, aproape izbucnind în lacrimi în faţa susţinătorilor, pe fondul pierderii de teren în faţa contracandidatului Obama, ea a promis ieri să rămână în luptă până la final, chiar dacă o nouă înfrângere după cea din Iowa ar eticheta-o drept marea învinsă în aceste alegeri.
De cealaltă parte, Obama părea ieri pregătit de o nouă victorie. Birourile de vot s-au deschis ieri-dimineaţă în zori, Hillary Clinton făcându-şi o apariţie-surpriză încă de la primele ore la o secţie din Manchester, însoţită de fiica sa, Chelsea, pentru a împărţi cafea alegătorilor.
Vădit refăcută după scena de slăbiciune de luni, ea a declarat pentru canalul ABC că „se simte foarte bine“. „Probabil că rămân calmă şi plină de încredere pentru că mi-am propus de la început să duc această campanie până la sfârşit. De altfel, este ceea ce voi şi face“, a dat ea asigurări.
Clinton mai are la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi reveni în sondaje, înaintea următoarelor tururi de scrutin din Nevada şi Carolina de Sud, urmate apoi de „supertuesday“, pe 5 februarie, când vor vota cele mai importante state. Purtătorul de cuvânt al lui Clinton a ţinut să precizeze că au pierdut o bătălie, dar mai urmează alte 49. „Îmi voi da toată silinţa pentru a contrazice sondajele“, a declarat Hillary Clinton pentru CBS. Republicanii, reordonaţi după startul din Iowa Celălalt candidat democrat, John Edwards, este din ce în ce mai eclipsat de duelul celor două staruri, el ocupând un îndepărtat loc trei, cu 16% din sufragii, potrivit unui sondaj CNN.
De partea republicanilor, alegerile din Iowa l-au propulsat pe Mike Huckabee pe primul loc, cu 25% din intenţiile de vot la scară naţională, înaintea fostului primar al New Yorkului Rudolph Giuliani (20%) şi a senatorului John McCain (19%).
Fostul guvernator de Masachusetts, Mitt Romney, nu ocupă decât un îndepărtat loc patru (9%), după ce îşi pusese mari speranţe în aceste alegeri primare pentru a obţine o victorie republicană.