Scandal la Departamentul de Stat al SUA: Hillary Clinton, obligată să depună mărturie

Un judecător federal a aprobat, luni, cererea grupului conservator Judicial Watch de a o obliga pe Hillary Clinton, fost Secretar de Stat și candidat prezidențial, să depună mărturie, sub jurământ, în legătură cu scandalul folosirii unui server privat de email pentru afaceri de stat.

Hillary Clinton asusținut că a răspuns deja întrebărilor în legătură cu acest scandal și n-ar trebui să fie obligată s-o facă din nou, având în vedere că discreta investigație din 2016 nu s-a soldat cu nicio acuzație la adresa ei. Dar judecătorul Royce C. Lamberth a decis că răspunsurile sale nu au fost nici pe departe satisfăcătoare.

El a precizat că din documentele acelui interogatoriu nu reiese suficiant de clar care au fost motivele pentru care ministrul de externe american, Hillary Clinton, a decis că este admisibil să folosească un server privat de email pentru a conduce Departamentul de Stat al SUA.

Judecătorul a adăugat că, în ciuda faptului că Hillary Clinton a răspuns unor întrebări, răspunsurile sale sunt fie incomplete, fie nefolositoare, fie superficiale. Mai simplu spus, lasă o mulțime de întrebări fără răspuns. Magistratul consideră că adresarea unor întrebări în scris nu poate să surprindă și să ajute la înțelegerea motivelor care au determinat-o pe Clinton să procedeze atât de neobișnuit.

Judecătorul Lamberth a explicat că e nevoie să se înțeleagă cum a ajuns Hillary Clinton la ideea că folosirea unui server privat de email pentru corespondența oficială a Departamentului de Stat al SUA ar fi potrivită și, în primul rând, cum s-a putut gândi că așa ceva ar fi legal.

Decizia magistratului federal vine după ce grupul Judicial Watch a dezvăluit, în decembrie anul trecut, că FBI a făcut publice 30 de emailuri până acum necunoscute și că Departamentul de Stat nu a reușit să ofere o explicație satifăcătoare cu privire la originea acestora.

Departamentul de Stat a presat pentru închiderea acestei faze a anchetei, dar judecătorul Lamberth consideră că nu este cazul încă și că sunt încă multe lucruri de aflat.

Grupul Judicial Watch, care a deschis această investigație în 2014, încearcă să afle dacă Hillary Clinton a folosit acel server privat de email pentru a ocoli prevederile „Freedom of Information Act” (o lege din 2000 care dă posibilitatea dezvăluirii unor informații guvernamentale, la cerere - n. red.) și dacă Departamentul de Stat a acționat cu rea-credință atunci când a încercat să închidă investigația, precum și dacă a răspuns adecvat cererilor sale de informații.

Având în vedere că închiderea investigației s-a petrecut după ce Clinton nu a mai fost Secretar de Stat, judecătorul a decis ca depoziția acesteia să se concentreze pe aflarea adevărului cu privire la intenția de a evita prevederile „Freedom of Information Act”.

Alături de Hillary Clinton, judecătorul Lamberth îi va chema să depună mărturie și pe șeful său de cabinet Cheryl Mills, pe specialistul IT Paul Combetta, implicat în ștergerea emailurilor, și pe doi funcționari ai Departamentului de Stat, Brett Gittleson and Yvette Jacks.

Grupul Judicial Watch dorește, de asemenea, să le adresze lui Clinton and Mills întrebări despre scandalul atacului de la Benghazi, din 2012. Lamberth spune că, deși nu poate ancheta incidentul legat de atacul de la Benghazi, poate cere să afle dacă au existat pe serverul privat emailuri sau documente legate de acest scandal.