Până la finele lunii februarie 2012, zece companii din subordinea Ministerului Economiei vor avea management privat, respectiv director general si membri ai consiliului de administratie, a declarat pentru EVZ consilierul economic al primului ministru, Andreea Paul Vass.
Hidroelectrica, Oltchim, Tarom şi CFR Marfă sunt companiile de stat unde atât FMI, cât şi autorităţile române au convenit până acum să numească management privat, lista finală urmând să fie definitivată până la jumătatea lunii septembrie, potrivit unor surse guvernamentale consultate de Mediafax. Potrivit surselor citate de agenţia de presă, Ministerul Economiei a propus o listă de şapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Naţională a Huilei (CNH), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero şi Oltchim.
În total, cel puţin zece companii de stat din portofoliul Ministerului Economiei, printre care Compania Naţională a Huilei, Hidroelectrica, dar şi Oltchim, au nevoie de implementarea cât mai rapidă a managementului privat, declara recent Ion Ariton, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Ministerul Economiei asteapta oferte de la firme de HR pana pe 13 septembrie Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a publicat luni anunţul privind organizarea licitaţiei pentru firmele de consultanţă care vor spirijini angajatii ministerului in recrutarea personalul de managment pentru instituţiile din subordinea acestei instituţii, termenul limită de depunere al ofertelor fiind de 13 septembrie, potrivit anunţului de participare. Comisia de evaluare a ofertelor va fi formată din 3 membri din cadrul MECMA, scrie în anunţ.
Criteriile în funcţie care va fi aleasă oferta câştigătoare sunt: preţul, durata desfăşurării activităţii în România, numărul de birouri internaţioanale de recrutare de personal de conducere.
Astfel, din cele 100 de puncte ce pot fi obţinute de ofertă, maxim 30 pot fi acordate pentru preţul ofertei, 10 pentru durata de desfăşurare a activităţii în România, maxim 30 pentru numărul de birouri internaţionale de recrutare de persoanl de conducere. De asemenea, maxim 30 de puncte poate obţine firma cu cei mai valoroşi clienţi. Durata contractului este de 12 luni, iar valoarea estimată a întregului acord cadru este de 2,5 milioane de lei fără TVA, respectiv circa 600.000 de euro.
Sarcina care va reveni firmelor câştigătoare va fi aceea de a oferi servicii de consultanţă pentru recrutarea de personal de conducere pentru minim cinci şi maxim 15 companii aflate în subordinea MECMA.
Printre companiile aflate în portofoliul Ministerului Economiei care înregistrează pierderi se numără Petrotrans Ploieşti, aflată în procedură de insolvenţă, producătorul de energie electrică şi termică Termoelectrica, combinatul chimic Oltchim âRâmnicu-Vâlcea (OLT), Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lihnitului Oltenia, Societatea Naţională a Cărbunelui, Avioane Craiova sau Regia Autonomă de Activităţi Nucleare.
Alte societăţi la care Ministerul Economiei deţine controlul sunt Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica (TEL), Nuclearelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, Romgaz, Transgaz, Oil Terminal, Conpet, Minvest Deva, Compania Naţională a Uranului, Romarm, IAR Braşov. Actualii manageri, interesati de oferta Directorul general al CFR Marfă, George Micu, a declarat pentru evz.ro că doreşte să-şi păstreze postul şi că vrea să participe la concurs, dar a adăugat căp vrea să vadă întâi legislaţia finalizată şi criteriile de selecţie defitivate.