Herr Iohannis s-a întâlnit, în sfârșit, cu Frau Merkel

România contează pe sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen, a punctat Iohannis în întâlnirea cu Merkel. Cancelarul german nu a făcut însă nicio promisiune.

Palatul Bellevue, Berlin. O coloană oficială impresionantă deschisă de zece motociclete, oprește în față. Coboară Klaus Iohannis. Președintele României este primit de omologul său, Joachim Gauck. Atent, Iohannis se încheie la haină, zâmbește în fața camerelor de luat vederi, și urcă alături de Gauck treptele palatului. Șeful statului român este invitat să semneze în cartea de onoare. „Danke schön!”, îi spune președintele Germaniei. Apoi, cei doi șefi de stat ies pe platoul din curtea interioară pentru ceremonialul militar.

Se intonează imnurile celor două state, primul al României. Iohannis și Gauck trec, pe covorul roșu, în revistă garda de onoare. După ceremonialul militar, cei doi președinți au fost salutați de un grup de copii proveniți din familii de imigranți din diferite țări. Iohannis se oprește câteva clipe în fața copiilor români. „Ce faceți?”, îi întreabă el. „Bine”, răspund, aproape în cor, aceștia. „Mă bucur!”, mai spune Iohannis. Unul dintre băieți dă mâna cu el. Nu l-a întrebat nimic pe președinte, pentru că avea emoții. Una dintre fete, Raisa, se află de cinci ani în Germania, și spune că e mai bine decât în România pentru că „are mai multe posibilități”, nu reușește însă să le și înșire. Nu lucrează decât taică-său, dar „o duc mai bine decât acasă”.

Cei doi președinți se retrag la o discuție tete-a tete, urmată de un dejun de lucru. Între timp, echipa de comunicare a preşedintelui Klaus Iohannis gafează din nou. Aceştia au postat pe pagina oficială a şefului statului un un mesaj cu privire la întâlnirea lui Iohannis cu omologul său german cu un dezacord: ,,moștenirea comunismului pe care președintele Germaniei îl cunoaște ca nimeni altul”.

Punctualitatea nemțească n-a mai funcționat

De la Bellevue, Iohannis a mers la Cancelaria Federală, unde a fost primit de Angela Merkel. Discuția tete-a-tete dintre cei doi s-a lungit, astfel încât conferința de presă a început cu zece minute întârziere. Cancelarul german a subliniat că discuția a fost „una importantă, de prietenie”. Subiectul Schengen nu a lipsit de pe agendă.

România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea obiectivului aderării la spaţiul Schengen, a spus Iohannis, subliniind că există argumente, pe care le crede convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve din trecut, dând ca exemplu ultimul Raport MCV.

,,Un argument solid, credem noi, rezidă în capacitatea și contribuția demonstrată de România la asigurarea securității frontiere externe a Uniunii”, a mai spus Iohannis.

Întrebată dacă se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta în privinţa României, Merkel a spus că nu poate promite.,,Ultimele rapoarte au fost pozitive și considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvență și vom discuta despre pașii următori. Nu pot să promit acum”, a spus Merkel, subliniind faptul că înțelege că România așteaptă un răspuns.

Pe de altă parte, întrebată dacă există riscul ca Rusia să facă în Moldova acelaşi lucru pe care l-a făcut în Ucraina, Merkel a răspuns: „Sperăm să nu se întâmple acest lucru. Sper să respecte armistițiul de la Minsk. În Moldova lucrurile nu stau așa cum am dori”. La rândul său, Iohannis a vorbit despre interesul Ungariei în ceea ce priveşte comunităţile maghiare din afara Ungariei, care este neobişnuit de mare. ,,Nu ne simţim ameninţaţi de acest fapt în România, însă suntem foarte atenţi atunci când un stat vecin are un interes atât de mare pentru o minoritate”, a subliniat șeful statului.

Migrația românilor în Germania

Klaus Iohannis a fost întrebat despre problema migrației, precizând că este o problemă care, din nefericire, s-a amestecat de prea multe ori cu libera circulație a forței de muncă în Europa. ,,Din păcate, când e vorba de România, se vede mai întâi migrația sărăciei, dar se discută foarte greu un fenomen semnificativ: migrația forței de muncă calificată și foarte calificată care pleacă din România și vine în Germania. Cunosc personal sute de astfel de persoane, ca să nu zic mii, care s-au integrat perfect și muncesc aici cu folos. Aceste persoane sunt o pierdere pentru România”, a spus Iohannis. Șeful statului a subliniat că o țară ca România are „o problemă” dacă forța de muncă calificată pleacă. „Este în interesul nostru să găsim o contracarare”, a mai spus el.