Calin Hera: "Problema originara a partidului-minune PLD: n-a pornit in lume de pe o adevarata platforma liberala, ci de pe una pro-Basescu punct."
Sumedenia de sondaje de opinie din ultimele zile incearca sa sugereze, dincolo de previzibilul deznodamant al referendumului, si structura politica a electoratului din Romania, asa cum a fost el polarizat in cele 30 de zile de campanie.
Raspunsurile obiective la intrebarea „cu ce partid ati vota daca duminica ar avea loc alegeri?” sunt influentate de doi factori de natura subiectiva: emotia momentului (campania pentru referendumul de suspendare), respectiv clasica incercare de manipulare prin sondaje. Astfel, PD si PLD, care s-au lipit cat au putut de figura lui Traian Basescu, cel mai popular politician roman al momentului, sunt creditate cu cote fabuloase raportat la ceea ce reprezinta ele: 40%-50% PD, respectiv 5%-6% PLD.
Daca luam in calcul si marja de eroare, celebrul factor „plus-minus 3 la suta”, poate fi de inteles de ce, in sondajul CSOP de marti, PLD-ul lui Stolojan are aproape cat PNL-ul lui Tariceanu. Daca lui Stolojan i „s-au dat” in plus trei procente si lui Tariceanu i „s-au luat” trei? Nu pare mai realist PNL 10%, PLD 3%?
Serios vorbind, ce e acest partid-minune PLD despre care trebuie sa aflam ca tot creste, care e baza sa electorala? Cine ar vota PLD? Care e portretul-robot al alegatorului acestei formatiuni? Raspuns posibil: liberalul fan Basescu.
Ceva insa nu se potriveste aici, pentru ca e cunoscuta aproape aversiunea lui Traian Basescu fata de liberali; prin urmare, nu vad cum ar putea exista un numar semnificativ de oameni care sa sustina pe cineva care ii dispretuieste. Aceasta a fost problema originara a PLD: n-a pornit in lume de pe o adevarata platforma liberala, ci de pe una pro-Basescu punct.
Degeaba s-a aflat printre initiatori unul dintre strategii liberali ai perioadei postdecembriste, Valeriu Stoica, ideologia formatiunii rupte de PNL a fost doar pro-Basescu, nu si liberala. Nu cunosc multi liberali „in cuget si-n simtiri” (pacatul meu?) care sa fi plecat la Stolojan, Flutur&Co., chiar daca i-au dezamagit unele miscari ale conducerii oficiale a PNL.
Ii regasesc pe liberali mai degraba in cititorul EVZ care a scris pe forumul editiei on-line: „Sunt liberal. Cred in principiile moral-politice ale liberalismului: individualism, piata libera, principiile concurentiale, toleranta in fata diversitatii, respect pentru proprietate. Din aceasta cauza, sustin indirect PNL. Am avut retineri imense fata de acest partid atunci cand a fost preluat de Stolojan, care nu pare a avea nimic in comun cu principiile de mai sus. Voi vota insa NU la referendum, dar voi sustine PNL tocmai pentru ca ma gandesc cu groaza ce se va intampla daca va disparea de pe scena politica. Nu e un argument logic, dar ce solutie imi ramane?”
Am citat din cititorul nostru spre luare-aminte. Doar cateva cifre mai sunt de adaugat aici: un sondaj Insomar - Metro Media Transilvania arata ca 65% dintre alegatorii declarati ai PNL vor vota NU la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.
Cat despre scaderea constanta a PSD, indiferent daca amplitudinea reflectata in sondaje e reala sau nu, nu-ti trebuie un IQ prea mare ca sa prinzi logica acestui proces: principalul initiator si sustinator public al actiunii (suspendare pentru demitere) are de incasat grosul esecului; cu cat Basescu va fi confirmat de mai multe voturi cu atat vor avea de platit mai mult PSD in general si Mircea Geoana in special.