HERA: Criteriul Băsescu faţă cu subtilităţile doctrinare

Tocmai se înfiinţează un nou partid, Partidul Democrat-Liberal, care are pretenţia să guverneze România în următorii ani.

Wow! Momentul e important din două motive. Pe de-o parte, arată că există probleme în paradisul aflat sub vraja Cotroceniului. Pe de altă parte, că nu mai e vremea subtilităţilor. Principala întrebare a fost nu de ce, ci de ce acum? Socoteala e simplă. PLD-ul lui Stolojan nu a rupt suficient din electoratul PNL, însă a furat serios din masa de votanţi ai PD. Cele două partide care se înfruptă din harul băsescian au sfârşit prin a concura unul cu celălalt, uneori aprig. Rezultatul previzibil: eroziunea reciprocă.

Mutarea de luni înseamnă că lui Băsescu îi convine mai mult polarizarea societăţii în funcţie de persoana sa decât cea în jurul unor doctrine politice. Acesta e criteriul Băsescu: ori eşti cu el, ori împotriva lui. Nu mai e loc de nuanţe, de subtilităţi ideologice. Dar am o veste: a trecut vremea baricadelor. Cel puţin pe sectorul liberal, există un electorat (în jur de 15%) care chiar se uită la doctrină.

De dragul discuţiei, putem lua în calcul ipoteza că o anumită parte a lui nu i-a mai înghiţit, la un moment dat, pe cei care conduceau PNL (echipa Tăriceanu, adică), aşa că au basculat către Platforma liberală a lui Stolojan- Flutur-Stoica. Ce vor face ei acum? Se vor regăsi în noul partid cu doctrină incertă (foste lăstare FSN trecute prin social-democraţie transformată în popularism altoit cu liberalism)? Vor rămâne captive în schema pro, respectiv anti-Băsescu sau se vor întoarce la PNL?

Cât de mult se suprapun cele două criterii, criteriul Băsescu şi criteriul ideologic? Care e mai puternic? Alegătorul liberal este unul cu respect faţă de istorie şi de valorile civilizaţiei occidentale, care nu a votat decât candidaţ i liberali, chiar şi în momentele în care teoria votului util îi cerea altceva şi care e profund anticomunist (a se traduce anti- FSN & fiii). Prin urmare, mai atent la criteriul ideologic. Nu ştiu cum se face, dar PNL pare că iese în câştig fără să facă altceva decât să aştepte şi să vadă cât îi mai ţin nervii pe ceilalţi. Cea mai stupidă mişcare pe care ar putea să o facă liberalii acum ar fi să guverneze alături de PSD. În noul context, pare singura mutare sinucigaşă.