Harta inteligentei emotionale in Romania

Primul studiu privind impactul inteligentei emotionale asupra companiilor romanesti evidentiaza ca femeile au un EQ mai mare decat barbatii.

Persoanele aflate in posturi de top nu cunosc stresul, femeile sunt in general mai inteligente emotional decat barbatii, iar cele cu studii postdoctorale pot schimba radical organizatiile.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile ce se desprind din studiul „Inteligenta emotionala la locul de munca - 2007”, efectuat de Competent Consulting, firma de consultanta si training in domeniul dezvoltarii personale si organizationale.

Studiul a fost efectuat in perioada 27 martie-15 iunie 2007, prin chestionarea on-line a 1.963 de persoane din toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, cu varste cuprinse intre 18 si 68 de ani.

Moldovencele stau prost cu EQ. Nivelurile inteligentei emotionale (EQ) cele mai ridicate din tara sunt ale femeilor din Banat si Oltenia, iar la polul opus se situeaza cele ale barbatilor din Moldova, Bucovina si Banat, precum si ale femeilor din regiunea de Nord-Est. Dintre barbati, nivelul de inteligenta cel mai ridicat il au ardelenii. De regula, femeile ii depasesc pe barbati cu trei pana la noua puncte.

Sefii, inteligenti emotional. Atat la barbati, cat si la femei, EQ creste odata cu urcarea pe scara ierarhica, de la nivelul de executant la cel de top management. Somerii si pensionarii au un grad de EQ scazut.

„La barbatii pensionari se vede ca au trait intr-o perioada in care libera exprimare era ingradita. Femeile n-au avut probleme de comunicare”, argumenteaza Daniel Bichis, EQ & NLP trainer al Competent Consulting.

La barbati, doctoratul scade EQ. Studiul releva ca barbatii cu doctorat au un grad de inteligenta emotionala mai scazut decat cei care au doar masterul. „Titlul le afecteaza structura personalitatii, facandu-i mult mai putin atenti la propriile emotii”, spune Daniel Bichis.

Femeile vor diplome. In cazul femeilor se constata o reducere a echilibrului emotional odata cu cresterea nivelului de pregatire scolara. „Femeile vor recunoastere sociala. Fac o facultate si vad ca nu o obtin. Atunci se inscriu la master, la doctorat, la studii postdoctorale, in speranta, mereu inselata, ca vor obtine in sfarsit statutul dorit. Nemaiavand o scoala de urmat, se intorc la locul de munca si incearca sa-l transforme conform propriilor asteptari. Femeile scolite au un grad de EQ redus, dar pot schimba radical organizatiile”, spune Daniel Bichis.

Vaduvele si functionarii, in top. Nivelul cel mai redus de inteligenta emotionala il au barbatii care lucreaza in agricultura, urmati de cei din constructii, ONG-uri, invatamant si cercetare. Nivelul EQ cel mai ridicat il au barbatii din administratia publica, armata, politie si jandarmerie.

Din punct de vedere al starii civile, vaduvele au cel mai inalt nivel de EQ, la polul opus fiind vaduvii. „Barbatul priveste pierderea partenerei ca o lovitura. Femeile au insa, dupa moartea sotului, o preocupare extraordinara: fac parastase! Adica au prilejul sa comunice, sa-si manifeste emotiile”, arata Daniel Bichis.

Conducatorii, putin stresati. Exista perceptia conform careia cu cat te afli mai sus pe scara ierarhica, cu atat esti mai stresat. Studiul realizat de firma Competent Consulting spulbera din temelii acest mit. Rezultatele indica o scadere a nivelului de epuizare fizica si emotionala pe masura ce sunt ocupate posturi de varf.

Definitie

Ce este inteligenta emotionala

Aristotel descria inteligenta emotionala astfel: „Oricine se poate supara si enerva - este atat de simplu! Dar sa te superi pe cine trebuie, atat cat trebuie, atunci cand trebuie, cu un motiv foarte bine definit si in modul cel mai potrivit este mult mai greu”.

De fapt, este vorba despre capacitatea de a realiza un echilibru intre ceea ce te deranjeaza si actiunile tale. O persoana cu un IQ ridicat poate da gres in viata, dar un inteligent emotional - nu.

Pas cu pas

Dezvolta-ti EQ!

> Recunoaste ca ai emotii si fii atent la ele. O emotie tine sase secunde;

> Tine un jurnal pentru a constata ce anume a declansat starea pe care o ai, felul in care iti afecteaza gandirea, comunicarea;

> „Citeste” reactiile emotionale ale altora! Da televizorul la minimum in timpul unui talk-show si incearca sa intelegi ce se intampla. Dupa 10 minute, vezi in ce masura presupunerile tale sunt reale;

> Participa la traininguri de inteligenta emotionala.

LA RECRUTARE

EQ mareste considerabil sansa de angajare

Potrivit aprecierilor trainerului Daniel Bichis, in maximum doi ani, angajatorii din Romania vor intelege cat de importanta este inteligenta emotionala.

De altfel, coeficientul de inteligenta emotionala va deveni un criteriu in recrutare, in special pentru pozitiile de top management. Marile corporatii folosesc deja teste EQ in vederea selectarii candidatilor pentru anumite posturi importante.

Recrutorii stiu ca un EQ ridicat indica posibilitatea depasirii cu succes a problemelor intalnite la locul de munca. Nivelul minim al EQ pe care-l urmaresc este de 110 (un scor de 55 indica o incapacitate emotionala, iar unul de 145 o inteligenta emotionala exceptionala). Iar combinarea evalua-rilor IQ si EQ permite alegerea candidatului care reuseste in viata.

Angajatorii vor salariati cu un coeficient de inteligenta emotionala ridicat si pentru ca acestia pot ridica cifra de afaceri a companiei, chiar si cu 40%. Cele mai multe beneficii se simt, spune Daniel Bichis, in zona de vanzari, call-center, distributie, marketing, sectoare unde comunicarea este esentiala.

De altfel, conferinta internationala de inteligenta emotionala desfasurata recent la Londra a scos in evidenta efectele introducerii unor programe de dezvoltare a inteligentei emotionale: sporirea vanzarilor, fidelizarea clientilor, imbunatatirea actului managerial si facilitarea schimbarilor si adaptarii rapide la cerintele pietei.

Ce te intreaba la testul EQ

Atunci cand ti se testeaza nivelul de inteligenta emotionala, intrebarile sunt extrem de variate si vizeaza emotiile, felul in care stii sa le gestionezi, modul in care esti in stare sa comunici (atat verbal, cat si nonverbal), ori cum poti detensiona o situatie conflictuala.

Practic, din raspunsuri reiese daca esti in stare sa fii un bun conducator. Cateva exemple de intrebari: „cat de des ai fost amuzat la serviciu si ai ras?”, „la terminarea programului, te simti epuizat din punct de vedere fizic?”, „cand ai plans ultima data si de ce?”, „de cate ori ti-ai criticat actiunile ori ti-ai reprosat ceva?”.