Editura Evenimentul si Capital

HarCov, fieful părăginit al UDMR | România 4 you

Campania „România 4 you”
Autor: | | 19 Comentarii | 5872 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Harghita și Covasna.

Dominația UDMR asupra județelor Harghita și Covasna este de nezdruncinat

Tendințele separatiste și discursurile despre înființarea Ținutului Secuiesc s-au atenuat de la an la an. În schimb, tot mai mulți lideri maghiari au început să aibă probleme cu DNA-ul. De altfel, președintele C.J. Covasna, Tamas Sandor, a susținut că DNA-ul a fost folosit pentru a atenua tendințele separatiste.


FOTO: Borboly CsabaÎn septembrie 2013, Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, a fost deferit justiţiei într-un dosar cu prejudiciu de peste un milion de euro. Liderii UDMR șiau declarat public solidaritatea cu el. În iunie 2015, primarul din Miercurea Ciuc (Harghita), Robert Raduly, a demisionat, după ce a fost trimis în judecată.

O evoluție politică nouă s-a produs la 1 decembrie 2015, când SRI și DIICOT au anunțat că au dejucat o tentativă de atentat terorist, la Târgu Secuiesc. Suspectul, acuzat că ar fi vrut să detoneze o bombă în timpul manifestațiilor de Ziua Națională a României, este membru al structurii ultranaționaliste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”. UDMR a condamnat „intenția actului de violență”.


FOTO: Tamas Sandor  • Abandon

Românii pleacă din Ținutul Secuiesc

Populația de origine română din județele Harghita și Covasna se va reduce cu circa 40%, din 1992 în 2021, avertiza, în vara lui 2015, prefectul de Harghita, Adrian Jean Andrei. Potrivit acestuia, la recensământul din 1992, numărul acesteia era de 48.948 de persoane, iar în 2021 se va ajunge la 28.926 de români, adică o scădere prognozată de 40,9%. Potrivit prefectului, „UDMR și-a consolidat autoritatea în zonă și administrează aproape independent în Covasna și Harghita”. Singura localitate importantă aflată sub controlul românilor este Toplița (Harghita), unde primar este un liberal, Stelu Platon. În anii 90, acesta era un fief al PSD și aici și-a lansat cariera politică Mircea Dușa, fost ministru al Apărării și lider social- democrat. În fapt, principala opoziție la UDMR vine din partea Bisericii Ortodoxe Române, al cărei lider regional este episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, întronizat în februarie 2015, și care, de atunci, a vorbit în repetate rânduri despre regresia demografică a românilor, în aceste județe. Această episcopie a fost înființată abia în 1994, fiind considerată o eparhie „misionară”.

  • „Superputere balneară”

Stațiunile încearcă să renască

Marele vis al politicienilor care conduc HarCov-ul este ca această regiune să devină o „superputere balneară”. Starea jalnică a stațiunii Borsec arată însă cât de departe este realitatea de acest vis, deși deschiderea unei pârtii de schi a readus o parte din turiști. Situația de aici este oarecum asemănătoare cu Băile Herculane: infrastructura turistică a fost privatizată către un investitor care a abandonat- o. Baza de tratament, considerată de presa locală „inima stațiunii”, este complet devastată. Primăria a încercat să o răscumpere de la actualul proprietar, dar prețul cerut a fost exorbitant pentru un imobil în paragină: 350.000 de euro. Și policlinica balneară este de vânzare. În 2011, au început lucrările la un nou centru de tratament, construit de primărie, dar lucrările trenează. În 2015, autoritatea pentru turism a scos Borsecul de pe lista stațiunilor de interes național.

  • Infrastructură dezastruoasă

Județe fără aeroport

Fostul președinte Traian Băsescu obișnuia să viziteze relativ des județele Harghita și Covasna, unde stătea la o fostă cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu. „Este nepermis ca într-un loc atât de frumos să ai niște drumuri în care să-ți rupi mașina”, spunea Băsescu, în august 2007. Regiunea este ocolită de autostrăzi, cel mai apropiat aeroport este la circa 150 de kilometri distanță și există o singură linie de cale ferată importantă (linia 400, Brașov-Deda), care ar putea fi reabilitată cu bani europeni, în exercițiul bugetar 2014-2020. Totuși, în ultimii ani a fost reabilitată legătura rutieră cu sudul Moldovei, Târgu Secuiesc– Focșani, precum și cea care unește Harghita și Covasna, respectiv DN 12, Chichiș- Gheorghieni. În plus, la Sfântu Gheorghe ar putea fi deschis un mini-aeroport, pentru avioane de mici dimensiuni. Autoritățile din cele două județe speră să atragă fonduri europene de 240 de milioane de euro, doar pentru transport.

Fișa județului Covasna

● Suprafața județului este de 3.710 km pătrați.

● Populația este 210.00 locuitori (2011), în scădere față de vârful din 1992 când se înregistrau 233.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 56,7 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal net era, în 2014, de 1.267 de lei, în creștere cu aproape 25% față de 2010. Acesta este județul cu cel mai mic salariu mediu.

● Rata șomajului este de doar 5,44%, la 30 noiembrie 2015, în scădere cu 0,18% față de luna precedentă.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 5.082 euro.

● Speranța de viață: 74,86 de ani.

Fișa județului Harghita

● Suprafața județului este de 6.639 km pătrați, reprezentând circa 2,8% din teritoriul României.

● Populația este 304.969 locuitori (2011), în scădere față de vârful din 1992 când se înregistrau 348.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 46 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal net era, în 2014, de 1.252 de lei, în creștere cu aproximativ 20% faţă de 2010.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI