Haos la Universitatea București: cămine studenţeşti infecte, cantină pentru mahări, cazări fictive şi burse ilegale

Haos la Universitatea București: cămine studenţeşti infecte, cantină pentru mahări, cazări fictive şi burse ilegale

După ce a fost amendată cu 15.000 lei de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București pentru condițiile din căminele de studenți din București, ies la iveală noi probleme grave cărora Universitatea Bucureşti trebuie să le găsească urgent rezolvare.

În urma controlului efectuat de către DSP, reprezentanţii direcţiei au constatat mai multe nereguli în căminele aflat în jurisdicţia Universităţii Bucureşti: lipsa apei calde, mizeria, dar și lipsa hârtiei și a săpunurilor din toalete. În luna iulie, în urma unei sesizări a studentului Andrei Nicolae Popa – membru în comisia de reprezentare a Asociației Studenților în Drept, a fost efectuat un control în toate cămintele universității, aplicându-se recomandări de care reprezentanții UB nu au ținut cont, motiv pentru care unitatea de învăţământ a şi fost amendată cu 15.000 de lei.

 

Trei ani de întâlniri „mincinoase”

Ne puteți urmări și pe Google News

Studentul Andrei Nicolae Popa povestește pentru EVZ despre celelalte probleme cu care universitatea se confruntă, dar și despre cum de a luat hotărârea de a face plângerea privind condițiile infecte din cămine. „Acum 3 ani a fost prima discuție pe care am avuto cu cei de la Univesitatea București. De atunci tot am ținut-o din întâlnire în întâlnire cu rectori, prorectori, senat al univeristății, până m-am săturat. A trebuit de multe ori să plec de la facultate să mă întâlnesc cu ei ca să mintă. E penibil acest lucru. Iar la ultima întâlnire pe care am avut-o cu ei, le-am spus că voi sesiza DSP-ul, dar firește că nu m-au crezut. Au crezut că se luptă cu mine când, de fapt, ei se luptau cu legea împotriva propriilor studenți”, a spus Andrei Popa.

 

 

Sesizare şi la DNA

Andrei Nicolae Popa este convins că vor exista repercusiuni asupra sa în urma lucrurilor pe care le face, „căci ei asta știu să facă: să impună cenzura când cineva îi critică. Mai ales că am sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la săvârșirea unei infracțiuni grave asimilate faptelor de corupție, dar nu pot să dau detalii pentru a nu altera probele”, conchide acesta. Într-un material viitor vom afla și ce părere are Universitatea București cu privire la neregulile din cadrul aceseteia.

 

Corpul de control al Ministerului Educației, chemat să facă lumină

Nemulțumirile studenților nu se opresc aici. Andrei Nicolae, vocea studenților din UB, spune că a solicitat corpul de control al Ministerului Educației „pentru mai multe aspecte, chiar și posibile infracțiuni de corupție cu privire la atribuirea de cazări și burse ilegale. Există o categorie specială de burse care se dau în momentul de față la cererea decanului unei facultăți, cu aprobarea Consiliului de Administrație. Așteptăm să vedem care este metodologia exactă a acordării acestor burse, pentru că oficial nu se știe cum se acordă aceste burse. Din păcate Universitatea București, nu respectă standardul A.R.A.C.I.S. pentru contribuția de burse de în cuantum de 12 %”.

 

„Ziua Porților Deschise” la cantina universității

O altă problemă semnalată de Andrei Nicolae Popa este faptul că în cantina universității intră și mănâncă cine vrea: polițiști, grefieri ai judecătoriei, angajați ai primăriei, iar studenții rămân de multe ori fără mâncare. „Acești oameni cu salariu nu ar trebui să mănânce pe banii subvenționați pentru studenți. Legat de această problemă a fost sesizat prorectorul pentru relația cu studenții, directorul Cămine și Cantine, consiliul pentru probleme studențești, Președintelui Senatului UB, Rectorul, dar se pare că în zadar. În urma sesizării mele au trimis un paznic care îi controla pe cei care intrau în cantină. Dar după două zile s-a plictisit și s-a dus să se joace pe telefon”, afirmă Andrei Nicolae. Studentul urmează să semnaleze din nou DSP-ul pentru nerespectarea normelor de igienă și sănătate publică la cantină și îi va solicita să ia probe bacteorologice pentru a stabili dacă există bacterii. „Mai mult decât atât, la cantină nu se spală tacâmurile. Studenții primesc pahare „curate”, cu urme de ruj pe ele, tacâmuri „curate”, dar murdare de mâncare întărită”, completează acesta.