Evenimentul Zilei > Monden > Haos total la un concert susținut de Goran Bregovic. S-a lăsat cu arestări și gaze lacrimogene. Ce i se reproșează artistului
Haos total la un concert susținut de Goran Bregovic. S-a lăsat cu arestări și gaze lacrimogene. Ce i se reproșează artistului

Haos total la un concert susținut de Goran Bregovic. S-a lăsat cu arestări și gaze lacrimogene. Ce i se reproșează artistului

Celebrul artist Goran Bregovic, foarte iubit și în România, unde a susținut numeroase concerte cu casa închisă, este în centrul unui scandal de amploare, cu rezonanțe care aduc aminte de războiul care a sfâșiat fosta Iugoslavie în deceniul 9.

Poliţia albaneză a arestat două persoane pentru că au lansat gaze lacrimogene în timpul unui concert susținut de muzicianul Goran Bregovic. Faimosul artist originar din Bosnia-Herțegovina, foarte iubit în țările din Balcani, este acuzat de foarte mulți conaționali că nu a condamnat sângerosul război din Kosovo din perioada 1998 – 1999.

Bregovic împarte naționaliștii în două

Bregovic a cântat duminică seară, la Korca Beer Fest, la 165 de kilometri sud-est de capitala Tirana. Un bărbat în vârstă de 21 de ani a fost arestat după ce a aruncat un recipient cu gaz lacrimogen în timp ce artistul cânta. Un al doilea bărbat a fost încercat pentru că a încercat să oprească poliţia să îl rețină pe primul.

Cunoscut pentru colaborările sale cu faimosul regizor Emir Kusturica, Goran Bregovic nu s-a oprit însă din cântat, în schimb gazul a provocat panică în rândul unor fani, scrie AP.

Kosovo, o rană încă nevindecată în Balcani

Prezenţa lui Bregovic a stârnit o dezbatere aprinsă privind naţionalismul, unii condamnându-l că nu a denunțat public atrocităţile comise de sârbi împotriva etnicilor albanezi din Kosovo. Alţii i-au luat apărarea, susţinând că un artist nu ar trebui să se implice în politică.

Armata Kosovo

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în anul 2008, la 10 ani după războiul cu forţele sârbe. Războiul s-a încheiat după o campanie aeriană NATO de 78 de zile, care a înlăturat forţele sârbe şi locul acestora a fost luat de forţe de menţinere a păcii. Cele mai multe state vestice au recunoscut Kosovo, dar nu şi Serbia şi aliaţii săi Rusia şi China. Tensiunile legat de teritoriu rămân o sursă de instabilitate în Balcani.

În concert în România

Artistul de 71 de ani, aflat într-o formă de zile mari care sfidează vârsta, a vizitat Albania în anul 2006 şi a susţinut un concert, primind cheia simbolică a oraşului Tirana de la primarul Edi Rama (în prezent prim-ministrul Albaniei). Vizita lui de atunci nu a stârnit controverse, notează News.ro.

Sursa foto: Facebook Goran Bregovic

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: