Evenimentul Zilei > International > Haos în Franța. Violențe de nedescris între protestatari şi polițiști. Sute de mii mărșăluiesc împotriva lui Macron. FOTO
Haos în Franța. Violențe de nedescris între protestatari şi polițiști. Sute de mii mărșăluiesc împotriva lui Macron. FOTO

Haos în Franța. Violențe de nedescris între protestatari şi polițiști. Sute de mii mărșăluiesc împotriva lui Macron. FOTO

Scene haotice au izbucnit pe străzile Parisului după ce ciocnirile dintre protestatari și polițiști au devenit extrem de violente, pe fondul furiei crescânde față de restricțiile impuse de președintele francez. 
Aproape 200 de proteste au loc astăzi în toată Franța, într-o desfășurare coordonată împotriva guvernului lui Emmanuel Macron. Protestatarii au ieșit în stradă în marile orașe franceze, inclusiv în capitala Paris, pentru al nouălea protest săptămânal consecutiv împotriva „permisului de sănătate” (foto).

Este o nouă zi de mobilizare după lansarea unei campanii de vaccinare pentru cei peste 12 ani.

Săptămâna trecută, poliția a numărat 160.000 de manifestanți în Franța, inclusiv 14.500 la Paris. În urmă cu două săptămâni, în jur de 175.000 de oameni au manifestat și aproape 215.000 în urmă cu trei săptămâni, potrivit ministerului. Aproximativ 323.000 de manifestanți au fost prezenţi în weekendul trecut.

Mulți manifestanți au purtat pancarte în sprijinul lui Didier Raoult, solicitat de două dintre autoritățile sale de supraveghere să părăsească în următoarele săptămâni Institutul Spitalului Universitar din Marsilia (IHU).

Potrivit unui studiu, Odoxa Backbone, publicat joi de „Le Figaro”, 67% dintre francezi aprobă Health Pass, pe care președintele Emmanuel Macron vrea să-l extindă după 15 noiembrie.

La Paris, unde erau programate cinci mitinguri, mii de manifestanți au mărșăluit la apelul mișcării Patriots a lui Florian Philippot.

Protestele au devenit rapid violente în capitala Franței, unde s-au lăsat cu ciocniri

Polițiștii au fost văzuți folosind bastoanele pentru a lovi protestatarii, în timp ce alți ofițeri au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa marșul. Se crede că un ofițer de poliție este rănit după ce a fost lovit cu foc de artificii.

FRANŢA

O altă persoană a postat o fotografie a unui protestatar însângerat, tweetând: „Un bărbat sângerează după ce a fost bătut la cap cu un baston”.

Un protestatar de la fața locului a scris pe Twitter: „Este o confruntare între protestatari și poliție în timpul protestului anti-pas Covid-19 de la Paris, Place Wagram”.
PROTEST

Un alt tweet a spus: Poliția se întoarce încet. Tensiunea este foarte mare.

Un reporter a relatat de la faţa locului: „O amplă desfășurare a poliției în jurul bulevardului Wagram și unii manifestanți au fost respinși cu gaze lacrimogene”.

S-a strigat „libertate” când protestul a început la Place Wagram

Protestul din acest weekend are loc cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a unei legi care impune vaccinarea personalului spitalului. Autoritățile așteaptă aproximativ 170.000 de manifestanți în toată Franța, inclusiv 30.000 la Paris – o creștere a numărului comparativ cu săptămânile anterioare.

În ciuda furiei pe străzi, sondajele recente sugerează că majoritatea cetățenilor francezi susțin permisul de sănătate. Franța a impus permisul pentru a pune mai multă presiune pe oameni pentru a se vaccina.

Se crede că președintele SUA, Joe Biden, a fost influențat de efortul de vaccinare francez, întrucât a dezvăluit săptămâna aceasta planurile de a adopta o linie mai dură în ceea ce privește mandatele de vaccinare. Un nou mandat de angajat federal va acoperi 80 de milioane de lucrători la întreprinderile mari și 17 milioane de lucrători din domeniul sănătății din SUA, relatează presa francetă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: