Haos în Dosarul Colectiv. Disjungere, conexare și bătaie de joc

PIEDINE_DNA_COLECTIV

Joacă de-a justiția continuă. Curtea de Apel București (CAB) a anunțat, marți, că va pune miercuri în discuție reconexarea la dosarul patronilor Colectiv a dosarului disjuns și lăsat pentru 22 septembrie în care urmau să fie judecați separat Cristian Popescu Piedone și inspectorii Primăriei sector 4.

Procurorul DNA  cat și avocații părților au semnalat o serie de vicii procedurale in cazul in care dosarul Colectiv ar fi continuat în formulă separată.

La termenul de astăzi, urma să se depună concluzii avocații patronilor de la Colectiv, cei ai patronilor firmei de artificii și ai pirotehniștilor. Numai că încă de la debutul ședintei, procurorul DNA care a venit în sala de judecată deși i se spusese ieri că nu mai e nevoie a început să ridice judecătorilor o serie de întrebări legate de procedură. Procurorul a spus că a rămas în sală pentru că reprezintă 64 de părți, răniți și rude ale celor decedați în incendiu, care nu au nicio calitate în celălalt dosar – cel al Parchetului General.

Pe de altă parte, procurorul DNA a spus că respectă un ordin emis de procurorul general în 2016 care a dispus ca ea să fie prezentă în acest dosar. Deși președinta completului, judecătoarea Adina Dumitrache, a încercat să dărâme argumentele, procurorul DNA a rămas ferm pe poziții.

„E rechizitoriul meu și sunt obligată să particip pentru persoanele vătămate din dosarul meu”, a declarat instanței magistratul. De două ori a fost suspendată ședința de judecată, pentru ca instanța să lămurească problemele ridicate de procurorul DNA, iar, în final, când ea a cerut și concluzii, președinta completului a invitat-o să părăsească sala. „O să rămân ca orice cetățean pentru că e ședintă publică”, a declarat procurorul DNA și a mers și s-a așezat pe ultima bancă din sală.

Schema cu disjungerea nu s-a concretizat

În acel moment, în fața prezidiului au venit, rând pe rând, avocați ai părților civile care au invocat ca, după disjungere, decizia pe care o va da Curtea de Apel București va fi nelegală. Lovitura de grație a fost dată de un avocat care a invocat o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justitie în care se precizează clar că nu poate fi disjunsă în apel o cauză. În timp ce el vorbea, cei doi judecatori se consultau la prezidiu.

Judecătorea Dumitrache a făcut un anunț care a înmărmurit sala: „Procurorul DNA e chemat înapoi”. Toți cei din sală au izbucnit în aplauze. Când s-a făcut liniște, președinta completului a continuat: „Se pune în discuție reunirea celor două dosare. Ne dorim o hotărâre legală”.

Instanța a anunțat că apărătorii din dosarul lui Piedone, care se așteptau să mai fie chemați la proces abia în toamnă, vor fi citați la termenul de mâine pentru discuțiile legate de reunirea cauzelor, scrie libertatea.ro.