România a fost, ieri, martora unui fapt ieșit din comun: ministrul Justiției a semnat un comunicat de presă comun cu ambasadorul unei alte țări. După mai bine de două ore de discuții, ambasadorul SUA a anunțat că discuția a avut loc într-un „spirit pozitiv”
Hans Klemm nu a fost întâmpinat ieri de niciun oficial român în momentul în care a ajuns la Ministerul Justiției, fapt mai puțin obișnuit pentru astfel de vizite. De altfel, întâlnirea dintre ministrul român și reprezentantul SUA a fost precedată de o ironie a lui Tudorel Toader, care luni seara anunțase că poate ar fi bine ca modificările din Justiție să copieze sistemul american în care Procurorul General este numit de Senat. La finalul întâlnirii, Hans Klemm a insistat că discuția a avut loc în virtutea parteneriatului strategic pe care România îl are cu SUA. „Vreau să subliniez că discuțiile au avut loc în spiritul cooperării, am făcut schimb de multe informații și perspective și aștept să lucrez în continuare cu ministrul și cu Guvernul în viitor”, a punctat Klemm.
Ministrul român promite cooperare cu un amabasador străin
La câteva ore după această întâlnire, cei doi au dat și un comunicat de presă comun, un fapt ieșit din comun pentru o țară independentă, în care afirmă că „a fost evidențiată cooperarea româno-americană, bazată pe parteneriat și colaborare în domeniul justiției, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici în ariile de interes comun”. Printre cele mai criticate puncte ale schimbărilor pe care Toader vrea să le facă în Justiție sunt cele referitoare la trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministerului și de înființare a unei direcții de anchetare a magistraților în cadrul Parchetului General. Rămâne de văzut dacă îngrijorările ambasadorului american au constituit argumente destul de puternice pentru Toader și dacă ministrul român va renunța la modificările care îi deranjează în special pe procurorii DNA.