Evenimentul Zilei > Social > Halucinant. Nu mai întrețineți relații intime. Distrugeți Planeta. Ce vă recomandă, în schimb, specialiștii
Halucinant. Nu mai întrețineți relații intime. Distrugeți Planeta. Ce vă recomandă, în schimb, specialiștii

Halucinant. Nu mai întrețineți relații intime. Distrugeți Planeta. Ce vă recomandă, în schimb, specialiștii

Când ne gândim la diferitele moduri prin care ne putem reduce amprenta de carbon, viața noastră intimă nu se află de obicei în fruntea listei. Dar cine ar fi crezut că poluăm Planeta atunci când întreținem relații amoroase?
Cu toate acestea, căutările pe internet pentru produse durabile, cum ar fi prezervativele vegane și contracepția fără deșeuri, au crescut constant în ultimii ani.

Pentru că, peste 10 miliarde de prezervative din latex sunt produse anual și majoritatea ajung în gropile de gunoi, spune Fondul Naţiunilor Unite Pentru Populaţie. Asta pentru că mare parte din ele nu pot fi reciclate: sunt produse din latex sintetic și conțin aditivi și chimicale.

Realţii intime ecologice: ce înseamnă asta?

„Pentru unii, a fi ecologic din punct de vedere sexual înseamnă a alege lubrifianți, jucării, lenjerii de pat și prezervative care au un impact mai mic asupra planetei”, explică dr. Adenike Akinsemolu, om de știință în domeniul durabilității mediului.

Mulți lubrifianți sunt, de asemenea, pe bază de petrol și, prin urmare, conțin combustibili fosili. Acest lucru a dus la o creștere a produselor pe bază de apă sau organice. Și opțiunile de casă devin din ce în ce mai populare.

Mai mult, pentru a reduce poluarea, specialiștii îți recomandă și să stingeţi lumina în timpul actului în sine și să nu mai faceți duș după. Dar ce trebuie știut, că nu toate alternativele organice te protejează în totalitate de boli și de sarcini nedorite.

Prezervativele din piele de miel, care au fost folosite încă din epoca romană, sunt singura opțiune complet biodegradabilă

Cu toate acestea, ele sunt făcute din intestinul unei oi și nu previn infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Dr. Tessa Comers are peste un milion de urmăritori care urmăresc videoclipurile ei TikTok despre sănătatea sexuală. Cel mai vizionat videoclip al ei – cu aproape opt milioane- este cu o rețetă de lubrifiant de casă făcut din amidon de porumb și apă.

„Lubrifianții pe bază de apă, prezervativele organice și vegane sunt o alegere bună pentru a te distra și a îmbrățișa o viață sexuală durabilă”, spune dr. Akinsemolu (foto) . „Nu numai că provoacă daune minore mediului, dar oferă utilizatorilor să se distreze.”

Dr. Adenike Akinsemolu într-un laborator purtând o haină albă de laborator

Cu toate acestea, trebuie avută grijă cu unele produse ecologice, deoarece nu pot fi folosite ca majoritatea prezervativelor, se pot rupe. Și înainte de a lua orice decizie în ceea ce privește contracepția, se recomandă să discutați cu un medic sau cu un specialist în planificare familială.

Unde mai pot fi reduse deșeurile?

Apoi, există părți mai puțin evidente ale vieții noastre sexuale în care pot fi făcute schimbări pentru a reduce risipa. Achiziționarea de lenjerie și îmbrăcăminte făcute etic, evitarea actului sexual la duș, folosiţi mai puțină apă fierbinte, menținerea luminilor stinse și optarea pentru cârpe reutilizabile… sunt toate modalități de a reduce impactul nostru asupra planetei.

La fel ca majoritatea lucrurilor pe care le cumpărăm, ambalajul ajunge la deșeuri. Prezervativele, lubrifiantul și pilulele contraceptive de zi cu zi sunt toate produse care pot genera ambalaje care ajung la gropile de gunoi. DIU (dispozitivele intrauterine) și implanturile sunt opțiuni contraceptive pe termen lung, care dau mai puține deșeuri, dar au propriile riscuri, informează BBC.