Evenimentul Zilei > Economie > Halda de zgură din Liberty Galați va fi transformată într-un parc de energie regenerabilă
Halda de zgură din Liberty Galați va fi transformată într-un parc de energie regenerabilă

Halda de zgură din Liberty Galați va fi transformată într-un parc de energie regenerabilă

Autoritățile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură, în scopul protejării cursului de apă Mălina, anunță Liberty Galați.

Liberty Steel Group va investi în cele două proiecte mai mult de 2,5 milioane e euro. Proiectele vor crea condițiile necesare instalării capacităților prevăzute de producearea energiei regenerabile.

Închiderea acestei halde, care conține milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autoritățile de specialitate. LIBERTY Steel Group studiază soluțiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice și eoliene.

Aida Nechifor, Director General LIBERTY Galați afirmă că: „Viziunea LIBERTY Steel Group este de a produce oțel în mod sustenabil și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea și transformarea acesteia într-un spațiu de producție de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare GREENSTEEL, iar protejarea cursului de apă Malina este un act de responsabilitate față de comunitatea noastră”.

În colaborare cu experți, echipa Liberty Galați a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum și pentru protejarea cursului de apă Mălina. Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate lucrări de construcții care vor asigura stabilitatea terenului, soluția de închidere a haldei realizându-se prin retaluzare cu autocimentare în timp.

Cele două inițiative fac parte din strategia de transformare a complexului LIBERTY Galați – GREENSTEEL – care îmbină reciclarea deșeurilor feroase cu soluții de energie regenerabilă și cu tehnologii avansate de producție a oțelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierului cu ajutorul gazului metan și hidrogenului), în scopul îmbunătățirii amprentei de carbon.
“Aceste proiecte susțin eforturile României de a avansa în strategia sa de reducere a emisiilor de carbon”, a conchis Aida Nechifor.

Transformarea GREENSTEEL va asigura sustenabilitatea LIBERTY Galați din punct de vedere economic, social și ecologic, astfel încât să poată reinvesti și să ofere în continuare oțel de calitate precum și locuri de muncă pentru generațiile viitoare.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: