Supravieţuitorii seismului din ianuarie mor cu sutele, răpuşi de maladia care a reapărut după un secol.
Holera făcuse, până ieri, peste 250 de victime în Haiti, unde răspândirea epidemiei este facilitată de condiţiile precare în care trăiesc locuitorii acestei ţări, după 10 luni de la cutremurul devastator soldat cu peste 250.000 de morţi. Franţa a anunţat azi că pregăteşte o misiune de urgenţă în Haiti. Seismul din 12 ianuarie a lăsat în urmă şi aproximativ 1,5 milioane de sinistraţi. Mulţi dintre aceştia continuă să se adăpostească în corturi amplasate în regiuni unde calitatea apei lasă de dorit. Eradicată acum peste 100 de ani, holera şi-a făcut din nou apariţia săptămâna trecută, în zonele din nordul ţării, reaminteşte AFP.
Holera, o boală extrem de contagioasă cauzată de o bacterie, provoacă o diaree puternică. Dacă bolnavul nu primeşte îngrijiri de urgenţă, constând în administrarea de antibiotice şi rehidratare, acesta poate muri.
Cinci cazuri la Porte-au-Prince
Numărul cazurilor de holeră depăşea ieri de 3.100, cinci dintre acestea înregistrându-se în capitala Porte-au-Prince. Focarul epidemiei este considerat fluviul Artibonite, patru dintre cele cinci persoane fiind originare din departamentul cu acelaşi nume, iar cealaltă - din departamentul Centre.
"Deşi îngrijorătoare, identificarea celor cinci cazuri din capitală demonstrează că sistemul de supraveghere a epidemiei func - ţionează", a anunţat, într-un comunicat dat publicităţii ieri, Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare.
Potrivit unui responsabil regional pe probleme de sănătate, Dieula Louissaint, 206 persoane au murit numai în Artibonite. Louissaint a avertizat şi asupra riscului contaminării în spitale.
"Nu mai putem continua să tratăm holera într-o structură în care primim şi alte tipuri de bolnavi. Ne trebuie centre de îngrijire specifice ", a mai spus oficialul citat.
Organizaţia "Medici fără Frontiere" a promis instalarea unui spital de campanie în oraşul Saint Marc, iar Oxfam se va ocupa de alimentarea cu apă potabilă a 100.000 de oameni.
APEL
Populaţia, îndemnată să nu intre în panică
Situaţia din Haiti este sub control, declara sâmbătă dr. Jocelyne Pierre-Louis, funcţionar în Ministerul Sănătăţii de la Porteau- Prince. "Populaţia nu trebuie să intre în panică, ci să respecte, mai mult ca niciodată, regulile de igienă", a spus dr. Jocelyne Pierre- Louis. Declaraţiile sale au venit la scurt timp după ce rivala preşedintelui Rene Preval la alegerile programate pe 28 noiembrie, Mirlande Manigat, vorbise de spre un "scenariu catastrofal", într-un interviu pentru Radio Canada.
Rene Preval şi ministrul sănăţii, Alex Larsen, au vizitat sâmbătă zonele afectate de epidemia de holeră. Şeful statului a făcut şi el un apel către populaţie, cerându- i să respecte recomandările medicilor pentru a evita o răspândire a holerei.
Epidemia riscă să afecteze şi statul vecin, Republica Dominicană, relatează AFP. Autorităţile de la Porte-au-Prince au apreciat însă că, deocamdată, nu se impune închiderea frontierei dintre cele două ţări.